Війна війною, а радіодиктант і «Євробачення» за розкладом. Найпопулярніші публікації про Суспільне на «Детекторі медіа»

Війна війною, а радіодиктант і «Євробачення» за розкладом. Найпопулярніші публікації про Суспільне на «Детекторі медіа»

10:06,
31 Грудня 2022
5535

Війна війною, а радіодиктант і «Євробачення» за розкладом. Найпопулярніші публікації про Суспільне на «Детекторі медіа»

10:06,
31 Грудня 2022
5535
Війна війною, а радіодиктант і «Євробачення» за розкладом. Найпопулярніші публікації про Суспільне на «Детекторі медіа»
Війна війною, а радіодиктант і «Євробачення» за розкладом. Найпопулярніші публікації про Суспільне на «Детекторі медіа»
15 новин і 10 текстів про Суспільне, які у 2022 році найбільше цікавили читачів.

У редакції «Детектора медіа» ми жартуємо, що на сайті «ДМ Суспільного» двічі на рік жнива: під час «Євробачення» (національного відбору й самого конкурсу) та написання радіодиктанту. Попри те, що 2022 рік був сповнений трагічних і щемливих історій, частка правди в нашому редакційному жарті є. Чого вартий список п’ятнадцяти новин, пов’язаних із Суспільним, які найкраще прочитали у рік війни: дев’ять із них про «Євробачення», три — про радіодиктант, дві — про марафон і одна — про Олімпіаду в Пекіні.

У топдесятці публікацій лідирують інтерв’ю з ведучими й журналістами Суспільного Віктором Дяченком, Анною Чередниченко, Аллою Скорик, а також менеджером Херсонської філії Михайлом Сваричевським. Приємно бачити в топі рецензію на серіал «Спадок Терещенків», що свідчить про пробудження глядацького апетиту до якісного просвітницького контенту. На жаль, на Суспільному з цим були явні проблеми у 2021 році і в перші дні 2022 року. Для прикладу згадаймо промовистий факт: на «UA: Першому» першого січня 2022 року найрейтинговішим став концерт гурту «Лісапетний батальйон». Через смаки глядачів менеджмент Суспільного вирішив відмовитися від телетрансляції концерту Симфонічного оркестру Віденської філармонії, який до того кілька років поспіль показувало в Україні тільки Суспільне. Очевидно, війна витверезила українців, мотивуючи дивитися більше просвітницького контенту, ніж розважального, а також дала більше сміливості керівникам Суспільного. У 2022 році вони зробили ставку на виробництво фільмів і серіалів про історію й культуру, а також повернули на телеканал трансляцію віденського концерту.

Всі підсумкові матеріали про те, яким був для медіаринку 2022 рік, шукайте за тегом підсумки року 2022. 

15 новин, які у 2022 році читали найкраще

Сьогодні Радіодиктант національної єдності-2022: де слухати, дивитися і куди надсилати текст (понад 166 тисяч переглядів)

2022-й — рекордний рік для радіодиктанту. Щороку на «Детекторі медіа» 9 листопада зранку виходить новина з аналогічним заголовком, тільки рік змінюється. У 2021 році цей анонс переглянули майже 40 тисяч, він тоді теж увійшов у топ найпопулярніших за рік. Цього року акція Суспільного знову засвідчила: мова важлива, єднання важливе, радіодиктанту — бути.

Стали відомі імена членів журі, які від України голосували на «Євробаченні-2022» (майже 107 тисяч переглядів)

Ця новина могла би стати однією з кількох сотень, які переглянули кілька тисяч чи й кількасот разів. Якби це не був травень, коли українці масово тікали від війни і знайшли прихисток у Польщі, а журі дало нуль балів польському співаку на «Євробаченні-2022». Сотня читачів «ДМ Суспільного» зацікавилася, хто винен у такій невдячності.

Опублікували текст радіодиктанту «Твій дім» (майже 82 тисячі переглядів)

Цього року текст диктанту написала Ірина Цілик, а прочитала Ада Роговцева. Текст влучив у самісіньке серце, а ось відтворити його виявилось нереально: жодна людина не написала радіодиктант національної єдності-2022 без помилки.

Стали відомі всі місця для країн від журі на «Євробаченні-2022» (майже 51 тисяча переглядів)

Продовження історії з членами журі та їхніми оцінками. Читачі «Детектора медіа» з тих, кого цікавлять усі сторони конфлікту і скандал від «а» до «я».

Члени журі на «Євробаченні-2022» не можуть пояснити, чому дали нуль балів Польщі (44 тисячі переглядів)

До речі, цей скандал вивів Суспільне на новий рівень. Уже під час національного відбору на «Євробачення-2023» та під час дитячого «Євробачення» Суспільне провело громадське опитування в «Дії», кого українці хочуть бачити членами журі. Тобто якби знову були претензії до журі, то менеджмент Суспільного мав би залізне алібі: бачили очі, кого вибирали.

Як голосувати під час «Євробачення-2022» і скільки це коштує (майже 41 тисяча переглядів)

З одного номера можна було надіслати 20 повідомлень. 40 тисяч читачів «ДМ» (напевне, по всьому світі) цікавилися, на скільки їм поповняти рахунок, щоб Україна перемогла.

Радіодиктант національної єдності-2022 в багатьох містах України написали в бомбосховищах (38 тисяч переглядів)

Війна, повітряні тривоги, масові вимкнення світла, а життя в Україні триває. Правда, часто воно бурлить під землею і за допомогою генераторів, як було під час написання радіодиктанту.

«Довідка — це спроба Андрія врятувати мене». Аліна Паш розповіла про підробку для нацвібору на «Євробачення-2022» (24 тисячі переглядів)

Новини про Аліну Паш із її перемогою на нацвідборі на «Євробачення-2022» здаються наче з іншого життя. Та співачка не вгамовується і продовжує розказувати журналістам щоразу нові версії, як вона їздила в окупований Крим.

«Дискваліфікувати Аліну Паш, звільнити Ярослава Лодигіна» і судитися з Суспільним. У фіналі нацвідбору на «Євробачення-2022» вибухнув скандал (19 тисяч переглядів)

В той час Україна завмерла в очікуванні повномасштабної російської агресії, але тисячі людей все одно добивалися справедливості на нацвідборі на «Євробачення». Зрештою майже все так і сталося, як вимагала громадськість: Лодигіна звільнили за згодою сторін, Аліну Паш відсторонили від конкурсу.

На «Євробаченні-2022» перемогла Україна (19 тисяч переглядів)

Україну представляв гурт «Калуш Оркестра» з піснею «Стефанія». Хлопці виступили гідно, зробили зі сцени «Євробачення» на двохсотмільйонну аудиторію конкурсу заяву про «Азовсталь» та наших захисників у Маріуполі. Глядачі з усього світу віддали рекордні бали на підтримку України у війні.

У фіналі «Євробачення-2022» Kalush Orchestra виступить під номером 12 (19 тисяч переглядів)

Українці очікували на диво у фіналі «Євробачення», стежили за кожним кроком гурту. І не дарма.

Графік трансляцій Олімпіади в Пекіні-2022: що й коли дивитися на «UA: Першому» (18 тисяч переглядів)

Нагадаємо для історії, що перед початком великої війни, з 4 по 11 лютого, в Пекіні відбувалися зимові Олімпійські ігри. І тисячі читачів «ДМ» шукали графік трансляцій, щоб уболівати за наших.

«UA: Перший» та «Українське радіо» ведуть спільний марафон (16 тисяч переглядів)

Ця новина вийшла зранку 24 лютого. Суспільне, щоб не розпорошуватися, об’єднало всі платформи марафоном власного виробництва. Спільний марафон «Єдині новини» виник дещо пізніше. «Українське радіо» транслювало і його, через що в багатьох містах і селах під обстрілами і окупацією стало єдиним джерелом новин про Україну й посіло друге місце серед радіостанцій, які найчастіше слухають українці.

Дмитро Хоркін провів останній ефір у національному марафоні (16 тисяч переглядів)

Дмитро Хоркін багато років вів ефіри виключно на радіо. На початку війни він став одним із ведучих телеканалу «Перший» під час телемарафону «Єдині новини». Він не стримував емоцій у бік росіян, міг собі дозволити сказати в ефірі, що агресору дістануться перші три букви з назви ХЕРсон, а не місто. За це його особливо любили телеглядачі.

Переможницею нацвідбору на «Євробачення-2022» стала Аліна Паш (майже 16 тисяч переглядів)

Історія з Аліною Паш показала, що переможниця нацвідбору — ще не представниця України на «Євробаченні», а ще дала урок: краще не обманювати.

10 найпопулярніших публікацій про Суспільне за 2022 рік: у лідерах — обличчя

Віктор Дяченко («Кучерявий»): «Споглядаю російську реальність, як лікар у психлікарні» (майже 31 тисяча переглядів)

Ведучий Суспільного Віктор Дяченко розповів, як став популярним ютубером, навіщо робить огляди російського пропагандистського трешу, як росіяни реагують на його відео, чому русофобія стала трендом і коли, на його думку, нам треба перестати цікавитись, «що там на болотах».

Анна Чередниченко: «Важливо, щоб люди чули, що я говорю, а не розглядали одяг і зачіску» (понад 15 тисяч переглядів)

До великої війни Анна Чередниченко була ведучою новин і тижневика на Суспільному. В інтерв’ю вона розповіла, як працювати з інформацією за стандартами, щоб новини були не беземоційними, а соковитими, і їхні показники зростали. Та ця публікація набрала багато переглядів саме під час війни, коли Анна Чередниченко стала ведучою телемарафону «Єдині новини» й інтерес до неї різко зріс.

«Спадок Терещенків»: роль ватників в історії України (понад 11 тисяч переглядів)

«Спадок Терещенків» — це вісім 26-хвилинних серій, які послідовно розповідають про декілька поколінь Терещенків. Марія Спалєк подивилася всі серії і зробила висновок, що проєкт Суспільного підняв планку історичного документального кіно до нових висот.

Ми за цінності, але завтра? (майже 8 тисяч переглядів)

Світлана Остапа вирішила привести до тями український інфопростір, де 15 травня палахкотів скандал — українському журі «Євробачення» закидали, що воно поставило несправедливі й образливі бали Польщі й Литві, країнам, які підтримують Україну в її спротиві російській навалі.

Журі, підрахуй! Скандал вийшов яскравий, відбір на «Євробачення» — такий собі (майже 7 тисяч переглядів)

Борис Бахтєєв у своїй традиційній колонці про «Євробачення» зауважив, що «UA: Перший» — зовсім не той канал, який мав би створювати собі славу скандалами. Але скандал, що стався на завершення нацвідбору на конкурс «Євробачення», затулив собою нацвідбір — до нього долучилися люди, які за інших обставин відбором би ніколи не зацікавились.

«Суспільне Херсон» в евакуації (майже 7 тисяч переглядів)

Менеджер херсонської філії Михайло Сваричевський розповів, як Херсонська філія Суспільного зустріла війну, пережила перші місяці окупації й наростила аудиторію в телеграмі. У продовження теми рекомендуємо інтерв’ю з Ерікою Авдєєвою, яка пережила пекло в окупованому Херсоні й попри те продовжувала працювати на Суспільному як журналістка і продюсерка.

Алла Скорик, «Суспільне Чернігів»: «Важливо, щоб через російську агресію проти України не утворювалися інформаційні пустелі» (майже 6 тисяч переглядів)

Шефредакторка новин чернігівської філії Суспільного Алла Скорик розповіла, як удалося зняти розстріляну чергу людей за хлібом, про роботу журналістів у місті, де немає зв’язку та електроенергії, потребу в доставці радіоприймачів на рівні з ліками і продуктами та про «велику землю».

Чи буде «Євробачення-2023» в Україні: робимо ставки (майже 6 тисяч переглядів)

Наприкінці травня вирішували, де саме пройде «Євробачення-2023». Ольга Жук спробувала спрогнозувати, які Україна має шанси стати реальною господинею наступного конкурсу. Спойлер: шансів не було й нема ніяких, «Євробачення-2023» пройде у Великій Британії.

«Новини культури» на Суспільному: культура — таки широке поняття (майже 6 тисяч переглядів)

До війни про новини культури на Суспільному говорили як про далеку мрію. Андрій Кокотюха подивився перші випуски нової інформаційної програми на Суспільному й зауважив, що вона насправді радше авторська, і це — частина тенденції. Згодом назву поміняли й тепер це інформаційно-аналітичний проєкт «Культура на часі». Чи не після колонки Андрія Кокотюхи?

Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»? (понад 5 тисяч переглядів)

Все почалося з постів у фейсбуку, що Суспільне відмовилося вмикати в ефір телемарафону азовців, які хотіли розповісти про наслідки бомбового удару росіян по «Азовсталі». Ольга Жук спробувала зібрати думки різних сторін конфлікту і в цьому випадку стала адвокаткою Суспільного: гнилі помідори не в тих полетіли і не за той ефір.

Посилання за темою:

Найпопулярніші матеріали MediaSapiens за 2022 рік: Арестович, справжні воєнні експерти, Ванга, Starlink і колаборанти

«За клавіатурою ― не в окопі, тому всі стискають зуби і продовжують працювати». Керівники медіа про плюси 2022 року, частина друга

Рік України. Як ми вигравали велику медійну війну 2022 року

20 найпопулярніших новин «Детектора медіа» за 2022 рік

«Війна дозволила нам чітко відокремити головне від другорядного». Керівники медіа про плюси 2022 року, частина перша

Диво, що затягнулося. Телемарафон «Єдині новини» у 2022 році

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду