Громадські організації закликали Комітет Верховної Ради з питань бюджету забезпечити Суспільному належне фінансування (заява)

Громадські організації закликали Комітет Верховної Ради з питань бюджету забезпечити Суспільному належне фінансування (заява)

15:22,
25 Листопада 2021
2480

Громадські організації закликали Комітет Верховної Ради з питань бюджету забезпечити Суспільному належне фінансування (заява)

15:22,
25 Листопада 2021
2480
Громадські організації закликали Комітет Верховної Ради з питань бюджету забезпечити Суспільному належне фінансування (заява)
Громадські організації закликали Комітет Верховної Ради з питань бюджету забезпечити Суспільному належне фінансування (заява)
Представники громадянського суспільства наголосили на неприпустимості скорочення видатків на Суспільного мовника.

Громадські організації «Центр демократії та верховенства права», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», Фундація «Суспільність», «Інститут розвитку періодичної преси», «Інтерньюз-Україна», «Інститут масової інформації», «Детектор медіа», «Інститут демократії ім. Пилипа Орлика», Media Development Foundation, «Генеалогічна спільнота “Архісовість”», «Лабораторія цифрової безпеки», «Незалежна медійна рада» і «Українська фундація безпекових студій» звернулися  до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надати Суспільному належне фінансування.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті «Центру демократії та верховенства права».

«Ми наголошуємо на неприпустимості скорочення видатків на суспільного мовника та закликаємо Комітет Верховної Ради України з питань бюджету забезпечити належне фінансування суспільного мовника на 2022 рік у Законі України «Про державний бюджет на 2022 рік»: у розмірі не менше 0,2% від видатків загального фонду держбюджету за попередній рік», – зазначено у заяві.  

У Законі України «Про суспільне телебачення і радіомовлення» зафіксовано суму в 0,2% від видатків загального фонду держбюджету за попередній рік. Ця цифра закріпила status quo обсягу фінансування, що отримували колишні державні мовники, на базі яких було створено суспільне мовлення. Попри те, що рекомендації фахівців Європейської спілки мовників (EBU) вказували, що таке фінансування має бути майже вдвічі більшим, а саме 0,39%, законотворець зафіксував суму, що виділялась раніше.

«З моменту створення суспільного мовлення у 2017 році, суспільний мовник жодного разу не отримав належного фінансування. Натомість суспільне мовлення дістало у "спадок" борг уряду Азарова у розмірі 350 мільйонів гривень, неналежно оформлені активи та амортизацію основних фондів, що подекуди доходила до 100%. Замість швидкого старту і виробництва якісного контенту суспільне змушене було кілька років вирішувати накопичені за десятиліття державного мовлення проблеми, при запровадженому мораторії на відчуження майна та хронічному недофінансуванні, викликаному невиконанням державою власних зобов’язань», – повідомляють громадські організації.  

15 вересня 2021 року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради України законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Відповідно до таблиці видаткової частини бюджету на суспільне мовлення передбачено лише 1,87 млрд грн, що складає 77,8% від гарантованого законом мінімуму і 39% від суми, яку оцінювали фахівці EBU.

«Окремі депутати прямо або приховано пропонували урізати цю суму в 2-3 рази ніби забуваючи, що суспільне мовлення – це мультимедійна платформа, яка працює як на загальнонаціональному, так і регіональному рівні, на класичних платформах телебачення і радіо та цифровій платформі, якої досі немає в законі», – йдеться у заяві.

Громадські організації вважають, що в умовах пандемії та російсько-української війни скорочення видатків на культурну сферу є так само неприйнятним, як і скорочення видатків на армію чи медицину.

«Держава має забезпечувати належне фінансування інституцій, що забезпечують військову, культурну та інформаційну безпеку базуючись на принципах незалежності. Посли країн Великої сімки підкреслили, що незалежні медіа, зокрема, вартий довіри та неупереджений суспільний мовник, є ключовим стовпом сильної та стійкої демократії», –  переконані у ГО.

Раніше міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Суспільний мовник отримує повне фінансування. Голова правління Микола Чернотицький назвав це маніпуляцією. Він вважає, що у словах Олександра Ткаченка є дві маніпуляції: «Маніпуляція перша: повне фінансування. Фінансування 2021 року на рівні 85% від передбаченого законом. Проект бюджету на 2022 – 76%».

Нагадаємо, Верховна Рада відхилила поправку Володимира В’ятровича до законопроєкту про держбюджет на 2022 рік. Поправка стосувалась необхідності збільшити фінансування Суспільного на 526 мільйонів, щоб видатки на НСТУ відповідали закону.

У законопроєкті держбюджету на 2022 рік на Суспільне виділили 1,8 млрд грн, недодавши 526 млн. Згідно із законом про Суспільне, видатки на НСТУ у 2022 році мали б бути у сумі 2 394,7 млн грн.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Брехня! Ви — перші вороги демократії
19:05 / 25.11.2021
Не Путін, не ФСБ, а ви. Ті явні вороги, а ви — приховані. Ви набагато гірше. Причепилися до державних грошей і пилите. Кума Остапи взагалі сепаратистка — любителька Шарія, товкає промови про те, що українські війська гатять по мирним жителям на Донбасі, хто її взагалі допустив до конкурсу на керівника Суспільного? Зураб Аласанія працевлаштував і дав доступ до державних грошей відкритому сепаратистку і прихильнику окупації Криму Олександрі Лієву. Ви платити топменеджменту захмарні для Україні гроші, таких не бачить ні педагог, ні академік, ні хірург. Продукт — лайно. В Одесі мафія заправляє — філія крутить культур-мультур в ефірі. В Києві новини безпонтові, беззубі, виставки-хуїставки. Ви — захисники демократії? Дякую, не треба. Ганьба!
АТО
19:03 / 25.11.2021
" Громадські організації вважають, що в умовах пандемії та російсько-української війни скорочення видатків на культурну сферу є так само неприйнятним, як і скорочення видатків на армію чи медицину." В умовах війни, ВСОГО ЧАСУ ВІЙНИ, Суспільне жодного разу не посилали кореспондентів з новин на фронт. Начеб-то війни немає, начеб-то ВІЙСЬКОВІ НА ФРОНТІ ТО НЕ ЧЛЕНИ СУСПІЛЬСТВА І ЇХ ДІЯЛЬНІСТЬ ВИСВІЧУВАТИ НЕ ПОТРІБНО, начеб-то ВОНИ НЕ ЗАХИЩАЮТЬ СУСПІЛЬСТВО, а займаються бог-зна чим. Що, ті підписати цьго не бачать ???? Як цим підписатам руки не покрутило під час підписання?
Про одного Творця змін
17:26 / 25.11.2021
Цинічні грантоїди! Ще й назвиська які про "демократію","права людини", "безпеку". Та ви вороги демократії! Якби ви дійсно переймалися становленням громадянського суспільства, то вимагали б відкриття кримінальних справ проти членів правління і окремих членів Наглядової ради Суспільного! Взяти б хоча б того ж Вадима Міського, який є секретарем Наглядової ради і водночас програмним директором на Детектор медіа. Так у 2019 році за основним місцем роботи він задекларував фактично мінімалку - тільки 50 776 грн зарплати за рік як керівник ГО "Лабораторія демократичних трансформацій" (теж самопроголошений "представник громадянського суспільства") і 695 471 грн (під 2 тис доларів у місяць) як дохід підприємницькою діяльністю у Детектор медіа. І це тільки те що подано офіційно. А як вони мутять грантовими грошима, розповідати не треба. Добре прилаштувався цей "чейнзмейкер" до "місії" Суспільного!
Цензор
15:41 / 25.11.2021
"В умовах пандемії та російсько-української війни скорочення видатків на культурну сферу є так само неприйнятним, як і скорочення видатків на армію чи медицину. Адже ворог працює не лише зброєю, вбиваючи наших воїнів. Ворог працює і на інформаційно-культурному полі, поширюючи усіма засобами низькосортний контент, дезінформацію, мову ворожнечі.". Це також абзац із цього звернення. Тобто, в "умовах пандемії та російсько-української війни" саме шоу побачень, "Грибники", "По-людськи" - це саме те,що потрібно суспільству сьогодні? І на це та інше треба повне фінансування?! Нинішні керманичі суспільного повністю ЗНИЩИЛИ мовлення в регіонах. То на що мають виділятися кошти у повному обсязі? На сумнівні програми "друзів,знайомих і родичів", які зазвичай і перемагають на пітчингах?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду