Посли G7 в Україні: Суспільний мовник є одним з ключових елементів сталої демократії

Посли G7 в Україні: Суспільний мовник є одним з ключових елементів сталої демократії

09:24,
20 Листопада 2021
2954

Посли G7 в Україні: Суспільний мовник є одним з ключових елементів сталої демократії

09:24,
20 Листопада 2021
2954
Посли G7 в Україні: Суспільний мовник є одним з ключових елементів сталої демократії
Посли G7 в Україні: Суспільний мовник є одним з ключових елементів сталої демократії
Вартий довіри та неупереджений Суспільний мовник є одним із ключових стовпів сильної та стійкої демократії в Україні.

Посли країн Великої сімки (G7) в Україні провели зустріч із головою наглядової ради Суспільного мовлення Світланою Остапою та виконавчою директоркою Інституту масової інформації Оксаною Романюк. Про це повідомляється на сторінці послів G7 в Україні в Twitter.

Сторони обговорили проблеми, з якими стикається Суспільний мовник, зокрема недостатнє фінансування та збереження незалежності, а також ширші виклики незалежних медіа.

«Посли підкреслили свою позицію, що незалежні медіа, зокрема вартий довіри та неупереджений Суспільний мовник, є ключовим стовпом сильної та стійкої демократії, а також їхніх зобов'язань забезпечити їхній захист в Україні», – зазначається в повідомленні.

Раніше міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Суспільний мовник отримує повне фінансування. Голова правління Микола Чернотицький назвав це маніпуляцією. Він вважає, що у словах Олександра Ткаченка є дві маніпуляції: «Маніпуляція перша: повне фінансування. Фінансування 2021 року на рівні 85% від передбаченого законом. Проект бюджету на 2022 – 76%».

Нагадаємо, Верховна Рада відхилила поправку Володимира В’ятровича до законопроєкту про держбюджет на 2022 рік. Поправка стосувалась необхідності збільшити фінансування Суспільного на 526 мільйонів, щоб видатки на НСТУ відповідали закону.

У законопроєкті держбюджету на 2022 рік на Суспільне виділили 1,8 млрд грн, недодавши 526 млн. Згідно з законом про Суспільне, видатки на НСТУ у 2022 році мали б бути у сумі 2 394,7 млн грн.

З 2017 року новостворений Суспільний мовник жодного разу не отримав повного фінансування від держави.

У держбюджеті на Суспільне на 2021 рік виділили 2,2 млрд грн. Із загального фонду на Суспільне виділили 1 874 158,0 грн, з яких 400 млн. було заплановано у спеціальному фонді, який наповнюється податками з лотерейного бізнесу.

Раніше правозахисник, журналіст Костянтин Рєуцький на сайті організації «Центр прав людини ZMINA» у публікації «Банкова і Суспільне: як люди Єрмака прагнуть отримати контроль над Наглядовою радою мовника» написав про загрози незалежності Суспільного.

Як писав «Детектор медіа», заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко в інтерв’ю інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» заявив, що вважає дивним, що більшість членів наглядової ради НСТУ — від громадських організації, а представництво Верховної Ради — в меншості.

Раніше посол ЄС Матті Маасікас підтримав незалежність Суспільного та його стабільне фінансування.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
ntkt
15:41 / 21.11.2021
Что там делает постоянно Остапа? Это коррупция. Это конфликт интересов. Остапа, видимо, по уши влияет на деятельность ТВ, раз от ТВ вечно она, а не правление. Она всего-то глава НР, но не ТВ. О каком успешном успехе идет речь, если все уничтожено. Только должности в Киеве на бюджете. ТВ давно нет
Глядач
10:54 / 21.11.2021
Вже багато років європейців вводять в оману, розповідаючи їм про "успішність реформи суспільного мовлення". Ніякої "успішності" немає. Регіональні філії знищені, місцеве мовлення згорнене, ЦД за рахунок скорочення в регіонах розширює свій штат,додаючи все нові і нові посади із захмарними зарплатами. Гроші і особисте збагачення - ось що насамперед хвилює керманичів нинішнього суспільного і тих членів НР, які це неподобство підтримують, зрозуміло,що не "просто так". Дивитися немає чого, програми примітивні, те,що створюється на аутсорсі, не цікаве. Але про це послам,звісно, не розказують. Соромно? Мабуть, ні.
Яке відношення мають посли до питання фінансування?
23:36 / 20.11.2021
Ніякого. Це питання стосується тільки інвесторів, тих, хто дають гроші, в цьому разі це українці - платники податків. Брати гроші в одних людей, плювати їм в очі на всіх рівнях, а потім обговорювати гроші з зовсім іншими людьми, які дають поради - як користуватися не своїми грошима, це сюрреалізм, не вважаєте?
Суспільне=гроші. Інших тем нема.
12:37 / 20.11.2021
На жаль, посли не розповіли пані, Остапі про раціональне і ефективне використання грошей платників податків.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду