Верховна Рада проголосувала за бюджет для Суспільного у розмірі 1 млрд грн

Верховна Рада проголосувала за бюджет для Суспільного у розмірі 1 млрд грн

10:14,
23 Листопада 2018
7352

Верховна Рада проголосувала за бюджет для Суспільного у розмірі 1 млрд грн

10:14,
23 Листопада 2018
7352
Верховна Рада проголосувала за бюджет для Суспільного у розмірі 1 млрд грн
Верховна Рада проголосувала за бюджет для Суспільного у розмірі 1 млрд грн
У ніч на 23 листопада народні депутати України прийняли Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», де на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України виділили 1 млрд. 5 млн. 100 гривень замість 1 млрд. 816 млн, як передбачено законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

Про це у себе на сторінці у Фейсбуку написав голова правління НСТУ Зураб Аласанія.

«Захоплююсь вишуканим вмінням наших можновладців: вони відрізають тобі руки, а ти видихаєш з полегшенням – ну ж бо могли би й голову. 1 млрд. 5 млн. 100 гр. замість 1 млрд. 816 млн.  Це означає, що жити НСТУ буде», – написав він.

За словами пана Аласанії, компанія зможе розвиватися  «тільки за рахунок внутрішніх резервів, скорочення видатків, переформатування структури компанії (так, знов), і все це – в умовах очікування швидких результатів з боку суспільства».

Це приблизно 57 % від суми, яка передбачена законом. За бюджет проголосували 240 народних депутатів.

Член правління НСТУ Микола Чернотицький нагадав, що у 2018 року НСТУ уже має 200 млн боргу через недофінансування на 50 %. Тож у 2019 році, якщо компанія отримає 1 млрд 5 млн. 100 гривень., з них 200 млн доведеться віддати за борги, залишиться всього 805 млн 100 грн.

Нагадаємо, 8 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік в якому народні депутати запропонували обрізати бюджет ПАТ «НСТУ» на понад 800 млн. Кошти, передбачені для НСТУ, мають піти на охорону здоров’я. Про це свідчать поправки, внесені до законопроекту №9000 про Держбюджет України на 2019 рік.

Як писав «Детектор медіа», фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України на 2019 рік відповідно до закону про Суспільне мовлення має становити 1 млрд 816 млн 933 тис. грн. Про це йдеться у проекті Закону про Державний бюджет України на 2019 рік, опублікованому на сайті Верховної Ради України.

Громадські та правозахисні організації закликали Верховну Раду України проголосувати за належне фінансування для Національної суспільної телерадіокомпанії України. Міжнародна спільнота висловила  стурбованість щодо фінансування Суспільного і неодноразово закликала владу України виділити повноцінний бюджет для компанії.

Через недофінансування Суспільного мовлення правління Національної суспільної телерадіокомпанії України підготувало антикризові заходи, щоб зекономити кошти і виконати найнеобхідніші фінансові зобов’язання до грудня 2018 року.

Нагадаємо, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про державний бюджет України на 2018 рік», де на фінансову підтримку НСТУ закладено 776 млн грн. Це вдвічі менше за передбачену законом «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» суму, яка мала б у 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду