Для Суспільного на аутсорсі знімають три документальних фільми

Для Суспільного на аутсорсі знімають три документальних фільми

13:30,
9 Січня 2023
2768

Для Суспільного на аутсорсі знімають три документальних фільми

13:30,
9 Січня 2023
2768
Для Суспільного на аутсорсі знімають три документальних фільми
Для Суспільного на аутсорсі знімають три документальних фільми
Прем’єра запланована у 2023 році.

Наприкінці 2022 року незалежні продакшн-студії розпочали зйомки документальних фільмів «Крим. Звільнення», «Ізоляція» і «Тисячолітня війна. Історичний фронт», які виробляють на замовлення Першого каналу Суспільного.

Про це в інтерв’ю розповіла виконавча продюсерка Першого каналу Ірина Бубнова.

«Запущено у виробництво три історичні проєкти: "Крим. Звільнення", "Тисячолітня війна. Історичний фронт", "Ізоляція"», – сказала вона.

За словами генерального продюсера дирекції телебачення Суспільного Григорія Тичини, ці проєкти мають стати документальним свідченням того, що відбувається зараз і як ми сприймаємо себе в далекому й не дуже минулому.

Документальний фільм «Крим. Звільнення» розповість про події на півострові у 1990-х роках. Тоді була перша спроба Росії захопити Крим, але блискуча спецоперація СБУ відтермінувала російське загарбання півострова майже на 20 років.

«Майбутній фільм розповість про спецоперацію Служби безпеки України на території півострова Крим у 1994 році. Тоді бійці “Альфи” зірвали спробу відокремлення Криму та викрили заколот місцевих сепаратистів. У стрічці “Крим. Звільнення” беруть участь безпосередні учасники подій, офіцери-спецназівці, які здійснили блискавичний та безкровний рейд, в результаті якого антиукраїнські сили зазнали нищівної поразки. Нам пощастило відзняти інтерв’ю з видатним державним діячем Євгеном Марчуком. На жаль, воно стало його останньою публічною промовою. Жанр фільму можна визначити як документальний детектив, що у захопливій формі оповідає про одну з найуспішніших операцій українських спецслужб. У ньому широко використовуються унікальні кадри оперативних зйомок СБУ. Творці стрічки сподіваються, що вона стане в пригоді сьогоднішнім визволителям Криму», — розповів режисер стрічки Сергій Лисенко.

Документальний проєкт «Ізоляція» розповідає історію заводу в Донецьку, який став артцентром, а після російського вторгнення перетворився на в’язницю. 

«Цей фільм про феномен “Ізоляції”. Спочатку завод, потім артцентр, потім в’язниця. Важко знайти що-небудь схоже, де поєдналися б робітничий клас, творча інтелігенція, сучасне мистецтво, олігархи, бандити, кати і жертви. “Ізоляція” була і лишається прототипом насильства та беззаконня. І доки зло не буде публічно назване злом, воно не закінчиться ніколи», — зазначає продюсер фільму Юрій Леута.

Документальний фільм «Тисячолітня війна. Історичний фронт» покаже, що фальсифікація української історії є одним із найбільш поширених і дієвих інструментів Росії у боротьбі з незалежністю України. Спираючись на міфи та фейки, російські політики і пропагандисти намагаються легітимізувати та виправдати напади на Україну, бойові дії, окупацію, вбивства та катування людей, порушення міжнародного права. Цей проєкт покликаний розвінчати найпоширеніші історичні міфи та пояснити їх походження.

«Наш фільм — це історичне дослідження російської агресії від сьогодення й аж до глибокої давнини. Які російські наративи підміняли реальність? Коли вони вперше виникли та як дожили до сучасності? Як вони впливали на історичні події століттями, щоб зрештою зробити можливою сучасну страшну і кровопролитну війну в центрі Європи?», — розповіла продюсерка фільму Оксана Іванців.

Виробництво телепроєктів на замовлення Суспільного відбувається на умовах надання гранту Державного департаменту США трьом переможцям мистецького конкурсу — ТОВ «Кіностудія дитячих та юнацьких фільмів ім. О. О. Ханжонкова» з проєктом «Крим. Звільнення», ФОП Іванців з проєктом «Тисячолітня війна. Історичний фронт» та ТОВ «Тремпель Фільмз» з проєктом «Ізоляція».

Нагадаємо, мистецькі конкурси на виробництво цих проєктів відбувалися у 2021 році. На початку 2022 року Cуспільне обрало п’ять телепроєктів для реалізації за підтримки посольства США в Україні.

Фото: Анастасія Мантач, Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
аутсорсная идея суспильного
13:57 / 09.01.2023
Что-то в сочетании слов "на аутсорсі" сильно мне напоминает "на отсосе" - на отсосе денег из Суспильного. Это как кровь сосут клопы, клещи и комары. Вместо подбора и взращивания собственных творческих кадров гоп-компания им. Аласании уже восемь лет поворачивается задницей к суспильному и холит-лелеет ландскнехтов, подтвеждая этим свою позицию благодетелей-распорядителей денегами. Деньгами надо уметь распоряжаться, на полная фигня в том, что такой компанией руководят те, кто дальше бухгалтерии и своего кармана не смотрит.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду