НСТУ сплатила 0,55 млн грн за аналогову трансляцію – Концерн РРТ

НСТУ сплатила 0,55 млн грн за аналогову трансляцію – Концерн РРТ

16:57,
26 Вересня 2018
4260

НСТУ сплатила 0,55 млн грн за аналогову трансляцію – Концерн РРТ

16:57,
26 Вересня 2018
4260
НСТУ сплатила 0,55 млн грн за аналогову трансляцію – Концерн РРТ
НСТУ сплатила 0,55 млн грн за аналогову трансляцію – Концерн РРТ
Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) отримав від Національної суспільної телерадіокомпанії України 0,55 млн грн за свої послуги з розпорядження телепрограм у січні-серпні 2018 року.

Про це йшлося  у випуску новин за 25 вересня на телеканалі «UA: Перший» з посиланням на лист від прес-служби Концерну РРТ.

«Концерн РРТ в цьому році при вартості наданих послуг на суму 70,97 млн грн отримав лише 0,55 млн грн за свої послуги з розпорядження телепрограм у січні-серпні 2018 року. Внаслідок чого, суманий борг ПАТ НСТУ за отримані послуги в січні-серпні 2018 року склав 70, 42 млн. грн», – зазначено у листі Концерну РРТ.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія у цьому ж сюжеті сказав, що «на рік має бути 330 млн суто на трансляцію, держава виділила 54 млн, ми їх розмазували, Концерн РРТ терпів-терпів. Все, терпець урвався і вони виключили».

За його словами, у двох листах Концерну РРТ, які отримала НСТУ, зазначено борг 69,4 млн. грн. Пан Аласанія не може сказати, як наразі КРРТ нарахував 70,97 млн. При тому, що в червні гендиректор Концерну РРТ Петро Семерей сказав сайту «Детектор медіа», що НСТУ заборгувала за послуги Концерну РРТ 75 млн 120 тис. грн.

«Ми нарахували, що за трансляцію до кінця року борг добіжить майже 140 млн. грн», – зазначив пан Аласанія.

Сайт «Детектор медіа» уже другий день поспіль намагається зв’язатися з Сергієм Мікрюковим, який тимчасово виконує обов’язки гендиректора Петра Семерея на час відпустки.

Зураб Аласанія пояснив «Детектору медіа», що 54 млн – це фінансова допомога, яку виділили з Держбюджету на 2018 рік. Він зазначив, що до цієї суми ще 1,5 млн грн НСТУ додало на трансляцію з комерційних надходжень компанії.

За його словами, НСТУ має розподілити 54 млн  між Концерном РРТ за аналогову трансляцію, «Зеонбудом» за цифрове мовлення і станцією супутниковгго зв'язку «ПрАТ ММЦ-СТБ», яка забезпечує суспільним каналам супутникове мовлення.  

Пан Аласанія зазначив, що 25 вересня після відключення аналогового мовлення він «перенаправив гроші зі статті на статтю», тобто частину коштів, які мали бути на аналогову трансляцію перекинули за земельний податок, оскільки там «катастрофічні штрафні санкції». «Ми вчора 4 млн сплатили за земельний податок, які передбачалися для Концерту РРТ», – сказав голова правління НСТУ.

«Проблема з Концерном РРТ наступила тоді, коли ми не змогли з ними підписати договір на друге півріччя. Без грошей ми не маємо права укладати договори, казначейство їх не пропускає. Відтоді почали накопичуватися борги. Ми знали, що так буде», – пояснив Зураб Аласанія.

Він додав, що Кабмін після того, як влітку отримав фінансовий звіт від НСТУ, мав переглянути фінансування Суспільного і додати 200 млн. грн, проте це питання досі  не розглянуто. Компанія і досі розпоряджається 50 % від суми, яка передбачена Законом «Про Суспільне радіомовлення і телебачення».

Зураб Аласанія сказав, що відключення аналогу – тільки початок, у жовтні-листопаді посипляться інші борги, серед яких, наприклад, за комунальні послуги.

Нагадаємо, 25 вересня із 6:27 ранку Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) відключив аналогове мовлення каналу «UA:Перший» по всій Україні, крім зони Операціії Об'єднаних сил (ООС).

Медійні та правозахисні громадські організації закликають уряд негайно вжити заходів, щоб відновити мовлення телеканалу «UA: Перший» по всій території України. 

За словами державного секретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, МІП давно розробило і подало в уряд проект нормативного акту Кабінету міністрів, завдяки якому мали би погасити борги НСТУ за аналогову трансляцію телеканалу «UA:Перший». Він додав, що Кабмін має найближчим часом розглянути проект постанови. 26 вересня уряд так і не розглянув цього питання.

У свою чергу відключення аналогової транляції стурбувало міжнародну спільноту.

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість з приводу припинення аналогової трансляції телеканалу «UA: Перший» та повторив свій заклик до влади терміново вирішувати проблеми фінансування діяльності суспільної телерадіокомпанії.

Генеральний директор Європейської мовної спілки Ноел Каррен збентежений  тим, що влада України прийняла рішення позбавити глядача аналогового мовлення телеканалу «UA: Перший».

У державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн грн.

Незважаючи на заклики міжнародної спільноти та неодноразові обіцянки прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана виділили 200 млн грн на фінансування НСТУ, жодних коштів на фінансування Суспільного так і не надійшло.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
скріншот із Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду