МІП давно подало в Кабмін проект про погашення боргів Суспільного перед Концерном РРТ

МІП давно подало в Кабмін проект про погашення боргів Суспільного перед Концерном РРТ

15:28,
25 Вересня 2018
2971

МІП давно подало в Кабмін проект про погашення боргів Суспільного перед Концерном РРТ

15:28,
25 Вересня 2018
2971
МІП давно подало в Кабмін проект про погашення боргів Суспільного перед Концерном РРТ
МІП давно подало в Кабмін проект про погашення боргів Суспільного перед Концерном РРТ
Міністерство інформаційної політики (МІП) розробило і подало в уряд проект нормативного акту Кабінету міністрів, завдяки якому мали би погасити борги Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) за аналогову трансляцію телеканалу «UA:Перший».

Про це повідомив державний секретар міністерства Артем Біденко «Українській правді».

«Вже досить давно ми розробили проект нормативного акту Кабінету міністрів, який би вирішив проблему щодо фінансування Суспільного», – сказав пан Біденко.

Він зазначив, що документ розробили, коли дізналися про те, що через борги можуть відключити «UA:Перший». За процедурою проект зараз проходить погодження у відповідних установах – у Мінфіні, Мінекономіки тощо.

Проект передбачає цільове виділення коштів виключно на погашення боргу, а не просте збільшення фінансування телеканалу. Його можуть на Кабміні розглянути найближчим часом, зазначив Артем Біденко.

 Нагадаємо, 25 вересня із 6:27 ранку Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) відключив аналогове мовлення каналу «UA:Перший» по всій Україні, крім прифронтової зони. Зураб Аласанія зазначив, що борг НСТУ перед Концерном РРТ становить наразі майже 69 млн грн, який до кінця року зростатиме і може сягнути до 140 млн.

Медійні та правозахисні громадські організації закликають уряд негайно вжити заходів, щоб відновити мовлення телеканалу «UA: Перший» по всій території України. 

Нагадаємо, з 18 червня щодня з 6:00 до 18:00 Концерн РРТ вимикнув аналогову трансляцію телеканалу «UA:Перший» в дев’яти містах: Білопілля (Сумська область), Вінниця, Дніпро, Ізюм (Харківська область), Київ, Ковель (Волинська область), Одеса, Тернопіль і Чернігів. Причина – 75 млн 120 тис. грн. боргу НСТУ за послуги Концерну РРТ. За словами  гендиректора Концерну РРТ Петра Семерея, це повязано з тим, що передавачі, які там знаходяться, дуже потужні і дуже старі, через це споживають дуже багато електроенергії – більше, ніж нам би заплатила НСТУ. 

19 червня міністр інформаційної політики України Юрій Стець зробив заяву, в якій сказав, що ситуація з відключенням за борги мовлення телеканалу «UA: Перший» є неприпустимою  і що Кабінет Міністрів України разом з Верховною Радою України мають вирішити питання про фінансування Національного суспільного телебачення України негайно. 

З 1 вересня 2018 року після відключення аналогового телевізійного мовлення всі регіональні телеканали філій Національної суспільної телерадіокомпанії України продовжили мовлення. За словами керівника департаменту з розвитку мереж НСТУ Дмитра Грузинського, низка філій Суспільного, які ділили свої частоти з іншими телеканалами, теж продовжили аналогове мовлення.

Нагадаємо, що в державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн грн.

24 вересня правління НСТУ прийняло план антикризових заходів, який у компанії розпочнуть втілювати з 1 жовтня. Правління НСТУ вимушене вдатись до антикризових заходів, оскільки дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року складає 220 млн.грн.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду