«UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника

«UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника

09:17,
22 Вересня 2017
4133

«UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника

09:17,
22 Вересня 2017
4133
«UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника
«UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника
З 21 вересня 2017 року щопівгодини «UA: Перший» в ефірі проводить акцію проти недофінансування суспільного мовника.

Глядачі бачитимуть на екрані смужку блакитної заставки, що частково перекриватиме основне зображення, повідомляє прес-служба.

«2017 року суспільне мовлення недофінансовано на 25%. 2018 року суспільне мовлення недофінансують на 50% (проект Держбюджету-2018). Ми продовжуємо робити чесні новини. Якщо екран стане повністю синім – ми не зможемо цього робити» – йдеться в заставці.

У такий спосіб команда Національної суспільної телерадіокомпанії України хоче привернути увагу до проблеми недофінансування Суспільного та повідомити своїй аудиторії про критичну ситуацію.

Як писав сайт «Суспільного мовлення», у розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік, опублікованому 18 вересня 2017 року, зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 мільйонів 563 тисяч гривень, тоді як Закон України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» гарантує ПАТ "НСТУ" фінансування на рівні 0,2% від бюджету України за попередній, 2017 рік, тобто 1 мільярд 442 мільйони гривень. Недофінансування Суспільного майже вдвічі від гарантованої законом суми підриває хід реформ.

Правління ПАТ «НСТУ» вважає недофінансування тиском на свободу слова та сприймає це як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії. Відсутність коштів у компанії може призвести до неможливості оплачувати трансляцію.

19 вересня 2017 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив на зустрічі з експертами в уряді, що питання з недофінансуванням Суспільного мовлення потребує залучення комітету і що понад 700 млн грн. замість 1 млрд 535 млн 367 тис. грн, передбачених Законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення», теж немало.

Нагадаємо, міжнародна спільнота поділяє стурбованість громадянського суспільства України щодо недофінансування суспільного мовника. Представництво Євросоюзу в Україні наголосило, щоповне фінансування, передбачене відповідним законодавством, має важливе значення для незалежності суспільного мовлення. Стурбованість щодо недофінансування новоствореного Суспільного також висловили посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом та Посольство Канади.

Також голова Європейської мовної спілки Ноель Керран закликав уряд України забезпечити належне, справедливе та незалежне фінансування для НСТУ відповідно до законодавства України та європейських стандартів.

Комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган розчарований, що Суспільне мовлення в Україні отримає вдвічі менший бюджет, ніж передбачено законом. Він закликав, що «всі державні органи повинні повністю виконувати свої зобов’язання перед Суспільним мовленням на 2018 рік». 

Також керівник групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер підкреслив, що зменшення фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України ставить під загрозу реформу, яка наразі просувається успішно.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду