Філії Суспільного покажуть фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна

Філії Суспільного покажуть фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна

09:00,
2 Березня 2023
3954

Філії Суспільного покажуть фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна

09:00,
2 Березня 2023
3954
Філії Суспільного покажуть фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна
Філії Суспільного покажуть фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна
Автори:
В оригіналі фільм вийшов французькою. Його переозвучили на українську журналісти «Суспільного Львів».

Сьогодні, 2 березня, о 20:40 філії Суспільного у межах інформаційної програми «Суспільне. Спротив» покажуть французький фільм-розслідування «Репортерів без кордонів» «Справа Макса Левіна. Докази страти».

До і в перші дні повномасштабної війни Росії проти України український фотокореспондент Макс Левін працював разом із французьковим військовим репортером Патріком Шовелем.

13 березня 2022 року Макс Левін зник зі зв’язку під Києвом, 1 квітня його тіло знайшли в лісі біля села Гута-Межигірська. Після цього Патрік Шовель разом із колегами розпочали зйомки фільму про Левіна.

Керівнику відділу розслідувань Арно Фроже та Патріку Шовелю вдалося потрапити на місце злочину. Вони змоделювати події останніх годин життя Макса Левіна.

«Репортери без кордонів» знайшли на місці злочину дев’ять речових доказів, серед яких кулі та документи. Вони поспілкувалися з близькими родичами, друзями і колегами Макса Левіна. Усі свідчення та докази «Репортери без кордонів» передали українським правоохоронцям.

«Макса не вбили в бою. Його вивели з машини та стратили. Перед пострілом із нього зняли бронежилет. Безсумнівно, росіяни знали, що страчують журналіста, адже на бронежилеті й шоломі Макса був напис “Преса”», — каже Патрік Шовель.

В оригіналі фільм вийшов французькою. Команда «Суспільне Львів» переозвучила фільм на українську. Герої стрічки промовляють голосами Тараса Базюка та Ольги Мельник.

Нагадаємо, фотожурналіст Макс Левін – один із найвідоміших документалістів української війни ще з 2014 року. 1 квітня його знайшли вбитим у селі Гута-Межигірська Київської області. Йому було 40 років.

Президент Володимир Зеленський посмертно нагородив його орденом «За мужність». У жовтні одну з вулиць Києва перейменували на честь Макса Левіна.

«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування загибелі Макса Левіна. Організація надала докази, що журналіста стратили росіяни.

Фото Максима Левіна публікували такі видання, як The Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, Радіо Свобода (RFE/RL). Більшість його документальних проєктів пов'язані з війною в Україні. 

Після загибелі Левіна виставку його робіт представляли в парламенті Латвії, в артцентрі Alte Münze у Берліні, в Національному історичному музеї Албанії тощо.

Фото: Останні кадри з Максом Левіним, відзняті Патріком Шовелем / скріншот з фільму «Справа Макса Левіна. Докази страти»

Посилання за темою:

Під Києвом в районі бойових дій зник фотожурналіст Макс Левін

«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Макс Левін стали «журналістами року» за версією «УП»

Арно Фроже з «Репортерів без кордонів»: фрагменти ДНК можуть допомогти знайти вбивць Макса Левіна

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду