До 90-х роковин Голодомору Суспільне презентує документальний цикл «Голодомор. Літописці»

До 90-х роковин Голодомору Суспільне презентує документальний цикл «Голодомор. Літописці»

11:09,
20 Листопада 2023
1692

До 90-х роковин Голодомору Суспільне презентує документальний цикл «Голодомор. Літописці»

11:09,
20 Листопада 2023
1692
До 90-х роковин Голодомору Суспільне презентує документальний цикл «Голодомор. Літописці»
До 90-х роковин Голодомору Суспільне презентує документальний цикл «Голодомор. Літописці»
Мінісеріал, який створений на замовлення і за сценарієм Суспільного мовлення компанією Fresh Production Group, фокусується на пошуках формули геноциду.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, проєкт є першою документальною спробою розказати те, що важливо знати про Голодомор 1932–1933 років, штучно створений комуністичним режимом СРСР для знищення українського народу. 

Автори документального проєкту разом з дослідниками Голодомору намагаються знайти основні складники формули геноциду, де наміри Сталіна про знищення українців призводять до масштабної катастрофи на тлі байдужості світу. Чому світ не зреагував адекватно на загибель мільйонів людей посеред Європи? Як радянські спецслужби вводили в оману світ? Чому уряди Заходу воліли заплющувати очі на приголомшливі факти й моторошні подробиці голодних смертей, які повідомляли їхні дипломати? Відповіді на ці питання та докладне історичне розслідування дивіться в чотирьох серіях циклу «Голодомор. Літописці»: «Столиця відчаю», «Ура Сталіну!», «Вершники апокаліпсиса», «Тінь».

Автор сценарію, історик і автор проєктів Суспільного мовлення Олександр Зінченко зазначає, що він багато знає про Голодомор із книжок та з розповідей людей, які це пережили, і думав, що його вже важко здивувати, але... «ця історія… Це насправді нескінченно вражає: як так — всі все знають, консульські служби про це повідомляють, в пресу історія проривається, але бачимо абсолютну концентровану байдужість світу до факту, що в центрі Європи вмирають, гинуть від голоду мільйони людей».

«Це, мабуть, найбільший когнітивний дисонанс, що викликала ця історія. І це нескінченно вражає навіть після того, як ти про це написав, зняв фільм; це щось таке, що навіть коли ти намагаєшся прояснити не настає прийняття. От як таке могло бути. І це, власне, один зі складників геноциду — байдужість світу», — говорить Олександр Зінченко.

Він вважає, що «Голодомор. Літописці» потрібно перекласти різними мовами й показувати як застереження в сьогоднішніх умовах: те, що зараз відбувається з Україною і світом, нагадує те, що відбувалося в 1930-ті роки. 

Мінісеріал «Голодомор. Літописці» поєднав документальне дослідження істориками геноциду українців у період Голодомору, художню реконструкцію подій та архівні історичні матеріали, що показують трагедію українського селянства.

Над проєктом працювали:

  • автор сценарію — Олександр Зінченко;
  • режисер-постановник — Роман Барабаш;
  • оператор-постановник — Максим Гуцу;
  • композитори — Владислав Курач, Антон Грідін;
  • продюсери — Костянтин Стрюков, Володимир Ладижець, Олександра Очман;
  • керівник проєкту — Олег Щербина;
  • креативний продюсер — Юлія Чернявська;
  • виконавчий продюсер — Євгенія Котенко.

З 22 по 26 листопада дивіться документальний серіал «Голодомор. Літописці» на платформах Суспільного:

  • з 22 по 25 листопада о 21:00 — на телеканалі «Суспільне Культура»;
  • 25 листопада 11:10–12:50 — 1-2 серія, 22:00–23:40 — 3-4 серія — на місцевих каналах Суспільного; 
  • 25 листопада — 1-2 серія на ютуб-каналі Першого;
  • 26 листопада — 3-4 серія на ютуб-каналі Першого.

Фото: Суспільне

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Разом з Суспільним
11:51 / 21.11.2023
до ох... долучився і детектор.
Перша документальна спроба?????????
16:01 / 20.11.2023
"Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, проєкт є першою документальною спробою розказати те, що важливо знати про Голодомор 1932–1933 років... " Якщо така заява є, то в Суспільному всі ох#їли і не знають, куди приліпити свою корону.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду