НАБУ і САП повідомили ще чотирьом особам про підозру у завданні майже 68 млн грн збитків «Укртелефільму»

НАБУ і САП повідомили ще чотирьом особам про підозру у завданні майже 68 млн грн збитків «Укртелефільму»

10:55,
10 Грудня 2021
2471

НАБУ і САП повідомили ще чотирьом особам про підозру у завданні майже 68 млн грн збитків «Укртелефільму»

10:55,
10 Грудня 2021
2471
НАБУ і САП повідомили ще чотирьом особам про підозру у завданні майже 68 млн грн збитків «Укртелефільму»
НАБУ і САП повідомили ще чотирьом особам про підозру у завданні майже 68 млн грн збитків «Укртелефільму»
Таким чином, кількість осіб, які можуть бути причетні до вчинення злочину, зросла до восьми.

8-9 грудня 2021 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили чотирьом особам про підозру у завданні понад  67,73 млн грн збитків державному підприємству «УСТФ "Укртелефільм"». Про це йдеться на сайті НАБУ.

Зокрема повідомлено про підозру: заступнику голови Держкомтелерадіо (2016-2020 рр.); колишньому генеральному директору ДП «УСТФ "Укртелефільм"» (2016-2017 рр.); заступнику директора приватної компанії; колишньому керівнику юридичної служби ДП «УСТФ "Укртелефільм"» (2015-2016 рр.). Таким чином, кількість осіб, які можуть бути причетні до вчинення злочину, зросла до восьми. Стосовно трьох із них справа слухається у Вищому антикорупційному суді. Один підозрюваний перебуває у міжнародному розшуку – стосовно нього триває екстрадиційна процедура.

«За версією слідства, впродовж 2017-2018 років керівники «Укртелефільму» у змові з колишнім керівником відділу з правових питань держпідприємства, приватними особами та заступником голови Держкомтелерадіо відчужили на користь приватної компанії (ТОВ «Лодокс») майнові права на понад 60 об’єктів нерухомості у місті Києві. Продаж майна здійснили з численними порушеннями процедури відчуження державного майна, зокрема, без погодження з органом управління — Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. У результаті державі в особі ДП «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"» спричинено тяжких наслідків. Злочин розкрито на стадії легалізації об’єктів нерухомого майна», – повідомляє НАБУ.

У лютому-березні 2019 року НАБУ та САП встановили чотирьох ймовірних учасників злочину та повідомили їм про підозру. За півроку потому розслідування стосовно трьох із них закінчили.

Матеріали, зібрані детективами НАБУ в рамках розслідування, стали підґрунтям для визнання Господарським судом міста Києва недійсним договору купівлі-продажу майнових прав, укладеного між ДП «УСТФ "Укртелефільм"» та ТОВ «Лодокс». Відповідне рішення набрало законної сили. Наразі вживаються заходи для відшкодування збитків, завданих держпідприємству, триває реєстрація об’єктів нерухомості на користь державного підприємства.

За словами голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, відповідно до чинного законодавства і наданих повноважень Держкомтелерадіо постійно вживав заходів щодо перетворення державного підприємства «Укртелефільм» на акціонерне товариство з подальшим приєднанням до АТ «НСТУ». Важливим принципом у цій роботі є збереження всього майнового комплексу і всіх матеріальних активів студії.

«Держкомтелерадіо не давав дозволів на відчуження майнових прав на жодний об`єкт нерухомості державного підприємства. Тому відразу після виникнення підозри у вчиненні злочину ми співпрацювали зі слідством, надаючи всі необхідні документи і матеріали, що й сприяло встановленню всіх підозрюваних осіб», –  зазначив він.

Нагадаємо, заступником голови Держкомтелерадіо у 2016-2020 роках був Микола Білоус.

Раніше у НАБУ повідомляли, що їхні детективи призупинили корупційну схему у процесі продажу нерухомого майна (квартири, нежитлові приміщення, паркомісця) в новозбудованому адміністративно-житловому комплексі за адресою Туманяна, 15 А в Києві, які були у власності «Укртелефільм».

Нагадаємо, наразі триває процес перетворення ДП «Студія "Укртелефільм"» на ПАТ з подальшим приєднанням до АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Це вже друга спроба перетворити «Укртелефільм» із ДП на ПАТ із подальшим об’єднанням із ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Через зрив приєднання у 2015-2016 роках «Укртелефільму» до Суспільного мовника парламент у травні 2016-го ухвалив спеціальний закон, яким вивів «Укртелефільм» за рамки першого етапу створення ПАТ «НСТУ». У серпні 2017 року уряд ухвалив постанову про порядок перетворення ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» на ПАТ «Укртелефільм».

Реформатори «Укртелефільму» стикнулися із саботажем колективу студії, який кілька років не виробляє фільмів і зриває всіма можливими способами приєднання до Суспільного мовника. 

Окрім того, тривають багаторічні судові процеси, пов’язані з продажем житлових та офісних площ, що належать студії.

Нагадаємо, у 2004 році «Укртелефільм» уклав із інвестиційною компанією угоду про спільну діяльність із будівництва адміністративно-житлового комплексу на земельній ділянці держпідприємства у Києві. Комплекс збудовано на землі, що перебуває в оренді «Укртелефільму», поруч із самою студією. Зголосившись на цей проєкт, студія, яка вже понад десять років не отримує державного фінансування, хотіла заробити кошти нібито на виробництво фільмів.

ДП «Укртелефільм» отримало право власності на частину об’єктів нерухомості, які спорудила будівельна компанія, а це: 80 квартир площею 8525,5 кв.м. та нежитлові приміщення площею 992 кв.м. Із них майнові права на 28 квартир «Укртелефільм» згодом передав Київській міській раді як представнику територіальної громади столиці. Ще 28 квартир за згодою Державного комітету телебачення і радіомовлення України як органу управління ДП продало фізичним особам, забезпечуючи здійснення статутної діяльності підприємства.

Станом на початок 2016 року у держпідприємства залишилося 24 квартири, 36 паркомісць та 7 нежитлових приміщень. Всі ці активи у підсумку стали об’єктом корупційного злочину.

12 лютого 2018 року НАБУ почало розслідування кримінального провадження за фактом завдання 68,72 млн грн збитків державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"» («Укртелефільм»).

У процесі розслідування у лютому 2019 року до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно юристки — співорганізаторки (ч.3 ст.27, ч.2 ст. 364, ч.ч. 1, 4 ст. 358, ч.3 ст.209 КК України), яка забезпечувала супровід корупційної схеми; колишнього генерального директора ДП «Укртелефільм» — виконавця (ч.2 ст.364, ч.4 ст.358 КК України), який, власне, підписав незаконну угоду і директора комерційної компанії — пособника (ч.5 ст.27, ч.2 ст.364, ч.4 ст. 358, ч.3 ст.209 КК України), який підписав угоду зі свого боку. Із власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що мова йде про ексгендиректора «Укртелефільма» Віктора Підлісного, який керував студією з 21 червня 2017 року до 20 червня 2018 року. «Розслідування незаконних дій організатора корупційної схеми (ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.3 ст.209 КК України) виділене в окреме провадження, оскільки особа перебуває у міжнародному розшуку», – повідомили в НАБУ.

Із липня 2018 року генеральним директором державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» став голова комісії з перетворення Тарас Аврахов. Він працює над тим, щоб витягти студію з боргової ями й налагодити там профільне виробництво телефільмів. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Клавесіна
01:54 / 03.01.2022
На сьогодні у системі Держкомтелерадіо існують чотири підприємства Укртелефільм, що якось дивно , але так просто буває за версією Детектора. З 2016 року контракт з керівниками ДП УСТФ «Укртелефільм» підписує голова Держкомтелерадіо на один рік. До 2016 був виконуючий обов‘язки генерального директора ДП УСТФ «Укртелефільм». У 2010 році голова Держкомтелерадіо Плаксюк в листі до ген. дир. Укртелефільму висловив подяку за продаж квартир державного майна чотирьом директорам департаментів за ціною нижче собівартості, і саме цей лист Детектор трактує як дозвіл на продаж держмайна. Але у 2010 році будинок ще тільки будували і квартири як майно не існували і на баланс підприємства поставлені не були! Після введення будинку в експлуатацію в квітні 2012 року квартири Укртелефільму НЕ передавались, акти прийому -передачі майна не складались. Також у 2010 році департаменту КМДА від Укртелефільму були передані службові квартири для прокуратури, суддів, СБУ і т.д. Але ж і ці квартири тільки будувались у 2010 році, і на них могли існувати тільки майнові права. Є питання до Детектора медіа: коли і ким були вкрадені квартири у будинку, побудованому на місці трьох незаконно знесених цехів студії Укртелефільм? Чи можна довіряти зіпсованому Детектору?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду