НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох осіб у справі «Укртелефільму»

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох осіб у справі «Укртелефільму»

16:58,
30 Травня 2022
4004

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох осіб у справі «Укртелефільму»

16:58,
30 Травня 2022
4004
НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох осіб у справі «Укртелефільму»
НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох осіб у справі «Укртелефільму»
Їх підозрюють у справі щодо завдання понад 67,73 млн грн збитків «Укртелефільму».

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо завдання понад  67,73 млн грн збитків державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"».

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Йдеться про чотирьох підозрюваних:

  • заступника голови Держкомтелерадіо (2016-2020 рр.);
  • колишнього генерального директора ДП «УСТФ "Укртелефільм"» (2016-2017 рр.);
  • заступника директора приватної компанії;
  • колишнього керівника юридичної служби ДП «УСТФ "Укртелефільм"» (2015-2016 рр.).

Їм повідомили про підозру у грудні 2021 року.

За версією слідства, впродовж 2017-2018 років керівники «Укртелефільму» у змові з колишнім керівником відділу з правових питань держпідприємства, приватними особами та заступником голови Держкомтелерадіо відчужили на користь приватної компанії (ТОВ «Лодокс») майнові права на понад 60 об’єктів нерухомості у м. Києві. Майно продали з численними порушеннями процедури відчуження держмайна, зокрема без погодження з органом управління — Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. У результаті державі в особі ДП «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"» завдано суттєвих збитків. Злочин розкрито на стадії легалізації об’єктів нерухомого майна.

У лютому-березні 2019 року НАБУ та САП встановили чотирьох ймовірних учасників злочину та повідомили їм про підозру. Пів року потому розслідування стосовно трьох із них закінчили. У грудні 2021 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили ще чотирьом вищезазначеним особам про підозру.

Таким чином, кількість осіб, ймовірно причетних до вчинення злочину, зросла до восьми. Стосовно двох із них справа слухається у Вищому антикорупційному суді, щодо ще однієї особи є обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили. Один підозрюваний перебуває у міжнародному розшуку.

Матеріали, які зібрали детективи НАБУ в межах розслідування, стали підґрунтям для визнання Господарським судом міста Києва недійсним договору купівлі-продажу майнових прав, укладеного між ДП «УСТФ "Укртелефільм"» та ТОВ «Лодокс». Відповідне рішення набрало законної сили. Наразі вживаються заходи для відшкодування збитків, завданих держпідприємству, триває процедура реєстрації об’єктів нерухомості на користь «Укртелефільму».

Додамо, що заступником голови Держкомтелерадіо у 2016-2020 роках був Микола Білоус. Генеральним директором ДП «УСТФ "Укртелефільм"» у 2016-2017 роках був Сергій Омельчук.

Як повідомляв «Детектор медіа», наразі триває процес перетворення державного підприємства «Студія "Укртелефільм"» на публічне акціонерне товариство (ПАТ) з подальшим приєднанням до АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Це вже друга спроба перетворити «Укртелефільм» із ДП на ПАТ із подальшим об’єднанням із ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Через зрив приєднання у 2015-2016 роках «Укртелефільму» до Суспільного мовника парламент у травні 2016-го ухвалив спеціальний закон, яким вивів «Укртелефільм» за рамки першого етапу створення ПАТ «НСТУ». У серпні 2017 року уряд ухвалив постанову про порядок перетворення ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» на ПАТ «Укртелефільм».

Реформатори «Укртелефільму» стикнулися із саботажем колективу студії, який кілька років не виробляв фільмів і зривав всіма можливими способами приєднання до Суспільного мовника. 

Окрім того, тривають багаторічні судові процеси, пов’язані з продажем житлових та офісних площ, що належать студії.

У 2004 році «Укртелефільм» уклав із інвестиційною компанією угоду про спільну діяльність із будівництва адміністративно-житлового комплексу на земельній ділянці держпідприємства у Києві. Комплекс збудовано на землі, що перебуває в оренді «Укртелефільму», поруч із самою студією. Зголосившись на цей проєкт, студія, яка вже понад десять років не отримує державного фінансування, хотіла заробити кошти нібито на виробництво фільмів.

ДП «Укртелефільм» отримало право власності на частину об’єктів нерухомості, які спорудила будівельна компанія, а це: 80 квартир площею 8525,5 кв.м. та нежитлові приміщення площею 992 кв.м. Із них майнові права на 28 квартир «Укртелефільм» згодом передав Київській міській раді як представнику територіальної громади столиці. Ще 28 квартир за згодою Державного комітету телебачення і радіомовлення України як органу управління ДП продало фізичним особам, забезпечуючи здійснення статутної діяльності підприємства.

Станом на початок 2016 року у держпідприємства залишилося 24 квартири, 36 паркомісць та 7 нежитлових приміщень. Всі ці активи у підсумку стали об’єктом корупційного злочину.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду