Екс-директору «Укртелефільму» НАБУ повідомило про підозру. Нанесено 68,72 млн грн збитків

Екс-директору «Укртелефільму» НАБУ повідомило про підозру. Нанесено 68,72 млн грн збитків

14:03,
7 Лютого 2019
3880

Екс-директору «Укртелефільму» НАБУ повідомило про підозру. Нанесено 68,72 млн грн збитків

14:03,
7 Лютого 2019
3880
Екс-директору «Укртелефільму» НАБУ повідомило про підозру. Нанесено 68,72 млн грн збитків
Екс-директору «Укртелефільму» НАБУ повідомило про підозру. Нанесено 68,72 млн грн збитків
А також двом співучасникам: організатору схеми та директору комерційного товариства (ТОВ) повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

6 лютого 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та прокуратури міста Києва, за оперативного супроводження представників ГУ КЗЕ Служби безпеки України повідомили колишньому генеральному директору ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» про підозру у зловживанні службовим становищем та використанні підроблених документів, в результаті чого держпідприємству завдано понад 68,72 млн грн збитків. Дії екс-посадовця кваліфіковано за  ч.2 ст.364, ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України. Про це йдеться на сайті НАБУ.

З власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що мова йде про екс-гендиректора «Укртелефільма» Віктора Підлісного.

За словами діючого гендиректора Студії Тараса Аврахова, Господарський суд м. Києва 7 листопада 2018 року розглянув і задовольнив повністю позов «Укртелефільма» проти ТОВ «Лодокс», визнавши договір куплі-продажу майнових прав нікчемним. «Лодокс» 1- грудня 2018 року подало апеляцію, Студія «Укртелефільм» надіслала в Господарський суд відзив, в якому просила відмовити у задоволенні апеляційної скарги ТОВ «Лодокс» в повному обсязі.

Також про підозру повідомлено ще двом його співучасникам: організатору схеми — у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, ч.2 ст. 364, ч.ч. 1, 4 ст. 358, ч.3 ст.209 КК України, директору комерційного товариства (ТОВ)  — у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.364, ч.4 ст. 358, ч.3 ст.209 КК України.

За версією слідства, колишній керівник «Укртелефільму» у змові з приватними особами відчужив на користь ТОВ майнові права на 67 об’єктів нерухомого майна (квартири, нежитлові приміщення, паркомісця), яке розташоване у місті Києві. Внаслідок цих дій, які вчинено з численними порушеннями процедури відчуження державного майна, зокрема, без погодження з органом управління — Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, державі в особі ДП завдано збитків на суму 68,72 млн грн.

У листопаді 2018 року Господарський суд м. Києва визнав договір купівлі-продажу зазначених майнових прав із усіма додатковими угодами, змінами та доповненнями до нього, недійсним із моменту укладання.

Підозрювані затримані в порядку ст.208 КПК України, вирішується питання щодо обрання останнім запобіжного заходу. Наразі тривають слідчі дії, спрямовані на встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення вказаних кримінальних правопорушень.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із лютого 2018 року. (Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.)

За словами Тараса Аврахова, окрім судового процесу з «Лодоксом», Студія подала апеляцію на рішення суду щодо інвестиційної угоди, яка також була підписана Віктором Підлісним. «Програно два суди щодо заборгованості перед колишніми працівниками, подали 2 апеляції, і ще ціла низка процесів з колишнім адвокатом Студії", - сказав він.

Нагадаємо, наразі триває процес перетворення ДП «Студія «Укртелефільм» в ПАТ з подальшим приєднанням до ПАТ «НСТУ». Як повідомив голова комісії з перетворення Тарас Аврахов, вже проведено інвентаризацію майна за фактом. Держкомтелерадіо затвердив результати інвентаризації, а також дав доручення, що «Укртелефільм» на проведення оцінки майна. Провели в ProZorro конкурс і підписали угоду з оцінщиком, і 6 лютого підписали договір з аудитором.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка.

Нагадаємо, Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року.

Студія «Укртелефільм» має два варіанти розвитку: або увійти до НСТУ, або припинити існування, вважає голова комісії з перетворення «Укртелефільму» Тарас Аврахов.

Це вже друга спроба перетворити «Укртелефільм» із ДП на ПАТ із подальшим об’єднанням із ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Через зрив приєднання у 2015-2016 роках «Укртелефільму» до Суспільного мовника парламент у травні 2016-го ухвалив спеціальний закон, яким вивів «Укртелефільм» за рамки першого етапу створення ПАТ «НСТУ». У серпні 2017 року уряд ухвалив постанову про порядок перетворення ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» на ПАТ «Укртелефільм».

Реформатори «Укртелефільму» стикнулися із саботажем колективу студії, який кілька років не виробляє фільмів і зриває всіма можливими способами приєднання до Суспільного мовника. До того ж, досі тривають багаторічні судові процеси, пов’язані з продажем житлових та офісних площ, що належать студії, в новозбудованому адміністративно-житловому комплексі за адресою Туманяна, 15-А в Києві. Комплекс збудовано на землі, що перебуває в оренді «Укртелефільму», поруч із самою студією. Зголосившись на цей проект, студія, яка вже понад десять років не отримує державного фінансування, хотіла заробити кошти нібито на виробництво фільмів.

Фото: Facebook НАБУ

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду