«Суспільне Крим» готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації півострова

«Суспільне Крим» готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації півострова

11:26,
12 Лютого 2024
949

«Суспільне Крим» готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації півострова

11:26,
12 Лютого 2024
949
«Суспільне Крим» готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації півострова
«Суспільне Крим» готує документальний проєкт до 10-ї річниці окупації півострова
Проєкт «Крим: 10 років окупації» розповідає про життя на півострові в умовах окупації, зокрема про мілітаризацію Криму, про переслідування та репресії незгодних з окупаційним режимом і про знищення української та кримськотатарської ідентичності.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Творці проєкту нагадають передумови та початок російської агресії на Кримському півострові у 2014 році, проаналізують вплив та наслідки окупації як для української держави, так і для корінного народу – кримських татар, розкажуть про політичних в'язнів, яких Росія переслідує лише за те, що вони не приймають окупацію.

Над створенням документального фільму «Крим: 10 років окупації» працювали: автор ідеї, продюсер — Руслан Халапов; керівник проєкту, редактор — Микита Лунін; менеджерка та адміністратор проєкту — Софія Євган; режисер — Сергій Жулін; дизайнер — Андрій Дмитрик; оператори — Максим Терещенко, Антоніна Куциба; звукорежисери — Сергій Петренко, Олексій Романов, Андрій Галіцьков; режисерка монтажу — Людмила Лисенко.

Своїми історіями та баченням подій у Криму поділяться голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, постійна представниця Президента України в АР Крим та м. Севастополі Таміла Ташева, брат політичної ув'язненої Леніє Умерової Азіз Умеров, заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв й інші.

Керівник проєкту, редактор «Суспільне Крим» Микита Лунін зазначає, що цим фільмом вони хотіли нагадати, що Крим перебуває в окупації вже 10 років, а також розповісти про те, з чого все починалося, що відбувається зараз та що робити в майбутньому.

«Героїв обирали з різних сфер: посадовців, військових, фахівців та діячів у різних галузях — історія, релігія, культура, журналістика. Брат політичної ув'язненої Леніє Умерової розповів про те, що з нею відбувається, на основі чого можна зрозуміти, як окупанти поводяться з політв'язнями. Загалом у проєкті зібрано 11 інтерв’ю. Також оцифрували величезний масив архівного відео з 2014 до 2023 року», — зазначає Микита Лунін.

Прем’єра документального проєкту «Крим: 10 років окупації»  на платформах Суспільного відбудеться 26 лютого, у День спротиву окупації Криму.

Нагадаємо, у серпні 2023 року, до Міжнародного дня корінних народів світу, Суспільне презентувало документальний проєкт «Мій Крим». Фільм створено командою Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного. На прикладі історій представників киримли, кримчаків і караїмів він демонструє факти вкраденої росіянами в різні роки мультикультурності як складової української ідентичності.

Із серпня 2023 року команда Суспільного відновила випуски новин про Крим "Суспільне Новини. Крим". Зараз вони виходять о 20:30 щобудня на телеканалах "Суспільне Новини" та "Суспільне Крим". Команда розповідає про головні події тимчасово окупованого півострова, історії людей та інсайди від інформаторів про реальну ситуацію.

 Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду