Євробачення-24: Люксембург, Люксембург та інші інтриги

Євробачення-24: Люксембург, Люксембург та інші інтриги

11:00,
1 Травня 2024
4989

Євробачення-24: Люксембург, Люксембург та інші інтриги

11:00,
1 Травня 2024
4989
Євробачення-24: Люксембург, Люксембург та інші інтриги
Євробачення-24: Люксембург, Люксембург та інші інтриги
До початку конкурсу Євробачення залишається тиждень.

Головна особливість і родзинка конкурсу станом на сьогодні — це відсутність загальнопрогнозованого фаворита. Букмекери ставили на перше місце й Україну, й Нідерланди, й Хорватію, й Швейцарію, й цей калейдоскоп так і крутиться. Згадаймо, що початок репетицій дуже часто перетрушує всі прогнози, мов цибулю в мішку. Й українські представники після початку репетицій зазвичай різко підвищують свої шанси. Це й добре, й погано: добре з погляду місць на конкурсі, але погано з огляду на перспективи післяконкурсного продажу записів. Бо може означати, що записи є гіршими за живе виконання.

Задовго до конкурсу його антигероїнею в усій Європі стала ізраїльська співачка Еден Голан. Але якщо в більшості країн Європи вона стала такою через текст її пісні й ставлення європейців до перебігу нинішньої війни в Ізраїлі, то в Україні — через те, що багато років жила з батьками в Росії, саме там почала кар’єру й виступала в окупованому Криму. Щоправда, тоді їй не було й 13 років, і навряд чи вона сама вирішувала, де їй виступати. І Сергія Лазарева вона підтримувала ще до того, як той почав підтримувати російську агресію. То, може, не варто її так хейтити — але дивитися на неї й слухати її буде однаково неприємно. Втім, на пресконференції їй неодмінно поставлять запитання на цю тему — побачимо.

Буде на конкурсі, на жаль, і ще одна згадка про Росію — французький дует «Ладанива» (Ladaniva), який представлятиме Вірменію. Його назва — на честь російського радянського позашляховика. Який стосунок він має до Вірменії, до Франції, а тим паче до музики — сказати важко. «Ви співаєте, як автомобільний мотор» — хіба що так. Але за цією назвою ввижаються симпатії дуету до всього російського та радянського.

Ще одна цікавинка: Швецію представлятиме норвезький дует, брати Маркус і Мартінус. І не пригадати, щоб цю країну — центр європейської попмузики — коли-небудь представляли не власні, а іноземні артисти. Є, втім, пом’якшувальна обставина: авторський колектив конкурсної пісні, окрім самих братів — шведський.

А от Азербайджан другий рік поспіль везе на конкурс власну, азербайджанську пісню, тоді як раніше замовляв конкурсні пісні у шведських авторів. Ну, а замовляти пісні — річ така: в кожного автора є свій запас і погляд, і не завжди він збігається із тим, який хоче замовник.

Уперше частина пісні, яку везе на конкурс Азербайджан, звучатиме азербайджанською мовою. До цього зі сцени Євробачення звучала лише одна фраза азербайджанською мовою — в пісні болгарки Софі Маринової на конкурсі 2012 року в Баку.

Звучатиме з конкурсної сцени і янкунітжатжарська мова — даруйте, якщо схибив у написанні. Нею звучатиме частина пісні австралійського дуету «Електрик Філдз» (Electric Fields), і це — одна з мов корінного населення Австралії.

Справжньою сенсацією стало повернення на Євробачення Люксембургу — країни, що востаннє брала участь аж 1993 року. Це — дуже дивна як для Євробачення країна. П’ять разів представники Люксембургу святкували перемогу — але жоден із переможців не був ані громадянином цієї країни, ані її постійним жителем. Четверо з переможців від Люксембургу були французькими артистами, а Віккі Леандрос, яка перемогла 1972 року з піснею, що стала тоді популярною навіть в СРСР, — грекиня, жила тоді в Західній Німеччині й живе в Німеччині дотепер.

Люксембург брав участь у Євробаченні тоді, коли представник кожної країни мусив співати офіційною мовою країни, яку представляє. У Люксембурзі три офіційні мови — люксембурзька, німецька та французька. Німецька мова від представників цієї країни зі сцени Євробачення не звучала жодного разу. Люксембурзька — тричі. Геть усі інші виступи від 1956 року були французькою мовою.

Усі ці роки Люксембург був таким собі запасним аеродромом для французьких артистів — утім, не лише: були й канадські, й бельгійські, й західнонімецький артисти, й навіть легендарний іспанський дует «Баккара» (Baccara). Об’єднувало їх єдине — всі вони співали французькою.

Скажете, Люксембург — дуже маленька країна? Але ж Ісландія за кількістю населення — приблизно така сама. Та й Мальта. Але вони надсилають своїх або переважно своїх артистів.

Франс Галль

Менше з тим, саме Люксембург представляла французька співачка Франс Галль, коли перемогла 1965 року. І саме цей її виступ відвернув конкурс від традиційних пісень у костюмах із краватками та довгих сукнях і навернув його до модерних поп-музичних стилів.

Титульне фото: Представниця Люксембургу на Пісенному конкурсі Євробачення 2024 Талі Голергант (Getty Images)

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду