Ярослав Лодигін: Суспільна студія – абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ НСТУ

Ярослав Лодигін: Суспільна студія – абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ НСТУ

12:16,
31 Серпня 2020
4809

Ярослав Лодигін: Суспільна студія – абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ НСТУ

12:16,
31 Серпня 2020
4809
Ярослав Лодигін: Суспільна студія – абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ НСТУ
Ярослав Лодигін: Суспільна студія – абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ НСТУ
Очільник телевізійної платформи Суспільного Ярослав Лодигін показав «Детектору суспільного мовлення» нову прямоефірну Суспільну студію та розповів, як вона змінить життя Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Восьмого вересня на «UA: Першому» стартує новий сезон із запуску Суспільної студії в телецентрі «Олівець», яку Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) облаштовувала спільно з BBC Media Action за підтримки Міністерства закордонних справ Великої Британії з кінця 2019-го року.

Суспільна студія – це масштабний проєкт, який дозволить «UA: Першому» та всій компанії працювати в прямому ефірі від трьох до п’яти годин щодня, а під час форсмажорних обставин – і більше.

У березні на «UA: Першому» запустили марафон «На карантині», який на початку літа переформатували на «Суспільну студію. Марафон», розширивши тематику із суто карантинної до суспільно-політичної. Однак сьогодні марафон «Суспільна студія» – це всього одна з частин великого проєкту.

«Детектор суспільного мовлення» побував на екскурсії Суспільною студією, яку для нас особисто провів член правління НСТУ Ярослав Лодигін, відповідальний за телевізійну платформу Суспільного.

«Суспільна студія – це не стільки марафон, скільки простір, у якому народжуються різні формати, – каже пан Лодигін. – Із Суспільної студії виходитимуть  новини з видом на бекґраунд усієї студії, де щось відбуватиметься, спортивні випуски, денні та вечірні ефіри на “UA: Першому”. Звідси вже виходить міжрегіональне ранкове шоу. А найближчим часом запустимо секцію для програм і токшоу з круглим столом. За ним можуть присісти багато людей, щоб подискутувати та обговорити великі панелі».

 Із цієї секції виходитимуть новини з видом на бекґраунд усієї студії. Ярослав Лодигін демонструє, як працюватимуть ведучі новин

Також у Суспільній студії проводитимуть усі спецпроєкти, спецефіри, записуватимуть інтерв’ю для цифрових платформ і різноманітних програм.

«Компанія працює багато років, мені важко назвати телецентр зручним для телевізійного виробництва та ефіру», – зауважує Ярослав Лодигін. Він додає, що із запуском Суспільної студії життя НСТУ має змінитися: «Ми спробували зробити таку студію, яка стала б нашим домом мінімум на кілька років».

Секція для спортивних випусків

Пан Лодигін пояснює, що завдяки донорській підтримці вдалося побудувати декорації. «Це капітальні інвестиції, які НСТУ не могла собі дозволити. Якби компанія не отримала грошей від донорів, то основу для студії ми зробили б лише до кінця 2020 року, якщо не пізніше. З допомогою донорів ми запустили цей процес швидше. Допомога донорів була критичною і дуже важливою», – каже член правління НСТУ.

Секція для програм і токшоу

Подальше оснащення Суспільної студії компанія фінансує з коштів, які отримує з держбюджету. А це означає, що всі закупки залежать від надходження грошей на рахунок компанії і проводяться через систему «Прозорро».

Першими за бюджетні гроші НСТУ купили систему екранів для всіх студій та медіа-сервери.

Під час нашого візиту колористику тільки налаштовували. Ярослав Лодигін каже, що ті, кольори, які ми побачили, не ефірні

«Ми чекаємо на світло, камери. Іде процес закупівлі звукової апаратури, додаткового світла. Наразі запускаємо студію, зібравши сюди все, що було в компанії з того, що може давати картинку. Працюємо на старому світлі, використовуємо кран 70-х років. Коли завершимо закупівлі, заміна всієї системи світла та камерної системи відбуватимуться непомітно для виробничого процесу. Лише тоді запрацюємо на повну потужність», – каже пан Лодигін.

Він не може спрогнозувати дати, коли це станеться: «Ми тут залежимо від обставин, тендерів, процедур, взаємодії з партнерами. Все, що в нашій силі, ми робимо».

Наш «екскурсовод» звертає нашу увагу на деталі поза екранами: «Тут багато маленької роботи, якої не видно. Наприклад, великі чорні штори, які закривають фони для камер. Є ще багато речей, яких немає в кадрі, але вони впливають на якість зображення».

Ярославу Лодигіну складно сказати, скільки саме коштів НСТУ спрямує у 2020 році на Суспільну студію, адже фінансування студії скорочено через секвестр бюджету та виплату боргу «Євроньюз». Єдине, в чому він впевнений, що Суспільна студія – у пріоритеті, тому сьогодні всі сили компанії й фінанси зосереджені на цьому просторі.

«Я не зрозумію, як телевізійна платформа може існувати без базової студії. Це абсолютно конвергентний простір, корисний для всіх платформ. Створення студії вже дало можливість регіональним каналам вийти на якісну картинку. Це було б неможливо за кошти окремої регіональної філії чи департаменту регіонального мовлення. Також диджитал отримуватиме тут картинки іншої якості. Чому не використовувати цей простір усім на Суспільному, в кого є така необхідність?» – каже член правління НСТУ.

Секція для міжрегіональної ранкової програми, яка виходить в ефірі всіх філій

Щодо коштів, які компанія вкладає в студію, Ярослав Лодигін зазначає: «Це суттєва частина, не скажу точно, десь третину наших капітальних видатків» (50 млн капітальних видатків загалом, із них 12,5 млн пішло на Суспільну студію ).

Сьогодні в Суспільній студії працює майже 200 технічних працівників, частину з них перевели з інших департаментів, частину набрали нових. На майданчику вони працюють позмінно, п’ять підрозділів обслуговують п’ять секцій студії і при тому взаємодіють між собою.

«У нас не вистачало і журналістів, і графічних дизайнерів, довелося залучати багато нових людей. Від трьох до п’яти прямоефірних годин контенту щобудня – це надзвичайно велике збільшення навантаження», – пояснює пан Лодигін.

Денні ефіри вестимуть почергово пара ведучих, вечірні – по одному. До 8 вересня над марафоном «Суспільна студія» в денному та вечірньому слотах працюватимуть почергово, як і раніше, Дарія Гірна, Інна Москвіна, Ольга Сніцарчук і Роман Сухан. Уже 8 вересня глядачі побачать у прямому ефірі Анатолія Єрему, якого пам’ятають по каналу «1+1», хоч останні 10 років він не працював у кадрі. 30 червня він звільнився з посади креативного продюсера «1+1 медіа», де пропрацював 23 роки. До команди ведучих приєднається ще Ігор Шавро, який перейшов на Суспільне з Прямого каналу.

«Ми зібрали безпрецедентно круту команду, якою Суспільний мовник може пишатися, – вважає Ярослав Лодигін. – Зараз ми працюємо над тим, щоб наша теперішня команда ведучих, яка, безумовно, є талановитою і має великий потенціал, виглядала в кадрі у всій красі. Ми вимагаємо від ведучих Суспільної студії багатофункціональності».

У цей момент до Суспільної студії заходить усміхнений Анатолій Єрема. «Ми цілий тиждень трактуємося. Зараз робимо розкадровки, переходи, потім (з 31 серпня – Ред.) почнемо кооперуватися з новинами», – каже він.

Ярослав Лодигін та Анатолій Єрема

Оглядаючи ще раз Суспільну студію вже разом із Анатолієм Єремою, ми питаємо, чи почнуть «UA: Перший» нарешті хвалити глядачі. «Я би не сказав, що ще не хвалять, уже хвалять», – оптимістично запевняє пан Єрема. «Але є не дуже доброзичливі відгуки», – уточнюємо ми. «Це наша ментальність. Запость у фейсбуку котика – і все одно срач почнеться. Дехто, коли з себе жовч не виплесне, спати не ляже», – відповідає наш співрозмовник.

Ведучому кортить обговорити з Ярославом Лодигіним художні фільми, які вийшли 24 серпня на «UA: Першому» та «UA: Культурі». Анатолій Єрема зізнається, що любить переглядати фільми двічі-тричі, на суспільних каналах удруге передивився «Мої думки тихі» та «Дике поле». Кілька його знайомих теж дивилися ці стрічки на суспільних каналах.

Анатолій Єрема працюватиме у парі

Ярослав Лодигін висловлює невдоволення, що під час показу «Дикого поля» всі лайливі слова «запікали». Каже, що канал «Україна» показував двічі без запікування. «Хто хоче без запікування, то є книжка, – відповідає йому Анатолій Єрема і витягує із сумки роман «Ворошиловград» Сергія Жадана. – Вирішив перечитати, там є пасажі, які хочу посмакувати».

Далі наша розмова переходить на українські й закордонні фільми, права на показ яких купило Суспільне, переїзд частини команди на Хрещатик, 26, де в ці дні облаштовують Ньюсхауз – ще один грандіозний проєкт НСТУ, рейтинги та перезапуск «UA: Першого» включно зі зміною назви. Та про це читайте в другій частині розмови з Ярославом Лодигіном, яка буде оприлюднена незабаром на «Детекторі суспільного мовлення».

Фото: Руслан Новосьол

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду