Чому за Суспільне тепер не соромно

Чому за Суспільне тепер не соромно

14:20,
9 Вересня 2020
7864

Чому за Суспільне тепер не соромно

14:20,
9 Вересня 2020
7864
Чому за Суспільне тепер не соромно
Чому за Суспільне тепер не соромно
Як Суспільна студія візуально оновила «UA: Перший» і чому це відкриває шлях до зростання показників каналу.

8 вересня Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила нову Суспільну студію з п’ятьма секціями, з якої наразі виходять міжрегіональне ранкове шоу «Ранок на Суспільному», «Новини», спортивні випуски і марафон «Суспільна студія». Найближчим часом запрацює п’ята секція для токшоу. Із запуском Суспільної студії настрій у телецентрі «Олівець» кардинально змінився. Для порівняння згадаймо, як було.

Останніми роками в телецентрі «Олівець» тривав своєрідний затяжний «великий піст» – перехід від державного телебачення, за яке часто було соромно, до суспільного, яке можна було би вважати взірцем журналістики. Увесь цей час журналісти і технічний персонал випускали інформаційні та спортивні випуски, робили токшоу, дискусійні програми, спецефіри, з березня 2020 року запустили марафон, але в цьому контенті було багато нюансів, які хотілося кардинально змінити. Іноді ці нюанси не вдавалося усунути через внутрішні дискусії. Наприклад, на каналі не могли визначитися, мають сидіти чи стояти ведучі суспільно-політичної програми «Тема дня» (виходить з 2017 року), а тим часом потерпали гості і телеглядач отримував картинку, яка спонукала до жартівливих алегорій.

«Тема дня» у листопаді 2017-го року

«Згодом від цього відмовилися, не стільки через мій зріст, скільки через те, що гості почувалися некомфортно, – пояснила в інтерв’ю «Детектору суспільного мовлення» ведуча Ольга Сніцарчук. – Ефірний час має інше відчуття, ніж реальний. В залежності від ситуації він може бути або дуже швидким, або здатися вічністю, якщо це некомфортна тема. Хтось вивалювався з кадру, намагався ходити, гості постійно запитували, де тримати руки».

«Тема дня» у вересні 2019 року

До речі, коли менеджери каналу обговорювали чергову реорганізацію «Теми дня», з наших джерел відомо, що знову почали розглядати варіант, щоб у студії всі стояли. На щастя, ця ідея не прижилася.

У червні 2020-го «Тему дня» об’єднали з марафоном, який запустили в сітці з 12:00 до 15:00 та з 18:00 до 19:00 (разом із випусками новин) і змінили назву всього блоку на «Суспільну студію».

Проте стара студія марафону теж не особливо тішила ведучих і гостей. Простір дозволяв запрошувати максимум двох гостей. Загалом, у студію марафону «На карантині» (який запустили 19 березня 2020 року), а згодом і «Суспільну студію. Марафон» (з 9 червня  переформатували на ) не так часто запрошували гостей, як би цього хотілося та як вимагали обставини. В основному ведучі розмовляли з гостями за допомогою онлайн-зв’язку.

Марафон «На карантині» у березні 2020 року

Якщо ж розмова відбувалася в студії, ведучі та гості сиділи на барних стільцях одне навпроти іншого. Гостям доводилося тримати на колінах документи, від неможливості спертися на стійку чи стіл вони не знали, куди подіти руки, могли сутулитися. Іноді телеглядачів від розмови відволікали ноги ведучої та гості.

«Суспільну студію» у серпні 2020 року

Нова Суспільна студія дозволила ведучим відчути смак живої розмови на повну і в комфортних умовах. Упродовж першого ефіру оновленого марафону 8 вересня в нову студію запросили вісім гостей. Коли за столом сидить четверо чи троє людей, то виникає відчуття дружніх посиденьок з обох боків екрану. Дружніх, але не маніпулятивних. Бо коли хтось помилиться чи скаже неправду, інший співрозмовник його виправить.

Нова Суспільна студія та перший випуск оновленого марафону 8 вересня 2020 року

Так було під час обговорення нових правил голосування на місцевих виборах. Міський голова окупованого міста Олександрівськ (Луганська область), голова всеукраїнського об'єднання переселенців у прямому ефірі сказав, що «ніхто не знає, скільки на сьогодні людей змінило місце голосування», «ЦВК не надає такі відомості». Ведучі з ним говорили онлайн. Голова громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, яка в цей час була у студії, доповнила його, що на сайті державного реєстру виборців є статистика, яка щоденно оновлюється й показує, хто з якого регіону змінив місце голосування до якого регіону.

Включення з Миколою Грековим

З іншого боку, коли у студії більше двох співрозмовників, є ризик емоційних перепалок. Та Суспільне загалом і Суспільна студія зокрема дають зрозуміти гостям, що це не те місце, де можна пограти м’язами, хто вправніший політик. Можливість перенесення місцевих виборів ведучі обговорювали з політологами Тарасом Чорноволом і Дмитром Литвином. Кожен зі спікерів стартував з кардинально протилежними один до одного позиціями. Якби це був ефір на комерційному каналі, то врешті гості могли б дійти до точки кипіння. Але не на Суспільному. «Щоб ми не сварилися в ефірі», – зменшив градус Тарас Чорновіл.

Упродовж ефіру ведучі неодноразово зазначали, що працюють із нової студії, яка відкриватиме для Суспільного багато нових можливостей

Нововведенням оновленого марафону стало те, що денні ефіри веде пара ведучих. Перший тиждень у новій студії ведуть представники різних поколінь – Анатолій Єрема з Даркою Гірною. Анатолій Єрема 23 роки працював на «1+1», але останні 10 років поза кадром – був продюсером. На Суспільному він повернувся в ефір, та ще й у прямий. Й одразу продемонстрував, що його навики ведучого тільки посилилися: у кадрі поводився розкуто, жваво, вів динамічні розмови, тримав зв'язок зі своєю напарницею.

Нова студія дозволяє запрошувати гостей, яким комфортно сидіти за столом і дискутувати

Із 14 вересня денні ефіри марафону мають вести Інна Москвіна та Роман Сухан. Вечірні ефіри ділитимуть тиждень через тиждень Ігор Шавро та Ольга Сніцарчук.

Фото з сайту «UA: Перший». Всі ведучі марафону «Суспільна студія»

8 вересня для Ігоря Шавра відбулося водночас три прем’єри: робота на Суспільному (буквально недавно він звільнився з Прямого каналу), нова студія та робота ведучого марафону (до того він працював перекладачем жестової мови і ведучим новин, без можливості поспілкуватися з гостями). Він справився з новими викликами, але зіркою прямого ефіру поки не став: його вечірня частина «Суспільної студії» пройшла спокійно та не запам’яталася гострими питаннями та дискусіями, хоча теми було розкрито.

Ігор Шавро вів програму із «Суспільної студії» у вечірньому ефірі

Завдяки новій студії «UA: Перший» нарешті отримав картинку, яка в телеглядача не асоціюватиметься з візуально убогим і нудним державним телебаченням. Графічні рішення та кольори студії створюють естетичну, сучасну, зі смаком зроблену візуальну складову. Тепер глядачі не перемикатимуть важливу розмову лише через те, що їм не сила дивитися на одноманітне синє тло.

Новий простір оцінили й гості. Приміром, віце-прем’єр-міністр України (2016-2019) Павло Розенко в ефірі привітав команду Суспільного та глядачів з новою студією. «Візуально все виглядає прекрасно», – сказав він.

Відтепер ведучі можуть собі дозволити одягати на ефір синє вбрання, раніше була загроза злитися із заднім тлом, що часто спостерігалося в «Новинах». Ведучих «Теми дня» спонукали одягати яскравий одяг, щоб виділятися на тьмяному синьому фоні, хоч іноді теми для обговорення суперечили барвистому дрескоду.

 Було

Стало

До речі, про «Новини». У новій студії перші випуски вела ведуча Анна Чередниченко. Під час ефіру о 13:00 позаду неї пробіг чоловік.

Пробіг чоловіка позаду цього разу був спонтанним, очевидно. Але надалі планують показувати робочі моменти студії за спиною ведучої

Деякі глядачі у фейсбуку, ділячись враженнями про нову студію, подумали, що це баг, так не має бути. Насправді ж новинна стійка розташована так, щоб позаду ведучих розкривалася Суспільна студія і вирувало життя. Тож, очевидно, у наступних новинних випусках, ще не раз хтось працюватиме за спиною у ведучих. Так, до речі, реалізовано простір і в інформаційних студіях деяких комерційних каналів: там ньюзруми працюють за спинами у ведучих.

У першому ефірі в новій студії не обійшлося без технічних проблем. Не завжди з першого разу вдавалося вийти на зв'язок з гостями, ведучі повторювали свої запитання кореспондентам, які мали включення у студію з кимось зі спікерів. Також неорганічною виглядала зупинка камери на ведучій новин, коли вона вже попрощалася. Анна Чередниченко кілька секунд стояла в кадрі і гортала планшет, поки включиться в ефір заставка.

Та попри ці дрібні перешкоди запуск Суспільної студії однозначно є великою частиною перезавантаження «UA: Першого», яке має підвищити показники телеперегляду. Як показав досвід, робити збалансовані, не маніпулятивні новини, випускати актуальний, без хайпу та істерик марафон – добре, але цього замало. Частка каналу поки не зросла до запланованого 1,3%. Глядачі вимагають хліба і видовищ. Суспільне навчилося пекти смачний і корисний хліб. Нова Суспільна студія забезпечить видовищну картинку. Тепер скептики не матимуть нагоди нарікати, що на Суспільному вміли приготувати, та не зуміли подати.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія став останнім гостем оновленої «Суспільної студії». Він сказав, що ні він, ні ніхто з ТОП-менеджерів не втручався і не буде втручатися у виробництво марафону


Останні хвилини марафону присвятили розповіді про команду, яка працює над проєктом. Головний редактор «Суспільної студії» Ігор Кримов показав роботу апаратної

У ньюзрумі зібралася частина команди «Суспільної студії» 

Було

Стало

Фото на головній: Руслан Новосьол, у тексті скріншоти відео з сайту «UA: Перший» 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду