Суспільне покаже спецпроєкт про давні традиції писанкарства

Суспільне покаже спецпроєкт про давні традиції писанкарства

16:05,
23 Квітня 2024
654

Суспільне покаже спецпроєкт про давні традиції писанкарства

16:05,
23 Квітня 2024
654
Суспільне покаже спецпроєкт про давні традиції писанкарства
Суспільне покаже спецпроєкт про давні традиції писанкарства
15 відеоісторій проєкту «Великодні писанки» розкривають особливості й техніки розписування в різних регіонах України.

23 квітня перші серії проєкту покажуть на ютуб-каналі «Суспільне Черкаси», а з 27 квітня цикл міжрегіонального проєкту показуватимуть на місцевих каналах Суспільного.

Корпоративний сайт Суспільного повідомляє, що над проєктом працювали творчі групи мовника в Черкасах, Тернополі, Чернівцях, Луцьку, Полтаві, Сумах, Вінниці, Івано-Франківську, Чернігові, Рівному, Кропивницькому, Хмельницькому, Львові, Одесі та Закарпатті. Журналісти Суспільного дізнавались у майстрів та майстринь техніки розписування, значення символів та кольорів, сенс сакральних мотивів та як писанки можуть стати оберегами.

Свої символи та особливості писанкарства має кожна область. Приміром, на Сумщині переважають жовто-червоно-зелені кольори писанок, які вважаються символами життя у всіх його проявах. На Одещині, де з давніх-давен перетиналася безліч шляхів, писали знак сорокапуття — символ перетину сорока доріг, і дарували цю писанку тим, хто багато мандрував, як оберіг. Ластівчині хвостики на писанках з Олександрії, мабуть, символізують весняний час, коли прилітали ластівки, а жовто-чорні чобітки, лівостороння сварга нагадують про рух сонця.

Журналістка Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного з Одеси Анна Терзівець зазначила, що проєкт «Великодні писанки» дасть можливість глядачам поринути у багатство нематеріальної української спадщини, що закодована у простих символах.

«А також зверне увагу на те, що писанка — це не просто розписане яйце, а цінність, яку зберігали й передавали з покоління в покоління наші пращури. Беручи участь у проєкті, я сама змогла дізнатися про цікаві та корисні речі й спільно з колегами постаралися зробити важливі факти доступними кожному українцю», — поділилась враженнями Анна Терзівець.

До роботи місцевих команд долучився і головний режисер дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін, над графічним оформленням працювали Андрій Дмитрик і Микола Волощук.

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду