Громадська комісія вважає тиском заяву Zmina щодо захоплення голосу правозахисників у наглядовій раді НСТУ

Громадська комісія вважає тиском заяву Zmina щодо захоплення голосу правозахисників у наглядовій раді НСТУ

16:57,
24 Вересня 2021
2552

Громадська комісія вважає тиском заяву Zmina щодо захоплення голосу правозахисників у наглядовій раді НСТУ

16:57,
24 Вересня 2021
2552
Громадська комісія вважає тиском заяву Zmina щодо захоплення голосу правозахисників у наглядовій раді НСТУ
Громадська комісія вважає тиском заяву Zmina щодо захоплення голосу правозахисників у наглядовій раді НСТУ
Автори:
Один із членів Комісії вирішив за три години перевірити, чи Zmina – реальна правозахисна організація і що вона надала про себе достовірну інформацію для участі у конфенеції з обрання члена наглядової ради Суспільного.

Громадська комісія з питань проведення конференції громадських об’єднань та асоціацій у правозахисній сфері, яка оцінює документи претендентів у наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії України, трактує як певний тиск звернення громадської організації «Центр інформації про права людини» (Zmina) про фейкові правозахисні організації. 

Про це йдеться на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України.

Засідання відбулося 22 вересня, на якому було вирішено звернутися по надання уточненої інформації щодо відповідності законодавчим вимогам більш як до половини громадських об’єднань і асоціацій. Щодо організацій, які діють менше трьох років або за своєю юридично-організаційною формою є благодійними фондами, члени Громадської комісії відразу ухвалили рішення не допускати їх до участі в конференції.

«Під час засідання йшлося і про звернення однієї ГО до Національної ради і до Громадської комісії, яке вже опубліковане у ЗМІ. У ньому висловлено застереження щодо можливої участі в конференції з обрання члена наглядової ради суспільного мовника тих громадських організацій, які, за її словами, існують тільки на папері. Ця організація зробила свій аналіз поданих документів, які є на сайті Національної ради, – зазначено на сайті Нацради. – Поширена в медіа заява громадської організації, де перелічено об’єднання і асоціації, які, на її думку, є "фейковими" та сплановані, за її висловом, "рейдерським захопленням", можна трактувати як певний тиск на Громадську комісію».

За словами голови правління ГО «Центр інформації про права людини» (Zmina) Тетяни Печончик, це звернення вони направили Нацраді і Громадській комісії офіційним шляхом, також опублікували його у себе на сайті. «Детектор медіа» висвітлив застереження активістів із посиланням на сайт Zmina, проте саме на нього звернула увагу Громадська комісія.

«Нам здалося досить дивним, що на конференцію, яка обиратиме представника у наглядову раду Суспільного від правозахисної спільноти, подали документи багато організацій, які себе називають правозахисними, але про які ми взагалі нічого не чули або про правозахисну діяльність яких ми не чули, тобто організації є, але вони не правозахисні. Вивчивши детальніше документи, які були подані цими організаціями та опубліковані на сайті Нацради, ми виявили, що ці документи містять типові помилки. Також у поданих документах немає відомостей про правозахисну діяльність, про проведенні заходи і так далі. Після цього ми звернулися до Комісії і Нацради, опублікувавши додаток про те, що на нашу думку, є сумнівні організації, які формально не відповідають вимогам законодавства і не подали усі документи», – розповіла «Детектору медіа» Тетяна Печончик.

За її словами, після цього відбулася досить дивна ситуація. «Додатковий запит на перевірку прислали саме нам», – каже  Тетяна Печончик.

21 вересня о 15:06 вона отримала листа від члена Комісії Данила Сметана з проханням упродовж трьох годин, до 18:00 21 вересня, надіслали додаткову інформацію про ГО, зокрема перерахувати членів організації, авторитетних у правозахисній сфері, та надати список проведених ними заходів і гіперлінки, які б підтверджували цю інформацію.  

«Я випадково перевірила пошту і побачила цей лист. У додатку містився документ, в якому ішлося про організації спортивної сфери. Я цього не зрозуміла і запитала, чому спортивної сфери. Вони сказали, що це помилка. Тоді запитала, чому дали так мало часу, на це відповіді не було.

Ми спробували вкластися  і встигнути у ці 3 години подати їм інформацію. Хоча всю додаткову інформацію, яку вони просили, ми надали у першому пакеті документів», – розповіла вона.

Фото: скриншот Тетяни Печончик. Для збільшення зображення клікніть на нього

Наступного дня, 22 вересня, комісія провела засідання, після якого на сайті Нацради вийшла новина, що звернення організації Zmina, поширене у ЗМІ, можна трактувати як тиск на Комісію.

На сайті Нацради зазначено, що наступне засідання Громадської комісії відбудеться 28 вересня о 16:00. «Усі організації, до яких Громадська комісія звертатиметься з проханням надати уточнені дані, мають подати їх до кінця робочого дня 27 вересня»,  – йдеться у повідомленні. Про лист до ГО і асоціацій від 21 вересня на сайті немає згадки. 

24 вересня представники ГО і асоціацій, які подавали документи на участь у конференції, отримали листа від Нацради, що рішення про допуск і недопуск до участі у конференції будуть ухвалені під час засідання 30 вересня, початок об 11:00.

«Ми хотіли би, щоб процес обрання члена наглядової ради від правозахисної спільноти відбувся прозоро і відповідав чинному законодавству, щоби представника від правозахисної сфери обирали дійсно ті організації, які є правозахисними. Не хотілося б, щоб відбулася фальсифікація процесу невідомими організаціями  чи тими, хто не займається правозахисною діяльністю. Ми стежитимемо за цим процесом», – сказала голова правління ГО «Центр інформації про права людини».

Нагадаємо, з 23 по 27 вересня громадська комісія з питань проведення конференції у правозахисній сфері з обрання члена наглядової ради НСТУ має ухвалити рішення про допуск і рішення про недопуск громадських організацій та асоціацій до конференції.

До Громадської комісії входять представники громадських рад, які діють при різних органах влади. Цього разу до складу Громадської комісії було делеговано таких осіб:

•  від Національної ради – Олену Андрієнко, Сергія Бойка, Ольгу Большакову;
•  від Міністерства освіти і науки – Олександра Войтка, Наталію Філіпчук, Сергія Хіврича;
•  від Міністерства молоді та спорту – Євгена Ковальського, Віктора Сербулова, Данила Сметана.

Після рішення Громадської комісії, яке має затвердити Нацрада, громадські організації та асоціацій мають подати до Нацради кандидатур для включення до складу наглядової ради НСТУ. Проведення конференції, на якій кандидати голосуватимуть одне за одного, заплановано на 1-5 листопада 2021 року. Члена наглядової ради від громадських об’єднань у правозахисній сфері обиратимуть на місце Олександра Павліченка. Його повноваження завершуються 7 грудня 2021 року, оскільки він увійшов до складу наглядової ради у грудні 2017 року.

Фото: сайт Нацради

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
TV
00:27 / 25.09.2021
Лигачева,хватит ныть! Иди уже на пенсию вместе со своими писаками, Остапу забери и весь тот выводок, что принесла на ТВ. Такого убожества не было за все годы. Это ваша куча совершила захват всех остатков ТВ и доит бюджет. Когда вы уже нажретесь.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду