Громадська комісія просить Нацраду змінити календарний план з обрання члена наглядової ради НСТУ

Громадська комісія просить Нацраду змінити календарний план з обрання члена наглядової ради НСТУ

08:54,
29 Вересня 2021
2260

Громадська комісія просить Нацраду змінити календарний план з обрання члена наглядової ради НСТУ

08:54,
29 Вересня 2021
2260
Громадська комісія просить Нацраду змінити календарний план з обрання члена наглядової ради НСТУ
Громадська комісія просить Нацраду змінити календарний план з обрання члена наглядової ради НСТУ
Автори:
Через рекордну кількість заявок громадських організацій та асоціацій Громадська комісія потребує додаткового часу на аналіз та уточнення.

28 вересня відбулося чергове засідання Громадської комісії, яка опрацьовує документи організацій, що виявили бажання взяти участь у конференції з обрання члена наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у правозахисній сфері.

Члени Громадської комісії розглянули уточнену інформацію, яку надали понад 30 ГО із 64-ох, що подали заявки для участі у конференції з обрання члена наглядової ради НСТУ в правозахисній сфері. На засідання також були запрошені представники організацій, які могли під час розгляду їхнього питання виступити на свій захист.

Кожен із членів Громадської комісії вивчав документи кількох ГО, надсилав їм запит про додаткову інформацію щодо заходів, проведених за останні три роки, зв’язувався з ними по телефону, шукав інформацію про їхню діяльність в інтернеті та соцмережах. На засіданні члени комісії розповіли про результати своєї перевірки та за наявності представників ГО ставили їм уточнюючі запитання.

Попередньо на цьому засіданні комісія прийняла проміжне рішення рекомендувати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення не допустити до конференції майже 20 організацій. Під час аналізу їхньої діяльності члени Комісії не отримали від них додаткової інформації про свою діяльність, не було відповіді на запит і не вдалося вийти з ними на зв’язок.

Кільком організаціям, чиї представники були присутні на засіданні і виступили на свій захист, громадська комісія вирішила дати можливість до 30 вересня надати додаткові докази своєї правозахисної діяльності упродовж трьох років та рекомендації інших ГО, з якими вони співпрацювали.

Додамо, що 22 вересня Громадська комісія ухвалила рішення не допускати до участі в конференції організацій, які діють менше трьох років або за своєю юридично-організаційною формою є благодійними фондами.

Через те, що на конференцію з обрання члена наглядової ради Суспільного мовника в правозахисній сфері подали рекордну кількість заявок Громадська комісія вирішила звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією внести зміни у календарний план і перенесення засідання, на якому оголосять про допуск і недопуск ГО до конференції з обрання члена наглядової ради у правозахисній сфері на тиждень, до 7 жовтня.

Наступне засідання Громадська комісія має провести 4 жовтня. На ньому комісія ухвалить остаточне рішення про допуск і недопуск громадських організацій та асоціацій до конференції.

Нагадаємо,  що за попереднім планом громадська комісія з питань проведення конференції у правозахисній сфері з обрання члена наглядової ради НСТУ мала ухвалити рішення про допуск і рішення про недопуск громадських організацій та асоціацій до конференції до 27 вересня. Відповідно Нацрада планувала провести засідання 30 вересня, на якому мала ухвалити рішення про допуск і недопуск до участі у конференції. Тепер усі засідання змістилися на першу половину жовтня.

До Громадської комісії входять представники громадських рад, які діють при різних органах влади. Цього разу до складу Громадської комісії було делеговано таких осіб:

•  від Національної ради – Олену Андрієнко, Сергія Бойка, Ольгу Большакову;
•  від Міністерства освіти і науки – Олександра Войтка, Наталію Філіпчук, Сергія Хіврича;
•  від Міністерства молоді та спорту – Євгена Ковальського, Віктора Сербулова, Данила Сметана.

Рішення Громадської комісії про допуск і недопуск має затвердити Нацрада. Після цього громадські організації та асоціацій подадуть до Нацради кандидатур для включення до складу наглядової ради НСТУ. Проведення конференції, на якій кандидати голосуватимуть одне за одного, було заплановане на 1-5 листопада 2021 року. Члена наглядової ради від громадських об’єднань у правозахисній сфері обиратимуть на місце Олександра Павліченка. Його повноваження завершуються 7 грудня 2021 року, оскільки він увійшов до складу наглядової ради у грудні 2017 року.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду