98 років в ефірі: 15 фактів з історії «Українського радіо»

98 років в ефірі: 15 фактів з історії «Українського радіо»

16:38,
18 Листопада 2022
3953

98 років в ефірі: 15 фактів з історії «Українського радіо»

16:38,
18 Листопада 2022
3953
98 років в ефірі: 15 фактів з історії «Українського радіо»
98 років в ефірі: 15 фактів з історії «Українського радіо»
«Українське Радіо розпочало мовлення 1924 році у Харкові. А вже восени 1941 року, під час Другої світової війни, евакуювалося знов до Харкова, а потім ще далі. І незважаючи на те, що територія України була окупована, Українське Радіо продовжувало працювати».

16 листопада «Українському радіо» виповнилося 98 років. День виходу в ефір першої передачі «Українського радіо» відзначається як День працівників радіо, телебачення та зв’язку. У 1994 році Указом Президента України встановлено як професійне свято.

15 фактів з історії «Українського радіо»:

  • 16 листопада 1924 року — у Харкові в ефір вийшла перша передача «Українського радіо».
  • 1929 — створені оркестри Українського радіо: Заслужений академічний симфонічний оркестр та Академічний оркестр народної та популярної музики Українського Радіо.
  • 1932 — створено хор Українського Радіо: нині Академічна хорова капела Українського Радіо імені Платона Майбороди.
  • 1950 — Українське Радіо почало мовити за кордоном. 
  • 1951 — введено в експлуатацію Київський телерадіоцентр на Хрещатику, 26, з якого досі мовлять Українське Радіо, Радіо Промінь та Радіо Культура. З 2022 року — також телеканали: Перший канал Суспільного Мовлення і Суспільне Культура.
  • 1965 — запущено мовлення другого каналу «Українського радіо», тепер радіо «Промінь».
  • 1972 — введено в експлуатацію Будинок звукозапису Українського Радіо.
  • 1974 — створено Тріо бандуристок Українського Радіо.
  • 1980 — створено Великий дитячий хор Українського Радіо.
  • 24 серпня 1991 року Українське Радіо вело трансляцію з Верховної Ради України, завдяки чому радіослухачі стали свідками проголошення державної незалежності України. 1 вересня 1991 року в ефірі вперше прозвучав Національний Гімн в оркестровому виконанні, ще до його офіційного затвердження Державним Гімном.
  • 1993 — Українське Радіо стало членом Європейської мовної спілки.
  • 2003 — початок мовлення третього каналу Українського Радіо — зараз радіо «Культура».
  • 2004 — відкриття Музею історії Українського Радіо на Хрещатику, 26.
  • 2017 — три канали Українського Радіо увійшли до складу Суспільного Мовлення. Членом правління Суспільного, відповідальним за платформу радіо, став Дмитро Хоркін. У 2022 році Дмитро Хоркін також очолив платформу телебачення.
  • 2022 — «Українське радіо» відкрило свій сигнал для ретрансляції радіостанціям будь-якої форми власності, щоб радіостанції по всьому світу могли транслювати сигнал українського мовника. Наразі покриття Українського Радіо нараховує 194 FM-частоти й чотири передавачі середніх хвиль. 

Про роботу радіо в умовах війни росії проти України розповів у програмі «Сьогодні. Вдень» на Українському Радіо член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформи радіо і телебачення, Дмитро Хоркін.

«За свою 98-річну історію Українське Радіо переживає вже другу велику війну. І можу з гордістю сказати, що за весь цей час радіо жодного разу не замовкало. В перші тижні війни, коли вся країна була в дорозі, інформацію про те, де наступають війська, де можна купити паливо, яка ситуація на дорогах, люди отримували саме по радіо. В містах, які місяцями перебували під окупацією, Українське Радіо було єдиним джерелом інформації для людей. Саме по Українському Радіо уряд і мер Маріуполя оголошували про останні евакуаційні коридори з окупованого міста. І навіть вчора, під час наймасштабнішого обстрілу, у Львові можна було почути тільки Українське Радіо. 

Наші журналісти працюють у тих самих умовах, в яких сьогодні живуть і працюють всі українці. Навіть у складніших, бо наші об’єкти є прямими цілями обстрілів росіян. Але наша робота у воєнний час — це додаткова відповідальність. Ми не маємо права злякатися чи розгубитися. В перший день повномасштабної війни я сказав нашому колективу, що Українське Радіо — це останнє, що має замовкнути в нашій країні. І ми не замовкнемо», — сказав Дмитро Хоркін.

Про історію Українського Радіо, його роботу за часів Другої світової війни та після неї в ефірі програми «Час інтерв’ю» на Радіо Культура розповів ветеран радіо, його керівник у 2014–2017 роках, зберігач Музею радіо Анатолій Табаченко.

«Українське Радіо розпочало мовлення 1924 році у Харкові. А вже восени 1941 року, під час Другої світової війни, евакуювалося знов до Харкова, а потім ще далі. І незважаючи на те, що територія України була окупована, Українське Радіо продовжувало працювати. Цікавий факт, що саме під час Другої світової війни, 1 травня 1943 року, з’явилися позивні Українського Радіо, мелодія “Реве та стогне Дніпр широкий”, який і сьогодні, хоч і в новому аранжуванні, звучить на початку кожної години. І в інший час навряд чи вони б з’явилися, а у важкому 1943 році радянська влада шукала якісь ключики до сердець і душ людей. А Українське Радіо завжди, навіть у часи найжорстокішої партійної цензури, було патріотичним, було носієм української мови, традиції, духу та культури»,  — зазначив Анатолій Табаченко.

«Українське радіо» — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. Слухати Українське Радіо у всіх регіонах України можна через АМ та FM-частоти, які вказані за посиланням

«Українське радіо» мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
читач
09:19 / 19.11.2022
Треба додати. 2017 рік - рік знищення регіональної мережі радіо і зменшення обсягів місцевого мовлення. Це історія. Її треба знати майбутнім поколінням.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду