Для журналістів «Українського радіо» й інтернет - джерело

Для журналістів «Українського радіо» й інтернет - джерело

09:45,
21 Листопада 2016
6939

Для журналістів «Українського радіо» й інтернет - джерело

09:45,
21 Листопада 2016
6939
Для журналістів «Українського радіо» й інтернет - джерело
Для журналістів «Українського радіо» й інтернет - джерело
Велику кількість інформації журналісти беруть в інтернеті і без реальної перевірки в першоджерелах. Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 24 – 28 жовтня 2016 року

У тексті кожного матеріалу маркуються ключові ознаки порушень стандартів:

жовтим маркером — ознаки порушення стандарту відокремлення фактів від думок (тобто журналістські оцінки й висновки, а також слова, які є маркерами суб’єктивної думки),

голубим маркером — ознаки порушення стандарту достовірності інформації (тобто відсутність чи розмитість посилання на надійне джерело інформації),

червоним маркером — ознаки порушення стандарту точності (тобто фактична неточність або критична для точності розмитість фактичної інформації).

Зауваження в тексті даються так: (напівжирним шрифтом і в дужках).

У кінці сюжету напівжирним шрифтом описово — про порушення стандартів оперативності, балансу думок і повноти інформації.

Також подано важливі теми кожного дня, про які не згадувалося у випуску новин.

Тексти взято за розшифровками Центру контент-аналізу.

Порушення стандартів точності і оперативності визначаються за допомогою повідомлень агентства УНІАН. Якщо певний факт UA: Перший і Українське радіо подають однаково, а УНІАН інакше, - в таких випадках правильним вважається подача факту каналами.

Таблиця. Порушення стандартів інформаційної журналістики в підсумкових випусках новин Українського радіо:

Період моніторингу: 24 – 28 жовтня 2016 року

Збільшене зображення інфографіки можна подивитися тут

* Перша цифра – абсолютна кількість, друга цифра – відсоток від загальної кількості досліджених матеріалів.

На звітному тижні стандарт балансу думок частково або повністю було порушено в 45-ти матеріалах з 90 досліджених (або в 50% досліджених матеріалів).

Найбільші порушення в наступних матеріалах:

За 24 жовтня заява голови НБУ Гонтарєвої про реалістичніть передбаченого в проекті бюджету курсу долара в 27,20 точно потребувала експертних оцінок, оскільки Гонтарєва має політичний інтерес.

За 24 жовтня в матеріалі про суперечку влади Миколаєва з «Нафтогазом» - не дано слово у відповідь на звинувачення представникам «Нафтогазу».

У матеріалі за 25 жовтня про засідання Національної ради реформ слово надається лише президенту Порошенку, який звітує про начебто підняття України у рейтингу податкового клімату. Натомість нема зваженої експертної оцінки якості реформ, які проводить влада.

Нема балансу думок і в матеріалі за25 жовтня про заяву спікера Парубія, що зарплати депутатів збільшено не буде.

Нема експертних оцінок в матеріалу за 26 жовтня, в якому віце-прем’єр Кубів стверджує, що наступного року Україна увійде у топ 50 країн рейтингу легкості введення бізнесу від Світового Банку.

На звітному тижні стандарт оперативності подачі інформації було порушено в 1 матеріалі з 90 досліджених (1%).

28 жовтня неоперативно (з запізненням на добу) подано пояснення міністра соціальної політики Реви щодо наміру уряду підвищити мінімальну зарплату.

Стандарт достовірності подачі інформації було порушено в 51 матеріалі з 90 (54%).

Найбільш поширеним порушенням є розмитість, неконкретність у визначенні джерела інформації, коли джерело позначалося лише за його приналежністю до певної структури: «повідомляють у штабі АТО», «у Кремлі спростували заяви», «повідомляє Держприкордонслужба», «інформацію підтвердили в «Приват Банку», «про це повідомили в управлінні зв'язків із громадскістю та ЗМІ ГПУ», «як нагадали у відомстві», «кажуть в Міноборони», «інформують у штабі АТО», «у Службі безпеки України також запевняють», «столична компанія «Київенерго» заявляє», «повідомили в Міноборони», «так пропонують в Міністерстві охорони здоров'я», «запевняють у профільному відомстві», «кажуть у міністерстві», «пояснили у Міноборони», «повідомляють представники штабу АТО», «за повідомленням департаменту освіти», «в ОБСЄ підтвердили», «поліція каже».

Великою є кількість псевдопосилань на джерела, які взагалі - про абсолютно невідоме джерело, яке неможливо визначити, наприклад: «ЗМІ повідомляють», «російські правозахисники повідомили», «як стало відомо», «за попередньою інформацією», «як відомо», «раніше зазначалося», «синоптики прогнозують», «тим часом стало відомо», «як з'ясувалося згодом» «як уже повідомляли».

Велику кількість інформації журналісти «Українського радіо» беруть в інтернеті і без реальної перевірки в першоджерелах подають в ефір з посиланням на інтернет-сторінки: «на сторінці «Фейсбук» координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука з'явилась інформація», «за повідомленням на сторінці в «Фейсбук» Дмитра Тимчука», «повідомляється на сайті місцевої поліції», «водночас сам Ігор Мосійчук на своїй сторінці у «Фейсбук» назвав це провокацією», «заявила речниця МЗС Мар'яна Беца у своєму «Твіттері», «про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора», «про це у своєму «Tвіттері» повідомив посол нашої країни в Німеччині Андрій Мельник», «на сторінці у «Твіттері» повідомив його адвокат Марк Фейгін», «про це у своєму «Твіттері» написав його адвокат Микола Полозов», «повідомляється на сайті глави держави».

Крім того, в матеріалах новин без достовірних посилань подаються не лише факти, але й суб’єктивні думки. Посилання при цьому є абстрактними або безпідставно узагальненими на великі групи людей, конкретне авторство думки ніяк не позначається: «експерти нарікають», «експерти та журналісти мають намір», «економічні експерти вважають», «кажуть історики», «люди бояться», «за словами місцевих жителів», «вони натякнули», «про це повідомляють журналісти і експерти безвізової тематики», «експерти і чиновники припущень не висловлювали».

Великою є також кількість матеріалів, у яких взагалі нема жодних (навіть абстрактних) посилань на джерела інформації.

Стандарт відокремлення фактів від думок порушувався у 49-ти матеріалах з 90 досліджених (54%).

Журналісти «Українського радіо» доволі часто дозволяють собі робити власні висновки чи припущення. Приклади:

«Нагадаю, цими днями, намагаючись вислужитись перед Владіміром Путіним, спікер парламенту Сирії Хадія Аббас назвав Крим частиною Росії».

«А в Миколаєві стурбовані умовами, які компанія "Нафтогаз" висунула місцевим теплопостачальним підприємствам для подачі палива. Це може призвести до від'єднання міста від тепла у лютому».

«Протягом останніх днів тепло до будинків надходить, його підключають, але Миколаїв може знову опинитися в тепловій кризі через умови «Нафтогазу».

«Така ситуація спостерігається по всій Україні, адже "Нафтогаз" з усіма укладає угоди на єдиних умовах».

«Вогонь вівся вночі, тож обійшлося без потерпілих».

«Імовірно скористається базою даних Центру документування і Генеральна прокуратура, коли відстоюватиме позицію України щодо притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації та саму назву ЛНР і ДНР у міжнародних кримінальних судах».

В журналістських текстах – велика кількість суб’єктивних оцінок. Приклади:

«Ніхто із наших захисників, на щастя, не загинув».

«Найнапруженішою вже другий тиждень залишається ситуація на Маріупольському напрямку».

«Також традиційно гаряче в Авдіївській промзоні».

«На українсько-польському контролі знову великі черги».

«Рада Національного банку нарешті має кворум».

«Обидва - відомі науковці».

«Гаврилишин - всесвітньовідомий економіст».

«У зоні АТО на Луганщині спостерігається поступове зниження активності російських терористичних угруповань».

«Водночас на Донеччині ситуація навпаки загострилася».

«Доба минула без втрат у лавах Збройних сил, однак шестеро наших бійців дістали поранення».

«Щоправда, терористи не припиняють обстрілів із важкого озброєння».

«СБУ вдалося затримати на Донеччині чоловіка».

«Вкотре рішуче запевнив у неухильній підтримці».

«Однак інтенсивність обстрілів залишається високою».

«Найбільш напружена ситуація у зоні конфлікту в котрий день поспіль спостерігається у секторі Маріуполь».

«На щастя, жоден наш захисник не загинув у боях».

«Однак це вже вдалося зробити кільком високопосадовцям».

«Переважна частина високопосадовців, які мали владні повноваження за часів Віктора Януковича за даними відомства позбулась своїх «теплих місць».

«Загалом на Донбасі неспокійно».

«Найсильніші обстріли з боку проросійських бойовиків велися на Маріупольському напрямку».

«У концертному залі Будинку офіцерів зібралося багато гостей».

«Слід відзначити, що військові налаштовані дуже оптимістично і патріотично».

«Так званий суд в окупованому Криму».

«Не всім пощастило вчасно добратися на роботу».

«На Сході України ускладнилася ситуація».

«Російсько-терористичні війська активізувалися на ділянці фронту».

«Тридцять вісім місяців котився вогняний фронт».

«Чергову річницю визволення України від нацистської чуми».

«Одним із успішних прикладів об'єднання стала Білозірська територіальна громада».

«В Україні, практично, вдвічі підвищили тариф на тепло, за відсутності покращення обслуговування населення».

«Але ні представники влади, ані забудовник, схоже, не сподівалися на розвиток подальших подій».

«Масштабна ДТП за участю маршрутки».

«Особливо позитивно представник міжнародної організації відгукнувся про рівень взаємодії громадянського суспільства та влади».

«Це небачене бажання українців змінюватися».

«Особливе занепокоєння у представників Мінздорову викликає».

Майже все, що кажуть високопосадовці, журналісти позначають оцінковими словами з урочистого стилю, тим самим штучно підвищуючи статус сказаного: «зазначив», «наголосив» і «вкотре наголосив», «зауважив», «заявив» тощо.

Часом позначають сказане словами-оцінками модальності або змісту сказаного: «запевнив», «стурбовані», «сподівається», «нарікають», «припустив», «закликав», «порадив», «переконаний», «погоджується», «з певними застереженнями вважає», «наполягає», «вражений» тощо.

Періодично ведучі чи автори матеріалу штучно зіставляють факти за допомогою слів-маркерів: «до того ж», «тим часом», «водночас», «втім», «проте», «але», «до слова».

Періодично журналісти «УР» вдаються і до безпідставних узагальнень. Приклади:

«А в Миколаєві стурбовані умовами, які компанія "Нафтогаз" висунула місцевим теплопостачальним підприємствам для подачі палива»

«Ті, хто прийшли цього дня до меморіалу Вічної Слави на могилі невідомого солдата, кажуть:Пам'ять про тих, хто віддав своє життя за звільненя України від фашистських загарбників нагадує про високу ціну, яку доводиться платити за мир».

Порушення стандарту точності подачі інформації було в 2 з 90 досліджених матеріалів (2%).

В обох випадках (два матеріали за 28 жовтня) – це були безпідставні узагальенння суб’єктивної думки на великі групи людей: «Ті, хто прийшли цього дня до меморіалу Вічної Слави на могилі невідомого солдата, кажуть:Пам'ять про тих, хто віддав своє життя за звільненя України від фашистських загарбників нагадує про високу ціну, яку доводиться платити за мир». І «Люди бояться, що децентралізація віддалить послуги від населених пунктів».

Стандарт повноти подачі інформації так чи інакше порушується у 88 з 90 досліджених матеріалів (98%).

У більшості матеріалів бракує важливих для розкриття теми деталей, часто бракує навіть і мінімальних бекґраундів. Крім того, брак посилань на джерела інформації, підміна фактів оцінками і порушення стандарту балансу думок також автоматично ведуть до порушення стандарту повноти інформації.

7 з 90 досліджених матеріалів (або ж 8%) мають ознаки замовності.

  • Це матеріал за 24 жовтня про призначення Порошенком двох членів Ради НБУ.
  • Матеріал за 24 жовтня про оцінку Гонтарєвою реалістичності курсу гривні, закладеної Кабміном в проект держбюджету.
  • Матеріал за 25 жовтня про Порошенка на засіданні Національної ради реформ.
  • Матеріал за 25 жовтня про слова Парубія щодо того, що депутатські зарплати не буде підвищено.
  • Матеріал за 26 жовтня про слова Кубіва щодо рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку.
  • Матеріал за 27 жовтня про урочистості з нагоди Дня захисника України на користь міністра оборони Полторака.
  • Матеріал за 27 жовтня про засідання Кабміну з питань опалення.
  • Матеріал за 28 жовтня про представлення Порошенком нового керівника Київсбкої обласної держадміністрації.

24 жовтня (понеділок)

 1 "Гарячі точки"

Ведуча: Семеро українських військовослужбовців поранені минулої доби унаслідок бойових дій на Донбасі. Ніхто із наших захисників, на щастя, не загинув. Протягом дня проросійські бойовики завдали 35 вогневих ударів по позиціях українських військових і мирних населених пунктах. Найнапруженішою вже другий тиждень залишається ситуація на Маріупольському напрямку. Також традиційно гаряче в Авдіївській промзоні. (Усі ці оцінки робить ведуча) До того ж сьогодні російсько-сепаратистські війська обстріляли житловий сектор Авдіївки.

Кореспондент: 35 обстрілів з боку проросійських бойовиків зафіксували українські військові на сході України. Ситуація напружена на усіх напрямках, говорить речник штабу АТО Віктор Шубец.

Віктор ШУБЕЦ, речник штабу АТО: На Маріупольському напрямку бойовики здійснили обстріли з кулеметів великого калібру, гранатометів та стрілецької зброї в Широкиному, Талакіївці, Мар'їнці та Тарамчуку, а в Красногорівці та Павлополі застосував міномети 82 міліметри. На Луганському напрямку противник відкривав вогонь з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї в районах Новозванівки та Новоолександрівки, а в Кримському і Щасті з мінометів 82-го калібру. На Донецькому напрямку, Луганському використовували міномети калібру 82 міліметри, а в Авдіївці - гранатомети, кулемети, міномети.

Кореспондент: Стріляють російські військові та їхні найманці і по мирних жителях. Цими днями, наприклад, під вогонь потрапила Авдіївка. На місці події військовослужбовці спільного центру з'ясували, що обстріли ворог здійснював зі сторони сіл Яковлівка, Мінеральне та з боку Донецького аеропорту, повідомляють у штабі АТО. Ці випадки, як ідеться у повідомленні, представники спільного контактного центру задокументували і передали матеріали спостерігачам ОБСЄ. А на сторінці Фейсбук координатора групи "Інформаційний спротив" Дмитра Тимчука з'явилась інформація про перекидання супротивником ближче до лінії розмежування військової техніки. "Ворог посилює свою тактичну групу на ділянці Докучаєвськ - Олександрівка Донецької області. Артилерія перекидається дрібними партіями під виглядом хаотичного руху вздовж лінії фронту". Також на сторінці Дмитра Тимчука йдеться, що використовуючи "режим тиші", бойовики провели додаткові фортифікаційні роботи в районі Донецька. Тим часом Служба безпеки разом з поліцією продовжує затримувати посібників російських окупантів. Про один із останніх випадків розповів речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко.

Андрій ЛИСЕНКО, речник Міністерства оборони з питань АТО: У Лиманському районі Донеччини поліція затримала бойовика на прізвисько "Тан". Встановлено, що цей чоловік вступив до лав незаконного озброєного формування у червні 2014 року і охороняв казарму бойовиків. Переконавшись у неминучій поразці загону Ігоря Гіркіна в Слов'янську, вже через тиждень "Тан" разом з своїми командирами на прізвисько "Мародер" та "Тор" втік з міста від українського правосуддя.

Кореспондент: За повідомленням на сторінці в Фейсбук Дмитра Тимчука після ліквідації "Мотороли" російське командування змінює командний склад бойовиків ДНР на російських кадрових військових, а бойовикам заборонено залишати місця дислокації без особистого дозволу командира підрозділу.

2. У Кремлі спростували заяви про діяльність на Сході України озброєної поліцейської місії ОБСЄ

Ведуча: У Кремлі спростували заяви про те, що глави країн «нормандського формату» на зустрічі минулої середи досягли домовленності про діяльність на сході України озброєної поліцейської місії ОБСЄ. Як зазначив у цьому зв'язку прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, ідеться поки що про гіпотетичні розмови щодо створення такої місії, причому озброєною лише табельною зброєю.

3. Слідчий Комітет Росії порушив кримінальні справи проти 6 командирів підрозділів  Української армії

Ведуча: Слідчий комітет Росії порушив кримінальні справи проти 6 командирів підрозділів Української армії за підозрою у, цитую: Застосуванні заборонених засобів і методів ведення війни. Тим часом, підконтрольний Росії так званий Верховний Суд Криму після перерви в засіданні продовжив допит кримсько-татарського... продовжив допит свідків. Звинувачення у справі заступника Голови меджлісу кримсько-татарського народу Ахтема Чийгоза - про це повідомив адвокат кримсько-татарського активіста Микола Полозов. Нагадаю, Чийгозу інкримінують організацію та участь у масових заворушеннях під стінами Кримського Парламенту 26 лютого 2014 року.

4. Психологічний стан незаконно ув'язненого українця Станіслава Клиха

Ведуча: Психологічний стан незаконно ув'язненого українця СтаніславаКЛИХА, якого утримують у Грозненському СІЗО в Чечні, дедалі погіршується. Про це Українському радіо повідомив громадський активіст, колишній політв'язень Кремля Геннадій АФАНАСЬЄВ. За його словами, нині українські адвокати вимагають проведення незалежної судово-психіатричної експертизи, яка б дозволила оцінити реальний стан здоров'я засудженого. Оскільки внаслідок численних тортурів, які застосовувалися до Станіслава при затриманні і під час попереднього слідства у нього виник складний психічний розлад. Однак, каже ГеннадійАФАНАСЬЄВ, російська сторона відмовляється сприяти проведенню цієї процедури.

Геннадій АФАНАСЬЄВ, громадський активіст: Якщо він психічнохворий, то він не може бути засудженим, він повинен отримати лікування. Міжнародні експерти, судячи з відеоматеріалів зали засідань дивлячись на нього сказали, що він, попередньо, вже є хворий і навіть Amnesty International, яка просто так не робить заяви точно підтвердила і робила звернення до Російської Федерації з проведення незалежної медичної експертизи.

Ведуча: Нагадаю, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українських громадян Миколу КАРПЮКА і Станіслава КЛИХА до 22,5 і 20 років відповідно колонії за звинувачення у начебто причетності до ведення бойових дій проти російських федеральних військ під час чеченської війни 1994-95 років. Вони своєї вини не визнали, заявивши, що у той час взагалі не були на території Чечні.

5. Спікер парламенту Сирії заявив про приналежність Криму до Росії

Ведуча: Міністерство закордонних справ України викликало тимчасового повіреного у справах Сирії для надання пояснень щодо заяв спікера сирійського парламенту про приналежність окупованого Криму - про це повідомила речник вітчизняного зовнішньополітичного відомства Мар'яна Беца. За її словами українська сторона наголосила, що така заява є недружнім кроком щодо нашої країни і викликає глибоке обуреня. Адже відповідно до всіх норм міжнародного права Крим був, є і залишається частиною України. Нагадаю, цими днями, намагаючись вислужитись перед Владіміром Путіним, спікер парламенту Сирії Хадія Аббас назвав Крим частиною Росії.

6. Ситуація довколо літака компанії «Белавіа»

Ведуча: Мар'яна Берца також розповіла, що: вітчизняне МЗС разом із силовими органами визначається з реакцією на ноту зовнішньо-політичного відомства республіки Білорусь у зв'язку із ситуацією довкола літака компанії «Белавіа». Нагадаю: минулої п'ятниці співробітники СБУ змусили повернутися до Ктєва пасажирський лайнер, який вилетів з аеропорту Жуляни у Мінськ. Причина: присутність на борту прибічника «антимайдану» громадянина Вірменії Артура Мартиросяна. Підозрюваного зняли з лайнера та обшукали. Борт вилетів до Мінська після дозаправлення, а чоловіка через кілька годин правоохоронці відпустили. Він полетів до білоруської столиці іншим рейсом. МЗС Білорусі вручило ноту тимчасованому повіреному у справах України, вимагаючи від нашої держави офіційного вибачення і грошових компенсацій.

7. Черги на кордоні

Ведуча:  На українсько-польському контролі знову великі черги. В пунктах перетину простоюють майже 800 автомобілів - повідомляє Держприкордонслужба. Найбільше машин скупчилося в КПП Устилуг - 350 транспортних засобів, дещо менше в пунктах проску Гринів і Яготин.

8. 64 відсотки українців не хотіли мешкати де інде, окрім України

Ведуча: 64 відсотки українців не хотіли мешкати деінде, окрім України, а майже 50 відсотків працювати за кордоном. Виїхати за кордон на постійне проживання хотіли б 30 відсотків, а робота за межами України цікавить майже 40 відсотків наших громадян. Такі результати отримала соціологічна служба «Рейтинг», яка наприкінці провела серед дорослого населення в усіх регіонах країни дослідження щодо міграційних настроїв. Під час опитування зібрали думки понад 2000 респондентів. Серед яких 450 відвідувачів візових центрів у Львові, Житомирі та Харкові.

Кореспондент: Узагальнений портрет тих хто хотів би жити чи працювати за кордоном, а також причини які спонукають частину українців шукати кращої долі за межами Батьківщини, назвав під час презентації даних опитування керівник соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович.

Олексій АНТИПОВИЧ, керівник соціологічної групи «Рейтинг»: Є мешканці західної та центральної України, молодь або ж середний вік. Скоріше чоловіки, скоріше вища освіта і скоріше забезпечення. Ті люди які є що втрачати, чому українці хочуть їхати за кордоном. Перша відповідь понад 50 відсотків надію отримати кращі умови для життя. Друге місце, понад 40 відсотків бажання забезпечити краще майбутнє для дітей і 30 відсотків через відсутність достойної роботи Україні.

Кореспондент: Серед охочих поїхати за кордон, третина воліла би працювати за набутої спеціальністю, 21 відсоток готові перекваліфікуватись, а понад 40 згодні на будь-яку роботу. Доволі невисокі вимоги українців до можливого працевлаштування за наявності значного попиту на фахівців за кордоном. Президент Всеукраїнської асоціації компанії з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник пояснює.

Василь ВОСКОБОЙНИК, президент Всеукраїнської асоціації компанії з міжнародного працевлаштування: Наши люди не знают языка, не знают английского, не знают польского. Поэтому львиная доля людей которые выезжают, люди рабочих специальностей. Строители и сварщики, требуется шофера, люди на работы в сельском хозяйстве.

Кореспондент: За даними асоціації, найчастіше на роботу чи проживання українці їдуть до Польщі, Італії або Німеччини. Далі у пріоритетах наших співітчизників, Чехія і Угорщина, європейські країни аби підготувати українців до нових умов проживання і роботи, фахівці асоціації створили своєрідний друкований підкажчик, абетку трудового мігранта. У ній покрокові рекомендації від перевірки компанії посередника у працевлаштуванні за кордоном, оформлення віз, медичних карток і аж до побутових порад, пояснює керівник соціальних проектів асоціації Микола Бровченко.

Микола БРОВЧЕНКО, керівник соціальних проектів асоціації: Ми вирішили зробити і трошки дивною, можливо трохи коміксовую. Але так щоб людина взявши її руки, зрозуміла найважливіші речі. Ми хочемо навчити наших людей бути європейцями тут дома.

Кореспондент: Насамкінець іще одна цифра від соціологічної групи «Рейтинг», понад 60 відсотків опитанних під час дослідження українців запевнили, що навіть за наявності постійної роботи за кордоном, вони б усе одно рано чи пізно повернулись на Батьківщину.

(Дані соцопитування наводяться неповно і недосить достовірно)

9. Затримали вбивцю інкасаторів

Ведуча: У російському Санкт-Петербурзі затримали двох українців, один з яких перебуває у міжнародному розшуку за вбивство минулого року трьох інкасаторів на Чернігівщині. Інформацію підтвердили в "Приват Банку", якому належала інкасаторська машина. ЗМІ повідомляють, що затримані жили в Росії нелегально. Нагадаю, торік 23-го жовтня біля села Скоренець на Чернігівщині невідомі напали на банківський автомобіль та розстріляли трьох інкасаторів, а потім спалили машину. Зловмисники викрали 15 мільйонів грвень.

10. Для активізації та завершення досудового слідства і передачі в суд великої справи щодо екс-президента Віктора Януковича в Генеральній прокуратурі створили новий підрозділ

Ведуча: Для активізації та завершення досудового слідства і передачі в суд великої кримінальної справи щодо екс-президента Віктора Януковича та його оточення в Генеральній прокуратурі України створили новий підрозділ-управління з розслідування злочиннів, вчинених злочинними організаціями. Про це повідомили в управлінні зв'язків із громадскістю та ЗМІ ГПУ. Як нагадали у відомствісправа щодо Януковича складається із багатьох епізодів, зокрема, про узурпацію влади, розвал економіки, послаблення обороноздатності країни та інформаційної безпеки, заволодіння державним майном-резиденцією Межигір'я. Додам, що начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк негативно оцінив нововведення. Він вважає, що:через передання так званої великої справи Януковича для розслідування новоствореному Департаменту, ці впровадження можуть бути так і не доведені до кінця.

11. Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження проти колишнього народного депутата Володимира Медяника

Ведуча: Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження проти колишнього народного депутата Володимира Медяника у зв'язку з відсутністю достатніх доказів для доведення винуватості фігуранта в суді. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Серган. За її даними, Медяника вже звільними з-під варти - це підтвердив і адвокат екс-підозрюваного Олег Бабич. (Повна відсутність бекграунду)

12. Рада Національного банку нарешті має кворум і завтра збереться на засідання

Ведуча: Рада Національного банку нарешті має кворум і завтра збереться на засідання. Це стало можливим після того, як сьогодні Президент Петро ПОРОШЕНКО призначив двох членів Ради за своєю квотою. Богдана ДАНИЛИШИНА призначено терміном на 7 років, Василя ФУРМАНА - на 6 років. Обидва - відомі науковці, мають ступінь доктора економічних наук. А Богдан ДАНИЛИШИН, до того ж, очолював Міністерство економіки з 2007 до 2010 року. (Нема посилань на джерела інформації. Нема належних бекграундів. Новина має ознаки замовності, оскільки подає рішення президента в позитивному світлі)

13. Голова правління Національного банку Валерія Гонтарєва назвала абсолютно реалістичним передбачений в проекті держбюджету дві тисячі сімнадцять курс у двадцять сім гривень двадцять копійок за долар

Руслана КРАВЧЕНКО, ведуча: Голова правління Національного банку Валерія Гонтарєва назвала абсолютно реалістичним передбачений в проекті держбюджету дві тисячі сімнадцять курс у двадцять сім гривень двадцять копійок за долар. Водночас вона припустила, що показник може бути кращим, але це залежить від стану платіжного балансу в країні. (Нема балансу думок, зокрема експертних оцінок. Новина має ознаки замовності)

14. Першого листопада "Нафтогаз" підвищує ціну на газ для промислових та інших споживачів

Ведуча: Першого листопада "Нафтогаз" підвищує ціну на газ для промислових та інших споживачів. Про це повідомляє прес-служба компанії. За інформацією промислові споживачі за тисячу кубометрів платитимуть на шістнадцять відсотків більше.

15. В Миколаєві стурбовані

Ведуча: А в Миколаєві стурбовані умовами, які компанія "Нафтогаз" висунула місцевим теплопостачальним підприємствам для подачі палива. Це може призвести до від'єднання міста від тепла у лютому. (Висновок ведучої)

Кореспондент: Тиждень тому влада Миколаєва відзвітувала, що будинки до подачі тепла готові, але питання за "Нафтогазом". Підприємство не хотіло давати ліміти тепла через борги місцевих тепловиків, хоча при цьому край наш є однією з областей, які найменше заборгували "Нафтогазу". Протягом останніх днів тепло до будинків надходить, його підключають, але Миколаїв може знову опинитися в тепловій кризі через умови "Нафтогазу". В укладених договорах залишилися штрафні санкції та пеня, які нараховуються комунальникам за несвоєчасну оплату за газ. Таку стурбованість висловив міський голова Миколаєва Олександр Синкевич.

Олександр СИНКЕВИЧ, міський голова Миколаєва: Население рассчитывается с опозданием в один месяц. Компенсация, субсидии происходит в полном объеме, но также с задержкой, а за этот месяц уже теплогенерирующим организациям штрафные санкции, штрафы и пени. Если те условия, которые сейчас предлагаются НАК "Нафтогазом" не будут изменены, то мы можем получить к февраль месяцу отключение/включение(?) по газу на теплогенерирующих организациях и можем получить серьезные проблемы в городе и других городах и областях.

Кореспондент: І така ситуація спостерігається по всій Україні, адже "Нафтогаз" з усіма укладає угоди на єдиних умовах. (висновок-узагальнення журналіста) Що до Миколаєва, то міська влада сподівається на співпрацю з головою обласної державної адміністрації, щоб вирішити цю проблему на вищому рівні - змінити умови договорів "Нафтогаз України". (Нема балансу думок і належних бекграундів)

16. Борг столиці за електроенергію збільшився майже в півтора рази і нині становить понад дев'ятсот сорок мільйонів гривень

Ведуча: Борг столиці за електроенергію збільшився майже в півтора рази і нині становить понад дев'ятсот сорок мільйонів гривень. Про це повідомляє "Київенерго". Найбільшу заборгованість за електроенергію мають комунальні підприємства міста та жителі, понад двісті сорок чотири мільйони гривень.

17. Сьогодні міністр інфраструктури Володимир Омелян представив колективу Державного агентства автомобільних доріг "Укравтодор" нового керівника Славоміра Новака

Ведуча: Сьогодні міністр інфраструктури Володимир Омелян представив колективу Державного агентства автомобільних доріг "Укравтодор" нового керівника Славоміра Новака. Це другий громадянин Польщі, який працюватиме на високій державній посаді в Україні. "Укрзалізницю" нині очолює Вольцех Байчук.

18. Україна і Китай уклали угоду про надання нашій країні автомобілів швидкої допомоги

Ведуча: Україна і Китай уклали угоду про надання нашій країні автомобілів швидкої допомоги. КНР безоплатно передасть п'ятдесят повністю укомплектованих машин швидкої, які коштують майже чотири мільйони доларів. (Нема посилань на джерела інформації)

19. Про вакцинацію

Ведуча: Цьогорічні показники України в плановій вакцинації - одні з найнижчих у світі, стверджує Віце-прем'єр-міністр Павло РОЗЕНКО. За його словами, Всесвітня організація охорони здоров'я підрахувала, що цього року, вакциновано лише половину українських дітей, замість рекомендованих 95-ти відсотків. Через низький рівень імунізації, в Україну повертаються ті інфекційні захворювання, про які в інших цивілізованних країнах, уже забули.

Кореспондент: З 2011-го по 2015-й рік, в Україні було зареєстровано 15 випадків правцю у дітей, а цього року, вже 4. Каже виконувачка обов'язків Міністра охорони здоров'я Уляна СУПРУН. Неприпустимими для цивілізованної країни, вона вважає спалахи поліомієліту, зафіксовані торік. Причина того, що в Україну повертаються недуги, на які не хворіли десятиріччами, низький рівень імунізації дітей. І щороку, планову вакцинацію проходять дедалі менше дітей. Зокрема, за словами урядовця, від туберкульозу, минулого року було вакциновано лише 1,5 відсотка дітей, від поліомієліту - 39 відсотків, від кашлюку, дифтерії, правцю - менше 2-х відсотків. Протягом шести минулих років, в Україні спостерігався дефіцит тих чи інших вакцин. Нині, їх постачання в державу налагоджується. І окрім немовлят першого року життя, необхідно вакцинувати і дітей, які пропускали планові щеплення протягом минулих шести років. Говорить, Уляна СУПРУН.

Уляна СУПРУН: Я хочу запевнити батьків, що ми закупили через міжнародні організації найкращі вакцини, які знаходяться на світі. І ви можете бути запевнені, що вони є безпечні.

Кореспондент: Щоб не порушувати календарі щеплень, кожен медичний заклад має бути забезпечений вакцинами усіх видів із великим запасом, додає у свою чергу проректор із науково-педагогічної та лікувальної роботи Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика, Раїса МОІСЕЄНКО. Також, за її словами, на законодавчому рівні необхідно забезпечити захист лікарів, які проводять вакцинацію.

Раїса МОІСЕЄНКО: Лікар, до тих пір, поки він не буде мати певного захисту, якщо будуть якісь певні теми, ну мабуть, йому також буде дуже важко і переконати в тому що треба робити і як.

Кореспондент: Загалом, нині регіони забезпечені вакцинами на 90 відсотків, повідомив Віце-прем'єр Павло РОЗЕНКО. Тоді як, за його словами, в червні план закупівлі і постачання в медичні установи було виконано лише на 7-8 відсотків.

20. Сьогодні не стало одного з найвідоміших українців сучасності Богдана Гаврилишина

Ведуча: Сьогодні не стало одного з найвідоміших українців сучасності Богдана Гаврилишина. Минулого тижня йому виповнилося 90 років.

Кореспондент: Богдан Гаврилишин - всесвітньовідомий економіст, який працював в багатьох країнах світу, але ніколи не поривав зв’язку з Україною. 1989 році за супротиву радянської влади він домігся створення у Києві швейцарсько-українського проекту - Міжнародного інституту менеджменту. Розповіла Українському радіо президент інституту Ірина Тихомирова.

Ірина ТИХОМИРОВА, президент Міжнародного інституту менеджменту: Нам 27 років, це означає, що ідеї, які були покладені в основу вони були дуже правильні.Ми принесли в Україну стандарти західної управлінської освіти.

Кореспондент: Богдан Дмитрович неодноразово наголошував, що кожен має право взяти на себе відповідальність за свою державу і це перш за все стосується молоді. Для підтримки талановитих молодих українців був створений фонд імені Богдана Гаврилишина,який щороку надає їм стипендії для здобуття досвіду у найуспішніших державах Європи, щоб потім вони могли повернутися в Україну, змінити її на краще. Давати, це набагато більше, ніж брати. Такі слова Богдана Гаврилишина у день його 90-річчя навів у коментарі Українському радіо координатор програми фонду молоді "Любіть Україну" Роман Мельник.

Роман МЕЛЬНИК, координатор програми фонду молоді "Любіть Україну": Сам Богдан Дмитрович постійно просить молодь і тих політиків переходити з сфери наукової і громадської в сферу політичну. тому що ця програма залучила 500 учасників і вивчила 6 успішних європейських країн.

Кореспондент: У свої 90 років Богдан Гаврилишин продовжував консультувати українських державних діячів, займався науковою і активною громадською діяльність.

У випуску за 24 жовтня повідомлялося про всі важливі теми дня.

25 жовтня (вівторок)

1. У зоні АТО

Ведуча: У зоні АТО на Луганщині спостерігається поступове зниження активності російських терористичних угруповань. Бойові дії впродовж попередньої доби велися лише у двох районах: Станиці Луганській та Новоолександрівці. Водночас на Донеччині ситуація навпаки загострилася. (Ці всі оцінки, без посилань, подано від імені ведучої) Поблизу Луганського, Зайцевого та Авдіївки окупанти стріляли і вдень і вночі з важкого озброєння. Не вщухають вогневі атаки ворога також у Маріупольському секторі, кажуть в Міноборони. Доба минула без втрат у лавах Збройних сил, однак шестеро наших бійців дістали поранення.

Кореспондент: Тенденція до зниження бойових дій у зоні протистояння зберігається лише на Луганщині, інформують у штабі АТО. Щоправда, терористи не припиняють обстрілів із важкого озброєння. У районі Новоолександрівки бойовики використовували кулемети та міномети. А у Станиці Луганській по українських воїнах вогонь вели ворожі снайпери та гранатометники. Водночас на Донеччині ситуація навпаки загострилася, деталізує речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій ЛИСЕНКО.

Андрій ЛИСЕНКО, речник Міністерства оборони з питань АТО: Окупанти порушили режим тиші у трьох гарячих точках. Це Луганське, Зайцеве та Авдіївка. І вдень і вночі бойовики обстрілювали наші позиції з важкого озброєння, з мінометів та гармат. При цьому було випущено 230 великокаліберних боєприпасів.

Кореспондент: У Маріупольському секторі великокалібенрі кулемети, гранатомети, міномети, зенітні установки супротивник застосовував проти наших військових поблизу Водяного, Гнутового, Широкиного, Мар’їнки і Павлополя. Під вогнем опинилася і школа у Мар’їнці, повідомляється на сайті місцевої поліції. Вогонь вівся вночі. тож обійшлося без потерпілих, але ворожі обстріли пошкодили спортзал навчального закладу. Тим часом українські правоохоронці чи не щодня продовжують виявляти інформаторів-окупантів. Цього разу СБУ вдалося затримати на Донеччині чоловіка, який торік був завербований бойовиками і через соцмережі передавав дані про переміщення наших військ у зоні конфлікту. Нині тривають слідчі дії. Ось фрагмент допиту затриманого, який тепер запевняє, що розкаюється.

ЗАТРИМАНИЙ: Я, проживающий в городе Торецке, 1960 года рождения, работаю на предприятии города Торецк. Я прошу прощения за свой неправильный проступок. Прошу прощения у государства Украины и призываю всех думать, прежде чем писать в сети какую-либо информацию.

Кореспондент: У Службі безпеки України також запевняють, що активно працюють над звільненням українців, які перебувають у полоні терористів. І незабаром Київ сподівається звільнити сорок сім наших полонених, повідомив радник голови СБУ Юрій ТАНДІТ. За його словами, нині в заручниках в окупантів залишаються 109 осіб, ще 495 вважаються без вісти зниклими.

Юрій ТАНДІТ, радник голови СБУ: Мы получили через какое-то время после последних Минских договоренностей списки, как они уже считают корркектными, и мы сейчас устанавливаем правовой статус тех людей, которых нам подают. Часто мы работали со списками, в которых люди не имели вообще к событиям, которые у нас происходят на Востоке.

Кореспондент: Водночас Юрій Тандіт не конкретизував, коли саме може відбутися обмін заручниками та й не став пов’язувати це із запланованим у четвер проведенням Мінського чергового раунду перемовин у ракмах тристоронньої контактної групи.

2. Допит депутата від Батьківщини Надії Савченко як свідка у рамках справи про сепаратизм

Ведуча: Служба безпеки підтвердила інформацію про допит депутата від Батьківщини Надії Савченко як свідка у рамках справи про сепаратизм, - йдеться у відповіді СБУ на запит видання «Дзеркало тижня». Водночас у спецслужбі не відповіли на запитання. Що саме повідомила Савченко під час допитів, посилаючись на таємницю слідства. Про свідчення Службі безпеки раніше розповіла сама Надія Савченко, свої візити на Донбас вона пояснила необхідністю відстежувати шляхи контрабанди, а також настрої жителів окупованих території.

3. Створення єдиної бази даних порушень прав людини під час збройного конфлікту на Донбасі

Ведуча: Створити єдину базу даних порушень прав людини під час збройного конфлікту на Донбасі має на меті Центр документування Української Ґельсінської спілки з прав людини. Сьогодні у Києві відбулася офіційна презентація центру і одночасно були оприлюднені перші результати його роботи.

Кореспондент: Документувати кожну деталь, яка допоможе у майбутньому притягнути до відповідальності тих, хто брав участь у вбивствах, катуваннях, у викраденні, пограбуванні та інших злочинах на тимчасово окупованих територіях на сході України необхідно негайно, не чекаючи завершення конфлікту – каже виконавчий директор Української Ґельсінської спілки Аркадій Пущенко. Адже, як показує досвід багатьох країн, на території яких відбувалось щось подібне, докази з часом зникають, хоча б через певні властивості людського мозку розмивати чи зовсім стирати із пам‘яті свідків деталі жахіть. Тому нині у Центрі документування по кожному факту збирають інформацію із різних джерел. Продовжує координатор Центу Олексій Біда.

Олексій БІДА, координатор Центру документування: Это автоматизированный мониторинг СМИ и соцсетей. Конечно же мы используем нашу сеть приемных по всей Украине. И они помогают нам разыскивать тех людей, которые могут быть потенциально нам интересны. Также это информация из полевых миссий. Мы довольно часто выезжаем в зону АТО для поиска такой информации, а также это опросы непосредственно пострадавших и свидетелей в военном конфликте.

Кореспондент: Персональні дані на кілька сотень осіб уже зібрані, розповідає аналітик Центру документування Олександр Сєдов.

Олександр СЄДОВ, аналітик Центру документування: На данный момент имеется информация порядка двух тысяч лиц, которые принимают участие в вооруженном конфликте. В базу внесено 350 анкет более-менее полных этих лиц, то есть это имена, фамилии, позывные, участники подразделений.

Кореспондент: Зібрана Центром документування інформація у майбутньому використовуватиметься Україною у міжнародних судах у справах про притягнення до відповідальності винних у злочинах проти людяності під час конфлікту на Донбасі, - передбачає заступник міністра юстиції Антон Янчук.

Антон ЯНЧУК, заступник міністра юстиції: Це звичайно використання відповідної бази даних у справах України проти Російської Федерації в Європейському суді з прав людини. І друге – це у процесах перемовин з Російською Федерацію щодо порушення останньою зокрема Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та боротьбу з расовою дискримінацією.

Кореспондент: Імовірно скористається базою даних Центру документування і Генеральна прокуратура, коли відстоюватиме позицію України щодо притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації та саму назву ЛНР і ДНР у міжнародних кримінальних судах. (Припущення журналіста)

4. У Росії Верховний Суд розглядатиме вироки щодо українців Миколи Карплюка та Станіслава Клиха

Ведуча: Завтра у Росії Верховний Суд розглядатиме вироки щодо українців Миколи Карплюка та Станіслава Клиха. У травні Верховний Суд Чечні засудив Клиха і Карплюка відповідно до 20 і 22 років з половиною ув'язнення у колонії суворого режимом. Українців визнали винними у нібито участі у бойових діях проти російських військ під час Чеченської війни. Днями російські правозахисники повідомили що Клих перебуває у тяжкому психічному стані, припустивши що сталося через тортури. 

5. ЄС ставить під сумнів звинувачення на адресу Сущенка

Ведуча: Голова представництва Європейського союзу Україні Хьюг Мінгареллі ставить під сумнів звинувачення у шпигунстві на адресу затриманого у Москві українського журналіста Романа Сущенка, - вік сказав на Міжнародній Конференції Безпека журналістів Україні.

6. Як ефективніше протидіяти російські інформаційній війні

Ведуча: Як ефективніше протидіяти російські інформаційній війні, - сьогодні у Києві під час засідання за круглим столом говорили експерти, громадські діячі та журналісти.

Кореспондент: Інформаційна війна проти нашої держави ведеться Росією не один десяток років. Каже гетьман громадської спілки «Об'єданне козацтво України», заслуженний економіст Валентин Соколовський. За його словами, ще 1990-х роках, українських військових вишах було ліквідовано усі кафедри де курсантів навчали протистояти впливу пропаганди. Відтак вважає Валентин Соколовський, відсутність державного контролю над інформаційним простором України, один із чинників окупації Росією кримського півострова і частини Донбасу.

Валентин СОКОЛОВСЬКИЙ, заслуженний економіст: Здача Криму и Кримсько Чорноморського флоту відбулась не тільки і за відсутності потужної мілітарної підтримки, а відсутності дієвої української влади на місцях, а у першу чергу за рахунок *розблокірованих* українських військових і яким десятиліттями промивали мізки російська пропаганда місцева п'ята колона.

Кореспондент: Експерти нарікають що влада не вживає рішучих дій щодо забезпечень національної, та зокрема інформаційної безпеки України. На території нашої держави, продовжують свою діяльність антиукраїнські ЗМІ, працюють компанії власниками яких є російські чиновники. А народні обранці у парламенті не знають державної мови. Такі випадки є неприпустимими, Україна перебуває у стані війни із Росією. Зазначає голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, Валерій Бебик.

Валерій БЕБИК, голова Всеукраїнської асоціації політичних наук: Так як роздавалися російські ці *Вести* на *путинские* *деньги* пачками, так вони роздаються. Видання Комсомольская Правда в Украине, тепер воно КП. Все одно ж там ця антиукраїнська пропаганда існує.

Кореспондент: Вплив російської пропаганди поширюється не лише на Україну, а і на весь світ. Такий спосіб Кремль створює вихідну для себе картинку, яка свою чергу дискредитувала нашу державу на міжнародному рівні. Радник голови СБУ Ярослав Антоняк радить брати приклад із британців, які розробили свій механізм боротьби з російською пропагандою.

Ярослав АНТОНЯК, Радник голови СБУ: Задачи комітета з питань оборони і безпеки: ми діємо в  просторі, не включили головних директорів найбільше засобів масової комунікації, представників спецслужб, представників Міністерства оборони.

Кореспондент: Водночас експерти та журналісти мають намір розробити концепцію національної безпеки у інформаційній сфері та презентувати її РНБО.

7. Суд у справі Ахтема Чийгоза

Ведуча: У окупованому Криму сьогодні тривав суд у справі заступника голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ахтема Чийгоза. Адвокат Микола Полозов повідомив, що суд розгдядатиме справу проти Чийгоза не три, а чотири дні на тиждень. І припустив, що прискорення процесу викликане бажанням окупаційної влади винести вирок до 26-го лютого, 3-ої річниці мітингів під Кримським парламентом. У тому числі, супротивників анексії Криму. Як стало відомо, завтра до аннексованого Криму знову збирається російський президент Путін. При чому на півострові він був місяць тому.

8. Намір звільнення начальника департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергія Горбатюка

Ведуча: Генеральний прокурор Юрій Луценко не має наміру звільняти начальника департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергія Горбатюка, - він повідомив сьогодні на брифінгу і назвав очільника нового управління яке розслідуватиме справу екс-президента Януковича. Ним керуватиме Дмитро Басов. При цьому Юрій Луценко уточнив що жодної справи Майдану не забиратимуть з відання Сергія Горбатюка, - говорить Юрій Луценко.

Юрій ЛУЦЕНКО, Генеральний прокурор України: На жодну одиницю слідства чи прокурорів, всі підрозділи не зменшилась. Я очікую від Сергія Горбатюка і більше сотні його підлеглих прогресу у цих справах і не виключають що ці справи можуть бути за узгодженням із адвокатами Героїв Небесної Сотні передані до Міжнародного Кримінального Суду, делегація якої прибуде Україну цього тижня.

Ведуча: Реорганізацію департаменту спецрозслідувань Генпрокурор пояснив небажанням його керівника Сергія Горбатюка передавати справи соратників Януковича на процедуру заочного засудження. Тепер, так званою "великою справою Януковича", до якої не входять злочини проти Майдану, опікуватиметься нове управління із 63 співробітників.

9. Родичі героїв Небесної Сотні проти

Ведуча: Водночас, адвокати та родичі Героїв Небесної Сотні вважають, що реорганізація департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури може призвести до розвалу справ Майдану. Говорить Володимир Голоднюк, батько розстріляного на Майдані Устима Голоднюка.

Володимир ГОЛОДНЮК, батько розстріляного на Майдані Устима Голоднюка: Забирається частина повноважень в департаменту, зменшується штат в рази, що не дасть можливості об’єктивно і детально розслідувати справи, і забирається частина справ. Тобто, єдиний злочин повинен розслідуватися в цілому, тоді видно повну картину. Частина злочинців, не обов’язково злочинці, які стріляли на Майдані, а ті, які віддавали накази і так дальше, взагалі, злочинного режиму Януковича, вони уникнуть відповідальності. Ось в чому небезпека.

Ведуча: Сам Горбатюк заявив, що не збирається залишати роботу в Генпрокуратурі і пішов на лікарняний. Він також вважає незаконною догану від Генпрокурора через неналежне розслідування справи Януковича та оскаржує її. Про це Горбатюк повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна".

10. Минулого тижня суд повернув справу нардепа Ігоря Мосійчука до Генпрокуратури

Ведуча: Генпрокурор також проінформував, що минулого тижня суд повернув справу нардепа Ігоря Мосійчука до Генпрокуратури. Тепер відомство готується до повторного внесення на розгляд парламенту подання про арешт нардепа, додав Юрій Луценко зауваживши, що у справі з'явився новий епізод. Водночас сам Ігор Мосійчук на своїй сторінці у Facebook назвав це провокацією.

11. Сьогодні суддю Харківського апеляційно-господарського суду Олександра Плужникова знайшли мертвим біля його будинку

Ведуча: Сьогодні суддю Харківського апеляційно-господарського суду Олександра Плужникова знайшли мертвим біля його будинку. Про це повідомило агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на місцеву поліцію. За попередньою інформацією, суддя випав із вікна 6 поверху, відкрито кримінальне провадження.

12. Правоохоронці завершили досудове розслідування у справі проти Войцеховського

Ведуча: Правоохоронці завершили досудове розслідування у справі проти київського забудовника Анатолія Войцеховсього, - про це розповів перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук. Наразі з матеріалами справи ознайомлюються підозрювані та їхні адвокати, після чого обвинувальний акт буде передано до суду. Войцеховського звинувачують у самовільному захопленні земельних ділянок під будівництво та повторному продажу квартир у житлових будинках вже реалізованих іншим громадянам.

13. Північноатлантичний альянс вкотре рішуче запевнив у неухильній підтримці України в умовах російської агресії

Ведуча: Північноатлантичний альянс вкотре рішуче запевнив у неухильній підтримці України в умовах російської агресії. Про це заявив сьогодні генеральний секретар НАТО Йен Столтенберг під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони країн-членів блоку.

Кореспондент: Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йен Столтенберг вкотре наголосив, що нині Україна і НАТО мають дуже високий рівень співробітництва. Він також зазначив, що блок неухильно підтримує імплементацію Мінських домовленостей та закликає Росію дотримуватися своїх зобов’язань у цьому процесі. Північноатлантичний альянс підтверджує, що російське озброєння та військові і досі присутні на Донбасі, НАТО продовжуватиме тиснути на Росію з метою дотримання нею Мінських домовленостей, сказав Йен Столтенберг. Водночас він зауважив, що йдеться винятково про політичний тиск з болку альянсу. Генеральний секретар наголосив, що Росія має відкликати свої війська та озброєння, а також забезпечити роботу спостерігачів на Донбасі. Також, за його словами, НАТО має намір посилити протидію російській пропаганді завдяки новоствореному підрозділу з питань стратегічних комунікацій. Цитую: "Росія підтримує групи, які намагаються вплинути на внутрішню політику різних країн за допомогою пропаганди, але ми не можемо відповідати пропагндою". Кінець цитати.

Ведуча: Нагадаю, Україна офіційно подала до НАТО заявку на отримання нового статусу взаємодії з альянсом на шляху до набуття повного членства. Ідеться про амбітний формат поліпшення можливостей для особливих партнерів. Як відомо, нещодавно Президент України Петро Порошенко і генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йен Столтенберг провели чергову зустріч, під час якої йшлося про можливості тиску на Росію з боку НАТО. Постійний представник США при Північно-Атлантичному альянсі Дуглас Лют заявив сьогодні Брюселі, що політичні кроки України з виконання Мінських домовленостей будуть можливі лише після вирішення безпекових питань. Необхідно гарантувати безпекову складову перед тим, як переходити до політичних кроків на Донбасі, - вважає американський дипломат. Представник США також поклав на Росію відповідальність за виконання Мінських угод.

14. Безвізовий режим для України

Ведуча: Доповідач з візового питання у Європарламенті Марія Габріель припускає, що питання надання Україні безвізового режиму може бути проголосована євродепутатами до саміту ЄС-Україна, який відбудеться 24.11.2016. Про це вона заявила у коментарі "Дойче Велле". Втім, євродепутат уточнила, що спершу свою позицію у цьому питанні має узгодити Рада Європейського Союзу, після чого почнуться переговори між основними європейськими інституціями - Європейською комісією, Європарламентом та Радою ЄС. Раніше про можливість надання Україні безвізу ще до 24.11.2016 заявив і президент Петро Порошенко.

15. Петро Порошенко зазначив, що лише за цей рік завдяки проведенню реформ, наша держава піднялася на 73 сходинки у рейтингу податкового клімату

Ведуча: А сьогодні під час засідання Національної ради реформ, Петро Порошенко зазначив, що лише за цей рік завдяки проведенню реформ, наша держава піднялася на 73 сходинки у рейтингу податкового клімату. Він сподівається, що після змін у системі адміністрування податків, Україна підніметься у цьому рейтингу ще на тридцять позиції. Справа за створенням умов для інвесторів. Говорить Петро Порошенко.

Петро Порошенко: Інвестиційний клімат є питання життя і смерті для України. Україна не може і не буде жити лише траншами від Міжнародного валютного фонду, Світового банку, макрофінансовою допомогою від Європейського Союзу. Це допомога для створення фінансової подушки для здійснення реформ. Ключова оцінка щодо ефективності наших реформ, це є кількість - прямих міжнародних інвестицій.

(Матеріал незбалансований на користь Порошенка)

16. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій  на засідані Ради реформ сказав про те, що зарплати народних депутатів не збільшаться

Ведуча: Спікер Верховної Ради Андрій Парубій на засідані Ради реформ сказав про те, що зарплати народних депутатів не збільшаться. За його словами, 1 листопада Парламент має ухвалити відповідну постанову. (Матеріал незбалансований і неповний на користь Парубія)

17. 25 об’єднаних громад отримають допомогу 50 мільйонів гривень у рамках п’ятирічної програми агентства США з міжнародного розвитку

Ведуча: 25 об’єднаних громад отримають допомогу 50 мільйонів гривень у рамках п’ятирічної програми агентства США з міжнародного розвитку. Ці громади, зокрема, з Тернопільської, Дніпропетровської,Івано-Франківської, Миколаївської, Херсонської, Харківської. Кіровоградської областей були названі сьогодні у Києві. Ще 50 громад, яким USAID допомагатиме у процесі децентралізації будуть визначені наступного року.

Кореспондент: Цьогоріч в Україні було створено 159 об’єднаних територіальних громад і протягом найближчих двох місяців їх кількість має подвоїтися. Каже Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович.

Марі ЙОВАНОВИЧ, Посол Сполучених Штатів Америки в Україні: Це 700 відсотків порівняно з минулим роком. Я перевіряла цю цифру, вона правильна. Це дозволило займатися регіональним розвитком, будівництвом, і житлово-комунальним господарством. Навіть громади були консолідовані і ми до кінця року очікуємо збільшення цієї цифри у два рази.

Кореспондент: Загалом, завдяки децентралізації, місцеві бюджети порівняно з минулим роком зросли на 34 мільярди гривень, тобто майже на 50 відсотків, повідомив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. За його словами, цього року субвенція на підтримку територіальних громад складає мільярд гривень, а наступного року планується її збільшити до півтора мільярда. Із розвитком децентралізації зростатиме місцева економіка, а отже і конкуренція між областями посилюватиметься. Говорить Прем’єр.

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України: Хто буде сильнішим, область в якій є більшість самодостатніх громад, які мають збільшення бюджету, і можливості повноважень, чи та область, яка буде аутсайдером цього процесу.

Кореспондент: Однак без сприяння обласних адміністрацій створення і розвиток об’єднаних громад неможливі, а таке сприяння є далеко не всюди. Каже виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад Юрій Івасюк. За його словами, зокрема на Івано-Франківщині об’єдналися 4 громади, а могло бути більше,якби була згода у цьому питанні з Івано-Франківською обласною адміністрацією.

Юрій ІВАСЮК, виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад: Коли в комісію входять всі представники обласної державної адміністрації вони голосують чи утримуються, щоб не прийшла та чи інша громада. То це в ручному режимі все це робиться.

Кореспондент: Агентство США з міжнародного розвитку протягом п’яти років допомагатиме 75 об’єднаним територіальним громадам, які стали лідерами в процесі децентралізації.

18. Під'єднання до опалення житлових будинків комунальної власності та всіх об'єктів соціальної сфери

Ведуча: Столична компанія «Київенерго» заявляє про 100 відсоткове під'єднання до опалення житлових будинків комунальної власності та всіх об'єктів соціальної сфери. Разом з тим як уточнив представник Київенерго Євген Глушак, без тепла залишається 122 будинки. Обіцяють усунути усі пошкодження протягом доби.

У випуску за 25 жовтня не повідомлялося про таку важливу тему дня

  • В Одесі пікетували Генконсульство РФ, вимагаючи звільнення Сєнцова та інших українців-політв’язнів

26 жовтня (середа)

1. Новини із зони АТО

Ведуча: Вдруге протягом місяця внаслідок обстрілів проросійських бойовиків, руйнувань зазнав навчальний заклад. Так у Мар’їнці терористи пошкодили будівлю місцевої школи, а у Попасній на Луганщині 15-річний підліток внаслідок артилерійського обстрілу російсько-окупаційних формувань дістав поранення на подвір’ї свого будинку. А поблизу Станиці Луганської російські найманці здійснили потужний снайперський обстрі, повідомили в Міноборони. Загалом же, минулої доби противник відкривав вогонь по наших захисниках 34 рази. Це - трохи менше, а ніж було напередодні. Однак інтенсивність обстрілів залишається високою. Є поранені серед військових і цивільних.

Кореспондент: Найбільш напружена ситуація у зоні конфлікту в котрий день поспіль спостерігається у секторі Маріуполь. На цій ділянці серія мінометних обстрілів прокотилася усією лінією фронту. Із 34 випадків порушення режиму тиші - 24 зафіксовано саме на околицях Маріуполя, решта 10 - порівну припали на Луганщину та Донеччину. І на усіх напрямках фронту окупанти цілили по наших позиціях з важкого озброєння. Розповідає речник штабу АТО Віктор Шубець.

Віктор ШУБЕЦЬ, речник штабу АТО: На Луганському напрямку, в напрямку Станиці Луганської та Новоолександрівки, окупанти відкрили вогонь з гранатометів і стрілецької зброї, а по позиціях поблизу Богуславського, зі ствольної артилерії калібру 120 мм. На Донецькому напрямку обстріли продовжуються в Авдіївці. Зокрема, з мінометів обох калібрів, гранатометів різних систем та кулеметів.

Кореспондент: На щастя, жоден наш захисник не загинув у боях минулої доби, але, як повідомив речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко, один боєць дістав поранення, підірвавшись на вибуховому пристрої. Потерпілі є і серед цивільних. Як стало відомо, пообіді у середу бойовики накрили з артилерії Попасну, що на Луганщині, поранивши підлітка. Обстрілами також пошкоджено кілька житлових будинків, повідомляється на сайті місцевої поліції. окрім цього, в середу зранку стався вибух біля контрольно-пропускного пункту "Майорськ". Осколкові поранення у ногу дістав чоловік, який прямував з окупованих бойовиками територій до Бахмута, але, оскільки виявився глухонімим, подробиці інциденту прикордонникам відомі лише зі слів очевидців. Розповів телефоном Українському радіо речник Держприкордслужби Олег Слободян.

Олег СЛОБОДЯН, речник Держприкордслужби: Вони пройшли контроль на тимчасово непідконтрольній території і вже неподалік нашого блок-посту поблизу них розірвався якийсь предмет. Вони кажуть, що це був снаряд. В результаті ураження осколками якого, чоловік отримав поранення. Він доправлений до районної лікарні.

Кореспондент: І хоча окупанти подекуди самі потрапляють у розставлені їхніми ж поплічниками пастки, мінування не припиняють. Наші сапери просто не встигають знешкоджувати ворожі міни та снаряди, каже Андрій Лисенко.

Андрій ЛИСЕНКО, речник Адміністрації Президента з питань АТО: З початку жовтня групи розмінування Збройних Сил України в районі проведення АТО, перевірили та очистили від мін близько 30 гектарів територій та майже 1,5 кілометра доріг. При цьому, вони знешкодили 1 868 вибухонебезпечних предметів.

Кореспондент: Триває пошук зниклих без вісти у зоні конфлікту. За сприяння Міжнародного товариства - Червоного Хреста, українській стороні вдалося розшукати півтисячі осіб, ще 480 нині перебувають у розшуку, повідомила речниця Міжнародного Комітету Червоного Хреста санела Байрамбашич. За її словами, від квітня 2014 року Червоний Хрест веде такий реєстр.

2. Представники місії комітету Червоного Хреста знову отримали відмову в допуску до незаконно утримуваних українців, всупереч досягнутим на переговорах "нормандської четвірки" в Берліні домовленостям

Ведуча: Представники місії комітету Червоного Хреста знову отримали відмову в допуску до незаконно утримуваних українців, всупереч досягнутим на переговорах "нормандської четвірки" в Берліні домовленостям. Про це повідомив президент Петро Порошенко сьогодні, під час вручення вірчої грамоти послом Польщі в України Яном Пєклом. Президент також наголосив на неприпустимості невиконання домовленостей щодо режиму припинення вогню, як по всій лінії протистояння, такі в зоні розведення сторін. Петро Порошенко повідомив, що представники спостережної місії ОБСЄ знову потрапили під обстріл, а також про спробу російських бойовиків встановити спостережний пост на вивільненій від озброєння території.

3. Питання звільнення заручників було однією із тем сьогоднішньої зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську

Ведуча: Питання звільнення заручників було однією із тем сьогоднішньої зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську. Загалом, за даними агентства "Інтерфакс", засідання завершилося безрезультатно. Українська сторона поставила питання скасування квазідержавних структур, створених бойовиками на Донбасі. Сторони не досягнули консенсусу щодо точних термінів розведення сил в Станиці Луганській.

4. Верховний Суд Росії сьогодні відхилив апеляцію захисту і залишив в силі вирок у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, яких у травні Верховний Суд Чечні засудив до 20 і 22,5 років ув’язнення відповідно

Ведуча: Верховний Суд Росії сьогодні відхилив апеляцію захисту і залишив у силі вирок у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, яких у травні Верховний Суд Чечні засудив до 20 і 22,5 років ув’язнення відповідно. У Росії їх звинувачують в участі в бойових діях проти федеральних сил у Чечні, а також у вбивстві російських солдатів. Карпюк та Клих провини не визнають і заявляють, що ніколи не були в Чечні. українці наразі перебувають у слідчому ізоляторі в Грозному. З судом у Москві вони підтримували відеозв’язок. До слова, на процес, щодо Клиха і Карпюка у російську столицю приїхала Надія Савченко.Водночас прес-секретар президента Росії Дмитрий Пєсков сьогодні повідомив, що нічого не знає про переговори щодо звільнення українців. Раніше адвокат Ілля Новіков говорив про можливе застосування такого ж механізму як свого часу щодо Надії Савченко. Міністерство закордонних справ України засудило рішення Верховного Суду Росії який підтвердив вирок українцям Миколі Карплюку і Станіславу Клиху та вимагає їх негайного звільнення, - заявила речниця МЗС Мар'яна Беца у своєму Твіттері.

5. Кабінет міністрів ініціює з наступного року підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень

Ведуча: Кабінет міністрів ініціює з наступного року підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень. Водночас, оклад першого тарифного розряду працівників бюджетної сфери буде на рівні 1 600 гривень. Сьогодні на засідання уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам підготувати відповідні зміни до проекту Держбюджету на наступний рік. Водночас, економічні експерти вважають, що достатніх економічних важелів для двократного підвищення мінімальної зарплати немає.

Кореспондент: З наступного року жоден український громадянин не отримуватиме зарплатню менше 3 200 гривень, каже прем’єр-міністр Володимир Гройсман. На такому ж рівні, за його словами, буде і мінімальний споживчий кошик, який нині на 50% більший, ніж мінімальна зарплатня. Уряд також пропонує, аби зарплати чиновників і суддів не прив’язувалися до мінімальної зарплати, щоб підвищення соціальних стандартів не призводило до надмірного збільшення зарплат високопосадовців. Водночас, перший тарифний розряд працівників бюджетної сфери становитиме 1 600 гривень. Говорить Володимир Гройсман.

Володимир ГРОЙСМАН, прем’єр-міністр України: Що дасть можливість нараховувати якісну заробітну плату і, саме головне, що вона не може бути меншою ніж 3 200 гривень.

Кореспондент: Збільшення з наступного року мінімальної зарплати до 3200 гривень встановлюється фактично для працівників приватного сектору, каже економічний експерт реанімаційного пакету реформ Володимир Дубровський. У коментарі Українському Радіо він уточнив, що у державному секторі тарифна сітка, від якої залежить зарплата держслужбовців і бюджетників, майже не змінюється. І яку зарплату отримуватимуть бюджетники з нового року, стане зрозуміло після ухвалення Держбюджету.

Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, економічний експерт реанімаційного пакету реформ: Якщо дійсно підприємство не може сплачувати таку зарплату, воно такого працівника буде або звільняти, або переводити його в повну тінь і нічого не сплачувати взагалі.

Кореспондент: Уряд не планує переглядати закладені на наступний рік прогнозні показники зростання внутрішнього валового продукту і курсу гривні у зв’язку з рішенням про підвищення у два рази мінімальних зарплат с 1-го січня, повідомив перший віце прем’єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Натомість, економічний експерт Андрій Новак нагадує, у проголосованому у першому читанні проекті Державного бюджету на 2017 рік, не передбачене двократне підвищення мінімальної зарплати. Тому уряду доведеться фактично повністю переглядати дохідну і витратну частини проекту Держбюджету. Незрозуміло, за словами експерта, звідки візьмуться кошти на підвищення мінімальних зарплат, якщо темпи розвитку економіки для цього надто повільні.

Андрій НОВАК, економічний експерт: Різко збільшити ті ж зарплати можна тільки користуючись такими ефектами, як інтенсивний ефект, скороченнями, брати в борг.

Кореспондент: З 1-го травня цього року мінімальна зарплата в Україні зросла на 6% до 1450 гривень, іще на 10% до 1600 зросте с 1-го грудня.

6. Відкладено візит в Україну місії Міжнародного валютного фонду, який планувався на сьогодні

Ведуча: Відкладено візит в Україну місії Міжнародного валютного фонду, який планувався на сьогодні. Як повідомило агентство УНІАН із посиланням на джерело близьке до переговорів, МВФ переніс приїзд місії через свої внутрішні причини. Нова дата поки не уточнюється. Нагадаю, Міністерство фінансів до кінця року очікує отримати черговий четвертий кредитний транш та суму мільярд 300 мільйонів доларів. Для цього в Україні мають напрацювати низку документів та виконати економічні вимоги МВФ.

7. Міністр закордонних справ Павло Клімкін сьогодні вирушив до Нідерландів

Міністр закордонних справ Павло Клімкін сьогодні вирушив до Нідерландів на переговори щодо угоди про асоціацію. Президент Петро Порошенко з цього приводу провів телефонну розмову з голландським прем’єр-міністром Марком Рютте. Намір уряду Нідерландів відмовитися від ратифікації в повному обсязі угоди про асоціацію між Україною і ЄС не вплине на двосторонню економічну співпрацю. Таку думку висловив радник прем’єр-міністра Валерій П’ятницький. За його словами, торговельно-економічна співпраця між Євросоюзом і Україною успішно розвивається в форматі вільної торгівлі. Водночас, вихід Великобританії зі складу співдружності ослабить ринок ЄС, що змусить Україну пристосовуватись до нових умов. Говорить Валерій П’ятницький.

Валерій П’ЯТНИЦЬКИЙ: Ми укладали угоду з ринком, який складає півмільярда. В нас він зменшується на 15 відсотків. Зменшується ВВП цього єдиного ринку теж на 15 відсотків. Це може вплинути на обсяг товаропотоків. Чи треба нам укладати угоду з Великобританією чи ми будемо діяти на основі тієї угоди, і просто Великобританія буде застосовувати до нас ці правила, чи просто з’являться нові бар’єри? Виникнуть нові обставини.

8. Наступного року Україна увійде у топ 50 країн рейтингу легкості введення бізнесу від Світового Банку

Ведуча: Наступного року Україна увійде у топ 50 країн рейтингу легкості введення бізнесу від Світового Банку. Для цього парламенту необхідно ухвалити 15 законопроектів, що спрощують підприємницьку діяльність в країні. Про це сказав сьогодні віце-прем’єр-міністр економічного розвиткуі торгівлі Степан Кубів на брифінгу у Києві. Водночас, він зауважив, під час складання цьогорічного рейтингу експерти Світового Банку не врахували реформ, які нещодавно вдалося провести Кабінету Міністрів, говорить Степан Кубів.

Степан КУБІВ, віце-прем’єр міністр економічного розвитку і торгівлі: Нам не були зараховані особливості методології Податкового кодексу, це уже буде відображено у наступному. Не зарахували нам відкритий доступ до даних на нерухомість, доступ нотаріусів до реєстраторів нерухомість в якості присвоєння реєстрації власності, воно працює і було не зараховано. І прийняття постанови про «єдине вікно» на митниці. Офіс ефективного регулювання розробив комплексний закон спрямований на поліпшення позиції України який дає 35 місць в рейтингу.

Ведуча: Нагадаю, Україна посіла 80 місце серед 190 країн світу у рейтингу легкості введення бізнесу-2017, який готує Світовий Банк.

(Матеріал незбалансований – нема експертних оцінок заяв віце-прем’єра – і неповний, має ознаки замовності на користь роботи уряду загалом)

9. Президент та учасники Національної Ради реформ засудили спроби дискредитувати роботу голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої

Ведуча: Президент та учасники Національної Ради реформ засудили спроби дискредитувати роботу голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої, про це повідомив сьогодні заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків за підсумками засідання Нацради, яке відбулося напередодні. Тим часом, Національний банк звернувся до голови Верховної Ради з відкритим листом, у якому міститься пропозиція замінити голову Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалку. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора. Нагадаю, раніше ряд народних депутатів-членів цього комітету висловили недовіру голові НБУ і закликали звільнити її із займаної посади через втрату ділової репутації. Додам, що за даними презентованого сьогодні соціологічного дослідження голові НБУ Валерії Гонтарєвій не довіряють 83% українців, самій установі не довіряє 71% респондентів, а банкам загалом - 77%. Такі результати презентувала сьогодні на прес-конференції в Києві голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва. Опитання проведене з 20 до 24 жовтня в усіх областях України за винятком тимчасово окупованих територій серед півтори тисячі респондентів. (Неповнота соціологічних даних)

10. Страхова медицина України

Ведуча: Загальна сума оподаткування без жодних додаткових зборів чи збільшення податків має стати джерелом фінансування страхової медицини в Україні. Так пропонують в Міністерстві охорони здоров'я. Розпоряджатися коштами не спеціальний страховий фонд, а новостворений державний виконавчий орган Національна служба здоров'я. Саме така модель страхової медицини: податки - бюджет - агенція діє в багатьох країнах світу, зокрема у скандинавських країнах, в Італії, Іспанії, Канаді Великобританії. Однак, це буде українська модель адаптована до наших реалій, запевняють у профільному відомстві.

Кореспондент: На початковому етапі реформа зачепить тільки первинну ланку надання медичної допомоги - це сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Кожен з нас зможе самостійно обрати фахівця незалежно від місця реєстрації хоч у державному, хоч у приватному медзакладі і укласти з ним угоду за певними правами і обов'язками. Оплата праці лікарів залежатиме від того скільки у них налічується пацієнтів, за кожного лікар отримуватиме 210 гривень на рік. Та загалом у відомстві виходили з того, що на кожного терапевта, сімейного лікаря чи педіатра припадатиме в середньому як і нині приблизно 2000 пацієнтів. А це виходить зарплата у 35 тисяч гривень за місяць. Обома руками за такі заробітки лікарів профспілка працівників охорони здоров'я, каже її представниця Галина Галіусова. Однак каже, є сумніви, що за такої системи обов'язково поліпшиться якість лікування.

Галина ГАЛІУСОВА: Предполагаю, что будет добренький врач, с которым можно будет договориться, который с удовольствием выпишет больничный. Финансовый подход стимулирует только набирание душ, он в себе не отражает качество лечения.

Кореспондент: Підписана між лікарем і пацієнтом угода - це і є гарантія якості обслуговування пацієнтів, відповідає на сумніви колег заступник міністра Павло Ковтонюк. Адже вона з поміж іншого міститиме обов'язковий стандартний пакет надання допомоги.

Павло КОВТУНЮК: Раннє виявлення хвороб, лікування хвороб і направлення до спеціалістів. Це дуже, дуже багато.

Кореспондент: Щоправда, допомога спеціаліста вторинної ланки, який і надалі залишатиметься із зарплатнею за чинною тарифною сіткою, пацієнтам на першому етапі надаватиметься вже без страхової медицини, кажуть у міністерстві. Та все ж страхова медицина в Україні потрібна, вважають мої випадкові співрозмовники дипломат Павло Олексійович та його дружина Галина Сергіївна.

Галина СЕРГІЇВНА: Мы жили за границей. Там везде страховая медицина и для людей это, в общем, удобно. Удобно, что ты покупаешь то, что тебе надо, а не сам ищешь эти лекарства. Плюс есть интернет-связь с врачом, она может тебе просто консультацию давать. Не надо выходить в кабинет. Но есть свои нюансы. К специалистам, да время надо стать - это не очень удобно, но это все ж в процессе.

Павло ОЛЕКСІЙОВИЧ: Вопрос другой. Готовы ли мы сегодня к страховой медицине?

Кореспондент: Зв'язок із лікарем по інтернету, нині це найскладніша і найслабша ланка запропонованої моделі страхової медицини по-українськи, каже заступник міністра Павло Ковтонюк. Щонайменше доведеться створити єдиний реєстр пацієнтів, лікарів, базу укладених між ними угод і через цю систему контролювати якість надання послуг лікарями і платити їм за їхню роботу.

11. Національне агентство з питань запобігання корупції проведе завтра позачергове засідання

Ведуча: Національне агентство з питань запобігання корупції проведе завтра позачергове засідання, щоб обговорити функціонування системи електронного декларування, повідомила прес-служба відомства. Раніше зазначалося, що сайт держреєстру декларацій працює з перебоями через велику кількість запитів. Зокрема, прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган звинуватила в обвалі сайту журналістів. За її словами, працівники сфери ЗМІ хочуть першими опублікувати сенсаційну інформацію, через це деякі чиновники не можуть завершити заповнення своїх декларацій.

12. Електронна декларація

Ведуча: Однак це вже вдалося зробити кільком високопосадовцям. Приміром, прем’єр-міністр Володимир Гройсман в електронній декларації за минулий рік задекларував понад 77 000 гривень зарплати та 12 годинників. Ще з’ясувалося, що глава уряду тримає готівкою майже півтора мільйона доларів у різній валюті. Голова Верховної Ради Андрій Парубій задекларував за минулий рік 347 000 гривень доходів. У декларації він вказав квартиру, будинок та земельну ділянку на Львівщині, при чому жоден з об’єктів нерухомості йому формально не належить.

13. НАБУ розпочало перевірку придбання та користування нерухомістю кінцевим бенефіціаром

Ведуча: Національне антикорупційне бюро розпочало перевірку придбання та користування нерухомістю кінцевим бенефіціаром, яким може бути син Генпрокурора Юрія Луценко Олександр. Як повідомила прес-служба НАБУ, перевірка почалася у відповідь на числені запити з боку ЗМІ та звернення громадських організацій. (Критичний брак бекграунду)

14. Не більше 5000 осіб, які посідали високі керівні посади потрапили під дію закону про очищення влади, який був ухвалений 2 роки тому

Ведуча: Не більше 5000 осіб, які посідали високі керівні посади потрапили під дію закону про очищення влади, який був ухвалений 2 роки тому. Як повідомила сьогодні у Києві директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, нині закон виконано на 98%. Переважна частина високопосадовців, які мали владні повноваження за часів Віктора Януковича за даними відомства позбулась своїх «теплих місць».

Кореспондент: Насамперед закон про очищення влади або інакше про люстрацію позбавив можливості брати участь в управлінні державою колишніх високопосадовців. Як сказала директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, йдеться саме про заборону обіймати високі керівні посади. За словами Тетяни Козаченко, лідерами з противоочищення влади залишаються податкові і митні органи.

Тетяна КОЗАЧЕНКО, директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції: Кількість посадовців що підлягає люстрації в цих органах найвище, тому і показники щодо люстрації осіб також найвищі, це 258 осіб які займали найвищі державні посади в органах податкових і митних. Водночас 8 посадовців органів ДПС досів залишаються на своїх посадах попри те що відповідають критеріях передбачених законом.

Кореспондент: Як каже голова парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, зараз завдяки закону про люстрацію з колишніх можновладців залишилось лише кілька десятків. Тому тепер, за його словами, люстрація полягає у тому щоб позбутися у владі людей, які не можуть довести законність своїх статків.

Єгор СОБОЛЄВ, голова парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції: Після того як сотнями будуть вилітати високопосадовці які не зможуть пояснити своє майно, наша наступна ціль не дозволити йти на вибори тим хто не може пояснити своє майно. Такий законопроект вже зареєстрований в парламенті.

Кореспондент: З певними застереженнями вважає що люстрація в Україні відбулась і секретар громадської ради при Міністерстві юстиції Максим Маньковський.

Максим МАНЬКОВСЬКИЙ, секретар громадської ради при Міністерстві юстиції: А чи задоволені ми є результатами? Звісно ні. Дуже багато щурів. Ми їх витягли, але влада їх прикрила і вони досі продовжують працювати. Ми помилилися що не змогли домогтися того, щоб в цьому законі залишилась норма, що люди які обираються проходили люстраційну перевірку. Влада не може відмінити закон про очищення влади тому вона його по-тихому просто саботує.

Кореспондент: За 2 роки після ухвалення закону про люстрацію закінчуються перевірки державних службовців. Ті особи, які відповідно до закону позбулись своїх посад, не зможуть працювати в органах державної влади до 2024 року.

15. Спільні сторінки історії, в тому числі болючі та дискусійні, обговорюють цими днями учасники Польсько-українського форуму істориків, що проводяться у Києві

Ведуча: Спільні сторінки історії, в тому числі болючі та дискусійні, обговорюють цими днями учасники Польсько-українського форуму істориків, що проводяться у Києві.

Кореспондент: Якщо ми не будемо зустрічатися, обговорювати і оприлюднювати свої дослідження, то за нас це зробить хтось інший, каже заступник директора інституту Національної пам'ять у Польщі, доктор Матеуш Шпидман. Історики Польщі та України цими дня обговорюють питання спільної історії, обмінюються історичними джерелами. Серед організаторів конференції у Києві український інститут Національної пам'яті. Говорить його керівник, Володимир В'ятрович.

Володимир В'ЯТРОВИЧ, керівник інституту Національної пам'яті: Інформаційна робота повинна проводитись. Це знання використовуються і політичними силами і російською пропагандою. Багато українців вперше почули про польсько-український конфлікт з уст одіозного Царьова у вигляді "волинська різня" і інших таких дуже карикатурних речей.

Кореспондент: Нагадаю, у 1943 на Волині сталися міжетнічні польсько-українські конфлікти, які призвели до великої кількості жертв серед місцевого і польського населення. 22 липня цього року Польський сейм назвав ці події геноцидом поляків, вчиненим ООН УПА. Водночас у постанові є згадка про польські відкладні акції в українських селах і слова подяки для українців, які рятували поляків. Дехто, зокрема польські історики Жежош Мотика та Рішар Тожецький наводять засекречені дотепер архівні дані, що поштовхом до Волинської трагедії стали цілеспрямовані провокації НКВС. Роль російських каральних органів українські та польські історики домовилися окремо вивчати і оприлюднювати. Розповів Матеуш Шпидман

Матеуш ШПИДМАН, заступник директора інституту Національної пам'ять у Польщі: Хочемо запропонувати наших українським колегам дослідження цікавості комуністичних служб безпеки Польщі українськими середовищами. Ми хотіли би, щоб українська сторона нам допомогла пошукати в українських архівів матеріал, який стосується операції польської у 1937 на території радянської України силами НКВД було знищено до 200 тисяч поляків.

Кореспондент: Щодо Волинської трагедії робота ще не завершена, кажуть історики. Проміжні висновки наразі жодна зі сторін воліє не оприлюднювати. Свою кінцеву роботу представники обох інститутів пообіцяли опублікувати на інтернет сторінках та у друкованому вигляді.

16. З 1-го вересня 2017 року буде припинено набір до підготовчих курсів перших класів

Ведуча: В Україні з 1-го вересня наступного року буде припинено набір учнів до підготовчих та перших класів спеціальних шкіл. Вони мають навчатися в загальноосвітніх навчальних закладах. Відповідну урядову установу укладено сьогодні. Передбачається, що до 2020-го року всі українські діти, що навчаються у спецшколах ля дітей із затримкою психічного розвитку, поступово перейдуть до звичайних шкіл.

У випуску за 26 жовтня не повідомлялося про такі важливі теми дня

  • Внаслідок обстрілу бойовиків біля КПВВ «Майорськ» поранено цивільного

27 жовтня (четвер)

1. Розведення сил

Ведуча: Анонсоване на сьогодне розведення сил та озброєння у районі Станиці Луганської не відбулося. Причина - постійні обстріли з боку проросійських бойовиків, пояснили у Міноборони. Загалом на Донбасі неспокійно. За минулу добу семеро військових України дістали на Сході поранення і двоє контузію. Найсильніші обстріли з боку проросійських бойовиків велися на Маріупольському напрямку. Наші військові змушені були відкривати вогонь у відповідь. Тим часом, у самій Станиці Луганській місцеві мешканці протестували проти відведення сил та озброєння. Люди бояться, що їхнє селище підступно захоплять бойовики.

Кореспондент: На Луганському напрямку неспокійно, повідомляють представники штабу АТО. Основні бої ведуться у Попаснянському районі, де російсько-терористичні угруповання постійними обстрілами, у тому числі із зеніток і мінометів намагаються посунути українських бійців із займаних позицій. Знову окупаційні підрозділи порушили режим тиші у Станиці Луганській. А отже, поки не йдеться про розведення всієї ділянки сил і засобів, як це передбачає рамкова угода тристоронньої контактної групи. Нагадаю, відведення можливе лише за умови дотримання режиму тиші протягом семи днів і підтвердженням цього моніторингової місії ОБСЄ. Та якщо зі Станиці Луганської будуть виведені українські військові, а кремлівські найманці спробують окупувати населений пункт, то наші бійці зможуть повернутися на займані раніше позиції, аби дати відсіч ворогу, наголосив міністр оборони Степан ПОЛТОРАК.

Степан ПОЛТОРАК, міністр оборони України: Частини і підрозділи, опорні пункти, які знаходяться в цьому районі, мають бути виведені. Забезпечують повністю Збройні сили, на протязі п’ятнадцяти хвилин зайняти свої позиції і адекватно відреагувати на загрозу.

Кореспондент: І далі загострюється ситуація на Маріупольському напрямку, повідомив Українському радіо речник сектору М Олександр КІНДСФАТЕР, Протягом минулої доби російсько-сепаратистські угруповання, за його словами, двадцять разів відкривали прицільний вогонь по українських позиціях з протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Неодноразово застосовували і ствольну артилерію та міномети калібром 82 і 120 міліметрів. Загалом випустили по українських бійцях понад 800 снарядів і мін. П’ять разів наші військові у Широкиному, Талаківці і Славному змушені були відкривати вогонь у відповідь, каже Олександр КІНДСФАТЕР. Під потужними обстрілами окупаційних військ зі 152-міліметрової артилерії опинились війська Водяного, говорить Олександр Кіндсфатер.

Олександр КІНДСФАТЕР: З початком нової доби терористи чотири рази відкривали вогонь по українських позиціях. Наші бійці надійно утримують свої позиції.

Кореспондент: Дещо зменшилась активність окупаційних угруповань на Донецькому напрямку. Уперше за останні кілька місяців вони не стріляли в Авдіївській промзоні, поінформував речник Міністерства з питань оборони з питань АТО Андрій ЛИСЕНКО.

Андрій ЛИСЕНКО, речним Міністерства оборони з питань АТО: Окупанти двічі відкривали вогонь з кулеметів по Луганському та Новгородському. Обидва обстріли сталися у світлу пору доби.

Кореспондент: Речник державної прикордонної служби Олег СЛОБОДЯН повідомив, що контрольний пункт "Зайцеве" в районі Майорська перенесуть найближчим часом з міркувань безпеки. Нині, за його словами, тривають підготовчі роботи.

2. У зоні АТО

Ведуча: Контрольний пункт в’їзду-виїзду "Зайцеве" найближчими тижнями обіцяють перенести ближче до лінії розмежування на Донбасі. Таку інформацію повідомив помічник голови держприкордонслужби Олег СЛОБОДЯН. За його словами, це буде зроблено з міркувань безпеки, оскільки дотепер людям, яким доводилося долати значну відстань до лінії розмежування, дуже ризикували.

3. Проект істориків

Ведуча: У школах, бібліотеках та військових частинах з’явиться друге видання масштабного проекту «Усна історія російсько-української війни”. Книгу презентували сьогодні у Києві у рамках відзначення Дня захисника України. Це проект істориків Запорізького національного університету, в основі видання інтерв’ю із військовими, прикордонниками та волонтерами, які дозволяють поглянути на події очима учасників війни і зрозуміти, що насправді відбувається на Донбасі. Якщо перша книга, видана торік, містить спогади тих, хто першим пішов захищати Україну, то друга присвячена бійцям 55-ї артилерійської бригади.

Кореспондент. Зафіксувати справжню хронічку подій на фронті і без цензури і прикрас. Саме з цією метою було започатковано проект. Навіть інтерв’ю бійців вирішили подати мовою оригіналу, без редагування, аби максимально правдиво донести до читачів настрій учасників АТО. Розповідає один з авторів проекту історик Олексій Штейнле.

Олексій Штейнле, історик, один з авторів проекту «Усна історія російсько-української війни”. Що русизми – то русизми, інколи навіть нехороші слова доводилось наводити. Тому що, ну, там контекст ситуації не дозволяє без них обійтися. Тобто, максимально повно, як йдеться в фонограмі, так, щоб це перекочувало в книгу.

Кореспондент. “Запорізькі артилеристи охоче давали інтерв’ю”, - згадує співробітник Інституту української археографії та джерелознавства Михайло Павленко. За його словами, там є відповіді на безліч питань і не лише про події на Сході, а й про те, як Запоріжжю вдалося встояти перед наступом так званого “Русского мира”.

Михайло Павленко, співробітник Інституту української археографії та джерелознавства. До збірника увійшло 19 інтерв’ю. Це була така можливість для них виговоритись, бути почутими. І мені здається, це дуже важливо було для хлопців. Тому що були такі випадки, коли, наприклад, я приходив в частину, а стоїть там один або двоє людей уже чекають.

Кореспондент. Збереження правдивої пам’яті про події на Донбасі і про тих, хто загинув у боротьбі, є надзвичайно важливими для бійців, каже один із героїв книги, командир гармати 55-ї окремої артилерійської бригади Віталій Юзвенко. Там з’являється чітке розуміння, що це війна не націй, не мов, а війна ідеологій.

Віталій Юзвенко, командир гармати 55-ї окремої артилерійської бригади. Наприклад, з мого складу гармати, я єдиний україномовний, всі решта російськомовні. В книзі написано, як відбувалося наше становлення, як воїнів, як солдатів, як ми змінювалися, як ми це переживали. Особливо це перші бої.

Кореспондент. Щоправда, не про все, що хотілося, вдалось розповісти бійцям, зазначає директор Інституту національної пам’яті, який підтримав видання книги Володимир В’ятрович. “Бо, - каже, - документуючи спогади учасників АТО, автори проекту наразилися на супротив силових органів, які апелювали до військової таємниці”.

Володимир В’ятрович, директор Інституту національної пам’яті. Проект зараз реалізовується такими умовно партизанськими групами. Тобто, не системно, локально, але, тим не менше, я думаю, надзвичайно цікаво буде.

Кореспондент. “Адже нині, - каже Володимир В’ятрович, - надзвичайно важливо зафіксувати події, що відбуваються просто у нас на очах і стають історією“.

4. Про погіршення безпеки у ситуації на Донбасі

Ведуча: Про погіршення безпеки у ситуації на Донбасі проінформував під час телефонної розмови французького та німецького колег президент Петро Порошенко. Глава держави також сказав про відсутність постійних пунктів спостереження ОБСЄ у районах розведення військ. Президенти України і Франції домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників глав держав Нормандського формату, після якої лідери України, Франції і Німеччини проведуть телефонну конференцію.

5. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр звинуватив Росію у підживленні конфлікту на сході України.

Ведуча: Сьогодні ж міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр звинуватив Росію у підживленні конфлікту на сході України. Відповідаючи на запитання політиків у рамках осінньої сесії ПАРЄ (Парламентська асамблея Ради Європи) у Страсбурзі, Штайнмайєр сказав, що наполягає на початку виконання політичних пунктів Мінських домовленостей. А також заявив про те, що наразі умови для проведення виборів на Донбасі, відсутні. Хоча раніше наполягав на тому, аби Україна якомога швидше провела вибори на окупованій частині Донбасу. Зокрема, представляючи у березні Програму організації з безпеки і співпраці у Європі на 2016 рік, Штайнмайєр повідомив, що вибори мають відбутися у першій половині року. Сьогодні ж російський президент Володимир Путін заявив про безальтернативність виконання конкретних пунктів Мінських домовленостей. Про це розповів прес-секретар президента Дмитро Пєсков, передає російське агенство ТАСС.

6. Наступного понеділка на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС ймовірно обговорюватиметься питання про посилення санкцій щодо Росії

Ведуча: А за даними видання Financial Times наступного понеділка на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС ймовірно обговорюватиметься питання про посилення санкцій щодо Росії. За даними дипломатичного джерела в ЄС, Британія, Франція і Німеччина розглядають можливість включення до списку санкцій ще 12-ти росіян. На сьогодні у списку санкцій ЄС перебувають понад 200 осіб та 70 компаній із Росії.

7. Боєздатність Українського війська суттєво зросла за останні більше як два роки

Ведуча: Боєздатність Українського війська суттєво зросла за останні більше як два роки. Про це серед іншого говорив міністр оборони Степан Полторак сьогодні на урочистостях з нагоди Дня захисника України.

Кореспондент: У концертному залі Будинку офіцерів зібралося багато гостей, серед них курсанти і військові, учасники АТО, а також волонтери і військові медики. Привітав із прийдешнім Днем захисника українських армійців оборони Степан Полторак. Він також вручив державні нагороди та відомчі відзнаки кращим військовослужбовцям. У вступному слові міністр зазначив, що українська армія за останні три роки перетворилася на потужний інструмент у боротьбі з агресором. Утім, каже Степан Полторак, становлення Українського війська коштувала дуже дорого для українського народу. "Так с початку війни на Донбасі віддали своє життя вже більше двох тисяч українських військових", - повідомив міністр. Далі пропоную послухати пряму мову.

Степан ПОЛТОРАК: був у Вінниці, в тодішньому Стакані. В одного з бійців нема декілька пальців після поранення. На моє запитання: які плани в майбутньому? Він каже: "Я хочу повернутися на фронт. Я хочу повернутися до своєї машини БМП, яку залишив там, на лінії зіткнення, - і каже - Якщо мене не повернуть, я поїду до вас в Київ і буду просити, щоб ви мене туди відправили". Знаєте, маючи таких людей, таких військових, ми точно переможемо.

Кореспондент: Мені вдалося поспілкуватися із деякими гостями, які завітали сьогодні до будинку офіцерів. Слід відзначити, що військові налаштовані дуже оптимістично і патріотично. Полковник аеромобільних десантних військ Іван Савка, хоч і не отримав сьогодні відзнаку із рук міністра, але каже найбільша його нагорода, то можливість служити українському народу. Зараз військовий перебуває у відпустці, але скоро знову вирушить на Схід. Вашій увазі пряма мова.

Іван САВКА: Для цього ми є чоловіки, щоб захистити свою землю від цього ворога, який на нашій землі.

Кореспондент: Завершилися урочистості концертної програми за участі Національного президентського оркестру та Національного ансамблю пісні і танці Збройних сил України.

(Матеріал має ознаки замовності на користь Полторака)

8. Визволений з полону бойовиків на Донбасі, Володимир Жемчугов цими днями планує вирушити на лікування до Німеччини

Ведуча: Визволений з полону бойовиків на Донбасі, Володимир Жемчугов цими днями планує вирушити на лікування до Німеччини. Про це у своєму Twitter повідомив посол нашої країни в Німеччині Андрій Мельник. Тяжко поранений Жемчугов потрапив у полон терористів, які утримували його близько року. На Донбасі він підірвався на розтяжці, внаслідок чого втратив зір та залишився без рук. З полону бойовиків він був звільнений 17 вересня.

9. Щодо визнання його Сущенка як політичного в'язня

Ведуча: Захист заарештованого в Росії українського журналіста Романа Сущенка веде переговори з російськими та міжнародними правозахисним організаціями щодо визнання його статусу як політичного в'язня, - на сторінці у Твіттері повідомив його адвокат Марк Фейгін.

10. Так званий суд в окупованому Криму залишив заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза під вартою

Ведуча: Так званий суд в окупованому Криму залишив заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза під вартою. Про це у своєму Твіттері написав його адвокат Микола Полозов. Чийгоз був затриманні за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року.

11. Новини України

Ведуча: Через сильний буревій і негоду обмежено роботу морських портів, повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк. За його словами, у Білгород-Дністровському, Одеському морських торгівельних портах, а також у портах Чорноморськ і Південний через вітер і сильні хвилі обмежено проводка судів, швартові і вантажні операції.

12. На Одещині запроваджено режим надзвичайного стану

Ведуча: На Одещині запроваджено режим надзвичайного стану. Шторм 12-13 жовтня призвів до знеструмлення понад 1300 житлових будинків. Впали 2 будівельних крани і десятки дерев. Через ураження струмом з обірваних ліній електропередач. Загинуло 3 людей, у тому числі дитина.

Кореспондент: Повалені дерева, численні затори і залиті водою вулиці таким вранці побачили рідне місто одесити. Не всім пощастило вчасно добратися на роботу. Дерева, що падали, пообривали дроти і ще вночі заблокували на лінії з півсотні трамваїв і тролейбусів. Наразі, електротранспорт ходить тільки на 12 маршрутах. Комунальники продовжують розчищати вулиці та відкачувати воду. Їм допомагають бійці Національної гвардії та працівники приватних підприємств. На Пересипу і Миколаївській дорозі вода піднімалася понад метр. Суворовський район опинився відрізаним від міста. Рух на Пересипу відновили лише вулицею Чорноморського козацтва. Вулиця Отамана Головатого ще у воді. Насосні станції не працюють через затоплення електропідстанцій, про це на прес-конференції повідомив міський голова Геннадій Труханов.

Геннадій ТРУХАНОВ, міський голова м. Одеси: Та задача, которая стояла перед нами 2 года назад делать проекты, а мы их делаем сегодня и серьёзно заниматься водоотведением в городе Одессе. Водоотведением с наших улиц. Ливневая канализация на процентов 80 она изношена, на процентов 50 она сегодня работает, с чего недопустимо.

Кореспондент: Міська рада закликала одеситів по можливості пересидіти негоду вдома. Деякі батьки не пустили дітей до школи. За повідомленням департаменту освіти, в класах менше половини учнів.

13. Сьогодні в Одесі сталося обвалення будинку на Молдаванці

Ведуча: Сьогодні в Одесі сталося обвалення будинку на Молдаванці, загинув молодий хлопець, - повідомила речниця патрульної поліції Алла Марченко.

Ведуча: На Миколаївщині повалило більше сотні дерев, з них 50 впали на лінії електропередач, житлові будинки, легкові автомобілі та дорогу. Через обрив контактних лінії на одній з вулиць призупинено рух тролейбусів.

14. У Запорізькій області, поблизу селища Кирилівка, через негоду підтоплено понад 30 баз відпочинку на узбережжі Азовського моря

Ведуча: А у Запорізькій області, поблизу селища Кирилівка, через негоду підтоплено понад 30 баз відпочинку на узбережжі Азовського моря. За словами місцевих жителів, рівень води на деяких із них піднявся до півметра. Дощ із вітром дісталися і Дніпропетровщини. А на Хмельниччині та Вінниччині 28.10.2016 випав перший сніг.

15. У столиці з опаленням лише 20% будинків, а загалом по країні тепло уже понад в 50% осель

Ведуча: У столиці з опаленням лише 20% будинків, а загалом по країні тепло уже понад в 50% осель. Про це ішлося сьогодні у ході селекторної наради в уряді. Прем’єр Володимир Гройсман доручив протягом 5 днів подати тепло до житлових будинків.

Кореспондент: В окремих регіонах котельні запрацювали ще з 10 жовтня. А нині в переважній більшості областей, вже подається тепло на соціальні об’єкти і в житловий фонд, стверджує міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Геннадій ЗУБКО, міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства: Практично на 100% вже підключили і житловий сектор і соціальні об’єкти: Волинська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Кіровоградська область. В загальному стан підключення по країні сьогодні це - 5%.

Кореспондент: Оскільки ресурсів для проходження осінньо-зимового періоду достатньо, причин зволікати з подачею тепла у будинки у регіонах немає, вважає прем’єр-міністр Володимир Гройсман. А щоб стимулювати, скажімо, Київську область, де початок опалювального сезону запланували розтягнути до 25 жовтня, глава уряду порадив.

Володимир ГРОЙСМАН, прем’єр-міністр України: У вас є дома опалення? Ну, от скажіть всім чиновникам в обладміністрації виключити опалення до 25 числа. Коли вони зрозуміють, що таке холодно, вони зрозуміють, що таке 2 тижні тримати підключення. Я не хочу чекати 14 днів, я вважаю, що ви можете за 5 днів запустити всі будинки в містах.

Кореспондент: Інша важлива складова опалювального сезону - субсидії. Наразі їх вже оформили чи переоформили 5,5 мільйонів українських родин, повідомив віце прем’єр-міністр Павло Розенко. За його словами, очікується, що нинішньої зими ця кількість зросте до 8,5 - 9 мільйонів, а середній розмір нарахувань становитиме 2 000 гривень і роботі в управліннях соціального захисту буде чимало, зазначив Павло Розенко.

Павло РОЗЕНКО, віце прем’єр-міністр України: Виникає дуже багато нестандартних ситуацій. В кожній райдерадміністрації для вирішення таких питань створені окремі комісії. І ми би просили вас все-таки приймати сторону людей і робити все, щоб люди отримували субсидії.

Кореспондент: Зустрічна пропозиція до уряду пролунала від голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни. Посадовець вважає, що залишок призначених для виплати субсидій коштів, якщо область щось зекономила, варто було б залишати в регіонах для фінансування заходів із енергозбереження.

Степан БАРНА, голова Тернопільської облдержадміністрації: 160 тисяч домогосподарств, які оформили субсидію в Тернопільській області, на загальну суму 1,5 800 мільйонів гривень. Ми зекономили майже 1 мільярд гривень.

Кореспондент: Ще одне застереження від керівника уряду - регіональна влада будь-якої миті має бути готовою до погіршення погодних умов. Прорахункам у роботі - випрадання не буде. Хоч загалом синоптики прогнозують нам усім відносно теплу зиму.

(Матеріал має ознаки замовності на користь Гройсмана і роботи уряду загалом)

16. Ринок земель

Ведуча: Як створити ринок земель в Україні, не допустити їх продажу за безцінь. Над цим днями у Києві міркували представники влади та експертного середовища.

Кореспондент: Нині більшість паїв дається в оренду фермерам та великим аграрним корпораціям. Чи стануть українці багатшими, якщо зможуть вільно продавати свою земля? Експерт Андрій МАРТИН переконаний, що так. І припускає: запуск ринку землі затягується штучно, бо агробізнесу вигідно за копійки орендувати у селян землю, ніж купити її за ринковою ціною.

Андрій МАРТИН, експерт: Фактично ринок земель сільськогосподарського призначення в нашій державі вже давно є. Мораторій не поширюється наприклад на земельні ділянки, які виділяються в процесі приватизації державних та комунальних сільськогосподарських підприємтсв. У нас уже давно сформувалися ринкові ціни. Фактично середньостатистична сільська бабуся, яка сьогодні є власником земельного паю площею близько чотирьох гектарів. у неї є актив вартістю близько 160-200 тисяч гривень.

Кореспондент: Запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні можливе лише після комплесного вдосконалення законодавства, вважає голова Аграрної партії Віталій СКОЦИК. І головне, аби першочергове право на придбання чорноземів мали українці, каже він.

Віталій СКОЦИК, голова Аграрної партії: Купвіля-продаж, обмін, передача у спадщину. Загалом існує 17 інструментів, які наповню, як ми робимо на сьогоднішній день. Для цього ми повинні посадити найкращу експертну групу, відпрацювати комплексний пакет законодавства, винести його на обговорення в суспільство.

Кореспондент: Та проблема не лише у тому, що в Україні досі не створено правил продажу землі. А передовсім у суспільних настроях щодо цього кроку, вважає президент аграрної конфедерації Леонід КОЗАЧЕНКО. На йому думку, селяни і дрібні фермери побоюються, що через корупцію і зловживання родючі чорноземи опиняться в руках вітчизняних олігархів та іноземців. Тож Леонід Козаченко пропонує розпочати продаж землі поступово. Через запуск пілотного проекту в одному регіоні.

Леонід КОЗАЧЕНКО, президент аграрної конфедерації: Рік, який ми відводимо для остаточного вирішення, може і достатньо, але для того, щоб тільки пілотний проект започаткувати в якомусь регіоні, щоб люди пересвідчились, що їх не ошукують.

Кореспондент: Щоб продати землю, її треба окреслити хоча би на плані та занести до державного кадастру. А в Україні і досі є неоформлені ділянки. Утім від загальної кількості це невелика частка, каже представник геокадастру Олександр КРАСНОЛУЦЬКИЙ і запевняє, земельний кадастр містить достатню інформацію про ділянки земель в Україні і готовий до відкриття ринку хоч сьогодні.

17. Свідчення екс-прем'єра

Ведуча. Комуністку Аллу Александровську випустили із СІЗО. Апеляційний суд Харківської області змінив запобіжний захід екс-нардепу від Компартії з носіння електронного браслета на цілодобовий домашній арешт. Сьогодні екс-прем’єр Арсеній Яценюк побував у Генпрокуратурі, де надавав свідчення щодо злочинів, здійснених під час подій Революції Гідності тодішніми високопосадовцями. Спілкуючись із журналістами, Яценюк сказав, що план розстрілів і розгону Майдану готувався за участі російських силовиків.

Арсеній Яценюк, екс-прем’єр-міністр України. За два тижні перед кривавими подіями - розгоном Майдану і перед стрільбою - була зустріч Януковича з Путіним. І, за нашою інформацією, після цього Міністр внутрішніх справ Захарченко, Голова Служби безпеки Якименко отримали вказівку за допомогою російських спеціальних служб невідкладно готувати план по кривавому розгону Майдану і по розстрілах. Слідство з’ясовує роль кожного учасника організованого злочинного угрупування, яке очолювалося тодішнім президентом, і членами якого були: Міністр внутрішніх справ, Голова Служби безпеки, Генеральний прокурор і всі інші силовики. Також слідство з’ясовує, яким чином поводили себе працівники правоохоронних органів, коли вони фактично натравлювали «тітушок”. Я сам бачив, як в парку фактично міліція покривала “тітушок”.

18. 19 жовтня Конституційний Суд почне розглядати питання конституційності позбавлення В. Януковича звання Президента

Ведуча: Тим часом стало відомо, що 19 жовтня Конституційний Суд почне розглядати питання конституційності позбавлення Віктора Януковича звання Президента. Відповідне подання надіслав глава держави Петро Порошенко. Розгляд відбуватиметься у формі письмового слухання.

У випуску за 27 жовтня не повідомлялося про такі важливі теми дня

  • У Дніпрі відправили на вимушені канікули студентів університету через відсутність опалення корпусів
  • Генпрокуратура виявила крадіжку близько 1 млрд.грн в банку «Фінанси і кредит»
  • На Луганщині 11-річна дівчинка підірвалася на міні
  • За добу на Донбасі загинув один військовий, троє – поранено
  • КПВВ «Майорськ» припинив роботу через обстріли бойовиків
  • Бойовики обстрілювали житловий сектор в Торецьку Донецької області

28 жовтня (п’ятниця)

1. Ситуація в зоні АТО

Ведуча: На Сході України ускладнилася ситуація. Російсько-терористичні війська активізувалися на ділянці фронту Авдіївка - Опитне, що на Донецькому напрямку. Мінометні обстріли тут почалися ще вдосвіта і тривали вранці і вдень. Такими діями, як з'ясувалося згодом, супротивник намагався приховати свої справжні наміри вибити сили антитерористичної операції із позицій під самою Авдіївкою. Також бойовики обстріляли контрольний пункт Мар'янка в Донецькій області. Вогонь вівся майже три години. За минулу добу в зоні АТО загинув один український військовослужбовець, шестеро були поранені. За даними групи "Інформаційний опір", до Докучаєвська Донецької області прибув підрозділ російських спецпризначенців. Сьогодні і в ОБСЄ підтвердили, військові і зброя їдуть на Донбас із Росії.

Кореспондент: Підготовку до атаки на українські позиції під Авдіївкою незаконні збройні формування почали завчасно, гатили з мінометів, а згодом на наші підрозділи посунули значні сили супротивника, повідомив речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко.

Андрій ЛИСЕНКО, речник Міністерства оборони з питань АТО: Командування російсько-окупаційних військ задіяло для цієї операції кілька сотень бойовиків з двох підрозділів, кілька артилерійських батарей, а також безпілотні літальні апарати. Провівши потужну артпідготовку із застосуванням мінометів калібром 82 міліметри та гаубиць калібром 152 міліметри окупанти намагалися взяти наші позиції штурмом. Для відбиття нападу на передній край нашої оборони прибуло підкріплення. Бойове зіткнення завершилося на нашу користь, ворог поніс втрати і з ганьбою відступив.

Кореспондент: За словами Андрія Лисенка, із семи загиблих і 17 поранених за минулу добу бойовиків, більшість полягла саме під Авдіївкою. Однак упродовж дня ворог і далі відкривав вогонь з важкого озброєння по українських позиціях на ділянці Авдіївка - Опитне, а потім зі своїх позицій, незаконні збройні формування, обстріляли житлові квартали підконтрольної їм же Макіївки, а це веж воєнний злочин, пояснив Андрій Лисенко.

Андрій ЛИСЕНКО: Стрільба велася з ворожих позицій обладнаних в районі Мінеральне - Яківлівка та міста Ясинувата. Окупанти розвернули стволи із заходу на схід і почали обстріл цивільних об'єктів. Ця варварська акція мала за мету дискредитувати Збройні сили України, залякати мирних мешканців, а також приховати систематичне порушення Мінських домовленостей з боку противника.

Кореспондент: Загалом головне управління розвідки Міністерства оборони фіксує активізацію бойовиків на Донбасі останні кілька днів, повідомив представник спецслужби Вадим Скибітський. За його словами, незаконні збройні формування пожвавили ведення розвідки різними засобами, а також накопичують техніку, зброю та пально-мастильні матеріали, які надходять їм з території Росії. Незмінною залишається і чисельність формувань у двох псевдо республіках, які воюють проти України, повідомив Вадим Скибітський.

Вадим СКИБІТСЬКИЙ, представник управління розвідки Міністерства оборони України: Чисельність першого і другого армійського корпусу близько 35 тисяч військовослужбовців. На сьогоднішній день відбуваються часткові ротації спецпідрозділів Збройних сил Росії регулярних, які перебувають на нашій території.

Кореспондент: Вадим Скибітський повідомив, що нині на окупованому Донбасі, перебуває понад шість тисяч кадрових російських військовослужбовців. Частину з них, в українській спецслужбі ідентифікували і оприлюднили їхні імена.

2. Поліція каже, що запобігла теракту у Лисичанську

Ведуча: Поліція каже, що запобігла теракту у Лисичанську. До місцевого відділку поліції надійшло анонімне повідомлення про підозрілий предмет у сміттєвій урні на залізничному вокзалі міста. Поліцейські виявили тротилові шашки. Відкрито справу про теракт інформує прес - центр поліції Луганської області.

3. Родичі українців, ув'язнених у Росії, звернулися до органів влади з вимогою призначити особу, чи інституцію, яка відповідатиме за ведення переговорів, щодо визволення політв'язнів

Ведуча: Родичі українців, ув'язнених у Росії, звернулися до органів влади з вимогою призначити особу, чи інституцію, яка відповідатиме за ведення переговорів, щодо визволення політв'язнів. Таку вимогу вони оприлюднили сьогодні на прес-конференції. У документі йдеться про необхідність визначити людину, яка підтримуватиме комунікацію із політв'язнями, аби інформувати їх про те, що відбувається.

4. Суд російського Ростова-на-Дону заявив про відсутність системи відеоконференцзв'язку для допиту колишнього президента Віктора Януковича та колишнього командувача Станіслава Шуляка

Ведуча: Суд російського Ростова-на-Дону заявив про відсутність системи відеоконференцзв'язку для допиту колишнього президента Віктора Януковича і колишнього командувача внутрішній військ Станіслава Шуляка, як свідків у справі про розстріли на Майдані. Про це повідомляє РІА-Новости. А біля Адміністрації президента у Києві тим часов відбулася акція проти реформування департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який веде справи майдану. Півтора десятка людей виступили проти рішення генпрокуратури-відокремити економічні справи проти Януковича і його соратників. На думку мітингувальників-це загрожує тим, що вони врешті-решт можуть залишитися без покарання. Відповідне звернення до глави держави вони передали представникові Адміністрації президента, який вийшов до учасників мітингу. Акцію провели родичі загиблих під час Євромайдану та їхні адвокати.

5. Сімдесят два роки тому фашистські загарбники та їх поплічники були вигнані з української землі

Ведуча: Сімдесят два роки тому фашистські загарбники та їх поплічники були вигнані з української землі. Саме 28.10.1944 року Україна була повністю звільнена від фашистської навали. Сьогодні по всій країні відбулися урочисті заходи з нагоди цієї пам'ятної дати.

Кореспондент: Мільйони українців і представників інших народів віддали своє життя, аби Україна була вільна. Тридцять вісім місяців котився вогняний фронт спочатку із заходу на схід, а потім у протилежному напрямку українськими землями. Загалом битва за Україну тривала майже два роки. У великих містах, містечках і селах вшанували цього дня пам'ять загиблих. До могили невідомого солдата на площі Слави в столиці прийшов і учасник боїв з фашистськими загарбниками генерал-майор у відставці Іван Савченко.

Іван Савченко, ветеран Другої світової війни: Мы пришли сюда поклониться тем, кто положил голову во время Великой Отечественной войны, а таких-миллионы. Я-участник боевых действий и знаю, что такое война. И сегодня главная наша задача-прекратить войну, чтоб был мир во всём мире.

Кореспондент: Чергову річницю визволення України від нацистської чуми відзначають і молоді громадяни України. Говорить один із тих, хто прийшов цього дня на Алею Слави Гліб Малич.

Гліб Малич, киянин: Я сприймаю це як свято, тому що визволення України в сорок четвертому році від фашистів-це українське свято. Для мене це одне із важливіших свят в нашій країні. Треба і надалі його святкувати і підтримувати надалі цю традицію.

Кореспондент: Ті, хто прийшли цього дня до меморіалу Вічної Слави на могилі невідомого солдата, кажуть: (Безпідставне узагальнення і порушення стандарту точності) "Пам'ять про тих, хто віддав своє життя за звільненя України від фашистських загарбників нагадує про високу ціну, яку доводиться платити за мир".

6. Підвищення мінімальної зарплати

Ведуча: Представник президента в Кабінеті Міністрів, співголова групи підтримки реформ в Кабміні Лешек Бальцерович прокоментував сьогодні рішення уряду у два рази підвищити мінімальну заробітну плату. На думку радника, будь-яке рішення Кабміну має спиратися на детальні прорахунки усіх можливих наслідків. В іншому разі, це - популізм.

Лешек БАЛЬЦЕРОВИЧ, Представник президента в Кабінеті Міністрів, співголова групи підтримки реформ в Кабмін: Хорошим принципом мораторию на продажу земли, це было фахове решение. Мы нашли очень хороших специалистов в Украине, когда работают и по конкретным мерам, чтобы, в конце концов, можно было вести эффективный и честный рынок на землю, а другой не приятный сюрприз, решение об увеличении на 100 процентов минимальной зарплаты. Я конечно не против того, чтобы было меньше бедных людей. Но бедность устраняется путем ускорения экономического роста, а ускорение экономического роста нуждается в ускорении реформ. Есть много вопросов к этому решению. Во-первых, как это повлияет на издержки бюджета, что случится с пенсионной системой, что случится и теневой экономикой, это сократит теневую экономику, так как мне кажется, некоторые надеются или не сократит. Сколько законов надо ветировать.Я слышал, что 27. Это верно или неверно.

Ведуча: Нагадаю, Лешек Бальцерович, польський економіст і політик, організатор та ідейний натхненник польських економічних реформ, відомих як «шокова терапія» або «план Бальцеровича».

7. Підвищення заробітної плати населення

Ведуча: Міністр соціальної політики Андрій Рева вчора (неоперативна подача інформації) сказав, що підвищення мінімальної заробітної плати покликане, окрім іншого, вивести з тіні хоча б частину зарплат, які працівники отримують у конвертах. Окрім того таке підвищення спрямоване на поліпшення складної ситуації у пенсійному фонді, сказав міністр. Проте додав, що для реалізації планів потрібно буде доопрацювати низку законів, оскільки частина базових фінансових показників, як от штрафи, різноманітні ліцензії, мита, збори, рівень деяких зарплат базується на розмірі мінімальної зарплати, а будуть прив’язані до прожиткового мінімуму.

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України: Ця ініціатива була з травня вписана в план пріоритетних дій уряду на 2016 рік. Опрацьовувались різні варіанти підвищення цього нормативу. До 2 читання уряд вносить пропозицію по перегляду показника мінімальної заробітної плати. Гроші плануються взяти з економіки України. Жодним чином не планується зростання грошової маси через її друкування, не планується залучення іноземних кредитних ресурсів. Прогнозний рівень інфляції залишається то й же. Дефіцит бюджету залишається той же. Тобто, мова йде уточнення тих показників, які вже сьогодні є в бюджеті.

8. Спливає термін подання електронних декларацій

Ведуча: Спливає термін подання електронних декларацій. Він закінчується 30 жовтня. Станом на сьогодні до Єдиного державного реєстру уже подано 92 тисячі 681 декларацію. Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в електронній декларації записав італійські меблі, велику колекцію картин, годинників, старовинних книг, винні етикетки та колекційні вина. Урядовець не вказав вартості задекларованих речей. Депутат Верховної Ради від фракції "Блоку Петра Порошенка", засновник корпорації "Ukrainian Business Group" Руслан Демчак зберігає 133 мільйони гривень готівкою. Генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі телеканалу "112" повідомив, що прорахував свої раритетні книжки, аби вказати їх в електронній декларації. А дружина та старший син вже 5 днів заповнюють цей документ. Систему електронного декларування запустили відповідно до Закону "Про запобігання корупції" опівночі 1 вересня. Це було однією з умов для надання Україні безвізового режиму.

9. Водночас, у Франції та Бельгії виникли застереження щодо борьби корупції в Україні

Ведуча: Водночас у Франції та Бельгії виникли застереження щодо боротьби корупції в Україні. І у зв'язку з цим, вони натякнули на неповноту виконання Києвом критерію для безвізового режиму з ЄС. Про це повідомляють журналісти і експерти безвізової тематики за результатами зустрічі послів ЄС, яка відбулася напередодні. Зокрема, про це написав брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Юзвяк. І сьогодні ж уряд Нідерландів мав намір вирішити долю угоди про асоціацію України з ЄС. Про це повідомив глава МЗС Павло Клімкін.

Павло Клімкін, глава МЗС: Буде прийнято рішення:або продовжити консультації, в тому числі з Брюсселем, щоб знайти взаємоприйнятну формулу і іти далі до виборів, або залишити це питання на час після виборів в Нідерландах,які відбудуться 15 березня. Але ситуація, коли внутрішня політика і ставлення до Євросоюзу, а іноді і гра на популіських настроях шкодить безпосередньо іміджу Євросоюзу, є дуже небезпечною.

10. Хід реформи  об'єднаних територіальних громад

Інна МАРЕЦЬКА, ведуча: Майже рік минув відколи в Україні відбулися перші вибори голів об'єднаних територіальних громад. Які зміни відбулися за цей час і чи виправдовує себе реформа місцевого самоврядування?

Кореспондент: Одним із успішних прикладів об'єднання стала Білозірська територіальна громада, що на Черкащині. Як розповідає тамтешній сільський голова Володимир Міцук, спочатку до села Білозір'я зголосилися долучитися два населених пункти, Баси та Ірдинь, а нині просяться ще два села. А все тому, що бачать позитивні зміни у житті людей - каже він. Бо збільшився у три рази місцевий бюджет.

Володимир МІЦУК, сільський голова Білозір'я: Кошти ці використовують на світло, на дороги, на освітлення. Це видно, куда використовуються ті кошти. Ми працюєм дуже багато для того, щоб поступали податок на майно, плюс акциз, прийшли кошти додаткові, і ПДФО. Контролюємо, щоби оформлені були працівники. Це дало змогу збільшити набагато бюджет.

Кореспондент: Утім об'єднання територіальних громад в Україні просувається досить мляво - говорить експерт інституту "Республіка" Олександра Скиба. Люди бояться, що децентралізація віддалить послуги від населених пунктів. (безпідставне узагальнення) Наприклад, що по довідку, яку тепер дає секретар сільради, доведеться їздити за двадцять кілометрів, що садочок перенесуть у сусіднє село. Насправді ж у об'єднаних громад з'являється більше можливостей та ресурсів для розвитку - каже Олександра Скиба і додає: залякують людей і саботують процес об'єднання громад передовсім місцеві чиновники, які бояться втратити владу.

Олександра СКИБА, експерт: Кожен з голів хоче залишитися при владі, залишити за собою якісь повноваження. По-друге, є районні ради і районні адміністрації, які теж досить часто ставлять шпильки в сам цей процес.

Кореспондент: Та все ж, погоджується Олександра Скиба, не усі об'єднані громади стають успішними і держава, як і раніше, продовжує дотувати їх із державної скарбниці. Головна причина, за її словами, неефективне господарювання і відсутність потрібних фахівців на місцях. Цей шлях досить непростий і нерівномірний, але неухильний - каже представник від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Сергій Шаршов.

Сергій ШАРШОВ, представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства: Темпи добровільного об'єднання територіальних громад у 2016 році перевищують темпи такого об'єднання, які були в 15 році. В 15 році було утворено в сто п'ятидесяти дев'яти об'єднаних територіальних громадах, і на сьогоднішній день об'єдналися ще додатково двісті дев'ять територіальних громад.

Кореспондент: Коли саме завершиться реформа, експерти і чиновники припущень не висловлювали, але зрештою ті населені пункти, які так і не визначаться, будуть приєднані до сформованих громад рішенням, як то кажуть, згори.

11. Офіційно представлено нового керівника Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана

Ведуча: Сьогодні офіційно представлено нового керівника Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана. Раніше він обіймав посаду голови Вишгородської районної держадміністрації області. 11.10.2016 його обрала конкурсна комісія з питань вищого корпусу державної служби. Президент Петро Порошенко, представляючи нового керівника Київщини, висловив думку, що розширення фінансової та управлінської самостійності місцевих громад має супроводжуватись і збільшенням їхньої відповідальності за свою діяльність.

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України: Двадцять три роки місцеві бюджети були касами по виплаті заробітньої платні з нульовим бюджетом розвитку, із страшенними дефіцитами. За своїми грошима місцеві бюджети з протягнутою рукою місяцями чекали в казначействі, а інколи давали хабарі для того, щоб витягнути свою власну зароблену копійку. Більшість це пам'ятає. За два роки залишків власних коштів на депозитних рахунках комерційних банків вимірюються сотнями мільйонів в кожній області України. Бюджет розвитку зріс в п'ять разів. Співвідношення бюджету шістнадцятого року, в тому числі і обласного, до бюджету п'ятнадцього року складає тридцять п'ять, сорок, п'ятдесят, а в деяких областях і шістдесят п'ять відсотків, за рахунок того, що розширили базу і на сьогоднішній день кожен сільський голова має можливість збільшити бюджет сільської ради.

(Матеріал має ознаки замовності на користь Порошенка)

12. У Вінниці мітингувальники штурмували будівлю міської ради

Ведуча: У Вінниці мітингувальники штурмували будівлю міської ради. Сотні демонстрантів, які вимагали зміни комунальних тарифів і прозорості їх формування, зламали турнікет і увірвалися до холу будівлі. Таким чином протестувальники вирішили прорватися на засідання міськради. Вони також намагалися штурмувати входи до службових приміщень. Як уже повідомляли, в Україні, практично, вдвічі підвищили тариф на тепло, за відсутності покращення обслуговування населення.

13. В Полтаві комунальники намагаються запобігти екологічній катастрофі

Ведуча:  В Полтаві комунальники намагаються запобігти екологічній катастрофі, і у цілодобовому режимі працюють над ліквідацією аварії на колекторі у центрі міста. Мешканців найближчих будинків від сьогодні перевели на погодинний графік подачі води. Каналізаційний колектор збудовано у 1929 році, і він досі приймає стоки з центральних вулиць.

14. Щодо збереження парку "Березовий гай"

Ведуча: Чернігівці захистили одне зі своїх улюблених місць дозвілля - парк "Березовий гай". Депутати міської ради під тиском громадськості проголосували за скасування раніше ухваленого рішення щодо спорудження кількох багатоквартирних будинків поблизу парку.

Кореспондент: У новозбудованому житлі згідно з обласною програмою соціальної підтримки учасників АТО і членів їх сімей, крім цієї категорії, квартири мали б отримати і військовослужбовці та представники інших силових структур. Місцева влада вирішила відзначити пролог цього будівництва церемонією закладання капсули на місці будівництва першого багатоквартирного будинку. Говорить голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Кулич.

Валерій КУЛИЧ, голова Чернігівської обласної державної адміністрації: області місту надали земельну ділянку під забудову будівельної організації. Будівельна організації із 120 квартир 14 передає учасникам АТО. Хочу сказати, що парк не буде пошкоджений. Ми абсолютно вписуємся в діючий житловий масив. У нас достатньо місця для будівництва для того, щоб не псувати наші чернігівські парки.

Кореспондент: Але ні представники влади, ані забудовник, схоже, не сподівалися на розвиток подальших подій. Проти забудови виступили мешканці мікрорайону. У ході стихійного митингу вони демонтували закладену капсулу та розпочали акцію протесту проти забудови частини так званої зеленої зони. На черговій сесії міської ради її депутати під тиском громадскості проголосували за відміну прийнятого рішення. Проте, за словами міського голови Чернігова Владислава Атрошенка, крапку в цій ситуації ставити ще не можна, оскільки межа паркової зони не визначена, і навіть за умови скасування міськвиконкомом містобудівних умов забудовник прийняте рішення може оскаржити через суд.

15. Президент підписав закон про продовження мораторію на купівлю - продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року

Ведуча: Президент підписав закон про продовження мораторію на купівлю - продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року. Мораторій діє з 2001 року. Також Петро ПОРОШЕНКО підписав ухвалений Верховною радою закон, який дозволить зменшити кількість рейдерських атак на українські підприємства та нерухомість, - повідомляється на сайті глави держави.

16. Масштабна ДТП за участю маршрутки

Ведуча: Масштабна ДТП за участю маршрутки. У Дніпрі сьогодні вранці приміська пасажирська маршрутка врізалася у фуру. За попередньою інформацією, в аварії постраждали 14 людей. 2 - є госпіталізовані, 1 - на людина у тяжкому стані. Решта пасажирів дістали травми легкої та середньої тяжкості.

17. Україна є найпрогресивнішою у запобіганні захворюванням ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

Ведуча: У Глобальному фонді для боротьби зі СІНДом і туберкульозом стверджують, що серед країн Східної Європи Україна є найпрогресивнішою у запобіганні цим захворюванням, а у Міністерстві з охорони здоров’я сподіваються, що заплановані на цей рік кошти і державна програма дозволять знизити рівень захворюваності на туберкульоз до рівня держав Європейського Союзу.

Кореспондент: Наступного року з державного бюджету на потреби лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу планується спрямувати найбільше за минулих років грошей. Розповідає виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Уляна СУПРУН, виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я: На цей рік в бюджеті ми заклали додаткових два мільярди гривень. Ми зможемо разом з Глобальним фондом покрити більше 50 відсотків лікування таких пацієнтів. Тоді будемо домагатися лікування для більших пацієнтів.

Кореспондент: За останні 5 років Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом та туберкульозом надав Україні півмільярда доларів. Голова підрозділу фонду з управління грантами Марк Едінгтон каже , що фонд і надалі допомагатиме українцям.

Марк Едінгтон, голова підрозділу фонду з управління грантами: Ми в Глобальному фонді цілком усвідомлюємо виклики, які стоять перед Україною, військові дії на Сході і складна економічна ситуація, але ми також намагалися виділяти додаткові кошти з нашого резервного фонду, щоб задовольнити потреби людей, які проживають на територіях втягнутих у конфлікт. Проте у нас є фіксовані суми асигнувань для усіх країн і ми спрямовуємо більше коштів на ті країни, де більше кількість хворих і менше дохід людей. Наприклад країни Африки. А в Україні ризики поступово зменшуються, а дохід населення підвищується.

Кореспондент: За словами представника фонду, востаннє він був в Україні ще у 2014 році, а під час нинішнього приїзду Марк Едінгтон вражений досягненнями України і не лише в питаннях боротьби зі СНІДом і туберкульозом. Особливо позитивно представник міжнародної організації відгукнувся про рівень взаємодії громадянського суспільства та влади. Це небачене бажання українців змінюватися. В координаційній раді благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД" кажуть, що така співпраця громадських організацій міжнародних донорів та влади врятувала, без перебільшення, десятки життів. Говорить голова цієї ради Дмитро Шеренбей.

Дмитро ШЕРЕНБЕЙ, голова координаційної ради благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД": Остается шанс остановить эпидемию. Впервые программа будет профинансирована в таком объеме, что в следующем году выживет 101 тысяча инфицированных людей. В туберкулезе больше 30 тысяч.

Кореспондент: Водночас в Україні зберігається досить високі темпи поширення ВІЛ, щороку фіксуються майже 20 тисяч нових випадків захворювань. Високий рівень інфікування дітей. Особливе занепокоєння у представників Мінздорову викликає поширення туберкульозу. Тому, каже Уляна Супрун, важливо відновити довіру батьків до вакцинації дітей, адже в Україні залишається один із найнижчих у світі рівнів вацинування, 40 відсотків. Хоча вакцини БЦЖ закуплені у повному обсязі каже Уляна Супрун.

 18. Міністр освіти й науки Лілія ГРИНЕВИЧ доручила перевірити навчальну програму курсу "Сімейні цінності"

 Ведуча: Міністр освіти й науки Лілія ГРИНЕВИЧ доручила перевірити навчальну програму курсу "Сімейні цінності", що була схвалена Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти у 2012 році, на предмет науковості та не дискримінації. Підставою для перевірки стали публікації у засобах масової інформації у яких висловлюється думка, що у програмі курсу є ознаки дискримінації.

 У випуску за 28 жовтня не повідомлялося про такі важливі теми дня

  • Борги із зарплати в Україні знову досягли майже 2 млрд. грн.

 Моніторинг здійснює ГО «Детектор медіа» в рамках проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду