Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року

Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року

11:39,
14 Грудня 2018
2522

Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року

11:39,
14 Грудня 2018
2522
Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року
Держкомтелерадіо просить уряд продовжити строк перетворення ДП «Укртелефільм» на ПАТ до грудня 2019 року
Комітет наразі очікує відповідь із Кабміну. Приєднання «Укртелефільму» до ПАТ «НСТУ» знову відкладається.

Про це «Детектору медіа» повідомив голова Держкомтелерадіо  Олег Наливайко. «У вересні поточного року Держкомтелерадіо направив ДП «Укртелефільм»затверджений Зведений акт інвентаризації його майна, а також затверджений Перелік його необоротних активів, що підлягають незалежній оцінці. Але фінансова ситуація, яка склалася внаслідок незадовільної діяльності підприємства протягом останніх років, величезні борги (тільки по зарплаті борг сягає близько 5 млн грн) гальмують процес перетворення. Зокрема, як інформував Держкомтелерадіо Тарас Аврахов, у підприємства відсутні видатки на проведення незалежної оцінки, аудиту, та інших заходів, необхідних для перетворення підприємства в товариство», – сказав Олег Наливайко.

За словами Олега Наливайка, негативним чинником для процесу перетворення є судові справи, учасником яких є ДП «Укртелефільм», а також відсутність правовстановлюючих документів на майнові права на нерухомість та земельну ділянку, про що повідомило керівництво підприємства. 

«Слід зазначити, що перетворення підприємства у товариство визначено планом пріоритетних дій уряду на 2018 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів від 28 березня 2018 р. № 244-р, що зумовлює остаточне завершення процесу створення Суспільного мовника відповідно до вимог Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Однак, у зв’язку з недотриманням графіку перетворення підприємства у товариство, Держкомтелерадіо тричі впродовж 2018 року затверджував нову редакцію плану перетворення та переносив терміни його виконання. Станом на грудень, план виконано частково», – зауважив голова Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2017 року було підписано наказ про перетворення державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» у ПАТ «Укртелефільм». Було також затверджено склад комісії з перетворення підприємства та визначено Тараса Аврахова головою комісії з перетворення. 2018 року було затверджено план перетворення державного підприємства у публічне акціонерне товариство, затверджено персональний склад інвентаризаційної комісії із представників «Укртелефільму».

Студія «Укртелефільм» має два варіанти розвитку: або увійти до НСТУ, або припинити існування, вважає голова комісії з перетворення «Укртелефільму» Тарас Аврахов.

Це вже друга спроба перетворити «Укртелефільм» із ДП на ПАТ із подальшим об’єднанням із ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Через зрив приєднання у 2015-2016 роках «Укртелефільму» до Суспільного мовника парламент у травні 2016-го ухвалив спеціальний закон, яким вивів «Укртелефільм» за рамки першого етапу створення ПАТ «НСТУ». У серпні 2017 року уряд ухвалив постанову про порядок перетворення ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» на ПАТ «Укртелефільм».

Реформатори «Укртелефільму» стикнулися із саботажем колективу студії, який кілька років не виробляє фільмів і зриває всіма можливими способами приєднання до Суспільного мовника. До того ж, досі тривають багаторічні судові процеси, пов’язані з продажем житлових та офісних площ, що належать студії, в новозбудованому адміністративно-житловому комплексі за адресою Туманяна, 15-А в Києві. Комплекс збудовано на землі, що перебуває в оренді «Укртелефільму», поруч із самою студією. Зголосившись на цей проект, студія, яка вже понад десять років не отримує державного фінансування, хотіла заробити кошти нібито на виробництво фільмів.

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду