Незалежна медійна рада закликала новий уряд закрити питання боргу перед Euronews

Незалежна медійна рада закликала новий уряд закрити питання боргу перед Euronews

15:34,
6 Березня 2020
2548

Незалежна медійна рада закликала новий уряд закрити питання боргу перед Euronews

15:34,
6 Березня 2020
2548
Незалежна медійна рада закликала новий уряд закрити питання боргу перед Euronews
Незалежна медійна рада закликала новий уряд закрити питання боргу перед Euronews
Незалежна медійна рада закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та членів уряду невідкладно вирішити давню проблему з боргом державної телекомпанії перед Euronews SA.

Відповідне звернення Незалежна медійна рада оприлюднила 6 березня, реагуючи на зумовлений цим боргом арешт рахунків Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Наприкінці лютого 2020 року стало відомо про арешт рахунків суспільного мовника за рішенням суду про погашення боргу Національної телекомпанії України – попередника Національної суспільної телерадіокомпанії України за ліцензійними платежами 2013-2014 років у розмірі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів.

Арешт рахунків уже зараз може призвести до зриву підготовки і участі гурту GO_A в «Євробаченні», зриву трансляції Олімпійських ігор та всіх проектів, які почали готуватися чи планувалися до запуску в 2020 році.

На думку Незалежної медійної ради, вилучення 308 мільйонів гривень з бюджету НСТУ для погашення боргу та судового збору не дасть змоги Суспільному якісно оновити сітку мовлення у 2020 році, а відтак – це підриває можливість виконання суспільним мовником своїх завдань і місії. Адже у 2020 році НСТУ профінансовано з державного бюджету на 85% від обсягу коштів, гарантованих законом про суспільне мовлення.

Оскільки йдеться про успадкований борг ще державного телерадіомовника, вирішення цього питання – саме в компетенції уряду, наголосили автори звернення. «Допоки ситуація з боргом не буде цілковито вирішена, український суспільний мовник перебуватиме в підвішеному стані, не зможе виконувати свою місію, а реформа – гальмуватиме», – йдеться у зверненні.

«Вирішення питання з припиненням фінансового тиску на суспільне мовлення через закриття питання щодо боргу перед телекомпанією Euronews і забезпечення у проекті державного бюджету на 2021 рік повного фінансування суспільного мовлення має стати одним з пріоритетів новообраного уряду», – заявила Незалежна медійна рада.

Повний текст звернення можна прочитати тут.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері. 

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Як писав «Детектор медіа», 28 лютого НСТУ повідомила, що 18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору (разом це 308 млн грн) на користь акціонерного товариства «Євроньюз». Це призвело до арешту рахунків компанії і, відповідно, блокувало роботу НСТУ.

Громадські організації, наглядова рада НСТУ, заступниця Голови Верховної Ради України ІХ скликання (віцеспікерка) Олена Кондратюк та Європейська мовна спілка закликали уряд вирішити фінансові проблеми НСТУ через успадкований борг, який тягнеться з 2015 року.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду