Нацвідбір дитячого «Євробачення»: майже ідеальне шоу

Нацвідбір дитячого «Євробачення»: майже ідеальне шоу

09:00,
24 Вересня 2024
1027

Нацвідбір дитячого «Євробачення»: майже ідеальне шоу

09:00,
24 Вересня 2024
1027
Нацвідбір дитячого «Євробачення»: майже ідеальне шоу
Нацвідбір дитячого «Євробачення»: майже ідеальне шоу
Разом із піснею глядачі обрали й ключове повідомлення, з яким юний співак поїде цієї осені в Європу.

У неділю завершився Національний відбір на дитяче «Євробачення-2024», що заплановане цього листопада в Мадриді. З міркувань безпеки фінал був показаний у запису, але оголошення результатів Суспільне транслювало в прямому ефірі. Переміг 12-річний Артем Котенко з піснею «Дім».

 

Артем Котенко після перемоги 

Шоу тривало понад дві години й могло би претендувати на звання зразкового, адже його організація була на високому рівні. Але на шляху до ідеалу неочікувано постала ведуча Анна Трінчер. Точніше, її словниковий запас. Утім, про це трошки пізніше, а поки що згадаємо, як проходив нацвідбір-2024 та що відбувалося на сцені грандфіналу.

Цьогоріч прийом заявок від конкурсантів стартував на початку червня. Правила дещо спростили, прибравши обов’язкову авторську пісню. За місяць Суспільне отримало рекордну кількість заявок — 309, із яких було відібрано лише 15. Довгий список претендентів сформували музична продюсерка нацвідбору Світлана Тарабарова, автор пісень Євген Тріплов і режисер і креативний продюсер Євген Кот. Надалі вони відповідали за написання пісень і постановку номерів фіналістів нацвідбору. Зазирну наперед: пісню переможця Артема Котенка написала Світлана Тарабарова.

Виступ Артема Котенка

Далі дітей, які пройшли перший відбір, запросили до «Зіркової школи». Це теж новинка цього року. У Будинку звукозапису «Українського радіо» в Києві дітей додатково навчали вокалу, хореографії, акторської майстерності, влаштовували тренінги тощо. За результатами прослуховувань і хореографічних конкурсів у фінал потрапили шість юних співаків і співачок. На відміну від минулого року, цього разу ані в короткому, ані в довгому переліку конкурсантів не було колективів.

Грін-рум із Анною Тульєвою

За подіями в «Зірковій школі» стежили оновлені «Щоденники Євробачення». Завдяки цьому проєкту глядачі змогли заздалегідь визначитися з фаворитом і проголосувати ще до грандфіналу. Адже відповідно до практики міжнародного пісенного конкурсу, голосування відбувалося у два етапи. Перший відкрився в «Дії» за два дні до фіналу, а другий — під час виступу фіналістів. 

Як і на торішньому відборі, де перемогла 9-річна Анастасія Димид, перше місце конкурсанту забезпечили саме глядацькі голоси. Але якщо Анастасія перемогла простою арифметичною більшістю, то зараз події розвивалися більш драматично. Артем Котенко та 10-річна Злата Іванів отримали однакову кількість балів від журі та глядачів — по 11. Але саме Артем мав максимальний бал від глядачів — 6. За правилами, глядацька оцінка важить більше за суддівську.

Виступ Злати Іванів 

Цього року до складу журі ввійшли співачка й авторка пісень Roxolana, учасник і саунд-продюсер гурту Tvorchi Андрій Гуцуляк і генеральний продюсер радіохолдингу «Тавр медіа» Віталій Дроздов. До юних конкурсантів вони зверталися на «ви», що приємно відрізняє Нацвідбір від багатьох інших дитячих талант-конкурсів. У такий спосіб зникає навіть натяк на зверхність.

Результати голосування

Судді вкрай обережно коментували виступи дітей і робили наголос на досягненнях, а не помилках. Загалом склалося враження, що головною задачею журі було нікого не образити й не засмутити. Хоча це складно зробити, коли ранжування учасників за балами передбачені правилами конкурсу.

«Це не значить рівно нічого. Якщо ви хочете бути на сцені, хочете виступати й ділитися своїм мистецтвом, продовжуйте це робити. Конкурси — це важливо, але важливіше те, що ви будете робити далі», — звернулася до конкурсантів із найменшою кількістю балів від суддів Roxolana. Співачка знала, про що говорить, адже у 2022 році теж брала участь у нацвідборі на доросле «Євробачення», де посіла лише четверте місце. Це ніяк не завадило її кар’єрі.

Судді

Згадав свої невдачі й учасник групи Tvorchi, що представляла Україну на «Євробаченні-2023».

Ми не вперше брали участь у національному відборі. Перший досвід був не дуже позитивним. Віталій може додати, — посміхнувся Андрій Гуцуляк.

Йшлося про нацвідбір 2020 року, де Віталій Дроздов був членом журі і розкритикував виступ групи.

Тоді мій коментар був, скажемо, не дуже хорошим. Але я перепрошую, де ви зараз, — пожартував Віталій, показав на місце за суддівським столом. Непоганий аргумент для того, щоб діти не опускали руки після програшу, я вважаю.

До речі, на відміну від минулого року, коли за суддів нацвідбору дитячого «Євробачення» проводилося голосування в «Дії», цього разу звичайні українці впливу на склад журі не мали. Можливо, саме через те, що глядачі не схильні бачити в минулих провалах кандидатів переваги.

Загалом цьогорічний відбір був пронизаний ідеєю захисту українських дітей від жахів війни.

Не дати дітям зневіритися — це наша головна місія як дорослих, — сказала на початку Світлана Тарабарова. На підтримку дітей вона написала нову пісню, яку виконала на сцені нацвідбору разом із фіналістами.

Наші діти якось швидко подорослішали. Я відчуваю багато питань, багато болю, багато невпевненості у собі. Я хотіла сказати, що ви молоді, чисті й прекрасні. Ваша сила — у вас. Від усіх дорослих скажу тим, хто хоче йти до своєї мрії, але має сумніви: ви — неймовірні! — звернулася до учасників і глядачів вона.

Нову пісню, що закликає світ звернути увагу на викрадення Росією українських дітей, виконала і Джеррі Хейл, яка разом із реперкою Alyona alyona цього року представляла Україну на «Євробаченні».

На сьогодні чіткої цифри, скільки викрадено українських дітей, немає. Ми знаємо, що їх понад 30 тисяч, а повернулося тільки 400. Наша задача в Україні говорити про це настільки гучно, наскільки можливо. Я використовую свою музику як інструмент і багато митців так робить. Маленькими кроками ми доносимо цю інформацію до світу, — пояснила співачка.

Виступ Джеррі Хейл прокоментувала ведуча Анна Трінчер. Представниця України на дитячому «Євробаченні-2015», а сьогодні співачка й акторка працювала разом із ведучим Тімуром Мірошниченком, а за лаштунками з конкурсантами та їхніми близькими спілкувалася ведуча Анна Тульєва.

— Це було надзвичайно. Ми плакали, мурашилися, — сказала Трінчер.

На відміну від Мірошниченка й Тульєвої, чий досвід дозволяє їм вести будь-яке «Євробачення», здається, із заплющеними очима, Трінчер почувалася далеко не так упевнено.

Тімур Мірошниченко, Анна Трінчер та Джеррі Хейл 

Дуже хвилююся, бо я вперше співведуча і в мене такий рівень мого партнера, що мені було потрібно не впасти обличчям у бруд, — пояснила вона.

Нервувала Анна Трінчер не дарма, адже їй помітно не вистачало слів, щоб описати свої враження від виступів конкурсантів і запрошених зірок. Майже всі пісні та голоси вона характеризувала як «надзвичайні» й такі, що провокують появу «мурах» на тілі. Один раз на сцені ведуча навіть почала розглядати свої передпліччя з очевидною ціллю продемонструвати гусячу шкіру — але щось її відволікло. І лише після того, як Трінчер скинула з себе образ ведучої та заспівала на сцені, знайшлися й інші слова.

Танцювати, співати чисто, впевнено поводитися на сцені та далі їхати в Європу, представляти всю Україну й відчувати шалену відповідальність це величезний труд. Тому я щиро радію, що у нас такі талановиті діти, я спокійна за наше майбутнє, — із захватом сказала вона. Шкода, що це трапилося майже наприкінці шоу, адже численні «мурахи» встигли трохи зіпсувати загальне враження.

Що ж до виступів конкурсантів, то всі діти показали високий рівень майстерності. Їхні пісні та номери були різні й несли різні посили. Хтось співав про булінг, хтось про право залишатися самим собою, а Артем Котенко співав про дім.

Я хочу сказати всім у Європі, що у нас зараз відбирають дім! — вигукнув хлопець. У фіналі він ридав від емоцій.

Будь-хто з фіналістів міг гідно представити Україну на дитячому «Євробаченні», але обрали Артема з прифронтової Охтирки. Адже він поцілив глядачам у самісіньке серце.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
для Мок'юментарі
17:33 / 24.09.2024
Вы можете скільки завгодно правильно і аргументовано критикувати , але хто це дивився, але хто прочитає Ваш коментар, але хто зверне на це увагу. Просто все забудеться, але в короні Суспільного з'явився новий "брульянт" , дитяче євробачення зветься.
Вакс
17:21 / 24.09.2024
Спалєк талановито виконала заказуху від суспільного вже на п'ятому слові заголовка.
SONG
13:30 / 24.09.2024
Режисерсура дуже схожа на манєру режисера Баутьонка, який літає по грошовитим політичним проектам типу пресухи Зеленського і Нового відліку на Суспільному, робить нарізку коротенький кадрів і клює грошенят потроху, не замислюючись над режисурою. Тепер його творчий діапазон накрив і концерти європейського масштабу.
Мок'юментарі
11:45 / 24.09.2024
Текст коментаря до конкурсу міг би претендувати на звання зразкового, аби авторка тексту більше розумілася на природі телебачення і всіх складових компонентів цього виду мистецтва. А так "побачила" вона тільки тест Трінчер. Не почула вона того, як телевізор здригався від водоспаду всіляких епітетів типу "неперевершено!!!!! “, які занадто педальовано щедро лилися в вуст такого метра як Мірошниченко, який чітко бачив всю провальність потуг Суспільного і тим намагався хоч щось врятувати. А що ще йому залишалося? Все "телебачення" від суспільного продемонструвала весь набір проблем цього каналу. По-перше, відсутність художнього бачення декораційного оформлення без просторового і об'ємного рішення. По-друге, освітлення в стилі сільської дискотеки з тупою заливкою світлом тільки підкреслила декораційні проблеми і просто помножило одні помилки на інші. По-третє, повна відсутність драматургії режисерського показу з однорівнево розташованих безракурсних камер, що виразилось в простенькому кнопочному тицянні на режисерському пульті. В-четверте, ні моднявий стедікам, ні кран не спрацювали на всі сто відсотків. І не спрацювали б ніяк! Бо не було багаторівневої об'ємності декорації і глядачевого залу, ні подібного світлового рішення. По-п'яте, МЕРТВІ ГЛЯДАЧІ! ЖОДНОГО КАДРУ ГЛЯДАЧІВ!! Сором'язливі силуети зі спини 2-3 глядачів тільки все погіршували. Тому і стедікам і кран були чужими на цьому "святі", бо не зв'язали виконавців і глядачів в щось єдине. В-шосте, залишилось відчуття, що дитячий садочок Суспільного до рвався до грошей, за які купили багато дорогих технічних цяцьок, але не знав як їми користуватись.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду