Аліна Акуленко: Ми мали трохи більше 48 годин, щоб розробити нову сітку мовлення «Українського радіо»

Аліна Акуленко: Ми мали трохи більше 48 годин, щоб розробити нову сітку мовлення «Українського радіо»

13:06,
1 Квітня 2016
5818

Аліна Акуленко: Ми мали трохи більше 48 годин, щоб розробити нову сітку мовлення «Українського радіо»

13:06,
1 Квітня 2016
5818
Аліна Акуленко: Ми мали трохи більше 48 годин, щоб розробити нову сітку мовлення «Українського радіо»
Аліна Акуленко: Ми мали трохи більше 48 годин, щоб розробити нову сітку мовлення «Українського радіо»
Головний редактор Першого каналу «Українського радіо» прокоментувала стрімке розірвання співпраці з «Радіо Ера» та «Громадським радіо»

За словами Аліни Акуленко, ніхто не очікував такого стрімкого розвитку подій. На «Українському радіо» не було заготовок пілотів нових програм і нових ведучих. Окрім переформовування мовлення за цей час довелося вирішувати ще одну важливу проблему — психологічну. Багато хто з працівників «Українського радіо» підробляв на «Ері». Їм запропонували участь у нових проектах, але погодилися не всі.

І якщо про зникнення «Радіо Ера» з «Українського радіо» дізналися за кілька днів, то про тимчасове припинення спільного з «Громадським радіо» виробництва проекту «Громадська хвиля» — взагалі за добу.

Вже сьогодні журналісти «Українського радіо» розробляють нові проекти для вечірньої сітки. Аліна Акуленко вважає, що в усіх цих стрімких змінах є потужний позитивний момент: сітка мовлення перестає бути схожою на клаптикову ковдру.

Нагадаємо, з 1 квітня «Громадська хвиля» призупиняє мовлення на частоті УР-1, у зв'язку із закінченням договіру.

Як Перший канал «Українського радіо» відреагував на припинення співпраці з «Радіо Ера»?

– Ніхто не очікував такого стрімкого розвитку ситуації, тому заготовок програм, резервних ведучих або «пілотів», які чекали свого зіркового часу в потаємних шухлядах, у нас не було. Фактично ми мали трохи більше 48 годин для того, щоб розробити нову сітку мовлення й почати повноцінну роботу. За цей час, окрім переформовування мовлення, термінових пошуків музичного оформлення для нових проектів, перерозподілу навантаження між ведучими, нам довелося подолати ще одну важливу проблему — психологічну. Не секрет, що деякі журналісти «Українського радіо» працювали за сумісництвом у проектах «Радіо Ера». Найімовірніше, керівництво «Радіо Ера» не поінформувало колектив про перебіг подій, тому почалися чутки й домисли. Ми терміново зібрали колектив, пояснили, що, як і чому відбувається. Працівникам, задіяним у проектах «Радіо Ера», що виходили на «Українському радіо», запропонували участь у нових проектах. Хтось погодився, хтось відмовився. Але мовлення не припинилося, хоча, можливо, дехто на це чекав.

Які саме зміни відбулися в мовленні «Українського радіо»?

– Ми змінили структуру ефірного ранку, тому що «Радіо Ера» працювала якраз у ранковому слоті. Зараз мовлення у відрізку з 6.00 до 8.00 забезпечує Дирекція інформації: це оперативні випуски новин, новини спорту, прогноз погоди, курси валют. Інтерактивне мовлення тепер починається з 09.00 програмою «Напередодні», в якій ми виокремлюємо найголовніше з подій попереднього дня і вибудовуємо логічні містки в день сьогоднішній. Логічним продовженням є наступна за нею інтерактивна програма «Порядок денний», у якій провідні експерти коментують події, що будуть визначальними саме цього дня, а слухачі можуть ставити запитання. Власне, оці «логічні аналітичні ланцюжки» між програмами є основою нашої сітки мовлення: тимчасом як більшість мовників вибудовують свою роботу за принципом кліпового мислення, «Українське радіо» вдається до мислення серіального. Наша попередня сітка мовлення була розроблена саме на цих засадах, й оновлений варіант ми розбудували на цьому ж фундаменті. Оці несподівані зміни дозволили нам не лише починати формування ефірного дня раніше, але й дали можливість створити нову інтерактивну програму «Актуально», яка охоплюватиме соціальну й культурологічну тематику. Раніше аналітика такого спрямування в нас була вузько представлена. Звісно, для оцінок, що і як працює, потрібен час. Але ж сітка мовлення — не заскорузла малорухлива схема, а жива конструкція, яку ми швидко перебудовуємо, реагуючи й на запити слухача, й на такі раптові зміни, як припинення тих чи інших договорів. Підкреслю, ми зараз аж ніяк не здійснюємо подвигу, рятуючи ефір, і не робимо трагедії з того, що відбувається. До речі, зміни в нас відбуваються постійно, наприклад, із наступного тижня в багаторічному проекті «Український вимір» змінюється постійний ведучий Роман Коляда, який вирішив зосередитися на роботі другого каналу «Українського радіо» — «Радіо Промінь», та, відповідно, залишити «Український вимір», але на всіх шанувальників програми й шанувальників Романа Коляди чекає приємний сюрприз. Це поки що таємниця, але вона є яскравим доказом того, що ми змінюємося не тому, що хтось раптово припиняє або не припиняє з нами співпрацю.

Що ви думаєте стосовно припинення співпраці з «Громадським радіо»?

– Про те, що тимчасово припиняється спільне з «Громадським радіо» виробництво проекту «Громадська хвиля», ми дізналися взагалі за добу. Це майже дві години вечірнього часу, в які ми повертаємо програми вечірнього слоту — культурологічні й соціальні проекти, які свого часу, коли ця співпраця почалася, були призупинені або перенесені на інший час. Уже сьогодні журналісти «Українського радіо» розробляють нові проекти для вечірньої сітки. В усіх цих раптових змінах є потужний позитивний момент: наша сітка мовлення перестає бути схожою на клаптикову ковдру. Ми тепер не вписуємо зранку свої програми між випусками «Ери», щоразу лавіруючи як корабель між скелями. Нині маємо унікальну можливість створювати цілісний день, із його внутрішньою логікою, драматургією, врахувавши запити аудиторії в той чи інший час. Так, ми наразі працюємо в дуже непростих умовах, але дуже щасливі, що маємо можливість усе це робити.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду