Гендиректор Європейської мовної спілки: «Суспільне мовлення має бути в державній власності, але функціонувати як комерційне ТБ»

16:35,
11 Липня 2014
1142

Гендиректор Європейської мовної спілки: «Суспільне мовлення має бути в державній власності, але функціонувати як комерційне ТБ»

16:35,
11 Липня 2014
1142
Гендиректор Європейської мовної спілки: «Суспільне мовлення має бути в державній власності, але функціонувати як комерційне ТБ»
Створити суспільне мовлення в Україні буде нелегко, адже у нашій журналістиці ще не було досвіду існування незалежного мовника, вважає Інгрід Делтенре. Також складнощі можуть виникнути з об’єднанням регіонального та радіомовлення, каналу «Культура» тощо в одну компанію.

Про це вона розповіла під час міжнародної конференції, присвяченої суспільному мовленню.

Переклад виступу:

«В усіх країнах проблеми будуть величезні. Україна ніколи раніше не мала незалежного мовника, тож потрібно звикнути, що медіа працює для громадян, а не для власника, уряду або політиків. Щодо цього має взяти на себе зобов’язання уряд та політичні партії. На мою думку, перше, що потрібно усвідомити працівникам нового мовника, – що вони дійсно незалежні, вони не мають подавати пропаганду, вони працюють, аби розповідати правду.

Є й інша велика проблема. Ви об’єднуєте багато компаній: регіональне мовлення, радіомовлення, канал «Культура», телебачення в одну компанію. Це дуже багато, і це було б випробуванням для будь-якої країни. У вашій країні різні культури, різні амбіції, і не всі з цим погодяться. Тож окрім підтримки уряду, який має затвердити та реалізувати закон, вам потрібна підтримка керівництва і персоналу. Персонал має побачити вигоду. Якщо він її не побачить, буде дуже складно. Так що персонал, спілки, журналісти мають зрозуміти, що це – майбутнє України, так само, як і в багатьох інших країнах. Як BBC, як Австрійське, Швейцарське, Шведське мовлення. В цих країнах суспільне мовлення забезпечує інформаційні потреби громадян від А до Я: це телебачення, радіо, інтернет, мультимедійні платформи. Це не та справа, яка робиться за рік, на це піде два, три роки або і всі п’ять. І вам потрібно не втратити ентузіазм та амбіції, аби зробити це.

У сфері технологій все швидко міняється. Цифрове виробництво, цифрова дистрибуція, HD-виробництво, інтернет, соціальні медіа. Так що вам слід підлаштовуватись і виробляти програми по-новому.

Щодо форми власності – це має бути державна власність, але функціонувати мовник має як комерційний. Мовник повинен мати гроші, повинен нести відповідальність за контент. Він не повинен кожен раз звертатись до уряду по додаткові гроші, коли вони йому стануть необхідними. Фінансування має здійснюватись так, щоб суспільний мовник міг функціонувати як комерційний. Втім, від комерційного суспільне телебачення відрізняється тим, що воно орієнтовано не на прибуток, а на служіння громадянам. Це абсолютно різні стилі керівництва».

Джерело: ВідеоТеКа

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
video.detector.media
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду