Клаудіо Каппон: "Суспільне мовлення в Україні де-факто вже працює"

14:15,
30 Липня 2014
1285

Клаудіо Каппон: "Суспільне мовлення в Україні де-факто вже працює"

14:15,
30 Липня 2014
1285
Клаудіо Каппон: "Суспільне мовлення в Україні де-факто вже працює"
Під час візиту до Києва віце-президент Європейської мовної спілки Клаудіо Каппон наголосив на тому, що українське суспільне мовлення де-факто вже існує. Однак, на його думку, щоб втримати високу планку, слід інвестувати великі кошти та вдосконалити законодавчу базу.

Італійський медіаексперт прибув до столиці України, щоб поділитись досвідом впровадження європейських стандартів суспільного мовлення.

"Суспільне телебачення в Україні де-факто вже працює. Хоча де-юре запуск має відбутися з 2015 року, але українські телевізійники та журналісти вже готують програми, які відповідають вимогам європейських стандартів", - повідомив Каппон під час зустрічі з журналістами у Києві.

Каппон, зокрема, наголосив, що телевізійне суспільне мовлення повинно дистанціюватись від комерційного телебачення, оскільки "це різні підходи".

"Комерційне телебачення дуже поширене зараз, воно потужніше і його завдання - сподобатись глядачу, говорити і показувати те, що глядач хоче почути. Натомість суспільне телевізійне та радіомовлення часто говорить правду, яку глядачу, і владі особливо, не завжди приємно слухати. Комерційне ТВ сконцентроване на зароблянні грошей, а суспільне орієнтується на розвиток людини, вчить думати критично та виховує інтелігентність", - наголосив експерт.

"Телекритика" раніше писала, що НТКУ запустила перші 15 телепроектів, які, на думку телевізійників, можна вважати початком реорганізації на шляху до суспільного мовлення.

Однак, як наголосили генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія та Клаудіо Каппон, успіх проекту залежить від фінансових можливостей.

"Все, що ми створюємо, є навіть більшим, ніж взагалі можна було б зробити за того браку коштів, який спостерігається в компанії. Але це початок, і ми розуміємо, що не можемо чекати 1 січня, ми повинні знімати програми, з яких можна було б обирати. Нам уже вдалося розірвати замкнене коло, коли ніхто не знав, як можна почати зйомки нових проектів, не маючи грошей", - повідомив "Телекритиці" Зураб Аласанія.

Клаудіо Каппон також наголосив, що успіх суспільного мовлення в Україні залежить від політичної волі влади, і він зі своїми колегами з різних країн ЄС готовий зустрічатися з представниками української влади та прискорити процес реалізації проекту, але поки що влада не реагує через конфлікт на сході України.

Джерело: Європейська правда

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
theamericanmag.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду