На Суспільному відбудеться прем’єра документального проєкту «Мій Крим»

На Суспільному відбудеться прем’єра документального проєкту «Мій Крим»

17:27,
4 Серпня 2023
2400

На Суспільному відбудеться прем’єра документального проєкту «Мій Крим»

17:27,
4 Серпня 2023
2400
На Суспільному відбудеться прем’єра документального проєкту «Мій Крим»
На Суспільному відбудеться прем’єра документального проєкту «Мій Крим»
9 серпня на платформах Суспільного мовлення покажуть новий документальний просвітницький проєкт Координаційного центру мовлення нацменшин «Мій Крим», у якому розповідають історії трьох корінних народів України - кримли, кримчаків та караїмів.

Прем’єра проєкту відбудеться у Міжнародний день корінних народів світу.

На корпоративному сайті Суспільного публікують, коли та на яких платформах можна переглянути «Мій Крим»:

о 00:30 в прямому ефірі марафону «Єдині новини #UAРазом»;

об 11:00 на «Українському радіо» (аудіоверсія фільму);

о 12:30 та о 20:30 на телеканалі «Суспільне Культура»;

о 21:00 на ютуб-каналі Першого;

о 22:00 на місцевих каналах Суспільного мовлення.

У документальному проєкті показують, як росіяни упродовж років нівелювали одну зі складових української ідентичності — мультикультурність. Разом із героями фільму глядач пройде складний шлях їхніх родин роками забуття та геноциду, відчує відважний дух спротиву, який допомагає корінним народам відроджувати свою культуру, зберігати традиції та віднаходити своє місце у світі.

Продюсерка та керівниця проєкту Анастасія Гудима зізнається, що їй соромно усвідомлювати, що значну частину свого життя вона майже нічого не знала про корінні народи України. Це сталось тому, що інформації про них не було у шкільних підручниках, а їхнє життя та культура замовчувались. 

«Нині корінні народи закріплені офіційно в українському законодавстві, і це є одним із елементів деокупації півострова, проте глибших історій про ці народи для їхнього пізнання і розуміння в українському суспільстві бракує. Герої цього фільму є носіями історій, через калейдоскоп яких ми можемо побудувати ширшу картину і позбутись пробілів у своїх знаннях, розуміючи, хто справжні брати», — розповіла Анастасія Гудима.

У фільмі звучать правдиві історії кримчаків зі Львова, караїмів з Галича та кримли з Києва, які поколіннями зберегли власну релігію, мову, культуру та традиції. Протягом фільму «Мій Крим» український актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв зачитує вірша Сергія Жадана «Як ми будували свої доми».

Авторка та режисерка фільму Олена Кривенко зазначає, що ту страшну реальність, з якою зіштовхнулись українці у 2014 році, корінні народи Криму пережили не один раз. «"Мій Крим" — проєкт про історію трьох народів, про втрати та забуття, про культуру та бажання бути там, де живе твоє серце», — розповіла Олена Кривенко.

Після анексії Криму Росією та повномасштабного вторгнення багато представників корінних народів знову вимушені тікати від переслідувань та мріяти про повернення додому. Водночас проєкт Суспільного «Мій Крим» — історія перемоги тих, хто всупереч системі, попри невелику чисельність та утиски протягом сторіч, завдяки згуртованості змогли зберегти свою культуру у власних родинах.

Членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення, Марія Фрей каже, що українці з 2014 року по сьогодні змінювали своє розуміння втрати Криму. «Історії про виживання корінних народів для українців надзвичайно важливі, бо вони нагадують про давню російську традицію знищення та поневолення всіх, хто проявляє інакшість у способі життя. Нам варто знати ці історії, аби не мати ілюзій у сценаріях майбутнього», — переконана Марія Фрей.

Нагадаємо, у червні 2023 року Суспільне презентувало фільм про секретну операцію СБУ, яка у 1994 році завадила захопленню Криму російськими ставлениками. Це документальний проєкт «Крим. Звільнення», який показує маловідому сторінку історії України.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду