Премія імені Івана Франка: у двох з чотирьох номінацій перемогу здобули проєкти Суспільного

Премія імені Івана Франка: у двох з чотирьох номінацій перемогу здобули проєкти Суспільного

15:12,
26 Липня 2023
2278

Премія імені Івана Франка: у двох з чотирьох номінацій перемогу здобули проєкти Суспільного

15:12,
26 Липня 2023
2278
Премія імені Івана Франка: у двох з чотирьох номінацій перемогу здобули проєкти Суспільного
Премія імені Івана Франка: у двох з чотирьох номінацій перемогу здобули проєкти Суспільного
У Держкомтелерадіо визначилися з лауреатами цьогорічної премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності. Її щороку присуджують напередодні дня народження митця — 27 серпня.

Як зазначають у комітеті з присудження премії, цього року на її здобуття було висунуто 23 роботи. Премією в розмірі 10 тисяч гривень нагороджують у чотирьох номінаціях. Переможців визначають шляхом відкритого голосування.

Володимир Кузик визнаний переможцем у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» за збірку публіцистичних творів «Дивниця». Це книга роздумів про українство, про домінанти душі українського народу — моральні, психологічні, культурні. Вона складається з  нарисів, есеїв, замальовок, аналітичних матеріалів, які друкувалися в газетах «Культура і життя», «За вільну Україну», «Молода Галичина», в часописі «Дзвін». Книжка вийшла друком у видавництві «Каменяр» у вересні 2022 року. 

Режисер Сергій Лисенко та сценарист Олександр Зінченко здобули перемогу в номінації  «За кращий твір у телевізійній сфері» за документальний фільм «Колапс: як українці зруйнували імперію зла». Робота над ним тривала майже рік. Цей документальний серіал Суспільний мовник презентував до 30-річчя незалежності України у серпні 2021 року. У ньому йдеться про роль українців у розпаді СРСР. Про події 1991 року розповідають їх учасники та свідки, також у фільмі вперше демонструються документи ЦРУ та КДБ.

За словами голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, Суспільний мовник щороку підвищує рівень своїх творчих робіт, активно бере участь у конкурсних змаганнях, представляючи гідні проєкти. Цьогоріч на здобуття премії було подано п’ять цікавих фільмів.

Олена Гусейнова та Мирослав Лаюк стали лауреатами премії імені Івана Франка в номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» за цикл радіопередач спецпроєкту «Леся Українка: 30 радіоісторій», присвяченого 150-річчю з дня народження визначної поетеси. Їх транслювали протягом лютого–березня 2021 року на радіо «Культура». 

Валерій Король і Григорій Любовець здобули перемогу в номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» за монографію «Контент негативу. Як захистити себе та країну в умовах тотального інформаційного протистояння» (м.Київ, Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2021). Автори провели дослідження сучасного інформаційного простору, визначили потенціали його технологічно-креативних станів, запропонували підходи до розуміння контраверсійності публічного простору; також розроблений проєктний концепт моделі національного інформаційного простору України. 

Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року.  Її присуджують авторам нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Нагадаємо, що серіал «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» було висунуто на здобуття  Шевченківської премії.

Книжка «Як українці зруйнували імперію зла» має вийти друком до кінця 2023 року у видавництві Vivat.

Лауреатами премії Франка у 2021 році були працівники Суспільного, члени наглядової ради НСТУ та медіаюрист. Зокрема, в номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» лауреатами стали автори книги «Суспільне мовлення в Україні: історія створення та виклики» («Друкарня Віол», Київ, 2019) Світлана Остапа, Вадим Міський та Ігор Розкладай.
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
глядачка
15:34 / 28.07.2023
Здобули! Ура! Цікаво, чи подавався ще хтось?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду