Суспільне візьме участь у міжнародному воркшопі від EURODOC-2023

Суспільне візьме участь у міжнародному воркшопі від EURODOC-2023

10:35,
24 Травня 2023
2256

Суспільне візьме участь у міжнародному воркшопі від EURODOC-2023

10:35,
24 Травня 2023
2256
Суспільне візьме участь у міжнародному воркшопі від EURODOC-2023
Суспільне візьме участь у міжнародному воркшопі від EURODOC-2023
Друга сесія міжнародної програми EURODOC-2023, до якої долучаться виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін та виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк, розпочнеться 4 червня 2023 року.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Воркшоп від EURODOC — міжнародна лабораторія творчого документального кіно — вже понад 20 років збирає навколо себе виробників-документалістів з усього світу. Спеціальна сесія воркшопу цього року присвячена продюсерам, які працюють в Україні незважаючи на війну або перебувають в еміграції, а також редакції Суспільного мовлення. Вона триватиме протягом тижня. Захід відбудеться за підтримки французької агенції з розвитку ЗМІ та журналістської освіти CFI Media Development та проєкту MediaFit від Європейського Союзу в Україні у партнерстві з Українським інститутом.

Організатори EURODOC зазначають, що українські виробники документального кіно є учасниками міжнародних навчальних сесій більше десяти років, спільно з європейськими колегами створюють відеоконтент. Також вони нагадали, що у 2021 році було заплановано такий захід провести в Україні через рік, але повномасштабне вторгнення Росії завадило його втіленню.

Слід відзначити, що з початку повномасштабної війни команда телеканалу «Суспільне Культура» презентувала низку документальних проєктів. Серед них 10 коротких документальних новел у межах проєкту «Документальні новели про війну», два документальні серіали («Між крапельками», «Спадок Терещенків»), вісім документальних фільмів («Жевріння. Дерево життя», «Службові собаки та їхні люди», «ВІДСІЧ 10/10. Як українська культура перемагає російські ракети», «Щедрик проти "русского міра"», «У пошуках Сковороди», «Kalush Orchestra, або Як ми перестали хвилюватися і виграли Євробачення під час війни», «Гудаки не люди. Свадьба буде», «М’яка сила. Зрушити Європу»).

Команда суспільно-політичного мовлення виготовила та презентувала глядачам з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 42 епізоди документального проєкту «Герої» для марафону «Єдині новини»; три серії документального проєкту «Плавильний котел»; 12 серій документального проєкту «Позиція Україна»; чотири документальні фільми: «На щиті», «Видимий ворог», «Made in колись», «Зруйновані мости».

Виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін наголошує на важливості участі у заходах подібних до EURODOC для кожного фахівця креативної індустрії, адже це не лише практика, а й можливість презентувати свої документальні проєкти на стадії девелопменту.«Маємо мету вести діалог з європейським медіасередовищем, і для цього недостатньо, наприклад, прямолінійного перекладу українського тексту субтитрами чи озвученням — потрібне розуміння усталених практик та глядацького контексту», — зазначив Лук’ян Галкін.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Суспільного Катерина Феленюк розповіла про проєкт, який вона презентуватиме на воркшопі від EURODOC-2023, та його соціальну важливість. Це проєкт про українських пресофіцерів, вона прагне після роботи з європейськими продюсерами «зробити його актуальним і для міжнародної аудиторії».

«Це важлива історія про персоніфікацію тих людей, які в стереотипах суспільства все ще залишаються усього лише речниками оперативної інформації. Глобальна важливість циркуляції правди під час повномасштабного вторгнення потребує незалежного погляду ззовні», — зазначила Катерина Феленюк.

Нагадаємо, 16 травня 2023 року відбувся допрем’єрний показ першого епізоду «Анатомія рашизму» з документального циклу «Остання війна», який створила команда Суспільного мовлення.

18 травня суспільний мовник презентував три історії документального проєкту «Позиція Україна». Майже всі знімали у прифронтовій зоні.

Журналісти-розслідувачі Суспільного отримали спеціальну відзнаку за фільм «Буча 22». Її вручено під час конференції Bucha Journalism Conference, яка відбулася 19 травня у місті Буча на Київщині.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Глобальна важливість циркуляції правди
00:40 / 26.05.2023
А на фронт кореспондентів пошлете ?
розуміння усталених практик та глядацького контексту
16:02 / 24.05.2023
А Додоликів Феленюк не повезе?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду