У Києві відбулася прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди»

У Києві відбулася прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди»

12:03,
12 Грудня 2022
2639

У Києві відбулася прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди»

12:03,
12 Грудня 2022
2639
У Києві відбулася прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди»
У Києві відбулася прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди»
Світлана Остапа: «Цей фільм — ще один доказ того, що українці і росіяни — це різні народи».

10 грудня 2022 року в столичному Українському домі відбулася презентація документального фільму «У пошуках Сковороди». Фільм до 300-річчя з дня народження видатного українського філософа створила компанія ТОВ «Діджітал Реліджн» («DGTL RLGN») на замовлення Суспільного мовлення.

Лук'ян Галкін

Виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук'ян Галкін розповів про історію створення цього фільму. «Фільм виготовлений в умовах обстрілів і знеструмлень. “У пошуках Сковороди” викладає ключові тези світогляду Григорія Савича, а також органічно поєднує їх із грізними випробуваннями сучасності. Російські окупанти невипадково обирають мішенями сакральні для української культури об’єкти, у тому числі — і сковородинівські. Звісно ж, ці спроби нищення марні, адже Сковорода — у носіях його ідей, у тих, хто обирає свободу своєю життєвою філософією», — сказав Лук'ян Галкін перед показом стрічки. 

Галкін представив творців фільму: автора сценарію Сергія Лисенка, режисера Максима Сметану, продюсерів стрічки Віталія Шереметьєва, Ольгу Бесхмельниціну та інших.

Лук'ян Галкін, Світлана Остапа, Сергій Лисенко і Максим Сметана

Сергій Лисенко сказав, що для нього та його покоління Григорій Сковорода був не забронзовілим філософом, а таким собі хіпі, в уявному рейтингу він був десь поруч із рокером Джимом Моррісоном і письменником Карлосом Кастанедою. 

На прем’єру завітали також спікери і спікерки, коментарі і роздуми яких увійшли до фільму, а саме: Тарас Лютий, Юрій Макаров, Наталя Кривда та інші. На прем'єру прийшли й представники наглядової ради та правління Суспільного. Зокрема, голова наглядової ради АТ «НСТУ» Світлана Остапа після перегляду стрічки у своєму виступі зазначила, що російський агресор століттями нищить українську історію, щоб довести свою вищість і першість. А українці століттями по крихтах цю історію збирають і бережуть всіма можливими способами.

Члени наглядової ради Суспільного Світлана Остапа, Вадим Міський та Галина Титиш

«Цей фільм  ще один доказ того, що українці і росіяни  це різні народи. У нас століттями існував дух свободи, бажання бути вільними. Григорій Сковорода  це приклад вільної людини, який любив свободу. І через триста років прямо зараз українці доводять, що ми — нація вільних, сильних людей, які люблять свободу понад усе! Дякую ЗСУ, що цей фільм «У пошуках Сковороди» було створено під час війни і що ми змогли його подивитися в Українському домі в центрі Києва»,  сказала Світлана Остапа.

18 грудня о 20:00 на телеканалі «Суспільне Культура» відбудеться прем’єра документального фільму «У пошуках Сковороди».

Андрій Таранов (у центрі)

Мирослава Барчук та Юрій Макаров

Тетяна Кисельчук

Фото: Володимира Шевчука, Світлани Остапи

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду