Ірина Цілик розповіла, яким буде радіодиктант національної єдності 2022

Ірина Цілик розповіла, яким буде радіодиктант національної єдності 2022

14:15,
1 Листопада 2022
10866

Ірина Цілик розповіла, яким буде радіодиктант національної єдності 2022

14:15,
1 Листопада 2022
10866
Ірина Цілик розповіла, яким буде радіодиктант національної єдності 2022
Ірина Цілик розповіла, яким буде радіодиктант національної єдності 2022
Авторка зізналася, що припускаюся помилок і раніше ніколи не писала радіодиктанту.

9 листопада, у День української писемності та мови, об 11:00 за київським часом розпочнеться радіодиктант національної єдності 2022.  Авторкою тексту стане українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Авторка тексту розповіла про майбутній радіодиктант у програмі «Час інтерв'ю» на «Українському радіо».

За словами Ірини Цілик, раніше вона не писала радіодиктант національної єдності. Коли до неї звернулися з пропозицією стати авторкою тексту, вона злякалася і хотіла відмовитися, бо «це занадто відповідально». Зрештою Ірина Цілик погодилася написати текст, бо вважає, що це можливість звернутися до українців в Україні і закордоном, поспілкуватися з ними про «щось важливе».

«Обираючи тему, я намагалася відштовхнутися від того, що чіпляє за живе особисто мене і те, що напевно відгукнеться багатьом іншим українцям цього року. Цей рік все ж таки особливий», – сказала вона.

Ірина Цілик зізналася, що припускається помилок. «Але всі припускаються помилок. Помилки – це наша сила. Писання диктанту – це більше про процес, ніж про результат, ми всі продовжуємо вчитися, це рух уперед. Мені йдеться тут більше про акт єднання, ніж про те, щоб написати усе ідеально, без жодної помилочки», – поділилася письменниця.

Найбільшим викликом для неї стало те, як у короткий обсяг, а текст має 200 знаків, умістити щось важливе, концентроване, те, що хотілося сказати.

На запитання, чи буде авторська пунктуація, Цілик відповіла: «Я сама думаю, чи все вірно розставила. Є професійна команда, яка мене підстрахує. Я не настільки самовпевнена, що не потребую консультування».

До методичної роботи над радіодиктантом традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко

Ірина Цілик запрошує усіх українців долучитися до написання радіодиктанту.

«У часи випробувань нам дуже важливо триматися одне одного, відчувати лікоть ближнього. Такі проєкти, такі концепції як концепція радіодиктанту – це спроба пов’язати ниточкою докупи всіх нас. Мусимо нагадувати одне одному, що ми разом, незважаючи на все те, що випало нам на нашу долю, всі ці випробування, і те, як українців рознесло по всьому світу», – сказала Цілик.

За її словами, «писання радіодиктанту матиме особливий присмак: з одного боку в цьому є певна гіркота, а з іншого боку є відчуття світла в кінці тунелю».

Нагадаємо, радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського радіо у 2000 році. З того часу він щорічно проводиться у День української писемності та мови.

9 листопада радіодиктант звучатиме на хвилях «Українського радіо» та радіо «Культура».Водночас флешмоб укотре вийде за межі суто радіоформату: він наживо транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного.

У 2021 році текст радіодиктанту «Слідом за пам’яттю» написав і прочитав в ефірі Суспільного письменник Юрій Андрухович.  Всього на перевірку до «Українського радіо» надійшло 14 573 листи з текстом диктанту. З них 1 824 — у паперовому вигляді та 12 749 — на електронну пошту. Сільська вчителька з Волині Галина Шура стала єдиною переможницею Радіодиктанту національної єдності 2021.

Фото: з фейсбуку Ірини Цілик

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду