Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки Тернопільської філії Суспільного (Оновлено)

Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки Тернопільської філії Суспільного (Оновлено)

15:59,
8 Вересня 2021
3272

Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки Тернопільської філії Суспільного (Оновлено)

15:59,
8 Вересня 2021
3272
Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки Тернопільської філії Суспільного (Оновлено)
Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки Тернопільської філії Суспільного (Оновлено)
Автори:
На початку 2021 року перед нею стояв вибір: або звільнення, або переведення на посаду оброблювача інформаційного матеріалу.

Журналістка Анжела Шова через суд поновилася на посаді кореспондентки відділу тематичного та національного контенту Тернопільської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. Її було звільнено з посади кореспондентки у зв’язку з відмовою продовжувати роботу через зміни істотних умов праці – переведення на посаду оброблювачки інформаційного матеріалу.

Про це «Детектору медіа» розповіла адвокатка журналістки Тетяна Тиханська.

За її словами, 6 вересня Тернопільський апеляційний суд ухвалив рішення на користь Анжели Шови, апеляційну скаргу Суспільного мовника, інтереси якого представляло троє адвокатів, залишили без задоволення.

«Суд залишив у силі рішення першої інстанції, яке було ухвалене 8 липня Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області. Анжела Шова була звільнена з посади кореспондентки і на цю посаду її мають поновити. Суд вирішив питання про відшкодування середнього заробітку на час вимушеного прогулу і стягнув 8 тис. грн моральної шкоди за незаконне звільнення», – сказала вона.

На думку адвокатки, така зміна істотних умов праці є незаконною. Вона сказала, що Анжела Шова за професією журналістка, має відповідний диплом, за цією спеціальністю все життя працювала й переводити її на оброблювача інформаційних матеріалів – незаконно.

«Кореспондент є кореспондентом, а оброблювач інформаційного матеріалу не потребує звання журналіста», – додала вона.  

Тетяна Тиханська розповіла, що «рішення суду в частині поновлення на роботі підлягає до негайного виконання», тобто на наступний день після його оголошення. Анжелу Шову повинні були поновити на роботі 9 липня 2021 року.

«Цього не сталося до сьогодні. За невиконання рішення суду винні особи повинні нести відповідальність. Це є також підставою для звернення до Європейського суду з прав людини», – сказала вона.

У рішенні суду першої інстанції, опублікованому в реєстрі судових рішень, ідеться, що Анжелу Шову мають поновити на посаді кореспондента. Рішення суду в частині поновлення на роботі підлягає до негайного виконання. Стягнути з Тернопільської філії на користь Анжели Шови середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 43 тис. 491 грн 16 коп. Рішення суду в частині виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання. Стягнути з Тернопільської філії 8000 грн грошового відшкодування моральної шкоди.

Наразі в Тернопільскій філії Національної суспільної телерадіокомпанії України немає посади кореспондента відділу тематичного та національного контенту. «Детектор медіа» звернувся до юристів НСТУ щодо рішення суду.

«Анжела Шова буде поновлена на роботі згідно з рішенням суду. Виконання рішення ускладнене тим, що НСТУ ще не отримала тексту постанови Тернопільського апеляційного суду», – сказала «Детектору медіа» директорка з управління персоналом Суспільного мовлення Вікторія Сидоренко

Як писав «Детектор медіа», у провадженні НСТУ у 2020 році перебувало 98 судових справ. Із трудових спорів НСТУ отримано результат на користь телерадіокомпанії у 40 справах, не на користь – 21.

Фото: сайт Тернопільського пресклубу

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Овва
11:17 / 09.09.2021
"6 вересня Тернопільський апеляційний суд ухвалив рішення на користь Анжели Шови, апеляційну скаргу Суспільного мовника, інтереси якого представляло троє адвокатів, залишили без задоволення". Тобто, одна адвокатка,котра представляла інтереси незаконно переведеної в оброблювачі кореспондентки, перемогла в суді трьох адвокатів суспільного?! А кого ще перевели в оброблювачі, ви погодилися з цим? Відгукніться!
Закон і порядок
11:04 / 09.09.2021
Цікаво, чи понесе відповідальність голова правління суспільного Микола Чернотицький за цю аферу - незаконне переведення професійних журналістів в оброблювачі ( а саме він, тоді ще на посаді члена правління НСТУ, активно впроваджував це НЕЗАКОННЕ рішення в регіональних філіях суспільного) і змусив людей звільнитись,бо вони не погодились на такі незрозумілі "зміни істотних умов праці". Чи вистачить у нього сміливості визнати незаконність цього рішення і принаймні вибачитись перед людьми?
Справедливий суддя
18:32 / 08.09.2021
В деяких регіональних філіях суспільного журналісти з вищою освітою змушені були погодитись на істотні зміни умов праці і стали таки "оброблювачами" невідомо чого. Можете дізнатись, чим саме вони нині займаються? А якщо це дійсно незаконно, як змогла довести їхня колега з Тернополя, якою є подальша доля нинішніх оброблювачів? Працюватимуть й надалі на цих посадах? І чи це не є прецедентом для суспільного і особливо для тих,хто придумав і впровадив цю аферу? У вас же є розслідувачі? Розберіться! Гадаємо,це буде досить цікаво. Особливо для європейських партнерів, які досі вірять в "успіхи суспільного" в Україні.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду