Восени у телецентрі «Олівець» відкриють постійну експозицію про нацспільноти та корінні народи

Восени у телецентрі «Олівець» відкриють постійну експозицію про нацспільноти та корінні народи

16:23,
31 Серпня 2021
2291

Восени у телецентрі «Олівець» відкриють постійну експозицію про нацспільноти та корінні народи

16:23,
31 Серпня 2021
2291
Восени у телецентрі «Олівець» відкриють постійну експозицію про нацспільноти та корінні народи
Восени у телецентрі «Олівець» відкриють постійну експозицію про нацспільноти та корінні народи
Над експозицією, яка є частиною програми «Відтінки України», працюватиме компанія Amuseum – переможець мистецького конкурсу.

До 15 листопада 2021 року на першому поверсі креативного простору телецентру «Олівець» планують відкрити постійну інтерактивну експозицію про національні спільноти та корінні народи України.

Про це «Детектору медіа» розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима.

Вона діятиме у відкритому просторі телецентру.

Фото: з архіву Суспільного мовника

На початку основою експозиції стануть роботи 24 представників національних спільнот із 9 регіонів України, які були героями документальної сторітелінгової програми «Відтінки України», що виходила в ефірі у 2020 році на регіональних телеканалах Суспільного, а також на «UA: Першому» та «UA: Культурі».

Ідея створити на базі Суспільного музей нацспільнот та корінних народів України належить Анастасії Гудимі, про яку вона сказала «Детектору медіа» на етапі задуму програми. Згодом цей проєкт почали позиціонувати як експозиція. Її вдасться реалізувати завдяки гранту Українського культурного фонду, з яким 20 липня 2021 року Суспільне підписало угоду. Після цього був оголошений мистецький конкурс на створення дизайн-концепції експозиції, в якому взяли участь компанії Amuseum, «Бі Кетчі» та агенція культурного менеджменту Port Agency (Катерина Тейлор), повідомила пресслужба Суспільного.

Пропозиції учасників оцінювала конкурсна комісія Суспільного. Захист дизайн-концепцій заслухала й експертна група: Дмитро Ананьєв — член наглядової ради НСТУ з питань нацменшин; Дарія Карякіна — ексчленкиня наглядової ради НСТУ з питань нацменшин; Сергій Пономарьов — керівник ромської програми Міжнародного фонду «Відродження»; Олена Богдан — голова Держслужби України з питань етнополітики та свободи совісті; Ольга Веснянка — правозахисниця, експертка з питань протидії дискримінації, консультантка Ради Європи; Ігор Розкладай — заступник директора Центру демократії та верховенства права, головний експерт з медійного права і Олександр Рибалко — етнодокументаліст, перекладач, дослідник культури надазовських греків.

30 серпня представники Національної суспільної телерадіокомпанії України оголосили переможцем компанію Amuseum, яка спеціалізується на розробці проєктів для музеїв, галерей і виставкових просторів. Фахівці компанії розроблятимуть дизайн-концепції інтер’єру локації експозиції та працюватимуть над її реалізацією у телецентрі.

Нагадаємо, восени 2020 року філії Суспільного транслювали перший сезон проєкту «Відтінки України», пізніше його показували на загальнонаціональних телеканалах Суспільного. Наразі Координаційний центр мовлення нацменшин і регіональні команди із Чернівецької, Одеської та Закарпатської філій Суспільного готують новий сезон проєкту про нацспільноти «Відтінки України», прем'єра якого має відбутися у вересні на регіональних телеканалах. Після виходу в ефір роботи героїв програми доповнять виставку.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Архіваріус
20:59 / 31.08.2021
Тепер вони організовують бог зна що. А ЯКОГО Х... ТРЕБА БУЛО ЗНИЩУВАТИ УНІКАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ТЕЛЕБАЧЕННЯ??????????????
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду