«Співпраця медіа України та США — це внесок у перемогу», — шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик

«Співпраця медіа України та США — це внесок у перемогу», — шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик

17:28,
9 Листопада 2022
2361

«Співпраця медіа України та США — це внесок у перемогу», — шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик

17:28,
9 Листопада 2022
2361
«Співпраця медіа України та США — це внесок у перемогу», — шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик
«Співпраця медіа України та США — це внесок у перемогу», — шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик
Шеф-редакторка новин «Суспільне Чернігів» Алла Скорик нещодавно повернулася з престуру до США, де розповідала американським журналістам про події в Україні.

Що американці знають про російсько-українську війну і від чого залежить їхня обізнаність? Чи високий рівень підтримки українців громадянами США? Шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик нещодавно повернулася з престуру до США, де розповідала американським журналістам про події в Україні. Читайте нижче про те, що її вразило найбільше. 

Інтерв’ю опубліковане на корпоративному сайті Суспільного.

Алло, розкажіть, якою була мета поїздки до США? 

— Це був престур до США на запрошення IREX in Ukraine. Це некомерційна організація, яка спеціалізується на міжнародному сприянні освіти та розвитку. IREX зібрав 14 представників українських медіа з різних міст: з Херсона, Харкова, Маріуполя, Слов’янська, Чернігова, Сум та інших.

Суспільне тривалий час є партнером програми IREX. На їхнє запрошення до нашої філії приїжджали медійники суспільних мовників США і не тільки, ділилися з нами досвідом — як побудувати медіа, яке відповідатиме міжнародним стандартам журналістики, якому довірятимуть, яке стане надійним джерелом інформації і справжнім сервісом для українців.

Наша поїздка мала бути зворотним візитом у межах освітнього обміну. Однак війна в Україні змінила плани. Ми всі розуміли, що маємо взяти максимум із цієї поїздки: розповісти світові історії з України — з окупованих і щойно звільнених міст, розказати про особливості роботи українських ЗМІ під час бойових дій.    

Як довго тривала подорож? З ким вдалося зустрітися?

 — Візит тривав тиждень. За цей час ми встигли побувати й провести зустрічі у Нью-Йорку, Вашингтоні, у Вестфілді (це містечко у штаті Нью-Джерсі).

У Нью-Йорку ми зустрілися з командою CBS. Ця зустріч відбулася саме 10 жовтня, коли росіяни масовано обстріляли Україну ракетами. Всі новини телеканал розпочинав подіями в Україні. Ми поговорили з редакторами, які профільно займаються темою війни. Від початку повномасштабного вторгнення росії CBS постійно має групу репортерів в Україні: 4-7 людей, залежно від ротації, і на їхні репортажі дуже чекають. Колеги зізналися нам, що так зблизька, просто під лупою, не висвітлювати ще жодної війни, що історії українського спротиву і боротьби, а ще — жорстокості росіян, яку бачать їхні кореспонденти у звільнених після окупації містах та селах, не залишають байдужими американців.

У Вестфілді ми зустрілися із давнім другом Суспільного в Україні Філом Алонджі. Він приїжджав у Київ та Чернігів у 2018 році, бачив, як ми працюємо, ділився своїм досвідом роботи на суспільному мовнику штату Нью-Джерсі NJTV. Він влаштував зустріч із журналістами, ми поділилися особливостями роботи українських ЗМІ в умовах бойових дій, на лінії зіткнень та з окупації, в умовах відсутності світла чи обмеженого інтернету.

У Вашингтоні зустрілися із командою The Wall Street Journal, яка активно пише про війну в Україні. І — що здивувало мене особисто — до дрібниць володіють інформацією і розуміються на ментальних особливостях українців. Взагалі в США зараз нікому не треба пояснювати, що Україна — не росія, і чим ми відрізняємося. Це дуже помітно. І в цьому велику роль відіграли медіа США.

Ще була зустріч у Посольстві України в США, відвідали онлайн-видання Slate, IREX організував пресконференцію у своєму офісі у Вашингтоні, запросили журналістів, представників громадських організацій.

Як люди в Штатах реагують на ваші розповіді? Загалом, що знають про події в Україні?

 — Я їхала у США з величезними сумнівами, а повернулася із відчуттям підтримки. Не потрібно недооцінювати роль іноземних ЗМІ і їхнього внеску в нашу боротьбу. Коли фото з України друкують на перших шпальтах, коли цій темі приділяють увагу в новинах і інформаційних токшоу, то не дивно, що таксисти, які підвозили нас із зустрічі на зустріч, чи продавці в магазинах запитували про Маріуполь і Харків, про міста, назви яких вони не могли чути до лютого 2022 року.

Мені дуже запам’ятався один момент: дізнавшись, що везе групу з України, таксист дістав синьо-жовтий прапор. Він возить його із собою на знак підтримки, хоча ніколи в житті не був в Україні й не має тут родичів чи знайомих. Ми — перші українці, яких він побачив отак зблизька. Його дуже дивувало, що ми не шукаємо можливості залишитися у США в безпеці, а повертаємося додому продовжувати свою боротьбу. Сказав, що супротив, який чинять українців, це те, що його щодня надихає.

Був іще один момент біля Капітолія у Вашингтоні, коли молодий хлопець українською мовою з американським акцентом попросив: «Чи не могли б ви зробити фото?». Він дитиною емігрував з батьками до США з Дніпра і йому було просто приємно поговорити українською. У великих містах, зокрема в Нью-Йорку, можна побачити, як синьо-жовтим підсвічують великі офісні центри, ми бачили дуже багато прапорів на балконах, біля будинків і різних установ. Водночас не можна недооцінювати вплив російської пропаганди. Ще досі певний відсоток людей дивиться і читає виключно російські медіа. Однак за час мого перебування у США я не побачила і не зустріла людину, яка б пишалася своїм російським громадянством і радісно про це висловлювалася. 

Чи доводилося зустрічатися з людьми, налаштованими вороже?

 — Багато росіян ми побачили у Варшаві. Там працює Консульство США і, наскільки я зрозуміла, туди вони поїхали за оформленням віз. Я розговорилася з жінкою із Курська, вона підсіла до мене за сніданком в готелі, і це був шанс, як на мене, розповісти й показати, що відбувається в Україні просто зараз, і пояснити нарешті «чому і за що». Вона щиро дивувалася, чому і за що вони не можуть так просто, як раніше, оформити візу, чому родичі з України припинили спілкування, а люди в інших країнах відвертаються і відмовляються допомагати, коли бачать червоний паспорт. Мусила показати і розказати про братські могили у звільнених з окупації містах та селах, про зґвалтування, катування та вбивства, про бомбування і життя в укриттях. Найгірше, що я не побачила на обличчі особливої емпатії. Таке враження, що вона забула, що таке співчувати й поділяти горе. Сказала, що такого їм не показують їхні ЗМІ, і тому вона не знає, кому вірити.

А ось протилежний випадок. Познайомилася у потязі з лікарем-кардіологом з Еквадору, який залишив росію ще у 2014 році. Мене вразило, що він не просто підтримує Україну. Влітку він зібрав кілька валіз із медикаментами й поїхав разом з іншими лікарями-волонтерами обстежувати людей у звільнених після окупації селах. У нього ще досі є паспорт громадянина рф. Щоб позбутися його, потрібно повертатися у країну, яку він залишив вісім років тому. Те, що він робить, це не просто підтримка, це внесок. Але, на жаль, це не правило, а радше виняток.

Наскільки важливою є взаємодія між Україною та США на рівні співпраці ЗМІ, громад чи окремих людей?

 — Співпраця між Україною та США на рівні медіа — це внесок у перемогу. І це не просто гучні слова. У кожній розмові з нашими колегами-журналістами я намагалася донести думку, що підтримка України — це їхній внесок у світовий порядок безпеки. Що труднощі, які відчувають американці чи європейці на побутовому рівні, — це ніщо порівняно з відчуттям свободи й безпеки. А воно може бути тільки тоді, коли Україна переможе.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду