Три проєкти Суспільного стали переможцями премії «Честь Професії»

Три проєкти Суспільного стали переможцями премії «Честь Професії»

09:30,
30 Вересня 2022
2188

Три проєкти Суспільного стали переможцями премії «Честь Професії»

09:30,
30 Вересня 2022
2188
Три проєкти Суспільного стали переможцями премії «Честь Професії»
Три проєкти Суспільного стали переможцями премії «Честь Професії»
Перемогу здобули спеціальний кореспондент «Суспільне Чернігів» Олександр Котенко, Антоніна Торбіч, Анна Хіночик, Владислав Мартинчук (агенція журналістських розслідувань «Четверта влада») у співпраці з «Суспільне Рівне» та журналістка «Суспільне Запоріжжя» Наталія Андреєва з командою.

Переможцями XIII конкурсу професійної журналістики «Честь Професії» стали три проєкти Суспільного.

За перемогу цьогоріч змагалося 50 матеріалів-фіналістів у 6 основних, 2 спеціальних номінаціях та за 8 спецпризів конкурсу. Усього учасники подали 902 журналістські матеріали, оприлюднені в медіа з 1 січня 2021 року до 31 травня 2022 року. 

Переможець спецпризу «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа» — «Історія чоловіка, який вибрався з могили після розстрілу. Лежав між двома вбитими братами»

Автор: Олександр Котенко, спеціальний кореспондент Суспільне Чернігів.

«Чому подав саме цю історію: по-перше, я тричі їздив в цей населений пункт в Чернігові, шукав саме Миколу Куліченка, який вибрався з могили — не вдалося його знайти, сусіди довго не відкривали, де ж він знаходиться. Ми знали, де він живе, але він проживав потім у батька свого. 

І це дійсно така історія, коли ти приїжджаєш на могилу, де він був закопаний, разом зі своїми братами, враховуючи, що їх трьох розстріляли, йому просто пощастило, що він в певний момент поворушив головою і куля пройшла на виліт.

Чернігівщина і саме люди на Чернігівщині з перших днів повномасштабного вторгнення на собі відчули, що таке війна і що таке “рускій мір”. І ось саме Микола Куліченко, я думаю, відчув це найбільше серед усіх людей на Чернігівщині, а історій жахливих там багато. Тому дякую Миколі Куліченко, що він вижив. Слава Україні», — сказав Олександр Котенко під час отримання спецпризу. 

Зміг вибратися з могили після того, як росіяни розстріляли його в лісопосадці разом з двома братами. Це сталося на Чернігівщині. Троє братів потрапили у полон до росіян після окупації села, пройшло три доби допитів та розстріл. Після звільнення села могилу розшукали, там було вже два тіла. У чоловіків були зв'язані ноги та руки і вогнепальні поранення в голову, підтвердив Суспільному прокурор Чернігівської окружної прокуратури Сергій Хамайко. Журналісти Суспільне Чернігів знайшли третього брата і показали його історію.

Переможець спецпризу «Найкраще розслідування у локальному медіа» — «Чорна скринька: чому пацієнти у Рівному платять за операції»

Автори проєкту: Антоніна ТорбічАнна Хіночик, Владислав Мартинчук (агенція журналістських розслідувань «Четверта влада») у співпраці із Суспільне Рівне.

«Це перша моя вагома нагорода в журналістиці, і це дуже велике для мене свято, я дякую своїй команді, яка допомагала мені робити цю роботу. 

З приводу цього матеріалу:  я думала це вже після повномасштабного вторгнення — про взагалі вразливість людини, і в яких моментах вона найвразливіша. І я зрозуміла, що це людина, яка хворіє, тому що окрім тягаря війни вона ще несе тягар своєї хвороби й інколи дуже серйозної хвороби. І коли в лікарнях дозволяють собі маніпулювати медпацієнтами й вимагати з них заплатити гроші за те, за що вони не мали би платити. І коли це також продовжується — а я це вже побачила, і є підтвердження цього навіть з вчорашньої розмови з однією з героїнь мого сюжету, що така практика продовжується і далі — це дуже великий цинізм і я розумію, що ця нагорода, дійсно, вона є, але непочатий край роботи у цьому напрямку все ж таки залишається. 

І, я сподіваюся, настане колись той момент, коли лікарі, керівники медичних закладів — вони не просто будуть боятися брати з пацієнтів гроші за ті речі, за які вони не мали би їх брати, а в них нарешті проснеться совість. І вони будуть думати про те, що взявши гроші з когось, вони вганяють, можливо, в боргову яму котрогось зі своїх пацієнтів, який бореться з хворобою і ще й мусить думати про те, звідки взяти гроші», — розповіла Анна Хіночик під час промови із нагоди отримання спецпризу. 

Журналісти-розслідувачі агенції «Четверта влада», готуючи матеріал на замовлення Суспільного, знайшли докази, що прооперовані у Рівненських міській та обласній лікарнях самостійно оплачували базові медичні послуги, за які вже сплатила Національна служба здоров’я України. І гроші ці потрапляли не на офіційні рахунки медзакладів, а у кишеню медпрацівникам та приватним структурам. У другій частині розслідування — про те, як порушують права пацієнтів у Рівненській міській лікарні.

Програма стала однією з шести проєктів-переможців всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування».

Переможець спецпризу «Найкраща публіцистика в локальному медіа» — «Як живе підрозділ українських воїнів, які боронять Запорізький край»

Автори: журналістка Наталія Андреєва, монтажер Максим Савчук (Суспільне Запоріжжя), Олександр ГолобородькоОлександр Рубан

«Я не готувала промову, бо абсолютно не вірила в те, що таке можливо, я надзвичайно зараз рада. Поки дивилася тих колег, які також брали участь у номінації про найкращу публіцистику, мені вкотре спала на думку фраза, яку я люблю повторювати “Журналістика — це найцинічніша професія у світі, але ми, журналісти, є циніками для того, аби цинізму у світі ставало все менше”. І цей репортаж, який ми робили разом з моїми друзями, у такій чоловічій колаборації, — це, якраз, мені здається й доводить, що люди, які насправді стоять на нульових позиціях, які можуть загинути будь-якої миті, які мали б стати циніками, бо вони на війні — вони показують всю максимальну людяність, яка є в їхніх серцях. І, власне, після цієї роботи я зрозуміла, що війна —  це не стільки про страх і про ненависть, це про любов: про любов до своїх побратимів, посестер, про любов до України, про любов до всього того, що ми захищаємо. Я надзвичайно щаслива і мені, мабуть, вперше в житті бракне слів», — сказала Наталія Андреєва під час онлайн-включення. 

Бригади територіальної оборони Запоріжжя — потужна складова Сил оборони Запорізького краю. Вони виходять на бойові завдання майже на всій лінії зіткнення із російськими окупаційними військами. Як живе і з кого складається один із підрозділів українських воїнів  у матеріалі.

Додамо, «Честь Професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010 року. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа. 

Всі імена переможців конкурсу «Честь професії-2022» тут.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
doudger
00:17 / 28.06.2023
Diagnostic mammography images are generally required to obtain a diagnosis buy cialis on line
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду