У філіях Суспільного стартують проєкти регіональних журналістських розслідувань

У філіях Суспільного стартують проєкти регіональних журналістських розслідувань

11:26,
5 Травня 2021
4568

У філіях Суспільного стартують проєкти регіональних журналістських розслідувань

11:26,
5 Травня 2021
4568
У філіях Суспільного стартують проєкти регіональних журналістських розслідувань
У філіях Суспільного стартують проєкти регіональних журналістських розслідувань
У травні відбудуться прем’єри шести програм журналістських рослідувань.

6 травня о 19:55 регіональні телеканали філій Суспільного мовлення «UA: Суми» та «UA: Черкаси» покажуть проєкти журналістських розслідувань «Під прицілом» і «Лакмус». 

8 й 9 травня ці програми покажуть на всіх інших регіональних каналах філій. Про це повідомили на корпоративному сайті Суспільного.

Загалом, у травні відбудуться прем’єри шести програм журналістських рослідувань, які перемогли у конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування». Їх виробляють незалежні продакшни на аутсорсі. Редакційний супервайзинг проєктів здійснюють журналісти-розслідувачі Суспільного Інна Білецька та Дмитро Бондар.

За словами генеральної продюсерки регіонального мовлення Марії Фрей, з юридичною експертизою журналістам допомагає Інститут розвитку регіональної преси.

Проєкт «Під прицілом» на «UA: Суми» виходить два сезони поспіль. Авторка й ведуча  програми — Олена Адаменко. Раніше вона працювала на каналі «UA: Суми» і займалася розслідуваннями.

Про локальні проблеми, корупційні порушення на Черкащині широкому загалу розповідатиме команда під керівництвом Єлєни Щепак. Журналісти вже мають досвід розслідувань злочинів чиновників. Раніше ці розслідування друкувалися у текстовому форматі.

«У розслідуваннях “Лакмусу” ми демонструємо, як корупція у різних сферах життя негативно впливає на суспільно важливі речі. Зловживання на харчуванні у дитячих садках, безкарність чиновників-корупціонерів, ремонт доріг за завищеними цінами — на жаль, подібні історії типові не лише для Черкас, а й для інших міст України. Наша ціль — не просто висвітлити проблему, а й розповісти, як громадяни можуть впливати на її розв’язання. Адже саме небайдужість людей та їхня активна громадянська позиція часто є каталізатором для подолання корупції в органах влади», — розповіла Єлєна Щепак.

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше в грудні 2020 року. У регіональних філіях Суспільного пройшли пітчинги 18 проєктів розслідувань.  

У лютому 2021 року стали відомі назви шести проєктів-переможців: «Лакмус» — «UA: Черкаси», «Червона лінія»  — «UA: Волинь», «Четверта влада» — «UA: Миколаїв», «Під прицілом» — «UA: Суми», «#інсайд» — «UA: Львів» і «Четверта влада» — «UA: Рівне». 

Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

Додамо, у Центральній дирекції Суспільного у червні 2019 року створили творче об’єднання «Журналістських розслідувань», яке очолила Інна Білецька.

За цей час вони зняли три фільми-розслідування. Першим був фільм-розслідування про трагедію зі зруйнованим будинком на Львівщині «Дрогобич 101/1», який потрапив до десяти найкращих робіт цьогорічного Національного конкурсу журналістських розслідувань та спеціальних репортажів.

Другою стала стрічка про приголомшливі реалії української психіатричної системи «Сто років ізоляції».

Фільм «Помилка 83» — третє розслідування власного виробництва журналістів Суспільного.

У грудні 2020 року вийшов фільм-розслідування «Канабіс. Особливо небезпечний» про медичний канабіс в Україні. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду