Продюсерка Рівненської філії НСТУ звинуватила НСЖУ у поширенні неправди про скорочення. У НСЖУ шкодують про це

Продюсерка Рівненської філії НСТУ звинуватила НСЖУ у поширенні неправди про скорочення. У НСЖУ шкодують про це

12:58,
31 Січня 2018
5166

Продюсерка Рівненської філії НСТУ звинуватила НСЖУ у поширенні неправди про скорочення. У НСЖУ шкодують про це

12:58,
31 Січня 2018
5166
Продюсерка Рівненської філії НСТУ звинуватила НСЖУ у поширенні неправди про скорочення. У НСЖУ шкодують про це
Продюсерка Рівненської філії НСТУ звинуватила НСЖУ у поширенні неправди про скорочення. У НСЖУ шкодують про це
Продюсерка Рівненської філії Національна суспільна телерадіокомпанія України Інна Білецька звинуватила Національну спілку журналістів України у поширенні неправдивої інформації про зміни, які відбуваються у компанії. За її словами, на сайті НСЖУ на 90% поширена неправдива інформація про скорочення штату та закриття програм. Вона вимагає спростування та оприлюднення списків усіх членів НСЖУ в Рівненській області. У НСЖУ прийняли рішення про публікацію у себе на сайті у повному вигляді блогу Інни Білецької, таким чином надавши їй спростування.

Інна Білецька  у своєму блозі на сайті 4vlada.com підкреслила, що Національна спілка журналістів України в офіційній заяві пише таке: «29 січня 2018 року на сайті Національної спілки журналістів України за підписом служби інформації НСЖУ була опублікована недостовірна інформація, яка стосується філії «Рівненська регіональна дирекція ПАТ «НСТУ», а саме ось цей фрагмент:

"Під вивільнення потрапили високопрофесійні журналісти, які створювали доволі рейтингові телепрограми, як, наприклад, "Перехрестя правди" чи "Зона конфлікту". Ці та низку інших цікавих програм за вказівкою з Києва закрили, а натомість в ефір щоранку випускають низькопробне шоу. За "бортом" опинилися, зокрема, журналісти з багаторічним досвідом Валентина Романюк, Оксана Пицька, Алла Сищук, Петро Мідріган. Останній, до речі, є заслуженим журналістом України, відпрацював у колективі ОДТРК понад 30 років, має на утриманні двох малолітніх дітей, а до виходу на пенсію йому залишилося якихось три з половиною роки"».

Продюсерка з’ясувала, що автором цього тексту є  Дмитро Тарасюк, інструктор відділу пропаганди Гощанського райкому. У 1984 – інструктор відділу пропаганди та агітації Гощанського райкому КПУ. У 1987 – лектор відділу пропаганди та агітації Рівненського обкому КПУ. Нині – Голова осередку НСЖУ.

«І все опубліковане про Рівненську філію на 90 відсотків неправда, не кажучи уже про порушення в публікації таких стандартів з Кодексу етики українських журналістів, прийнятих НСЖУ:

9. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

10. Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

12. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності», – наголошує пані Білецька.

За її словами, неправдою є наступне. За її даними, двоє з перелічених людей – Валентина Романюк і Оксана Пицька пішли, бо самостійно прийняли таке рішення. Я, до речі, сподіваюсь на подальшу співпрацю з ними в нових проектах. Петро Мідріган – один з багаточисленних керівників, які працювали в штаті РТБ до реформи – директор ТВО «Телемовлення» відмовився від пропозиції працювати у відділі програмування. Алла Сищук – завідувачка ТВО «Новини» справді отримала повідомлення про скорочення, відмовившись від можливості продовжувати роботу на декретному місці.

«Жоден з проектів на РТБ закритий не був. Тим більше за вказівками з Києва. Виробництво справді важливого для глядачів «Перехрестя правди» зупинено, через брак виробничих потужностей. Тимчасово, я справді в це вірю», – зазначила вона.

Вона зазначила, що з «Зоною конфлікту» голова осередку погарячкував.

«Пане Дмитро, я не могла закрити «Зону конфлікту», бо тоді б мені довелося потрапити в вашу реальність, в якій ця програма існує і створюється. Програма, рейтингова і цікава, як ви пишете, на відміну від «низькопробного ранкового шоу», припинила своє існування у 2011 році. Тобто 7 (СІМ) років тому», – зауважила вона.

Інна Білецька написала: «Вимагаю спростування – раз. Вимагаю оприлюднення списків усіх членів НСЖУ в Рівненській області на предмет звірки з тим, хто з них журналісти, хто в прес-службах, а хто просто приходив в НСЖУ, щоб отримати зброю».

Перша секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ на запит сайту «Суспільне мовлення» повідомила, що на адресу голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка надійшов лист від продюсерки філії «Рівненська регіональна дирекція» ПАТ «НСТУ» Інни Білецької щодо публікації на сайті НСЖУ 29 січня 2018 р. під заголовком «Обґрунтування необхідності масових скорочень у філіях НСТУ викликає сумніви, – НСЖУ».

«Автор листа вимагає спростувати недостовірну інформацію, яка стосується Рівненської філії. Ознайомившись із листом та аргументацією, ми прийняли рішення про його публікацію на сайті у повному вигляді. Таким чином, право на відповідь Інні Білецькій було надано. Шкодуємо, що отримана від наших активістів спілки інформація щодо ситуації в Рівненській філії виявилася недостатньо перевіреною, та висловлюємо готовність надати право на відповідь тим особам, чиї прізвища згадувалися. Цими днями ми отримуємо багато листів від членів спілки, голів первинних, міських, обласних організацій, які стурбовані шаленими темпами скорочень у філіях ПАТ «НСТУ». Розуміємо емоції, з якими наші активісти реагують на події, адже оголошене скорочення є найбільшим одночасним звільненням журналістів за останні 27 років. Вважаємо за важливе оприлюднювати насамперед думку самих журналістів, оскільки іншого майданчика у них немає. Позиція менеджменту і наглядової ради ПАТ «НСТУ» із приводу конкретних ситуацій раніше були представлені на сайті НСЖУ. В даному випадку дякуємо Інні Білецькій за роз’яснення ситуації в Рівненській філії», – зазначила Ліна Кущ. 

Нагадаємо, станом на друге квітня 2018 року кількість штатних посад у Національній суспільній телерадіокомпанії України становитиме 4087. Ще у жовтні 2017 року кількість штатних посад у всій телерадіокомпанії складала 7318,25. У грудні штат НСТУ складає 6900. До квітня штат НСТУ оптимізують на понад 3 тис. посад.

Додамо, що у кожній філії НСТУ основа буде становити 90-100 посад. Як сказав член правління НСТУ Микола Чернотицький, з частиною колективу змінимо форму співпраці, дехто буде переведений на цивільно-правові угоди.

У звязку із оптимізацією штату НСТУ організувує ярмарки вакансій для працівників Суспільного, що будуть звільнені внаслідок скорочення. ТакожНСТУ провела переговори з Державною службою зайнятості України, щоб посприяти якнайшвидшому працевлаштуванню людей, які вивільняються внаслідок скорочення штату компанії.

Сергій Томіленко зібрав коментарі членів НСЖУ, які є працівниками обласних філій НСТУ, і потрапили під скорочення. Він запевняє, що сотні працівників регіональних філій НСТУ опинилися перед вибором переїхати до іншої області на низькооплачувані чи «декретні» посади або звільнятися.

Секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Вадим Міський звернувся до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка із пропозицією організувати для членів НСЖУ навчання з профорієнтації та перекваліфікації замість того, щоб роздмухувати скандал щодо скорочень на Суспільному.

Фото: Facebook-сторінка Інни Білецької

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду