Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 17–21 червня 2019 року

Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 17–21 червня 2019 року

11:21,
29 Червня 2019
3534

Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 17–21 червня 2019 року

11:21,
29 Червня 2019
3534
Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 17–21 червня 2019 року
Моніторинг підсумкових випусків новин «Українського радіо» за 17–21 червня 2019 року
У випусках новин «Українського радіо» на звітному тижні червня, порівняно з попереднім дослідженим періодом у березні цього року, трохи збільшилася кількість порушень стандарту достовірності інформації.

У тексті кожного матеріалу маркуються ключові ознаки порушень стандартів:

жовтим шрифтом — ознаки порушення стандарту відокремлення фактів від думок (тобто журналістські оцінки й висновки, а також слова, які є маркерами суб’єктивної думки),

голубим шрифтом — ознаки порушення стандарту достовірності інформації (тобто відсутність чи розмитість посилання на надійне джерело інформації),

червоним шрифтом — ознаки порушення стандарту точності (тобто фактична неточність або критична для точності розмитість фактичної інформації).

Зауваження в тексті даються так: (напівжирним шрифтом і в дужках).

У кінці сюжету напівжирним шрифтом описово — про порушення стандартів оперативності, балансу думок і повноти інформації, якщо вони є.

Також подано важливі теми кожного дня, про які не згадувалося у випуску новин.

Порушення стандартів точності й оперативності визначаються за допомогою повідомлень агентства УНІАН. Якщо певний факт «UA: Перший» і «Українське радіо» подають однаково, а УНІАН інакше, — в таких випадках правильною вважається подача факту каналами.

Нагадаємо, що новини, котрі звучать в ефірі каналів «Українського радіо», з 2018 року передані у відання об'єднаного Департаменту інформаціного мовлення НСТУ, розташованого в телецентрі «Олівець», який виготовляє новини для центральних каналів телебачення та радіо.

Оскільки на «Українському радіо» немає випуску, який міг би вважатися підсумковим, у моніторингу розглядаємо п'ять щогодинних випусків, які виходять в ефір у прайм-таймі, — це випуски за 18:00, 19:00, 20:00, 21:00 і 22:00. Якщо в інших випусках протягом дня виходять матеріали на головні суспільно-політичні теми дня або матеріали, в яких є ознаки замовності, — їх також розглядаємо в моніторингу. Не розглядаємо повних повторів матеріалів і повторів зі змінами по формі (тобто коли ці зміни не стосуються появи в матеріалі нових фактів і / або нових коментарів).

Таблиця. Порушення стандартів інформаційної журналістики в підсумкових випусках новин «Українського радіо»:

Період моніторингу: 17–21 червня 2019 року

Для збільшення зображення клікніть на нього

*Перше число — абсолютна кількість, друге — відсоток від загальної кількості досліджених матеріалів.

У випусках новин «Українського радіо» на звітному тижні червня, порівняно з попереднім дослідженим періодом у березні цього року, трохи збільшилася кількість порушень стандарту достовірності інформації (із 7 до 9 %). Доволі відчутно збільшилася кількість порушень стандарту відокремлення фактів від думок (з 3 до 13 %). Порушення інших стандартів було на тому ж рівні. Цього разу зафіксовано два матеріали з ознаками можливої замовності, чого не було у двох попередніх моніторингах.

На звітному тижні стандарт балансу думок було порушено у трьох матеріалах із 68 досліджених (або в 4 % досліджених матеріалів).

У матеріалах 17 і 18 червня слово для політичних заяв одноосібно надається президенту Володимиру Зеленському. У матеріалі 20 червня про затримання підозрюваного у вбивстві дівчинки на Одещині не відображено позицію самого підозрюваного.

На звітному тижні стандарт оперативності подачі інформації не було порушено в жодному матеріалі (0 %).

Стандарт достовірності подачі інформації було порушено у шести матеріалах із 68 досліджених (9 %).

Найбільше таких порушень — це неперсоніфіковані посилання на джерела інформації в певних структурах чи установах:

«Про це повідомили у Головному управлінні Держслужби надзвичайних ситуацій Херсонської області» (17 червня).

«Як повідомили в Адміністрації президента, на зустрічі йшлося про припинення війни і повернення заручників» (18 червня).

«Буквально кілька хвилин тому у пресслужбі нам повідомили, що ЦВК вже другий раз за день заміновано» (20 червня).

«Як повідомили у пресслужбі політсили, прощання з Дмитром Тимчуком відбудеться завтра у столичному Будинку офіцерів» (21 червня).

«У пресслужбі компанії “Нафтогаз” обіцяли прокоментувати ситуацію найближчим часом» (21 червня).

Двічі — посилання на інтернет-сторінку Конституційного Суду:

«Про це йдеться у рішенні, викладеному на сайті суду» (20 червня).

«Про це йдеться у рішенні, викладеному на сайті суду» (21 червня).

Будь-яка сторінка в інтернеті, в тому числі й будь-яка офіційна, не є достовірним джерелом для посилання. Роблячи це, редакція ризикує подати в ефІр неправдиву інформацію, яка на цій сторінці може бути розміщена хакерами (зацікавленими сторонами у конфлікті чи спецслужбами). У такій різко конфліктній темі ймовірність появи подібного фейку є дуже високою. Інформація з будь-якої сторінки офіційної установи потребує обов'язкового підтвердження у конкретного посадовця, який компетентний у тому, що контент інтернет-сторінки його установи відповідає дійсності. І тоді інформація подається вже з посиланням на цього конкретного посадовця. 

Ще у двох випадках — абстрактні посилання на невизначену кількість носіїв суб’єктивної думки:

«Тихонівський храм Михайла Архистратига вважається історико-архітектурною перлиною Північної Таврії, а для парафіян — духовним центром» (17 червня). Ким саме вважається?

«Депутати, які звернулися до суддів з поданням, назвали таке рішення прецедентом» (21 червня).

Стандарт відокремлення фактів від думок порушено в дев'яти матеріалах із 68 досліджених (13 %).

У всіх випадках це було вживання оцінної лексики.

«На Луганщині люди оговтуються після буревію» (17 червня).

«Назва формату походить від зустрічі глав чотирьох держав: України, Франції, Німеччини та Росії, яка вперше відбулася 6 червня 2014 року у містечку Бенвіль, Нормандія, в рамках відзначення 70-ї річниці операції “Оверлорд” та відкриття так званого другого фронту Другої світової війни» (17 червня).

«Тихонівський храм Михайла Архистратига вважається історико-архітектурною перлиною Північної Таврії, а для парафіян — духовним центром. На Трійцю у Тихонівському храмі традиційно хрестять дітей. Народні гуляння у Тихонівці також традиційні» (17 червня).

«Володимир Зеленський зазначив, що обмін людей хоча б 10 на 10 чи 15 на 15 міг би засвідчити бажання іншої сторони почати процес деескалації» (18 червня).

«СБУ оголосило про підозру у справі організації теракту колишньому ватажку бойовиків самопроголошеної “ДНР” Ігорові Гіркіну та російському розвіднику Сергієві Дубінському» (19 червня). «Самопроголошений» — це оцінна лексика з урочистого стилю, який не пасує до таких утворень, як «ДНР». 

Точне визначення – «самоназвана "ДНР"», «самоназвана "ЛНР"» (вони самі себе так назвали). «Проголошувати» – це визначення урочистого акту, яким не є російська окупація українських територій зі створенням псевдореспублік. 

«Також українська сторона наголосила на неприпустимості видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донеччини та Луганщини» (19 червня).

«Ось така ситуація наразі непевна у Центральній виборчій комісії» (20 червня).

«Нині світ стикнувся з найвищим рівнем вимушеного переміщення. Небувала кількість людей змушена залишати свій дім у пошуках безпечного притулку» (20 червня).

«Про це “Українському радіо” заявив керівник відділу кадрів вишу Олексій Іванченко» (21 червня).

На звітному тижні стандарт точності подачі інформації було порушено в одному матеріалі із 68 досліджених (1 %).

«Через грози, шквалистий вітер у трьох областях — Львівській, Закарпатській та Луганській — 107 населених пунктів лишилися без світла» (17 червня). Точне визначення — «лишилися без електрики».

Стандарт повноти подачі інформації так чи інакше порушено у 34 матеріалах із 68 досліджених (50 %).

У всіх випадках це недостатня деталізація в коротких матеріалах.

Протягом звітного тижня на каналі було два матеріали з ознаками можливої замовності (2 %).

Це типові «паркетні» матеріали про відвідини президентом Зеленським Франції (17 червня) і Німеччини (18 червня). Слово надається лише Зеленському, використовується лексика урочистого стилю («заявив»), не наводяться необхідні бекґраунди, зокрема те, що нинішні висловлювання Зеленського щодо шляхів до припинення війни з Росією різко суперечать його передвиборній риториці з цієї теми і його критики на адресу свого попередника Петра Порошенка за саме таку зовнішню політику.

17 червня (понеділок):

Випуск о 18:00

1. «Дванадцять багатоповерхівок пошкодила вчорашня злива з градом у Сватовому на Луганщині

Ведуча: На Луганщині люди оговтуються після буревію. Вчора у Сватовому вітер позривав дахи, пошкодив вікна. Подекуди буревій валив дерева. Також 15-хвилинна злива з градом пошкодила 12 багатоповерхівок. Нині у місті підраховують збитки. Говорить заступник начальника Сватівського відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій Луганської області Сергій Якухін.

Сергій Якухін, заступник начальника Сватівського відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій Луганської області: Знищено покриття спортивної зали, актової зали, їдальні на площі 800 метрів квадратних. Також пошкоджено покриття на площі 700 метрів квадратних міжкорпусних коридорів. Найбільше пошкоджено житловий будинок під номером 9, також на кварталі Мирний, де пошкоджено більше ніж 40 метрів квадратних покриття. На решті 12 житлових будинках багатоквартирних, в більшій частині зірвані коньки та частково шиферне покриття.

Ведуча: Без даху та вікон частково залишилася 8-ма місцева школа. Скільки коштів потрібно для її відновлення — визначить експертна комісія, сказала заступниця голови Сватівської райдержадміністрації Ганна Лемешко.

Ганна Лемешко, заступниця голови Сватівської райдержадміністрації: На сьогодні ще неможливо сказати суму збитків, яких зазнала загальноосвітня школа № 8, тому що експертна оцінка буде лише проводитися. Але ми всі розуміємо, що розмір цих коштів може сягати декілька мільйонів гривень. Таких коштів, на жаль, у районному бюджеті немає. Тому плануємо звертатися до Луганської обласної державної адміністрації, з проханням про допомогу».

2. «Десять разів станом на 12-ту годину російські окупаційні війська порушили режим тиші на лінії розмежування

Ведуча: Десять разів станом на 12 годину російські окупаційні війська порушили режим тиші на лінії розмежування. Зокрема, двічі противник відкривав вогонь з мінометів заборонених калібрів. Про це на брифінгу повідомив представник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. За його словами, загиблих і поранених серед українських військових — немає.

Олександр Мотузяник, представник Міністерства оборони України: 5 разів ворожі постріли з гранатометів та кулеметів великих калібрів лунали вранці біля селища Південне і Новотошківське, що на Луганському напрямку. І також 5 разів противник порушував режим перемир’я на Донецькому напрямку, де потрапляли під ворожий вогонь наші укріплення біля Широкіного, Лебединського, Талаківки, Піщєвика і Водяного. Окупаційні війська застосовували, переважно, гранатомети різних типів, зокрема, СПГ, а також стрілецьку зброю. Найбільш потужним був ворожий обстріл біля селища Кримське, де ворог застосував 82-й калібр з витратою 28 мін. Міномети цього ж калібру противник застосував під час обстрілу опорних пунктів українських військ біля Попасної, де випустив близько десятка мін.

Ведуча: Нагадаю, минулої доби ворог відкривав вогонь 30 разів. Двоє українських армійців дістали поранення».

3.«Рятувальники почали розмінування міноносця “Фрунзе” у Чорному морі

Ведуча: Рятувальники почали розмінування міноносця “Фрунзе”, який затонув у часи Другої світової війни в Чорному морі. Про це повідомили у Головному управлінні Держслужби надзвичайних ситуацій Херсонської області. Судно з боєприпасами затонуло в районі Тендрівської коси. Вчора піротехнічна група знищила 35 вибухонебезпечних снарядів різного калібру».

4.«Два випадки укусів змій зареєстрували минулої доби на Львівщині

Ведуча: Два випадки укусів змій зареєстрували минулої доби на Львівщині. Обидва сталися у Сколівському районі. Потерпілих госпіталізували, розповів “Українському радіо” речник обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Ігор Курус.

Ігор Курус: У реанімаційне відділення Сколівської центральної районної лікарні поступили чоловік 1985 року народження, з діагнозом “укус змії правої кисті”. Це мешканець Львова. Другий випадок трапився у Сколівському районі. Поступив чоловік 1972 року народження, з діагнозом “укус змії лівої ноги”. Потерпілий — мешканець міста Київ. Загалом з початку року зареєстровано та госпіталізовано 16 осіб із діагнозом “укус змій”».

5. «Всеукраїнський фестиваль всебічного розвитку людини “Коловрат” вчетверте відбувся у Кропивницькому

Ведуча: Всеукраїнський фестиваль всебічного розвитку людини “Коловрат” вчетверте відбувся у Кропивницькому. Тут свої майстер-класи, психологічні заняття, йогу влаштували майже 20 майстрів.

Кореспондентка: Фестиваль організовано на Козачому острові. Працюють майже два десятки різних майстрів, розповідає організаторка фестивалю Юлія Дищанська.

Юлія Дищанська, організаторка фестивалю: Більше 18 локацій, окрім основної поляни, і майстри не тільки з Кропивницького, а і з інших міст: Київ, Черкаси, з області, Знам’янка, Олександрія. Люди дуже цікаві.

Кореспондентка: Інна Гордова навчає своєму авторському масажу за допомогою співаючих чаш.

Інна Гордова, масажист: Це масаж-дрім, поєднання різних східних технік масажу з застосуванням співаючих чаш. Якраз зараз у нас є масажисти, які навчаються, як застосовувати такі інструменти для того, щоби ефективність масажу була ще кращою і ще більше ефект розслаблення.

Кореспондентка: На сусідній галявині усіх охочих консультує нумеролог Ірина Чорна.

Ірина Чорна, нумеролог: Людина приходить. Ми беремо дату народження, робимо розрахунки певні і даємо рекомендації».

Випуск о 19:00

1. «Про підготовку зустрічі лідерів країн — членів нормандського формату повідомив Володимир Зеленський

Ведуча: Про підготовку зустрічі лідерів країн — членів нормандського формату повідомив президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу після зустрічі з президентом Франції Емануелем Макроном у Парижі. Глава української держави перебуває з офіційним візитом у Франції. За його словами, найближчим часом з цією метою зустрінуться зовнішньополітичні радники. Як сказав Мануел Макрон, Франція готова провести засідання у нормандському форматі тоді, коли будуть зроблені певні кроки, які підтвердять зобов’язання досягнути миру на Донбасі. Які саме кроки, президент Макрон не уточнив. Нагадаю, вчора представник федерального уряду Німеччини Штефан Зайберг сказав, що німецький уряд не ставить умов для проведення зустрічі на найвищому рівні у норманському форматі. Він завжди готовий до такої зустрічі. Назва формату походить від зустрічі глав чотирьох держав: України, Франції, Німеччини та Росії, яка вперше відбулася 6 червня 2014 року у містечку Бенвіль, Нормандія, в рамках відзначення 70-ї річниці операції “Оверлорд” та відкриття так званого другого фронту Другої світової війни».

2. «Через грози і шквалистий вітер у Львівській, Закарпатській та Луганській областях понад 100 населених пунктів залишились без світла

Ведуча: Внаслідок сильного дощу та граду у Золочивському та Яворівському районах Львівщини підтоплено села. Як повідомив «Українському радіо» речник обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Ігор Курус, відкачували воду з підвалів у місті Яворів та в селі Коровичі, де внаслідок негоди затоплено подвір’я і городи.

Кореспондентка: Подвір’я Олега Гнута. Добратися до будинку, каже чоловік, можна лише в гумовому взутті. Підтопило і город біля будинку.

Олег Гнут, потерпілий: Вночі була дуже сильна злива. Такий град падав, я думав, шо вікна повибиває. Жінка працювала три роки. Кожен день щось садила. Нема нічого.

Кореспондентка: За словами речника обласного управління рятувальників Ігоря Куруса, рятувальники цієї ночі окрім села Коровичі Золочівського району працювали також на Яворівщини.

Ігор Курус: До рятувальників надійшло повідомлення про те, що в місті Яворові відбулось підтоплення житлового будинку. Відразу виїхали рятувальники та проводили заходи по відкачуванню води. З підвалу було викачано 20 кубічних метрів води.

Кореспондентка: Через грози, шквалистий вітер у трьох областях — Львівській, Закарпатській та Луганській — 107 населених пунктів лишилися без світла. На Луганщині у Сватовому вітер позривав дахи, пошкодив вікна. Подекуди повалені дерева. Також 15-хвилинна злива з градом пошкодила 12 багатоповерхівок. Нині в місті підраховують збитки. Говорить заступник начальника Сватівського відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій в Луганській області Сергій Якухін.

Сергій Якухін, заступник начальника Сватівського відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій Луганської області: Знищено покриття спортивної зали, актової зали, їдальні на площі 800 метрів квадратних. Також пошкоджено покриття на площі 700 метрів квадратних міжкорпусних коридорів. Найбільше пошкоджено житловий будинок під номером 9, також на кварталі Мирний, де пошкоджено більше ніж 40 метрів квадратних покриття. На решті 12 житлових будинках багатоквартирних, в більшій частині зірвані коньки та частково шиферне покриття.

Ведуча: Без даху та вікон частково залишилася 8 місцева школа. Скільки коштів потрібно для її відновлення — визначить експертна комісія, каже заступниця голови Сватівської райдержадміністрації Ганна Лемешко.

Ганна Лемешко, Заступниця Голови Сватівської райдержадміністрації: На сьогодні ще неможливо сказати суму збитків, яких зазнала загальноосвітня школа № 8, тому що експертна оцінка буде лише проводитися. Але ми всі розуміємо, що розмір цих коштів може сягати декілька мільйонів гривень. Таких коштів, на жаль, у районному бюджеті немає. Тому плануємо звертатися до Луганської обласної державної адміністрації, з проханням про допомогу».

3. «11-річних дівчаток шукають на Вінниччині та Одещині

Ведуча: Поліція розшукує 11-річну Ангеліну Макарову з Калинівки на Вінниччині. Вчора біля полудня дівчинка пішла з дому і досі не повернулася. Як розповіла “Українському радіо” речниця обласної поліції Ганна Олійник, через майже дві години з моменту зникнення дитини її зафіксували камери відеоспостереження на центральному автовокзалі у Вінниці. Дівчина була одягнена у рожеву футболку, спідницю у клітинку та чорні туфлі. При собі мала рожевий ранець.

Ганна Олійник, речниця обласної поліції: Дитина мала при собі гроші і, як уже ми установили, вона приїхала до Вінниці, тут її зафіксувала камери відеонагляду на центральному автовокзалі, біля 13-ї години. Далі є інформація, що вона міняла кошти біля нашого фонтану “Рошенівського”, а далі слід обривається, тобто інші камери відеонагляду її не зафіксували. Можливо, вона сіла ще в якійсь транспорт і поїхала в інший населений пункт. Ми ще відучора, з моменту надходження заяви підняли особовий склад вінницької поліції по тривозі. Орієнтування, фотографії дівчинки роздані мобільним екіпажам, додаткові сили — 25 чоловік — у нас приїхали до Вінниці з Калинівки, які також відпрацьовують місто Вінницю, а також її оголосили у всеукраїнський розшук, тобто орієнтування всім підрозділам поліції інших областей.

Ведуча: А на Одещині п’яту добу поспіль шукають зниклу 11-річну Дарину Лук’яненко. Вона пішла вдень 13 червня на танцювальний гурток і не повернулася. Востаннє вуличні камери зафіксували дівчинку поблизу місцевого ринку. Нацгвардійці, кінологи, волонтери обходять довколишні території, рятувальники перевіряють водойми».

4. «19-річний українець, який потрапив у ДТП у Польщі 12 червня і перебував у тяжкому стані у лікарні, сьогодні помер

Ведуча: 19-річний українець, який потрапив у ДТП у Польщі 12 червня і перебував у тяжкому стані у лікарні, сьогодні помер. Про це йдеться у повідомленні посольства України в Польщі. Аварія сталася біля населеного пункту Мензижич, на заході Польщі в Любуському воєводстві. Автомобіль з українцями в’їхав у дерево. Двоє наших громадян загинули на місті, ще один помер після операції в лікарні. 19-річний хлопець, який перебував у критичному стані, помер сьогодні».

Випуск о 20:00

1. «Про підготовку зустрічі лідерів країн членів «нормандського формату» повідомив Володимир Зеленський

Ведуча: «Україна не готова до переговорів із сепаратистами, але готова продовжити роботу у «мінському форматі», — сказав сьогодні на брифінгу президент України Володимир Зеленський після зустрічі з главою французької держави

Володимир Зеленський, президент України: Переконаний, що Європа не зможе себе почувати цілком безпечною, доки Росія робить вигляд, що міжнародного права просто не існує. Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас — бікфордів шнур. Український народ довірив мені пошук складних компромісів у мінському переговорному процесі, але я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом. Він матиме занадто високу ціну у тисячу людських життів. Єдиний ключ до миру — це дипломатичний і санкційний тиск. Тому я прошу його зберегти и дуже сподіваюсь, що цьогорічне головування Франції у «Великій сімці» сприятиме цьому питанню.

Ведуча: Володимир Зеленський також сказав про підготовку зустрічі лідерів країн членів «нормандського формату». За його словами, найближчим часом, з цією метою зустрінуться зовнішньополітичні радники. Як сказав Емануель Макрон, Франція готова провести засідання в «нормандському форматі» тоді, коли будуть зроблені певні кроки, які підтвердять зобов’язання досягнути миру на Донбасі. Які саме кроки, Емануель Макрон не уточнив. Нагадаю, вчора представник федерального уряду Німеччини Штефан Зайберг сказав, що німецький уряд не ставить умов для проведення зустрічі на найвищому рівні у «норманському форматі». Він завжди готовий до такої зустрічі. Назва формату походить від зустрічі глав чотирьох держав: України, Франції, Німеччини та Росії, яка вперше відбулася 6 червня 2014 року у містечку Бенвіль, Нормандія у Франції».

2. «Поліція розшукує двох 11-річних дівчат на Одещині і Вінниччині

Ведуча: Матері зниклої дівчинки Дарини Лук’яненко, яку 5 добу шукають на Одещині, зателефонував невідомий і вимагав за визволення дитини 10 тисяч доларів. Правоохоронці встановили його особу. Шахрая затримали в Миколаївській області. Про це «Суспільному» розповіла речниця Національної поліції в Одеській області Любов Гордієвська.

Любов Гордієвська, речниця Національної поліції: В Одесі розпочато кримінальне провадження за статтею 15 пунктом 3 статті 190 — це шахрайство. Зараз вирішується питання щодо затримання жителя Миколаївської області по статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Напередодні чоловік подзвонив батькам розшукуваної Дарини Лук’яненко, яка зникла ще 13 червня цього року у смт Іванівка, і запропонував їм за 10 тисяч доларів повернути дитину. Зараз з ним працюють слідчі, вирішується питання щодо затримання чоловіка за статтею 208 кримінально-процесуального кодексу України.

Ведуча: Нагадаю, 11-річна Дарина Лук’яненко пішла на танцювальний гурток і не повернулася. Національна гвардія, кінологи, волонтери обходять довколишні території, шукаючи дитину. Рятувальники перевіряють водойми. А на Вінниччині поліція розшукує 11-річну Ангеліну Макарову із Калинівки. Вчора біля полудня дівчинка пішла з дому і досі не повернулася. Як розповіла “Українському радіо” речниця обласної поліції Ганна Олійник, зниклу дитини зафіксували камери відеоспостереження на центральному автовокзалі у Вінниці. Ангеліна Макарова була одягнена у рожеву футболку, спідницю у клітинку та чорні туфлі. При собі мала рожевий ранець».

3. «День Святого духа відзначають сьогодні віряни східного обряду

Ведуча: День Святого духа відзначають сьогодні віряни східного обряду. Передувало йому велике свято Трійці. На Запоріжжі в селі Тихонівка, в старовинному храмі Архистратига Михаїла відслужили божественну літургію і святковий молебень.

Кореспондентка: Зведений більше 100 років тому Тихонівський храм Михайла Архистратига вважається історико-архітектурною перлиною Північної Таврії, а для парафіян — духовним центром. На Трійцю у Тихонівському храмі традиційно хрестять дітей. Народні гуляння у Тихонівці також традиційні. Прогулянки верхи на конях влаштували працівники Старобердянського лісництва. Місцеві бджолярі пригощали першим цьогорічним медом. До свята Трійці приурочили і відкриття відреставрованого музею історії села. В оновленій експозиції відображена історія села Тихонівки, від заснування, в середині позаминулого століття, і до сьогодення. Всі матеріали підготувала завідувачка сільської бібліотеки Любов Селіванова.

Любов Селіванова, завідувачка сільської бібліотеки: Подивилася — один ветеран залишився у селі. Стало просто шкода, час плине. Вирішили розширити стару експозицію. Почали із сільським головою Віктором Федорченком ходити по домівках. Бувало і поплачемо разом із людьми, згадуючи минуле. І ось вийшла велика колекція.

Кореспондентка: Місцеві артисти розважали гостей піснями і танцями, пригощали свіжоспеченим хлібом.

Чоловік: Свято Трійці влаштовуємо в Тихонівці вже в четверте. Зібрались і гості і друзі. Приїхали ті, хто допомагає відновлювати храм, а також творчі колективи трьох сільських клубів».

Випуск о 21:00

1. «13 разів від початку доби російські окупаційні війська порушували режим тиші на Донбасі

Ведуча: 13 разів від початку доби російські окупаційні війська порушували режим тиші на Донбасі. Вони обстрілювали позиції українських підрозділів із застосуванням заборонених мінськими угодами мінометів 82-го калібру, а також із гранатометів різних систем, кулеметів та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців немає. Таку інформацію з передової станом на 18-ту годину повідомив “Українському радіо” керівник пресцентру Операції об’єднаних сил Володимир Скоростецький.

Володимир Скоростецький: У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник провів 5 обстрілів позицій Об’єднаних сил. З них поблизу Широкіного, в напрямку Сахань з гранатометів різних систем. Поблизу Лебединського ворог застосовував гранатомети та великокаліберні кулемети в районі селища Талаківка, зі стрілецької зброї в районі Піщевика, з великокаліберних кулеметів. У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ» противник провів 8 обстрілів наших позицій. Зокрема, в районі населеного пункту Попасна ворог застосував, заборонені Мінськом, кулемети калібру 82 міліметри».

У випусках за 17 червня не повідомлялося про такі важливі теми дня:

На Донбасі під час виконання бойового завдання загинув командир розвідників.

Окупанти в Криму відмовляються переводити політв’язня Бекірова до лікарні, — адвокат.

18 червня (вівторок):

1. «На термін від 12 до 17 років за ґратами засудили у Ростові-на-Дону 5 кримських татар у справі “Хізб ут-Тахрір”

Ведуча: Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону, у Росії оголосив сьогодні вирок 5 кримським татарам. Від 12 до 17 років за ґратами. Про це “Українському радіо” повідомив адвокат Еміль Курбедінов. Їм закидають участь у забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Військова колегія засудила Теймура Абдулаєва до 17 років в’язниці, Узаіра Абдулаєва до 13 років, Рустема Ісмаїлова до 14, Айдера Селетдінова та Еміля Джамаденова до 12 років тюрми. Говорить Еміль Курбедінов.

Еміль Курбедінов, адвокат: Коли людина відсидить 17 років, після виходу він 1,5 року не матиме залишати місце реєстрації, а буде зобов’язаний раз на місяць відмічатися у федеральний службі відбування покарань. сі ці справи ми будемо оскаржувати в Європейському суді з прав людини і передавати матеріали до міжнародного кримінального суду та інших міжнародних інстанцій. Тому що люди переслідуються із політичних, релігійних мотивів Російською Федерацією сьогодні.

Ведуча: Підтримати затриманих кримських татар під суд прийшли їхні друзі, родичі та знайомі. Говорить житель Криму Зідан Джекілямов.

Зідан Джекілямов, мешканець Криму: Вони — гордість нашого народу. Гарні батьки, хороші чоловіки, хороші сусіди. Вони — не винні. Вони ніколи не були помічені в якихось справах, які на сьогоднішній день їм інкримінують. Вони не терористи. І весь народ не згоден з тим, що їх сьогодні звинувачують у тероризмі.

Ведуча: Нагадаю 12 жовтня 2016 року в анексованому Криму російські силовики провели обшуки в оселях кримських татар. Затримали пятьох: Рустема Ісмаїлова, Узаіра і Теймура Абдулаєвих, Еміля Джамаденова та Едера Салетдинова. Їх звинувачують в участі у забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Торік у грудні фігурантів справи етапували у російський суд у Ростові-на-Дону. “Хізб ут-Тахрір” — це політична партія, яка діє в 40 країнах світу. У Росії вона визнана екстремістською».

2. «Понад 4 сотні поправок до виборчого кодексу України розглянула сьогодні Верховна Рада

Ведуча: Понад 4 сотні поправок до Виборчого кодексу України розглянула сьогодні Верховна Рада. Більшість з них депутати не підтримали. Презентував документ голова підкомітету з питань виборів і референдумів Олександр Черненко. Він прогнозує, що до канікул парламент може встигнути розглянути зміни до виборчого законодавства.

Олександр Черненко, голова підкомітету з питань виборів і референдумів: Там формальність, треба годину на плюс-мінус принципові поправки, які більше обговорюють — тоді ми затримуємося. Є поправки, які дублюються, які ідентичні, ми їх швидше проходимо. Мені здається, якщо ми будемо йти в тому темпі, то до канікул ми можемо розглянути всі поправки.

Ведуча: За словами Олександра Черненка, нинішні парламентські вибори будуть відбуватися за старою змішаною виборчою системою. Запровадити пропорційну систему з відкритими списками Рада не встигне, каже депутат. Загалом до проекту виборчого кодексу депутати подали близько 4,5 тисяч поправок. У першому читанні цей документ парламент підтримав у листопаді 2017 року. Нагадаю, позачергові парламентські вибори призначені на 21 липня».

3. «Зарплату за квітень сьогодні отримали шахтарі держпідприємства “Львіввугілля”

Ведуча: Зарплату за квітень сьогодні отримали шахтарі держпідприємства “Львіввугілля”. Про це Суспільному повідомила речниця компанії Марина Громик. 10 червня шахтарі перекривали трасу на Львівщині і ходили пішохідним переходом біля сіл Семереки, Воля Висоцька. Вимагали виплатити зароблені гроші та налагодити збут вугілля. Подробиці в наступних випусках новин».

4. «15-річна дівчинка, яка вчора впала з 9-го поверху недобудови в Жовтих водах, залишається в лікарні

Ведуча: 15-річна дівчинка, яка вчора впала з 9-го поверху недобудови в Жовтих Водах, залишається в лікарні. Про це Суспільному повідомив травматолог Жовтоводської міської лікарні Володимир Кулік. За його словами, вчора дівчину привезли з реанімації. Серйозних травм та переломів немає. За фактом падіння двох школярок із недобудови відкрито кримінальне провадження, стаття “нещасний випадок”, розповіла Суспільному речниця Національної поліції Дніпропетровської області Ганна Сташевська.

Ганна Сташевська, речниця Національної поліції Дніпропетровської області: З 9-го поверху недобудови на 5-й впали дві дівчинки. Одна з дівчинок — загинула на місті. Друга в тяжкому стані була доставлена до лікарні. Ми поспілкувались з батьками, що там могли робити дівчата. Вони 9-класниці, пішли гуляти разом із своїми друзями. Що саме там відбувалось, зараз ми встановлюємо. За попередньою інформацією, будь-якої охорони цієї недобудови не здійснювалось. Ми будемо спілкуватися на цю тему з органами місцевого самоврядування, дізнаватись, на балансі у кого цей будинок знаходиться і хто повинен забезпечувати саме недопущення доступу дітей до цього місця».

5. «У Кропивницькому для пацієнтів обласного госпіталю організували безплатні кінні прогулянки

Ведуча: У Кропивницькому для пацієнтів обласного госпіталю організували безплатні кінні прогулянки. Їздять в парку біля шпиталю. Організувала заняття з іпотерапії, це лікування за допомогою верхової їзди, місцева мешканка Оксана Московська.

Кореспондентка: Коні Оксана Московська купила в минулому році. Каже, вони спеціально навчені для спілкування з людьми.

Оксана Ковальова, іпотерапевт: Коли я купила коней, я хотіла займатися з дітками. Дітками з ДЦП, з аутизмом. Але так як у нашій країні війна, чому б не зробити добро? Я пішла до госпіталю і запропонувала головному лікарю таку ідею. Він не відмовився.

Кореспондентка: На катання кожен боєць має півгодини. Першим катається Валерій Ляшенко. Боєць каже, такі заняття допомагають йому швидше долати стреси. Наступним готується кататися Юрій Руденко.

Юрій Руденко, пацієнт: Я тут не перший раз, з 15-го року. Контузія була, дві операції зробили. У нас 2 рази на рік треба лягати пролікуватися. Воно дійсно психологічно заспокоює, зовсім не хочеться про війну згадувати. Чисто психологічний відпочинок.

Кореспондентка: Психолог госпіталю Анна Колєва розповідає, як верхова їзда та спілкування з кіньми впливають на пацієнтів.

Анна Колєва, психолог лікарні: В першу чергу це розвиває емоційний інтелект. Дослідження показують, що спілкування з такими тваринами, наприклад, як коні та дельфіни, вони в першу чергу покращують психоемоційний стан людини і сприяють одужанню на всіх рівнях: як фізичному, так і емоційному, так і психологічному».

Випуск о 19:00

1. «На термін від 12 до 17 років за ґратами засудили у Ростові-на-Дону 5 кримських татар у справі “Хізб ут-Тахрір”

Ведуча: Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону, у Росії оголосив сьогодні вирок 5 кримським татарам. Від 12 до 17 років за ґратами. Про це «Українському радіо» повідомив адвокат Еміль Курбедінов. Їм закидають участь у забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Військова колегія засудила Теймура Абдулаєва до 17 років в’язниці, Узаіра Абдулаєва до 13 років, Рустема Ісмаїлова до 14, Айдера Селетдінова та Еміля Джамаденова до 12 років тюрми. Говорить Еміль Курбедінов.

Еміль Курбедінов, адвокат: Коли людина відсидить 17 років, після виходу він 1,5 року не матиме залишати місце реєстрації, а буде зобов’язаний раз на місяць відмічатися у федеральний службі відбування покарань. сі ці справи ми будемо оскаржувати в Європейському суді з прав людини і передавати матеріали до міжнародного кримінального суду та інших міжнародних інстанцій. Тому що люди переслідуються із політичних, релігійних мотивів Російською Федерацією сьогодні.

Ведуча: Підтримати затриманих кримських татар під суд прийшли їхні друзі, родичі та знайомі. Говорить житель Криму Зідан Джекілямов.

Зідан Джекілямов, мешканець Криму: Вони — гордість нашого народу. Гарні батьки, хороші чоловіки, хороші сусіди. Вони — не винні. Вони ніколи не були помічені в якихось справах, які на сьогоднішній день їм інкримінують. Вони не терористи. І весь народ не згоден з тим, що їх сьогодні звинувачують у тероризмі.

Ведуча: Нагадаю 12 жовтня 2016 року в анексованому Криму російські силовики провели обшуки в оселях кримських татар. Затримали пятьох: Рустема Ісмаїлова, Узаіра і Теймура Абдулаєвих, Еміля Джамаденова та Едера Салетдинова. Їх звинувачують в участі у забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Торік у грудні фігурантів справи етапували у російський суд у Ростові-на-Дону. “Хізб ут-Тахрір” — це політична партія, яка діє в 40 країнах світу. У Росії вона визнана екстремістською.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест Російській Федерації у зв’язку із неправомірним вироком Північнокавказького військового суду, оголошеного в Ростові-на-Дону 5-м своїм громадянам за сфабрикованими звинуваченнями, йдеться у заяві українського дипломатичного відомства. МЗС України закликає міжнародну спільноту засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації та відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, йдеться в офіційній заяві відомства».

2. «Санкції щодо Росії не будуть скасовані до повернення Криму під контроль України

Ведуча: Санкції щодо Росії не будуть скасовані до повернення Криму під контроль України. Про це федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала сьогодні журналістам під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським. Канцлер також висловила підтримку ініціативам українського президента Зеленського щодо мінських домовленостей (Тут не уточнено, про які саме “ініціативи” йдеться). У свою чергу президент України запропонував прихильникам скасування санкцій відвідати Донбас і подивитися на зміни в анексованому Криму.

Володимир Зеленський, президент України: Ми не хочемо, щоб від санкцій страждали наші європейські партнери, які вирішили стати поруч з нами, щоб відновити право та справедливість в Європі. Але це єдиний безкровний шлях відновлення миру на континенті і він має бути до самого кінця. Я не мав сумніву, що офіційний Берлін залишається на боці права, правди та на боці справедливості. А тих, хто агітує за відміну санкцій — закликаю побувати на Донбасі і пересвідчитися скільки лиха принесла українським людям ця війна. Подивіться на Крим, який з туристичного краю, природної перлини перетворився на реальний військовий табір.

Ведуча: Сьогодні ж президент України зустрівся з Головою Бундестагу Вольфганом Шойбле. Як повідомили в Адміністрації президента, на зустрічі йшлося про припинення війни і повернення заручників. Володимир Зеленський зазначив, що обмін людей хоча б 10 на 10 чи 15 на 15 міг би засвідчити бажання іншої сторони почати процес деескалації».

3. «Майже 7 тисяч заяв про зникнення дітей надійшло до поліції з початку року

Ведуча: Майже 7 тисяч заяв про зникнення дітей надійшло до поліції з початку року. З них 17 нині перебувають в розшуку. За останній тиждень в Україні було зафіксовано два випадки зникнення неповнолітніх. Одна дівчинка — знайшлася, іншу досі шукають.

Кореспондентка: 11-річна Дар’я Лук’яненко із селища Іванівка Одеської області зникла вдень 13 червня. Дівчинка пішла на танцювальний гурток і додому не повернулася. Вона має худорляву статуру, довге русяве волосся, карі очі. Була одягнена у футболку з малюнком фламінго, рожеві шорти та чорні сандалі. Мала при собі сумку з різнокольоровими блискітками. П’ятий день триває пошукова операція. Поліцейські допитують свідків та очевидців, розповіла “Українському радіо” речниця Національної поліції Одещини Любов Гордієвська.

Любов Гордієвська, речниця Національної поліції Одещини: Залучені до пошукової операції військовослужбовці Національної гвардії, працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій Одеської області, працівники п’яти найближчих до Іванівки райвідділів поліції. Крім того волонтери, які допомагають поліцейським у пошуках.

Кореспондентка: 16 червня до поліції надійшло повідомлення про зникнення 11-річної Ангеліни Макарової, з міста Калинівка Вінницької області. Правоохоронці розшукували дитину майже дві доби. В понеділок ввечері її було знайдено у селищі Макарів Київської області. Дитину без нагляду дорослих помітив місцевий житель та звернувся до поліції. Дівчинка розповіла правоохоронцям, що самостійно вирішила поїхати в Київ, до свого старшого брата. Дорогою розгубилася і заблукала. Зателефонувати на лінію 102 та надати поліцейським інформацію про місце, час та обставини зникнення дитини, а також назвати особливі прикмети та елементи одягу неповнолітнього — це найперше, що повинні зробити батьки, розповів “Українському радіо” речник Національної поліції Ярослав Тракало.

Ярослав Тракало, речник Національної поліції: Найбільш ефективними пошуками є перші кілька годин. Дуже важливо, щоби батьки, чи родичі, чи законні представники зниклого могли надати якомога повніше, якомога більший масив інформації власне на ті питання, які будуть ставити їм поліцейські.

Кореспондентка: Також в Україні працює служба розшуку дітей. Організація працює спільно із МВС. На її офіційному сайті розміщується база даних зниклих дітей. Надати інформацію про зниклу дитину можна за номером гарячої лінії 116-000».

Випуск о 20:00

1. «П’ять разів, від початку доби, російські окупаційні війська порушили режим тиші на Донбасі

Ведуча: П’ять разів від початку доби російські окупаційні війська порушили режим тиші на Донбасі. Ворог обстрілював позиції українських підрозділів із застосуванням заборонених мінськими угодами мінометів 82 калібру, а також із автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів. Таку інформацію із передової, станом на 18 годину, повідомив на брифінгу у Києві представник пресцентру Об’єднаних сил Олексій Зуганов.

Олексій Зуганов, представник пресцентру ООС: У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування “Схід” противник здійснив один обстріл позицій Об’єднаних сил. Поблизу населеного пункту Авдіївка, в напрямку “Спартак” з мінометів калібру 82 міліметри. В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування “Північ” противник здійснив чотири обстріли позицій об’єднаних сил. В районі населеного пункту Луганське, в напрямку ворог гатив з автоматичних танкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. Поблизу Троїцького, в напрямку Калинове, з мінометів 82 міліметри. Двічі поблизу Новолуганського, в напрямку Доломітне, з автоматичних танкових гранатометів.

Ведуча: Начальник управління верифікації Генштабу Збройних сил України Андрій Гудзь також на брифінгу повідомив, що вздовж кордону Луганської та Донецької областях, а також в окупованому Криму, Росія тримає близько 82 тисяч військових особового складу. Це сили, які нарощують свою чисельність за потреби, сказав представник українського Генштабу».

2. «Розглянути питання про звільнення генпрокурора Луценка та міністра закордонних справ Клімкіна цього тижня просить Верховну Раду президент Володимир Зеленський

Ведуча: Розглянути питання про звільнення генпрокурора Юрія Луценка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна цього тижня просить Верховну Раду президент Володимир Зеленський. Про це повідомив його представник у парламенті Руслан Стефанчук під час погоджувальної ради керівників парламентських груп і фракцій. Президент також подав подання на призначення головою зовнішньополітичного відомства Володимира Пристайка, колишнього глави місії України при НАТО. Представник президента у парламенті Стефанчук розповів, що у Володимира Зеленського є кандидати на посаду генерального прокурора, але прізвищ не назвав.

Руслан Стефанчук, представник президента у Верховній Раді: Ніде, в жодному законодавчому акті, немає умови подання на звільнення з обов’язковим представленням наступника. І президент виходить з тих повноважень, які в нього є за законом. Де це ми будем вважати за потрібне, як з паном Пристайком, ми одразу будемо давати дві рекомендації: на звільнення і на призначення, і подивимся, чи спрацює цей варіант. Тому що всі попередні наші намагання провести ті кадрові рішення, які в компетенції президента, завершилися несприйняттям Верховної Ради. На всі посади є навіть не по одній кандидатурі, тому що це люди фахові, з якими проведені співбесіди.

Ведуча: Парламент не може зупинити розгляд виборчого кодексу в другому читанні. Так відреагував на пропозиції розглянути кадрові подання президента спікер Андрій Парубій. Він запропонував депутатам, які підтримують главу держави, зібрати підписи для скликання позачергової сесії Верховної Ради.

Андрій Парубій, спікер Верховної Ради: Не маємо права зупиняти розгляд правок. Ми можемо зібрати позачергове засідання: або з ініціативи президента України, або з ініціативи 150 депутатів. Тому всіх тих, які хочуть об’єднатись, які хочуть підтримати, зберіть 150 підписів, я вам гарантую, що я, як голова Верховної Ради України, невідкладно призначу день і годину для проведення позачергового засідання. Але перед тим було б добре по кожному кадровому питанню рішення комітетів.

Ведуча: 11 червня президент Зеленський вніс у Верховну Раду подання щодо звільнення генерального прокурора Луценка, а 6 червня, нагадаю, парламент не підтримав питання звільнення міністрів оборони Степана Полторака, закордонних справ Павла Клімкіна та глави СБУ Василя Грицака».

Випуск о 21:00

Суцільні повтори матеріалів попередніх випусків.

Випуск о 22:00

1. «Стан 15-річної дівчинки, яка випала з 9 поверху недобудови у Жовтих водах — середньої тяжкості

Ведуча: У лікарні залишається 15-річна дівчинка, яка 16 червня випала з 9 поверху недобудови у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Як повідомив Суспільному травматолог Жовтоводської міської лікарні Володимир Кулік, дівчинку перевели з реанімації, її стан середньої тяжкості.

Віктор Кулік, травматолог Жовтоводської міської лікарні: Серйозних переломів у неї — немає. Прогноз сприятливий. Мама її відвідує, дівчинка їсть. Їй більше знадобиться психологічна допомога.

Ведуча: За фактом падіння двох школярок із недобудови відкрито кримінальне провадження, стаття «Нещасний випадок», повідомила Суспільному речниця Національної поліції Дніпропетровської області Ганна Сташевська. Нагадаю, двоє дівчат-підлітків 16 червня випали з 9-го поверху недобудови у Жовтих Водах. Одна загинула на місті, іншу з травмами госпіталізували».

2. «Четверо левенят і одна левиця з Бердянського зоопарку на Запоріжжі поїхали на південь Африки

Ведуча: Четверо левенят і одна левиця з Бердянського зоопарку на Запоріжжі поїхали до Південної Африки. Так в Україні вирішили допомогти африканським волонтерам, які занепокоєні зникненню популяції цих хижаків. Розповідає директор Бердянського сафарі-парку Ігор Кальченко.

Чоловік: В Африці є проблема браконьєрства. Часто приїжджають з Китаю, бо в Китаї дуже ціняться їх кістки і шкіра. Тому щороку зменшується популяція цих левів. Щодо цих левів — це буде прайд. Вони житимуть разом на території 2 гектарів.

Ігор Кальченко, директор Бердянського сафарі-парку: Я вважаю, що левам буде там набагато краще та цікавіше. Яку б клітку я не побудував: золоту, з діамантами, або розписану камнями Сваровські, все що завгодно, але все одно буде клітка, хоча вона буде і 1000 квадратів, а тут первинна територія, щонайменше 2 гектари».

У випусках за 18 червня не повідомлялося про таку важливу тему дня:

Бойовики перешкоджають виїзду людей із тимчасово окупованих територій Донбасу — Держприкордонслужба.

19 червня (середа):

Випуск о 18:00

1. «Народного депутата Дмитра Тимчука знайшли з вогнепальним пораненням в голову

Ведуча: Кримінальне провадження за статтею “умисне вбивство” відкрито у справі загибелі народного депутата Дмитра Тимчука, повідомив глава Нацполіції Сергій Князєв. Нардепа “Народного фронту” та координатора групи «Інформаційний спротив» знайшли сьогодні застреленим у помешканні. Він мав вогнепальне поранення голови. Повідомлення до поліції надійшло о 12:15. Поліція розглядає кілька версій. Скільки пострілів було, глава Національної поліції Сергій Князєв поки що сказати не зміг.

Сергій Князєв, голова Національної поліції: Попередньо вогнепальне поранення голови. Є ряд робочих версій, серед яких можливо нещасний випадок, необережне поводження із вогнепальною зброєю, а також версії кримінального характеру, в тому числі будуть розглядатися. У квартирі даній він на момент вчинення правопорушення був не сам. Тому зараз збираються свідчення від громадянки, яка була присутня в цей час в квартирі, а також від сусідів.

Ольга Бавдис, ведуча: Дмитрові Тимчуку було 46 років. В 95-му році він отримав диплом військового журналіста у Вищому військово-політичному училищі, служив у Збройних силах України, підполковник запасу. На початку російської агресії проти України Дмитро Тимчук став координатором групи “Інформаційний спротив”, яка висвітлювала події, пов’язані із вторгненням Російської Федерації на територію України, в тому числі і у Криму. З жовтня 2014 Дмитро Тимчук був обраний народним депутатом України. Говорить народний депутат Борислав Береза.

Борислав Береза, народний депутат: Дмитро Тимчук був людиною, яка грала велику роль в інформаційній війні. Він був не тільки лицем цього фронту, але і просвітником. Він допомагав з’являтися книжкам в історичної бібліотеки, які українці читали, передавали один одному, аби читали далі. Ця людина, завдяки якій ми мали перемоги на інформаційному фронті. На жаль, замінити його — ніким. Це патріот України».

2. «60 діб під вартою, такий запобіжний захід обрав суд на Одещині чоловіку, який вимагав у батьків зниклої дівчинки гроші

Ведуча: 60 діб під вартою, такий запобіжний захід обрав Іванівський районний суд на Одещині чоловіку, який вимагав у батьків зниклої дівчинки Дарини Лук’яненко 10 тисяч доларів за повернення дитини. Також суд визначив розмір застави 576 тисяч гривень, повідомляють кореспонденти Суспільного. На 2-місячному арешті наполягала сторона обвинувачення. Адвокат підозрюваного просив домашнього арешту. Сам чоловік визнає свою провину і стверджує, що жалкує про скоєне. Свій вчинок пояснює проблемами з психікою. Нагадаю, 20-річного жителя Миколаївщини поліцейські викрили 17 червня. Правоохоронці встановили, що жодного відношення до зниклої дитини він не має. Чоловікові оголосили про підозру в шахрайстві. 13 червня 11-річна Дарина Лук’яненко пішла на танцювальний гурток і досі не повернулася. Пошуки дитини тривають вже сьому добу. А на Миколаївщині поліцейські шукають 13-річну Анастасію Попову. Вчора дівчинка пішла з дому, її місце перебування — невідоме, розповіла «Українському радіо» речниця обласної поліції Інна Парфенова.

Інна Парфенова: Прикмети дівчинки: ріст 173 сантиметри, середньої статури, очі блакитні, волосся русяве, довге. Була одягнена у бежевий сарафан, сандалі зі вставками червоного та сірого кольору. Зараз на пошуки дівчинки задіяні усі поліцейські Центрального відділу поліції, також рятувальники. Дівчинку шукають, перевіряють усі можливі місця її перебування, а також ми розраховуємо на підтримку громадян».

3. «Незаконним визнав Шевченківський районний суд Києва, рішення Наглядової ради Суспільного, про дострокове припинення контракту з головою Правління Зурабом Аласанією

Ведуча: Незаконним визнав Шевченківський районний суд Києва, рішення Наглядової ради Суспільного, про дострокове припинення контракту з головою Правління Зурабом Аласанією. Про це Суспільному повідомив Зураб Аласанія. Рішення набере чинності за 30 днів. Сам голова Правління у відпустці до 23 червня. Нагадаю, 31 січня 9 членів Наглядової Ради НТСУ із 12 присутніх на закритому засіданні проголосували за достроковий розрив контракту із Зурабом Аласанією, якого було обрано головою правління Суспільного на 4 роки у квітні 2017-го».

4. «Від спеки рятують безпритульних тварин жителі Черкас

Ведуча: Від спеки рятують безпритульних тварин жителі Черкас. Зі слів ветеринара Антона Теодорова, температура в повітрі понад 20 градусів загрожує собакам зневодненням.

Кореспондентка: Черкащанка Вікторія Горкун вирішила допомогти безпритульним тваринам.

Вікторія Горкун, Черкащанка: В мене самої є домашня тварина, собака, і навіть вдома дуже спекотно, вона шукає місце, де б їй було прохолодніше. Тому ми навіть на роботі виносимо водичку, для того, щоб тваринки могли попити.

Кореспондентка: Для котів та собак найкомфортніша температура до 20 градусів, розповідає ветеринар Антон Теодоров. Спека загрожує тваринам зневодненням.

Антон Теодоров, ветеринар: Важке дихання, широко відкрита паща і сухий язик — це, мабуть ті ознаки, які може побачити людина. Це стосується в першу чергу собак. Тому шо коти, вони дуже мало взаємодіють з людьми, у такому випадку і вони знаходять, де попити. На тварину вагою 35–40 кілограмів потрібно на добу десь від півлітра до літра води».

Випуск о 19:00

1. «Три версії загибелі Дмитра Тимчука сьогодні розглядає поліція

Ведуча: Необережне поводження зі зброєю, нещасний випадок або кримінальні причини — такі версії загибелі сьогодні Дмитра Тимчука, народного депутата від “Народного фронту”, координатора групи “Народний спротив” розглядає поліція. За словами речника Національної поліції Ярослава Тракала, смерть настала в результаті вогнепального поранення в голову.

Кореспондентка: Майже опівдні у черговому відділу поліції пролунав дзвінок про те, що на бульварі Перова в одній із квартир чоловік дістав вогнепальне поранення в голову. Слідчо-оперативна спільно з кінологами, експертами одразу виїхала на місце. Розповів речник Національної поліції Ярослав Тракало.

Ярослав Тракало, речник Національної поліції: За попередньою інформацію експертів, смерть наступила в результаті вогнепального поранення голови. Розглядаємо версії про нещасний випадок, про необережне поводження зі зброєю, версії кримінального характеру. Відкрите кримінальне провадження за статтею 115 кримінального кодексу України “умисне вбивство”.

Кореспондентка: Консьєржка Юлія, яка працює в під’їзді будинку, де жив Дмитро Тимчук, каже, що прийшла на роботу, як зазвичай, нічого дивного навколо не помітила.

Юлія, консьєржка: Я прийшла вранці на роботу, сиділа спокійно. Приїхала «швидка», поліція і пішли всі на гору. Що сталося, ніхто нічого не каже і я нічого не знаю. Вони живуть на 25-му поверсі, я на першому. Ні дружини, ні його я сьогодні не бачила.

Кореспондентка: Дмитро Тимчук багато зробив для України від початку російської агресії. Він був чесним і порядним, сказав про нього народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Микола Княжицький, голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності: Дмитро, як колишній військовий розвідник, подавав таку інформацію, просто до якої ніхто інший фактично не мав. Він був і офіцером, і волонтером, надзвичайно глибокою і чесною людиною. Він чесно працював у парламенті, завжди підтримував проукраїнські закони. Я не знаю, що відбулося насправді, це справа слідчих органів. Це серйозна втрата і для українського політичного життя, і головне — це серйозна втрата для кожного українського патріота.

Кореспондентка: Дмитро Тимчук став відомим завдяки детальному висвітленню подій, пов’язаних із агресією Російської Федерації проти України, сказав народний депутат Борислав Береза.

Борислав Береза, народний депутат: Дмитро Тимчук був людиною, яка грала велику роль в інформаційній війні. Він був не тільки лицем цього фронту але і просвітником. Він допомагав з’являтися книжкам в історичної бібліотеки, які українці читали, передавали один одному, аби читали далі. Ця людина, завдяки якій ми мали перемоги на інформаційному фронті.

Кореспондентка: Дмитрові Тимчуку було 46 років. На початку російської агресії проти України підполковник Дмитро Тимчук став координатором групи “Інформаційний спротив”. У жовтні 2014-го Дмитро Тимчук був обраний народним депутатом України».

2. «Обшуки в будинку, кінному клубі та офісі колишнього заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука провели сьогодні працівники Служби безпеки

Ведуча: Обшуки в будинку, кінному клубі та офісі колишнього заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука провели сьогодні працівники Служби безпеки. Євген Рищук прокоментував ситуацію Суспільному в аеропорту Херсона, одразу по прильоту з Києва, де отримав посвідчення кандидата в народні депутати. Центральна виборча комісія зареєструвала Євгена Рищука кандидатом в народні депутати по одномандатному виборчому округу № 186.

Євген Рищук, колишній заступник голови Херсонської облдержадміністрації: Я не собираюсь уходити з округу. По сей день мені ніхто не може об’яснить, як і навіщо мене притягують за вухи до цього діла Катерини Ганзюк і тих осіб. Нема ніяких доказів.

Ведуча: “Українське радіо” намагається отримати коментар у Службі безпеки України щодо обшуків. Раніше речниця СБУ Олена Гидлянська сказала, що стосувався обшук справи Катерини Ганзюк і поки розслідування не завершать, деталі не розголошуватимуть. Нагадаю, радницю Херсонського мера Катерину Ганзюк облили сірчаною кислотою торік 31 липня. Через 4 місяці вона померла в столичній клініці. Батько Катерини Ганзюк звинуватив керівників області у причетності до вбивства доньки, серед них і Рищука. Він свою провину заперечував, у справі, як підозрюваний, не проходив. Загалом у справі було семеро підозрюваних. П’ятьох колишніх атовців вже засудили. Ще один підозрюваний Олексій Левін з країни виїхав, його розшукують. Сьомий підозрюваний, голова Херсонської ради Владислав Мангер. Він теж провини не визнає. Сьогодні Апеляційний суд Києва мав розглянути скаргу щодо запобіжного заходу Владиславу Мангеру. Засідання перенесли».

3. «Міжнародна слідча група в Нідерландах назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття “Боїнга” над Донбасом в липні 2014-го

Ведуча: Міжнародна слідча група в Нідерландах назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття “Боїнга” над Донбасом в липні 2014-го. Йдеться про керівництво армії Росії. Також один із підозрюваних — громадянин України. Їх буде оголошено в міжнародний розшук. Говорить голова кримінального відділення Національної поліції Нідерландів Вільберт Поліссен.

Вільберт Поліссен, голова кримінального відділення Національної поліції Нідерландів: Ці чотири людини — це Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Булатов і Леонід Харченко. Підозрювані Гіркін, Дубинський і Булатов мають російське громадянство. Підозрюваний Харченко має українське громадянство. 16 липня 2014-го усі четверо підозрюваних були на сході України.

Ведуча: Сергій Дубинський полковник Генерального штабу Збройних сил Росії. Вважається, що саме він дав команду застосувати установку. Олег Булатов, підполковник запасу повітряно-десантних військ Росії, займався охороною місця падіння літака. Ігор Гіркін, відставний офіцер Збройних сил Росії, колишній полковник ФСБ, учасник російської збройної агресії в Україні. Леонід Харченко, українець, який воював на боці самоназваної “ДНР”. “Боїнг-777”, який йшов рейсом МН-17, був збитий у небі над Донбасом в 2014 році. На борту літака було 298 людей. Всі вони загинули. СБУ оголосило про підозру у справі “Організація теракту” колишньому ватажку бойовиків самопроголошеної “ДНР” Ігорові Гіркіну та російському розвіднику Сергієві Дубінському. А підполковнику запасу десантних військ Російської армії Олегу Булатову — пособництво теракту. За цією ж статтею проходить і громадянин України Леонід Харченко, командир підрозділу “ДНР”. Максимальне покарання за цими статтями — 15 років позбавлення волі. Повістки у справі — є, підозрюваних викликають до Головного слідчого відділу СБУ на 12 серпня. Їх оголошено в міжнародний розшук, триває досудове розслідування. Ігор Гіркін, в інтерв’ю “Ассошіейтед прес” відкинув звинувачення висунуті сьогодні спільною слідчою групою з розслідування аварії. Він зараз живе у Москві, за даними голландського агентства “Нос”. Дубинський також сьогодні сказав російським ЗМІ, що не має жодного відношення до катастрофи літака. Попередній, проміжний звіт міжнародна слідча група представила 24 травня минулого року. Тоді розповіли про те, кому належав “БУК”, з якого поцілили в авіалайнер. Наступного дня Нідерланди та Австралія офіційно звинуватила Росію у збитті літака».

4. «Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова

Ведуча: Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова. Таке рішення депутати ухвалили сьогодні на сесії. “За” проголосували 59, “проти” — 13 депутатів. Уряд звернеться до правоохоронців, щоб ті перевірили, чи законне рішення Харківської міської ради. З такою ініціативою на засіданні Кабінету Міністрів виступив віцепрем’єр В’ячеслав Кириленко.

В’ячеслав Кириленко, віцепрем’єр міністр України: Є рішення, які прямо порушують закони України. Це якраз той випадок, оскільки всі топоніми, які пов’язані, в тому числі, з іменами одного із комуністичних керівників маршала Жукова, є поза законом і мають бути демонтовані: або бюсти, пам’ятники, або скасовані назви вулиць.

Ведуча: Питання повернення проспекту імена маршала Жукова винесли на розгляд після публікації на сайті мерії відповідної петиції. Її зареєстрували 8 травня. Необхідні 5000 підписів зібрали за добу».

Випуск о 20:00

1. «Один український військовий загинув, одного поранено внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі

Ведуча: Один український загинув, одного поранено в наслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі. Про це на брифінгу повідомив представник пресцентру Об’єднаних сил Олексій Зуганов. За його даними, станом на 18-ту годину, ворог чотири рази порушив режим тиші. Говорить Олексій Зуганов.

Олексій Зуганов, представник пресцентру ООС: В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування “Схід” противник здійснив три обстріли позицій об’єднаних сил. Поблизу населеного пункту Новотроїцьке з гранатометів різних систем. В район Лебединського з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Марїнка — зі стрілецької зброї. В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування “Північ” противник здійснив один обстріл позицій Об’єднаних сил. На обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації наші підрозділи дали адекватну відповідь».

2. «Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова

Ведуча: Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова. Таке рішення депутати ухвалили сьогодні на сесії. “За” проголосували 59, “проти” — 13 депутатів. На рішення харківських обранців відреагували урядовці, звернулися до правоохоронців, щоб ті перевірили, чи законне рішення Харківської міської ради.

Кореспондентка: Питання повернення проспекту імені маршала Жукова винесли на розгляд після публікації на сайті мерії відповідної петиції. Її зареєстрували 8 травня. Тоді підтримати петицію закликав особисто міський голова Генадій Кернес. Нобхідні 5000 підписів звернення набрало, тому і виніс питання на голосування.

Генадій Кернес, харківський міський голова: Я не перейменовував проспект маршала Жукова, бо він не підпадає під декомунізацію. Це зробили за мене. Зробила це обласна адміністрація, в особі Райніна.

Кореспондентка: Зняти із порядку денного питаня про повернення проспекту імені Маршала Жукова просив депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

Ігор Черняк, депутат Харківської міської ради: Проведіть обговорення. Є передбачені форми законом, є передбачені норми Статутом територіальної громади міста Харкова. Зняти це питання. З розгляду.

Кореспондентка: Проспект маршала Жукова на проспект Петра Григоренка було перейменовано у 2016 році. Харків’яни не протестували проти цього, каже начальник Північно-східного відділу Інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова. За її словами, перейменували проспект Жукова відповідно до Закону “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен”.

Марія Тахтаулова, начальник Північно-східного відділу Інституту національної пам’яті: Згідно цього Закону прямо забороняється присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен або псевдонімів осіб, які обіймали державні посади. Георгій Жуков обіймав низку державних високих посад за Радянського Союзу.

Кореспондентка: Кабінет Міністрів звернувся до правоохоронних органів, аби ті перевірили законність рішення Харківської міської ради про повернення проспекту радянської назви. З такою ініціативою звернувся до уряду віцепрем’єр В’ячеслав Кириленко.

В’ячеслав Кириленко, віцепрем’єр міністр України: Є рішення, які прямо порушують закони України. Це якраз той випадок, оскільки всі топоніми, які пов’язані, в тому числі, з іменами одного із комуністичних керівників маршала Жукова є поза законом і мають бути демонтовані: або бюсти, пам’ятники, або скасовані назви вулиць.

Кореспондентка: В’ячеслав Кириленко назвав рішення Харківської міської ради “тревожним дзвіночком”, бо вважає, що за ним можуть з’явитися нові ініціативи про повернення топонімам радянських назв».

Випуск о 21:00

1. «В результаті обшуку в одному будинку в селі Іванівка на Одещині поліцейські виявили тіло дівчинки

Ведуча: В результаті обшуку в одному будинку в селі Іванівка на Одещині, де 13 червня зникла 11-річна Дарина Лук’яненко, поліцейські виявили тіло дівчинки. Це “Українському радіо” підтвердив керівник департаменту комунікації Національної поліції України Ярослав Тракало. Співробітники поліції намагаються дістати тіло дитини з вигрібної ями. Після чого його буде направлено на судмедекспертизу, а також проведено опізнання родичами. Нагадаю, 13 червня 11-річня Дарина Лук’яненко пішла до танцювального гуртка і не повернулася».

2. «Розведення сил поблизу Станиці Луганської — не відбулося через порушення режиму тиші

Ведуча: Розведення сил поблизу Станиці Луганської не відбулося через порушення режиму тиші. Про це повідомив спецпредставник ОБСЄ в тристоронній контактній групі щодо України Мартін Сайдік. Сьогодні, під час засідання групи в Мінську було вирішено, що безпекова підгрупа має опрацювати підготовку до так званого хлібного перемир’я, повідомила прессекретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер. Також українська сторона наголосила на неприпустимості видачі російських паспортів жителям окупованих територїй Донеччини та Луганщини. Один український військовий загинув, одного поранено в наслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ сьогодні на Донбасі. Про це на брифінгу повідомив представник пресцентру Об’єднаних сил Олексій Зуганов. За його даними, станом на 18 годину, ворог 4 рази порушив режим тиші».

Випуск о 22:00

1. «В результаті обшуку в одному будинку в селі Іванівка на Одещині поліцейські виявили тіло дівчинки

Ведуча: В результаті обшуку в одному будинку в селі Іванівка на Одещині, де 13 червня зникла 11-річна Дарина Лук’яненко, поліцейські виявили тіло дівчинки. Це “Українському радіо” підтвердив керівник департаменту комунікації Національної поліції України Ярослав Тракало.

Ярослав Тракало, керівник департаменту комунікації Національної поліції України: Поліцейські провели санкціонований невідкладний обшук в одному з будинків селища. В результаті цього обшуку нажаль було виявлено тіло, як ми зараз припускаємо імовірно саме зниклої Дарії Лукяненко. Співробітники поліції намагаються дістати тіло дитини з вигрібної ями, після чого його буде направлено на судмедекспертизу, а також проведено опізнання родичами. Власника домовладіння, як одного з основних підозрюваних доправляють до відділку поліції для проведення ним допиту і відповідних слідчих дій.

Ведуча: 13 червня 11-річня Дарина Лук’яненко пішла до танцювального гуртка і не повернулася».

2. «До 17 серпня буде під вартою ексдепутат від Партії регіонів Олександр Єфремов

Ведуча: До 17 серпня буде під вартою ексдепутат від Партії регіонів Олександр Єфремов. Сьогодні Старобільський райсуд у Луганській області продовжив його арешт ще на 2 місяці, повідомили наші кореспонденти. Єфремова звинувачують у державній зраді, організації захоплення будівель обласної адміністрації та управління СБУ у Луганську 5 років тому, а також сприяння створенню і діяльності самоствореної “ЛНР”. Олександра Єфремова затримали 30 липня 2016 року в аеропорту “Бориспіль”. За даними генпрокуратури, він намагався вилетіти до Відня. Із січня 2017 Єфремов під арештом у Старобільську. 15 червня нардеп, лідер партії “Наші” Євген Мураєв повідомив, що Єфремов займе місце Володимира Пилипенка у першій десятці виборчого списку партії «Опозиційний блок» на позачергових виборах до Верховної Ради. Інформацію про балотування Єфремова до парламенту у списку “Опозиційного блоку” підтвердив “ВВСnews Україна” його адвокат Олександр Лисак».

У випусках за 19 червня не повідомлялося про такі важливі теми дня:

На Херсонщині поліцейський вчинив ДТП, у якому загинуло подружжя з дитиною.

Російські окупанти обстріляли житлові будинки Золотого на Луганщині.

20 червня (четвер):

1. «Конституційний Суд України визнав указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради законним

Ведуча: Конституційний Суд України визнав указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради законним. Із 16 суддів “за” проголосувало 11. Про це повідомляє агентство Укрінформ, з посиланням на обізнаного співрозмовника у суді. Таку ж інформацію опублікувала “Українська правда”. Кореспондентам Суспільного прессекретар Конституційного Суду Олена Фаріон сказала, що рішення ухвалено. Яке саме, буде опубліковано на сайті, ймовірно, завтра. “Українське радіо” й надалі намагається отримати офіційне підтвердження. Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради під час церемонії інавгурації 20 травня. Президент підписав указ про розпуск і призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня».

2. «Кілька годин, аби подати документи у Центрвиборчком залишилося у партій та кандидатів

Ведуча: Кілька годин, аби подати документи у Центрвиборчком залишилося у партій та кандидатів, які хочуть взяти участь у позачергових парламентських виборах. ЦВК працюватиме до опівночі.

Кореспондентка: Наразі документи у ЦВК не приймають. Буквально кілька хвилин тому у пресслужбі нам повідомили, що ЦВК вже другий раз за день заміновано, і люди зараз наразі всі присутні виходять із приміщення Центральної виборчої комісії. Станом на сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала п’ять партій: це “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка, “Голос” Святослава Вакарчука, Радикальна партія Олега Ляшка, а також Всеукраїнське об’єднання “Свобода” та Всеукраїнське об’єднання “Факел”. На сьогоднішньому засіданні це мало відбутися, о 17 годині планувалося зареєструвати також “Опозиційний блок”. І наразі маємо понад 800 кандидатів за партійними списками. Щодо кандидатів-мажоритарників, то їх наразі зареєстровано 700, трошки більше, ніж сім з половиною сотень. Ось така ситуація наразі непевна у Центральній виборчій комісії».

3. «Почесний Патріарх православної церкви України Філарет відкинув Томос і оголосив про відновлення Київського патріархату

Ведуча: Почесний Патріарх Православної церкви України Філарет відкинув Томос і оголосив про відновлення Київського патріархату. Зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишнього ПЦ Київского патріархату пройшло в Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета. Учасники назвали його помісним собором, скасували постанову про ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату, ухвалену 15 грудня минулого року перед тим, як Київський патріархат став частиною Православної церкви України. Рішення сьогоднішнього зібрання пояснив владика Філарет.

Філарет: Вперше від моменту ліквідації Київського патріархату ми навпаки затвердили існування Київського патріархату і існування Київської патріархії як юридичної особи, яка має володіти тим майном, монастирями та учбовими закладами, якими вона володіла до цього дня.

Ведуча: Скликаний почесним патріархом Філаретом собор не матиме ні юридичних, ні канонічних наслідків, оскільки Українська православна церква Київського патріархату припинила існування після об’єднання церков, про це сказав архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря. Остаточну оцінку скликаному Філаретом зібранню дасть Священний синод Православної церкви України, який збереться на своє засідання 24 червня.

Євстратій Зоря, Архієпископ Чернігівський та Ніжинський: Ці збори привласнили собі назву помісного собору Української православної церкви Київського патріархату. Насправді, це жодним чином зібрання не може трактуватись як помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, тому що правдивий помісний собор Української православної церкви Київського патріархату відбувся 15 грудня 18 року.

Ведуча: Нагадаю, торік 15 грудня українські церкви об’єдналися в єдину Православну церкву України. Її очолив митрополит Епіфаній. 5 січня у Стамбулі було підписано Томос про автокефалію української церкви. 6 січня патріарх Варфоломій передав його Епіфанію».

4. «Харківського телеоператора Вадима Макарюка перевели з реанімації в неврологічне відділення міської лікарні

Ведуча: Харківського телеоператора Вадима Макарюка перевели з реанімації в неврологічне відділення міської лікарні. Два тижні тому його побили під час сутичок на території торговельного центру “Барабашово” в Харкові. У чоловіка стався крововилив у мозок. Як розповіла колега Вадима Ганна Черненко, в нього ретроградна амнезія, дезорієнтація та не працює права рука.

Ганна Черненко, колега потерпілого: Вадим почуває зараз себе краще. Зараз з ним активно займаються реабілітологи. Вони одночасно відновлюють його праву руку, тому що вона майже нерухома, так само займаються мовою, процесами мислення, він виконує вправи, завдання, сьогодні спробував писати лівою рукою. Сьогодні він спитав про тих людей, які його побили, чи ведеться якесь слідство. Ми всі сподіваємося, що цих людей, назвемо їх так, покарають, тому що, за даними поліції, встановлено кількох осіб, а били близько півтора десятка людей, били ногами. Слідчим лікарі поки не дали дозвіл відвідати його та взяти покази».

Випуск о 19:00

1. «Поліція розслідує загибель народного депутата Дмитра Тимчука

Ведуча: Поліція розслідує загибель народного депутата Дмитра Тимчука. Правоохоронці перевіряють кілька версій загибелі депутата: вбивство, самогубство та необережне поводження зі зброєю. Про це “Українському радіо” повідомила заступник начальника відділу комунікацій Національної поліції Києва Яна Неруш.

Яна Неруш, заступник начальника відділу комунікацій Національної поліції Києва: Тривають слідчі дії, досудові дії, проводиться розслідування, опитуються всі свідки, мешканці, призначена ціла низка експертиз. Лише після того, коли будуть якісь першочергові слідчі дії і будуть якісь результати експертиз, ми зможемо більш детальну інформацію дати.

Ведуча: Народного депутата «Народного фронту» і координатора групи “Інформаційний спротив” Дмитра Тимчука знайшли вчора застреленим у київській квартирі».

2. «Затриманому у справі про вбивство 11-річної Дар’ї Лук’яненко на Одещині оголошено про підозру

Ведуча: Затриманому у справі про вбивство 11-річної Дар’ї Лук’яненко на Одещині оголошено про підозру. Місцевий житель села Іванівка зараз дає покази. Тіло дитини знайшли вчора у вигрібній ямі його будинку. Правоохоронці назвали основну версію вбивства, повідомив голова національної поліції Сергій Князєв.

Сергій Князєв, голова Національної поліції: вчора національна поліція затримала особу, яку підозрюють у вчиненні цього правопорушення. Ним виявився місцевий житель. Основна версія, яку розглядає слідство — це вбивство на сексуальному ґрунті.

Ведуча: Прокуратура наполягатиме на довічному ув’язненні підозрюваного у вбивстві Дар’ї Лук’яненко. Про це повідомив прокурор Одеської області Олег Жученко сьогодні на брифінгу.

Олег Жученко, прокурор Одеської області: Звертаємося до суду з клопотанням про тримання під вартою без альтернативи застави. Зазначу, що докази, які зібрані Національною поліцією, нам дають підстави вказувати, що підозра є абсолютно обґрунтованою. Представники державного обвинувачення будуть наполягати на максимально відповідному покаранні — це довічне позбавлення волі.

Ведуча: Чоловіка затримали вчора ввечері. Тіло дівчинки перебуває на судмедекспертизі. Дар’я Лук’яненко зникла 13 червня вдень, пішла на заняття у танцювальний гурток і не повернулася додому».

3. «Акцію проти працевлаштування в Київському національному університеті імені Шевченка колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова проводять студенти

Ведуча: Акцію проти працевлаштування в Київському національному університеті імені Шевченка колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова проводять студенти цього вишу сьогодні, повідомила кореспондентка Суспільного. Юристка вишу Ірина Селенко підтвердила «Суспільному», що Андрій Портнов з вересня 2019 працюватиме на кафедрі конституційного права юридичного факультету університету. За словами Селенко, в наказі про працевлаштування Портнова йдеться, що «його приймуть на роботу в університет з першого вересня цього року по 30 червня 2020 року на умовах строкового трудового договору до проведення конкурсу на посаду професора кафедри конституційного права. Процедура прийому на роботу до проведення конкурсу застосовується для всіх позаштатних викладачів». Андрій Портнов працював на кафедрі конституційного права юридичного факультету Київського національного університету з 2009-й по 2014 роки. В лютому 2014-го його звільнили. В період Євромайдану Портнов виїхав з України, був оголошений у розшук, згодом переїхав до Австрії. В Україну повернувся навесні цього року».

4. «Повернення проспекту Григоренка в Харкові імені радянського маршала Жукова поліція розслідує за статтєю “зловживання владою або службовим становищем”

Ведуча: Повернення проспекту Григоренка в Харкові імені радянського маршала Жукова поліція розслідує за статтєю «зловживання владою або службовим становищем». Підозрюваних у справі немає, розповіла «Суспільному» речниця Шевченківського відділу поліції Леся Снитко. Кримінальне провадження слідчі відкрили після звернення депутата міської ради Ігоря Черняка.

Леся Снитко, речниця Шевченківського відділу поліції: До Шевченківського відділу поліції надійшло звернення від депутата Харківської міської ради. Він вважає, що в діях депутатів та чиновників можуть міститися ознаки кримінального правопорушення, пов’язані з поширення комуністичної та нацистської символіки та пропагандою комуністичного та націоналістичного тоталітарних режимів, що виразилося у підтриманні петиції про повернення первинної назви проспекту маршала Жукова та демонтажу з майдану Свободи намету «Все для перемоги». Працівники Шевченківського відділу поліції з’ясовують усі обставини події. Інформація була внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 364 Кримінального кодексу України».

Випуск о 20:00

1. «Конституційний Суд України визнав указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради законним

Ведуча: Конституційний Суд України визнав указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради законним. Про це йдеться у рішенні, викладеному на сайті суду. Відповідно до тексту: “Конституційний конфлікт між президентом та Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень парламенту не має правового вирішення. Основний закон не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. Цей порядок також не прописаний у регламенті Верховної Ради”. Конституційний Суд вирішив, що розв’язання цього конфлікту громадянами України шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради відповідає вимогам статті 5 Конституції України. У голосуванні взяли участь 16 суддів Конституційного Суду».

2. «Один український військовослужбовець отримав поранення, ще один бойову травму внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі

Ведуча: Один український військовослужбовець отримав поранення, ще один бойову травму внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі. Про це повідомив представник пресцентру Операції Об’єднаних сил Олексій Зуганов. За його словами, станом на 18 годину ворог сім разів порушив режим тиші. Збройні формування Російської Федерації обстрілювали позиції українських військ із застосуванням заборонених мінськими домовленостями мінометів 120 та 82 калібрів, а також із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї».

3. «До всесвітнього дня біженців сьогодні в Києві відбувся культурно-освітній фестиваль, створений зусиллями шукачів притулку

Ведуча: До всесвітнього дня біженців сьогодні в Києві відбувся культурно-освітній фестиваль, створений здебільшого зусиллями шукачів притулку. Свої роботи представили художники з Афганістану та Конго. Також відвідувачі фестивалю мали змогу почути історії людей, які в пошуках кращого життя змушені були залишити свою батьківщину і приїхали в Україну.

Кореспондентка: Нині світ стикнувся з найвищим рівнем вимушеного переміщення. Небувала кількість людей змушена залишати свій дім у пошуках безпечного притулку. У 2018 році в середньому кожної 2 секунди одна людина змушена була тікати від війни, переслідування або насильства. Кількість біженців на кінець минулого року становила в світі майже 71 мільйон людей, говорить перша заступниця голови Державної міграційної служби Наталя Науменко.

Наталя Науменко, перша заступниця голови Державної міграційної служби: Зростаюча кількість біженців свідчить про те, що війни назавжди не закінчуються, конфлікти не врегульовуються, а агресивні дії надамбітних політиків не зникають. Як наслідок цього, страждають невинні люди. Сьогодні в Україні знаходиться понад 2,5 тисячі осіб, яким Україна надала захист. Статус біженця дає додатковий захист. Понад 600 осіб з них діти.

Кореспондентка: Періодично з проханням надати статус біженця до Державної міграційної служби звертаються представники 44 країн світу, сказала голова правління благодійної організації “Благодійний фонд Рокада” Наталя Гуржій. Найбільше з Афганістану, Сирії, Російської Федерації, Сомалі, Іраку.

Наталя Гуржій, голова правління благодійної організації “Благодійний фонд Рокада”: Міграційна служба бере їх на облік, визначає, чи справді ця людина є біженець, чи це просто економічний мігрант, який приїхав сюди на заробітки. І якщо це справді є біженець, держава надає такій людині статус, який дає їй право користуватися тими правами, що і громадяни України, тільки не обирати і не працювати на державній службі и не служити в армії.

Кореспондентка: Серед біженців, які отримали українське громадянство, ефіопець Дежане Іргу, який каже: «Україна — це моя друга Батьківщина». Чоловік живе з того, що варить каву.

Дежане Іргу, ефіопець: Приїхав у 1987 році. Навчався у Київському інституті цивільної авіації до 1993 року. Їхати до Ефіопії не міг, там точилася війна. Одружився, маю двох дітей і двох онуків. В Україні почуваюся добре.

Кореспондентка: Заходи з відзначенні всесвітнього дня біженців відбулися у низці міст країни, у тому числі в Одесі, Харкові, Святогірську, Мар’їнці, Станиці Луганській».

Випуск о 21:00

1. «Сьогодні останній день, коли можна подати документи на реєстрацію кандидатам у народні депутати України

Ведуча: Сьогодні останній день, коли можна подати документи на реєстрацію кандидатам у народні депутати України. Центральна виборча комісія працюватиме до опівночі, після цього матиме 5 днів, аби перевірити документи та зареєструвати або ж відмовити кандидатам. Сьогодні двічі надходили анонімні дзвінки з повідомленнями про замінування будівлі ЦВК, повідомила кореспондентка Суспільного. Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук сказала, що не варто панікувати. Позачергові парламентські вибори, нагадаю, призначені на 21 липня».

Випуск о 22:00

1. «Акцію проти працевлаштування в Київському національному університеті імені Шевченка колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова проводять студенти

Ведуча: Акцію проти працевлаштування в Київському національному університеті імені Шевченка, колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, провели у столиці сьогодні студенти цього вишу. Вони передали звернення до ректора університету Леоніда Губерського. Сам ректор до учасників акції не вийшов. У зверненні протестувальники вимагають не поновлювати Портнова на викладацькій посаді, а також вимагають, аби ректор публічно вибачився за це. Виконувати обов’язки професора кафедри конституційного права юридичного факультету Андрій Портнов почне з 1 вересня. Це Суспільному підтвердила юристка вишу Ірина Селенко. За її словами, Портнова взяли на умовах трудового договору до проведення конкурсу на цю посаду.

Ірина Селенко, юристка КНУ імені Шевченка: Згідно закону «Про вищу освіту» є така процедура: фахівець зараховується на посаду до проведення конкурсу. Тому що одразу у вересні місяці провести конкурс неможливо, оскільки є певна тривала процедура, вона до двох місяців триває. Після цього буде оголошено конкурс, тобто закон «Про вищу освіту» так і каже, що зараховується з подальшим оголошенням конкурсу. От буде оголошено конкурс, і будь-яка особа, яка має певну кваліфікацію, може взяти участь у відповідному конкурсі. Тому, звичайно, Портнов буде проходити конкурс, як визначено законом “Про вищу освіту”.

Ведуча: Андрій Портнов повідомив, що не поновився, а влаштувався на роботу, і він підтримає будь-який протест, крім голодування. Андрій Портнов працював на кафедрі конституційного права юридичного факультету Київського національного університету з 2009 по 2014 роки. В лютому 2014 його звільнили. В період Євромайдану Портнов виїхав з України, був оголошений у розшук, згодом переїхав до Австрії. В Україну повернувся навесні цього року після президентських виборів».

2. «Від сьогодні спільно патрулюватимуть зони відпочинку на озері в Івано-Франківську патрульні поліцейські та Національна гвардія

Ведуча: Від сьогодні спільно патрулюватимуть зони відпочинку на озері в Івано-Франківську патрульні поліцейські та Національна гвардія. Рішення про посилення патрулювання ухвалили після нещасного випадку, який стався 13 червня, тоді на озері втопився 15-річний хлопець.

Кореспондентка: Відпочинкову територію патрулюють працівники муніципальної варти. Головний інспектор відділу охорони публічного порядку Василь Олексюк каже: за цей час вже було кілька порушників.

Василь Олексюк, головний інспектор відділу охорони публічного порядку: Звертаємо увагу на розпиття алкогольних напоїв, щоб не розпивали алкогольні напої. Попереджаємо, щоб не запливали за буйки. Не ходили особи в стані алкогольного сп’яніння.

Кореспондентка: Для порятунку людей у рятувальників є все необхідне, говорить начальник обласної рятувально-водолазної служби Микола П’ятковський. На міському озері в Івано-Франківську, каже, купатися дозволено тільки в одному місці.

Микола П‘ятковський, начальник обласної рятувально-водолазної служби: Це міський пляж в районі вулиці Гетьмана Мазепи біля лікарні. Водолазами було обчищено дно від небезпечних предметів, які могли би травмувати купальників. Вийнято біля 60 кг небезпечних предметів на берег, почищено, вивезено з території області. Були зроблені карти приміри глибини і виставлені буйки, за які не можна запливати. Остальні місця на міському озері заборонені для купання».

У випусках за 20 червня не повідомлялося про таку важливу тему дня:

Побитий у Черкасах журналіст Комаров помер.

21 червня (п’ятниця):

Випуск о 18:00

1. «Два місяці під вартою без права внесення застав — такий запобіжний захід добрав Київський райсуд Одеси підозрюваному у вбивстві 11-річної Дар’ї Лук’яненко

Ведуча: Два місяці під вартою без права внесення застав — такий запобіжний захід добрав Київський райсуд Одеси підозрюваному у вбивстві 11-річної Дар’ї Лук’яненко, повідомляє кореспондент Суспільного. 22-річний підозрюваний погодився з висунутою щодо нього підозрою. Не заперечував він і проти міри запобіжного заходу — 2 місяці арешту без права внесення застави. Вчора прокурор Одеської області Олег Жученко повідомив, що прокуратура наполягатиме на довічному ув’язненні. За його словами, чоловіку інкримінують 4 статті: вбивство малолітньої дитини, незаконне позбавлення волі, замах на зґвалтування та наруга над тілом. Дар’я Лук’яненко зникла 13 червня. Пішла на заняття у танцювальний гурток і не повернулася додому».

2. «Основна версія загибелі народного депутата Дмитра Тимчука, за результатами першочергових слідчих дій — самогубство

Ведуча: Основна версія загибелі народного депутата Дмитра Тимчука, за результатами першочергових слідчих дій, — самогубство. Про це “Українському радіо” повідомила речниця прокуратури міста Києва Надія Максимець. За її словами, розглядають інші версії: вбивство та необережне поводження зі зброєю. Слідчі очікують на результати судмедекспертизи і опитують людей, які можуть мати інформацію щодо причин загибелі нардепа.

Надія Максимець, речниця прокуратури міста Києва: До отримання результатів призначених судових експертиз, а також допиту осіб, які, можливо, володіють якоюсь інформацією, ми не виключаємо й інші версії, але на сьогодні вважаємо, що найбільш імовірною є версія самогубства. На це вказують покази близьких осіб загиблого, огляд місця події, первинні дані експертів, які провели комплексне дослідження тіла загиблого. Проаналізували напрямок ранового каналу, вхідний та вихідний отвір, положення тіла, зброї, інші речові докази, які були вилучені на місці події. Крім того, зі слів близьких осіб, Дмитро Тимчук останнім часом перебував у пригніченому стані, майже тиждень не виходив із квартири і в день смерті також не залишав приміщення. В самому приміщені в момент трагедії знаходилася, окрім Тимчука, ще жінка. Зараз із нею працюють слідчі.

Ведуча: Народного депутата фракції Народний фронт” та координатора групи “Інформаційний спротив” Дмитра Тимчука знайшли застреленим 19 червня у київській квартирі. Як повідомили у пресслужбі політсили, прощання з Дмитром Тимчуком відбудеться завтра у столичному Будинку офіцерів».

3. «Почесний патріарх Православної церкви України Філарет звільнив настоятеля Свято-Феодосіївського монастиря в Києві архимандрита Макарія і призначив на його місце архимандрита Андрія Маруцака

Ведуча: Почесний патріарх православної церкви України Філарет звільнив настоятеля Свято-Феодосіївського монастиря в Києві архимандрита Макарія і призначив на його місце архимандрита Андрія Маруцака. Останній вчора брав участь у зібранні, яке скликав владика Філарет. Від участі в заході відмовився Макарій. Як діятиме в цій ситуації Православна церква України, ми звернулися до пресслужби Православної церкви України. Ось що нам відповів диякон Михайло Омелян.

Михайло Омелян, диякон: Свято-Феодосїівський монастир він належить до Православної церкви України і також його намісник архимандрит Макарій також належить до Православної церкви України. Тому відповідно, що ця група людей, які вчора провели зібрання, вони не мають права на майно Православної церкви України.

Ведуча: Намісник Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря архимандрит Макарій сказав сьогодні журналістам, що братія монастиря не згодна з наміром Філарета відновити Київський патріархат і висловила бажання залишатися в лавах Православної церкви України. За словами Макарія, отець Андрій викликав поліцію, хотів забрати статутні документи монастиря. Він також розповів, що були різні люди. Докладніше слухайте в наших наступних випусках».

4. «П’ять разів з початку доби, окупанти обстрілювали українські позиції на передовій

Ведуча: П’ять разів, з початку доби, обстрілювали українські позиції на передовій. Такі дані, станом на 12-ту годину, повідомив речник Міністерства оборони Максим Праута. Застосовували російські найманці міномети, заборонених калібрів, бойовики атакували позиції українських підрозділів у районі Луганського Південного, Новолуганського та Опитного на Донеччині. Загиблих і поранених серед українських воїнів немає.

Максим Праута, речник Міністерства оборони України: Усі випадки використання ворогом заборонених мінометів зафіксовано на Луганському напрямку. Так, тривалий обстріл зі 120 та 82 мінометів, з танкових, протитанкових і автоматичних гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї окупанти о 6:10 розпочали поблизу Луганського. Вогонь з боку населеного пункту Нижнє Лозове вівся до 8:20. За цей час на позиціях наших захисників розірвалися 30 мін 120-го та 40 мін 82-го калібрів».

Випуск о 19:00

1. «Один український військовослужбовець отримав бойову травму, внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі

Ведуча: Один український військовослужбовець отримав бойову травму, внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донбасі. Про це на брифінгу повідомив представник пресцентру ООС Олексій Зуганов. За його даними, станом на 18-ту годину ворог 9 разів порушив режим тиші. Стріляли з мінометів 120-го та 82-го калібру, а також із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї».

2. «У Черкасах сьогодні попрощалися із журналістом Вадимом Комаровим

Ведуча: У Черкасах сьогодні попрощалися із журналістом Вадимом Комаровим. Поховали його на Першому міському кладовищі. Вадим Комаров помер позаминулої ночі в лікарні, не прийшовши до тями після побиття. На журналіста напали вранці 4 травня, після операції Комаров впав в кому. Справу перекваліфікували, як умисне вбивство. Слідство відпрацьовує три основні версії: професійна діяльність, сварка з невідомими та умисне вбивство. Вадим Комаров писав про розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво та корупцію в Черкаській міськраді. Спогадами про Вадима Комарова діляться головний редактор газети “Нова доба” Тетяна Очеретяна, журналіст інтернет-видання Максим Степанов та міський голова Анатолій Бондаренко.

Тетяна Очеретяна, головний редактор газети “Нова доба”: Мені дуже прикро, як і всім черкащанам, що у нас у місті відбуваються такі трагічні події. Його блоги мали набагато більший перегляд, ніж деякі тиражі наших газет.

Максим Степанов, журналіст інтернет-видання: Комаров був взагалі справжній журналіст-розслідувач. Один з найкращих журналістів у Черкасах. Була людина, на яку просто рівнятися кожен повинен в нашій професії.

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас: Це була неординарна людина, яка мала завжди свою точку зору. Останні півроку він був радником у мене і такі самі резонансні події я доручав йому».

3. «Почесний патріарх православної церкви України Філарет звільнив настоятеля Свято-Феодосіївського монастиря в Києві архимандрита Макарія Папіша і призначив на його місце архимандрита Андрія Маруцака

Ведуча: Почесний патріарх православної церкви України Філарет звільнив настоятеля Свято-Феодосіївського монастиря в Києві архимандрита Макарія Папіша і призначив на його місце архимандрита Андрія Маруцака. Останній вчора брав участь у зібранні, яке скликав владика Філарет. Макарій від участі у зібранні відмовився. Намісник Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря архимандрит Макарій розповів сьогодні журналістам, що братія монастиря не згодна з наміром Філарета відновити Київський патріархат і висловила бажання залишатися в лавах Православної церкви України. За словами Макарія, отець Андрій викликав поліцію і хотів забрати статутні документи монастиря. Насельники монастиря та прихильники не дали винести документи.

Макарій, настоятель Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря: Братія монастиря сказала, що ми не згідні з тим, щоб Патріарх Філарет відновив Київський патріархат. Тому ми лишаємося в Православній церкві України. Братія затвердила це своїми підписами, вся братія. Отець Андрій — утримався. Не було жодного голосу проти. Отець Андрій показав документ, де він призначений намісником монастиря на моє місце і відповідно указ про зняття мене з посади намісника монастиря. Указ підписаний Філаретом.

Ведуча: Як сказав архимандрит Макарій, указ Філарета не зареєстрований у Міністерстві культури, тому є не чинним. Отець Андрій, призначений Філаретом на посаду намісника монастиря, так прокоментував ситуацію Суспільному.

Отець Андрій: Монастир захоплений фактично. Тому що всі ці будівлі, цей монастир передано в управління УПЦ КП. Тобто Київська патріархія управляє. Тому наші опоненти, вони хотять належати до ПЦУ, але не просто, вони хотять разом з цією спорудою, з монастирем.

Ведуча: Як діятиме в цій ситуації Православна церква України, Українське радіо звернулося до пресслужби Православної церкви України. Ось що нам відповів диякон Михайло Омелян.

Михайло Омелян, диякон: Свято-Феодосіївський монастир він належить до Православної церкви України і також його намісник архимандрит Макарій також належить до Православної церкви України. Тому відповідно, що ця група людей, які вчора провели зібрання, вони не мають права на майно Православної церкви України.

Ведуча: Почесний Патріарх Православної церкви України Філарет скликав учора собор для відновлення Київського патріархату. Було також повідомлено, що Київський патріархат не прийме Томос про автокефалію. Православна церква, нагадаю, була створена 15 грудня минулого року, на помісному Соборі, шляхом об’єднання православних церков. Першим предстоятелем Православної церкви України став митрополит Київський і всієї України Епіфаній».

4. «Наказ ректора Національного університету Шевченка про розірвання угоди з Андрієм Портновим зареєстровано

Ольга Бавдис, ведуча: Наказ ректора Національного університету Шевченка про розірвання угоди з Андрієм Портновим, ексочільником Адміністрації президента часів Януковича, зареєстровано. Про це “Українському радіо” заявив керівник відділу кадрів вишу Олексій Іванченко. За його словами, зареєстрували документ вчорашнім числом, адже підписаний він був напередодні».

5. «Місяць до дострокових парламентських виборів

Ведуча: Місяць до дострокових парламентських виборів. Напередодні зелене світло для їхнього проведення дав Конституційний Суд. Він визнав законним указ президента про розпуск Верховної Ради та призначення дострокових парламентських виборів. Депутати, які звернулися до суддів з поданням, назвали таке рішення прецедентом.

Кореспондентка: Конституційний конфлікт між президентом та Верховною Радою, щодо підстав дострокового припинення повноважень парламенту не має правового вирішення. Про це йдеться у рішенні, викладеному на сайті суду. Відповідно до тексту, “Основний закон не визначає порядку припинення діяльності коаліції і депутатських фракцій у Верховній Раді. Цей порядок також не прописаний у регламенті Верховної Ради”. Конституційний Суд вирішив, що розв’язання цього конфлікту народом, тобто шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради відповідає вимогам Конституції. Судді не дали чіткої відповіді щодо конституційності указу. Так прокоментував рішення експерт з конституційного права Ігор Коліушко.

Ігор Коліушко, експерт з конституційного права: Не використав тих аргументів, які висловлювалися в користь неконституційності цього указу. І не довів, власне, його конституційність.

Кореспондентка: З юридичної точки зору, рішення Конституційного Суду викликає сумніви, каже Олег Купрієнко, один з 62 депутатів, котрі намагалися оскаржити указ про розпуск Верховної Ради.

Олег Купрієнко, народний депутат: Указ суперечить Конституції, і те, що зробив Конституційний Суд, на моє переконання, така міна сповільненої дії, яка закладена під всю законодавчу систему країни.

Кореспондентка: Відсутність коаліції стала підставою для розпуску Верховної Ради. Цю позицію президентської команди під час засідання погоджувальної ради керівників парламентських фракції озвучив представник президента у парламенті Руслан Стефанчук.

Руслан Стефанчук, представник президента у Верховній Раді України: Це виключна компетенція Конституційного Суду — давати оцінку доказам. Ми готуємо юридично обґрунтовану позицію, вона озвучена в Конституційному Суді. Ми переконані в своїй правоті.

Кореспондентка: Небезпечним прецедетом назвав рішення Конституційного Суду експерт із конституційного права Ігор Коліушко. Каже у тих, хто очолює державу, буде спокуса в такий спосіб виправдати політично вигідні рішення.

Ігор Коліушко, експерт з конституційного права: Насправді, це була одностороння дія президента, спрямована на дострокове припинення повноважень парламенту. Вона була продиктована зрозумілими політичними перевагами, які отримує політична сила президента на виборах.

Кореспондентка: Нагадаю, указ про розпуск Верховної Ради президент Володимир Зеленський підписав 21 травня, призначивши вибори на 21 липня».

Випуск о 20:00

1. «Печерський райсуд Києва підтвердив, що лідер партії “Рух нових сил” Михеїл Саакашвілі впродовж 5 років безперервно жив на території України

Ведуча: Печерський райсуд Києва підтвердив, що лідер партії “Рух нових сил” Михеїл Саакашвілі впродовж 5 років безперервно жив на території України. Таке рішення було ухвалено сьогодні. Так Саакашвілі може балотуватися в народні депутати на дострокових парламентських виборах 21 липня. Ось як прокоментував рішення суду сам Саакашвілі.

Михеїл Саакашвілі, лідер партії “Рух нових сил”: Я хочу сказати всім, що я більш ніж майже 13 років проживав в Україні. Я навчався в Україні, отримував диплом тут, був військовим строкової служби в українській армії. Один з організаторів першого Майдану. Я був одним із лідерів опозиції. Для мене це важливий день відновлення справедливості.

Ведуча: Політична партія “Рух нових сил” подала документи для участі у дострокових парламентських виборах. Про це “Українському радіо” розказав прессекретар Центрвиборчкому Костянтин Хівренко.

Костянтин Хівренко, прессекретар Центрвиборчкому: Центральна виборча комісія, згідно закону «Про вибори народних депутатів України», повинна не пізніше ніж на 5-й день після подачі документів вивчити їх і прийняти відповідне рішення. Всі 16 членів висловили свою думку, в режимі засідання, шляхом підняття рук і голосування.

Ведуча: Нагадаю, учора завершився термін подання документів до ЦВК від самовисуванців та політичних партій, реєстрація завершується 25 червня. Вибори відбудуться 21 липня».

2. «Українська делегація вирушила до Північної Македонії на щорічні збори країн-членів Міжнародного валютного фонду

Ведуча: Українська делегація вирушила до Північної Македонії на щорічні збори країн-членів Міжнародного валютного фонду. Очолює її глава Нацбанку Яків Смолій. Нагадаю, МВФ планує відновити співпрацю з українською державою після проведення дострокових парламентських виборів і формування нового уряду. Тоді ж фонд може ухвалити рішення про надання нового траншу на суму мільярд 300 мільйонів доларів».

3. «У лікарні імені Мечникова провели операцію з трансплантації нирки

Ведуча: У лікарні імені Мечникова провели операцію з трансплантації нирки. Донором для 33-річного Костянтина, в якого відмовили нирки — стала матір. У жінки виявили патологію, їй провели складну операцію та успішно трансплантували нирку сину.

Кореспондентка: Костянтину 33 роки, він хворіє на тяжку форму діабету. Минулого року у нього відмовили нирки. Весь цей час він перебував на діалізі, штучному очищені крові. Донором для нього стала мама та лікарі виявили у неї небезпечну аномалію — аневризму ниркової артерії.

Костянтин, пацієнт: Діаліз — це 4 години лежати під апаратом, три рази на тиждень. Дуже багато часу витрачалося для підтримки життєдіяльності. Зараз я дуже задоволений, що можу обійтися без цього і тепер час можна витрачати на своїх близьких.

Кореспондентка: За словами Максима Кутового, за тиждень стан здоров’я хлопця відновився. Нирка повністю функціонує.

Максим Кутовий, лікар-хірург відділення трансплантації лікарні імені Мечникова: Вона перша унікальна, за рахунок анатомічних особливостей у донора. Це не перша наша трансплантація. Лікарня від 5 до 10 трансплантацій на рік виконується від родинного донора, але ця була дійсно унікальна».

Випуск о 21:00

Суцільні повтори матеріалів.

Випуск о 22:00

1. «Приморський райсуд Маріуполя визнав винним у коригуванні обстрілу в місті мікрорайону Східний та засудив до 9 років позбавлення волі Валерія Кірсанова

Ведуча: Приморський райсуд Маріуполя визнав винним у коригуванні обстрілу в місті мікрорайону Східний та засудив до 9 років позбавлення волі Валерія Кірсанова, повідомляє “Громадське”, з посиланням на судовий реєстр. Кірсанова звинувачують за статтями: “створення терористичної групи чи терористичної організації” і “незаконне поводження зі зброєю”, йдеться у вироку. Засуджений передавав бойовикам дані про місця дислокації чисельність та маршрути пересування підрозділів і військової техніки Збройних сил України у Маріуполі і Донецькій області. Кірсанова засудили до 9 років в’язниці ще у 2016, але він подав апеляцію, був повторний розгляд справи. Нагадаю, 24 січня 2015 року був обстріляний житловий мікрорайон Маріуполя Східний. Внаслідок обстрілу загинуло 29 людей, 92 отримали поранення. За даними СБУ, обстріл скоїли кадрові військовослужбовці Російської Федерації».

2. «Українську ГТС передають невідомо кому, невідомо в яке управління, сказала сьогодні лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко

Ведуча: Українську газотранспортну систему, безплатно, без вирішення питань завантаження додатковим природним газом передають невідомо кому, невідомо в яке управління, сказала сьогодні в Києві, на пресконференції лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко. За її словами, починаючи з 2016 року українську ГТС свідомо доводили до банкрутства. Зокрема, за словами Тимошенко, компанія “Нафтогаз” створювала штучну заборгованість перед ГТС по оплаті за послуги, не платила гроші, які заробляла ГТС. В 2016 році “Нафтогаз” показав збитки ГТС на 6 мільярдів гривень, в наступному — 24 мільярди гривень і в 2018 — 32,5 мільярди гривень. Водночас, за словами Тимошенко, “Нафтогаз” забирав собі увесь дохід, який заробляла газотранспортна система країни.

Юлія Тимошенко, лідерка партії “Батьківщина”: Вони, по-суті, плату за транзит російського газу, через територію України не платили газотранспортній системі, а забирали на НАК “Нафтогаз” і ділили на корупційних основах. Ми подали до Державного бюро розслідувань заяву про скоєння злочину, про доведення нашої газотранспортної системи навмисно, планово, до штучного банкрутства.

Ведуча: У пресслужбі компанії “Нафтогаз” обіцяли прокоментувати ситуацію найближчим часом. Поки що коментаря не отримали».

3. «39 нападів на представників громадських організацій зафіксовано станом на 15 червня від початку цього року в Україні

Ведуча: 39 нападів на представників громадських організацій зафіксовано станом на 15 червня від початку цього року в Україні. Було представлено для широкого обговорення сьогодні проект рекомендації, які повинні вживати держава для захисту громадського суспільства від переслідувань.

Кореспондентка: Основне завдання правозахисників — зрозуміти мотив нападу на громадських активістів. Хто реально ці люди, які зазнали атак, і моніторити надалі ситуацію з ними. Каже правозахисниця, голова правління Центру громадських свобод Олександра Матвійчук. Найвідоміша серед цих справ — смерть громадської активістки Катерини Ганзюк і черкаського журналіста Вадима Комарова. Говорить Олександра Матвійчук.

Олександра Матвійчук, громадська активістка: Основна проблема, як в справі Комарова, на нього ж було зроблено кілька попередніх нападів, і в справах інших громадських активістів в тому, що ми не бачимо правоохоронні органи здійснюють всі ці необхідні кроки. Вони порушують часто критерії Ради Європи, такі як: швидкість, підзвітність, ретельність і цілий ряд інших. І це дозволяє нам говорити про неефективне розслідування.

Кореспондентка: З 39 нападів на громадських активістів, 23 було здійснено з політичних мотивів, стверджує стажерка, випускниця університету Сорбонни Полін Мофре.

Полін Мофре, стажерка: Ми розділили жертви на 2 групи, напади на активістів понад 40 %, майже 60 % — на журналістів. Зокрема, у січні був один таки напад, у лютому — дев'ять, у березні — шість, у квітні — три і у травні та перший половині червня по два напади. Згідно з даними моніторингу, найбільше нападів зафіксовано у Києві, Черкасах та Одесі. Серед рекомендацій, представлених громадськими організаціями, — внесення змін до законодавства для удосконалення процедури люстрації та атестації працівників правоохоронних органів, сказав голова правління громадської організації «Правозахисна ініціатива» Богдан Чумак.

Богдан Чумак, голова правління ГО “Правозахисна ініціатива”: Якщо ми кажемо про динаміку за 5 років, то за різними оцінками — це понад 300 випадків представників громадського суспільства. Має бути зосереджена на цьому увага уповноваженого. Уповноважений має доносити це до Верховної Ради, доносити це до суспільства.

Кореспондентка: Як сказала Олександра Матвійчук, два місяці на базі “Центр громадських свобод”, працювала група правозахсників із Франції, Казахстану та України. Вона збирала та досліджувала історії людей, яких переслідували за діяльність у Києві та у різних регіонах України. До звіту ввійшли верифіковані випадки переслідування, нападів, обшуки, затримання, сфабриковані, побиття, погрози із січня до червня цього року».

У випусках за 21 червня не повідомлялося про таку важливу тему дня:

Поліція оголосила підозру ще двом учасникам нападу на відеооператора в Харкові.

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оцінними судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.

Ця публікація підготовлена за рахунок фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Фото: сайт konkurent.in.ua

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду