«Щоденники Дитячого Євробачення»: рятівна ідея, бадьорий темп і трошки шкільної лінійки

«Щоденники Дитячого Євробачення»: рятівна ідея, бадьорий темп і трошки шкільної лінійки

10:00,
31 Серпня 2024
884

«Щоденники Дитячого Євробачення»: рятівна ідея, бадьорий темп і трошки шкільної лінійки

10:00,
31 Серпня 2024
884
«Щоденники Дитячого Євробачення»: рятівна ідея, бадьорий темп і трошки шкільної лінійки
«Щоденники Дитячого Євробачення»: рятівна ідея, бадьорий темп і трошки шкільної лінійки
Новий проєкт Суспільного є одночасно звітом, розвагою та розрадою для дітей і дорослих.
На телеканалі «Суспільне Культура» стартували «Щоденники Дитячого Євробачення». Цей проєкт існує вже давно, але цього року змінив формат до невпізнання. Замість того, щоб проказувати пригоди переможця Національного відбору напередодні старту щорічного міжнародного дитячого музичного конкурсу, тепер «Щоденники» розповідають про підготовку всіх учасників до Нацвідбору — від формування довгого списку та першої зустрічі конкурсантів до репетицій і великого фіналу.

 Перша зустріч учасників

Загалом «Щоденники» містять шість епізодів, що виходитимуть щонеділі до фіналу Національного відбору, який відбудеться у вересні. Сам 22-й Дитячий пісенний конкурс Євробачення пройде в Іспанії в листопаді. Можливо, «Щоденники» знову з’являться в ефірі та будуть розповідати, що відчуває та як поводиться наш фіналіст, але поки що про це не йдеться.

Нацвідбір на Дитяче Євробачення цього року взагалі зазнав великих змін. По-перше, спростили правила прийому заявок, прибравши обов’язкову авторську пісню. Можливо, через це Суспільне отримало рекордну кількість заявок — 309. По-друге, відкрили «Зіркову школу» для конкурсантів, що пройшли перший відбір. У школі на базі Будинку звукозапису «Українського радіо» дітей додатково навчали вокалу, хореографії, акторської майстерності, влаштовували зустрічі з блогерами, психологічні тренінги тощо. Зрозуміло, що ніхто не буде створювати Зіркову школу, щоб тримати процес навчання в таємниці. Тому оновлені «Щоденники» просто мали з’явитися.

 Початок занять в Зірковій школі

«Наша мета в “Щоденниках Дитячого Євробачення” — бути максимально відкритими й показати, як приймають рішення, як формують довгий, короткий і найкоротший списки учасників. Глядачі зможуть побачити, як це відбувається зсередини, як працюють учасники та команда на кожному етапі, щоб дійсно відчути процес народження Євробачення.

Вже у першому випуску глядачі вперше побачать процес формування довгого списку, дізнаються, що за лаштунками відбувається набагато більше, ніж можна побачити в підсумку. Раніше ми лише оголошували, хто потрапив до найкращих 15, а тепер відкриваємо завісу і покажемо, як складно було приймати заявки та як відбувався відбір тих самих 15 учасників з-поміж більш ніж 300 претендентів», — розповіла голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська.

 Тімур Мірошниченко

Ведучими проєкту став незмінний коментатор «Євробачення» та ведучий Нацвідборів Тімур Мірошниченко та ведуча влогів про «Євробачення» Анна Тульєва. Колись Мірошниченко вже вів дитячі «Щоденники», але потім поступився ведучому Денису Мініну. Сьогодні Мінін волонтер і ведучий каналу «Дім», і в «Щоденниках» його не буде. На превеликій жаль, адже невимушений стиль розповіді та спілкування з героями у Дениса неповторний. З іншого боку, Тімур Мірошниченко стільки років веде Євробачення, що без нього проєкт теж складно уявити.

 Світлана Тарабарова, Євген Тріплов і Євген Кот формують довгий список

Керують процесом відбору учасників і їхнім навчанням музична продюсерка Нацвідбору Світлана Тарабарова, сонграйтер Євген Тріплов і режисер і креативний продюсер Євген Кот. Ця трійка взяла на себе перший удар і сформувала довгий список із 15 учасників. На етапі «Зіркової школи» до них доєдналися співачки Tayanna, Michelle Andrade та композитор Євген Хмара, які допомагатимуть обирати шість фіналістів Нацвідбору.

 Євген Тріплов, Michelle Andrade та Євген Хмара на прослуховуваннях

Кожен епізод «Щоденника» триває близько пів години — і вони дуже насичені. Події змінюються як у калейдоскопі, і місцями проєкт нагадує музичний кліп. Уривки відео з заявок учасників чергуються з уривками вокальних прослуховувань, обговорень журі, різноманітних подій за лаштунками сцени, подорожей, зустрічей і коментарів дітей і дорослих про враження від процесу. Бадьорий темп дозволяє охопити картину Нацвідбору цілком, але від виступів дітей на вокальних прослуховуваннях майже нічого не залишилося. Уривки співу учасника разом з обговоренням суддів і навіть жартами ведучого за лаштунками подекуди тривали до 30 секунд. Через жорсткий таймінг траплялися смішні речі.

«Так близько і впевнено підійшов до нас і отак от робив, те що хотів», — прокоментував Євген Кот виступ одного з учасників. Дуже хотілося хоч одним оком побачити, що ж «отак от» робив хлопець, але ні. Глядачам показали лише самий початок його виступу.

 Наймолодша учасниця відбору, 8-річна Софія Нерсесян

Натомість проєкт, на мій погляд, занадто багато уваги приділяв візитівкам учасників. Це домашні заготовки, які вони надсилали ще на етапі прийому заявок на участь у Нацвідборі. У відео діти розповідають про себе — скільки років, з якого міста, чим займаються, що люблять. Це важлива інформація. Але річ у тім, що багато роликів виглядають так, наче дитина старанно читає написаний дорослим текст. «Якось я брав участь у вечорі, присвяченому Григорію Сковороді. І я назавжди запам’ятав вираз його твору. Коли ставиш дім, будуй його для обох частин свого їства: душі й тіла. Тож я займаюся дзюдо і неодноразово ставав Чемпіоном спортивних змагань. Я свідомо обрав свій шлях займатися творчістю, щоб хоча б якусь часточку вкласти в розвиток культури нашої країни. Тому для мене дуже важливо представляти Україну на європейській сцені Євробачення», — з виразом промовляє один із претендентів. Навмисно не називаю ім’я, бо повторюю: цей текст типовий, в інших він майже такий же формальний.

Звісно, дитина може цитувати Сковороду за власним бажанням. Звісно, діти майже завжди шалено хвилюються в урочисті моменти, тому змушені вивчати тексти промов напам’ять. Але нещирість завжди чутно, і її не варто заохочувати. Всі ці візитівки з елементами шкільної лінійки стають прикладом для глядачів і майбутніх претендентів. Не встигнемо озирнутися, як замість «Фух, я заспокоївся» діти будуть казати «Я відчув зменшення хвилювання». Останнє речення, на жаль, теж реальна цитата одного з учасників.

Але назагал усе це дрібні похибки на тлі гарної ідеї та її професійного втілення. Проєкт якоюсь мірою є і звітом перед суспільством про всі етапи підготовки до Нацвідбору, і розвагою, і розрадою. Щоденники постійно звертаються до теми війни та впливу російської агресії на дітей. «Цей відбір мені показав, що вони дуже дорослі, сумні», — сказала Тарабарова.

  Діти в укритті Зіркової школи під час тривоги

Важливо показати дітям, що життя в країні триває. Що в Україні можна планувати своє майбутнє та досягати успіху. Що тут живе купа дорослих, які подбають, підтримають і допоможуть. До речі, батькам дітей це теж піде на користь. Мені от стало краще.

На головному фото учасник відбору Богдан Білуха

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду