Суспільний мовник не вбачає запозичень у постановці виступу гурту Go_A на «Євробаченні-2021»

Суспільний мовник не вбачає запозичень у постановці виступу гурту Go_A на «Євробаченні-2021»

21:35,
19 Травня 2021
2857

Суспільний мовник не вбачає запозичень у постановці виступу гурту Go_A на «Євробаченні-2021»

21:35,
19 Травня 2021
2857
Суспільний мовник не вбачає запозичень у постановці виступу гурту Go_A на «Євробаченні-2021»
Суспільний мовник не вбачає запозичень у постановці виступу гурту Go_A на «Євробаченні-2021»
На Суспільному запевнили, що не передавали режисерам сценічного виступу гурту Go_A жодних матеріалів проведеного мистецького конкурсу.

Створення сценічного виступу гурту Go_A на «Євробачення-2021» режисерами-постановниками Костянтином Томільченком та Олександром Братковським здійснювалось незалежно від Суспільного мовника.

Про це йдеться в офіційній відповіді Національної суспільної телерадіокомпанії Українина заяву сценаристки Анастасії Михайлової щодо «Євробачення-2021».

«Жодних матеріалів проведеного Мистецького конкурсу Суспільний мовник зазначеним режисерам не передавав. Суспільний мовник не вбачає у презентованій у півфіналі "Євробачення-2021" постановці виступу гурту Go_A запозичень з поданих на мистецький конкурс матеріалів, зокрема, ознак порушення авторського права учасників мистецького конкурсу», – зазначено у заяві Суспільного.

У НСТУ запевнили, що розробка  та постановка сценічного виступу гурту Go_A на конкурсі «Євробачення-2021» здійснювалась режисерами-постановниками Костянтином Томільченком та Олександром Братковським у співпраці з телеканалом СТБ.

«В розробці ідей музичного відео та сценічного виступу використовувалось авторське бачення учасників гурту Go_A, які є творцями музичної композиції «Shum», що включало такі елементи: пробудження всього живого після довгої зими, архаїчні звичаї та народні обряди, використання символів природи та зв’язок із семантикою пісні», – пояснили на Суспільному.   

У постановці Костянтина Томільченка та Олександра Братковського основна сюжетна лінія номера будується навколо образу сонця і світла — як символів життя та пробудження природи. Номер є художньою інтерпретацією народного обряду «закликання Шума», який історично пов’язаний із українським фольклором — веснянками.  

«Елементом обрядової традиції є танець з використанням духових (сопілки) та ударних інструментів (бубнів). Після пробудження природи в українській культурі символічно постає сезон весняної посівної. У постановці це втілюється через повні мішки зерна, яке готують до засівання. Водночас енергетика природи повертає глядача до значення базових цінностей життя, сили духу, екосистеми суспільних стосунків, – пояснюють символи у поставці. – Постановники художньо зобразили універсальну космічну енергію без використання традиційних в українській культурі візуалізацій етнічних орнаментів, орієнтуючись на широку міжнародну аудиторію суспільних мовників, які здійснюють трансляцію конкурсу. Домінантою постановки є сонячні промені та світлові аранжування».

Образи та вбрання учасників гурту були розроблені художником по костюмах Дмитром Курятою, який створював дизайн для гурту Go_A на Національному відборі у 2020 році. Стиль солістки гурту для композиції SHUM авторства Дмитра Куряти втілює символічний ряд цієї пісні та водночас художньо поєднується з індивідуальним іміджем співачки Катерини Павленко, презентованим для композиції «Соловей». 

Нагадаємо, режисерка Анастасія Михайлова заявила, що подавала проєкт на мистецький конкурс на розробку ідеї кліпу та її реалізації для тієї ж групи Go_A на пісню «Шум», а під час першого півфіналу побачила свої ідеї у постановці номера представників України на «Євробаченні-2021». Вона вимагає вказати її автором ідеї постановки.

На СТБ вважають, що заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставноюКонкурсний номер представника України гурту Go_A для Євробачення-2021 є розробкою творчої команди СТБ, і вона була узгоджена з Суспільним мовником, запевнили на СТБ.

Як відомо, Національна суспільна телерадіокомпанія України уклала договір із СТБ, згідно з яким комерційний канал займається нацвідбором, постановкою номера представника України, а натомість може транслювати разом із Суспільним три шоу «Євробачення». У 2021 році нацвідбору не було, СТБ взяв на себе постановку номера гурту Go_A для конкурсу. Суспільний мовник затвердив постановку і забезпечує перебування української делегації у Роттердамі.

Нагадаємо, гурт Go_A  з піснею Shum вийшов у фінал «Євробачення-2021» і виступить в арені у Роттердамі 22 травня. 

Фото: сайт EBU / ANDRES PUTTING

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду