Заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставною – СТБ

Заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставною – СТБ

18:13,
19 Травня 2021
5095

Заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставною – СТБ

18:13,
19 Травня 2021
5095
Заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставною – СТБ
Заява режисерки про плагіат у постановці номера гурту Go_A на «Євробаченні-2021» є безпідставною – СТБ
Конкурсний номер представника України гурту Go_A для Євробачення-2021 є розробкою творчої команди СТБ, і вона була узгоджена з Суспільним мовником, запевнили на СТБ.

Постановники виступу гурту  Go_A на «Євробаченні-2021» Костянтин Томільченко і Олександр Братковський не мали доступу до документів, які подавали на конкурс ідей для створення кліпу на пісню Shum. Відповідно, вони не бачили ідеї режисерки Анастасії Михайлової, яка звинувачує їх у крадіжці і вимагає вказати її авторкою ідеї постановки.

Про це «Детектору суспільного мовлення» розповіли у пресслужбі телеканалу СТБ, який відповідав за постановку номера на «Євробаченні-2021».

«Перш за все хочемо звернути увагу, що конкурс, про який йде мова у авторки поста, був внутрішнім конкурсом НСТУ на ідею для музичного відеокліпу на пісню Shum. Ні телеканал СТБ, ні Костянтин Томільченко або Дмитро Курята не брали участі в організації чи проведенні даного конкурсу. Всі ідеї, подані на вказаний конкурс, є внутрішніми документами НСТУ, що не підлягають передачі третім особам. Суспільний мовник не передавав СТБ зазначені матеріали ні в момент проведення свого конкурсу, ні під час підготовки нами сценічної постановки для виступу гурту Go_A на "Євробаченні".

Відповідно, будь-які заяви, що СТБ якимось чином отримав яку-небудь ідею з тих, що були подані на конкурс для музичного відеокліпу, і використував її під час створення сценічної постановки для виступу нашого представника в Роттердамі, є безпідставним», – зазначили на СТБ.

За їхньою інформацією,  робота над створенням номеру для «Євробачення» розпочалася наступного ж дня, як журі національного відбору пісні-2021 обрало композицію «Shum» серед декількох, наданих групою. Творчою командою, в яку увійшли постановники Костянтин Томільченко і Олександр Братковський, стиліст Дмитро Курята, представники СТБ, було проведено кілька зустрічей, під час яких Костянтин презентував ідею та бачення майбутньої постановки і варіанти її реалізації.

«Загальновідомо, що в українському народному мистецтві "Шум" асоціюється з обрядовими піснями і танцями, присвяченими відродженню природи, зеленому лісу, міфічним істотам тощо. Проте, автори постановки пішли нетривіальним шляхом і вирішили втілили на сцені постановку в жанрі кібер-панк, образи пілігримів, які подорожують на плоту, несуть знання і світло в найвіддаленіші куточки, викликають стародавнього духа природи, сіють радість, світло і надію», – запевняють на СТБ.  

Костянтин Томільченко – хореограф і режисер-постановник, який багато років створює унікальні виступи для великих шоу: «Танцюють всі!», «Х-фактор», 3Д-мюзикл «Барон Мюнхгаузен», 3Д-шоу «Вартові мрій», «Дім таємничіх пригод», «Україна має талант», «Маска» та інші. Також Костянтин співпрацював з Цирком дю Солей, ставив переможний номер Джамали для «Євробачення-2016», Меловіна на «Євробачення-2018», представникам Мальти та Азербайджану на «Євробаченні-2019». Разом зі своєю командою Front Pictures підкорив шоу America's Got Talent, де його виступам з використанням 3Д-графіки судді аплодували стоячи.

«Ми розуміємо, що участь України в пісенному конкурсі Євробачення завжди привертає велику увагу, особливо коли позиції нашого представника, за оцінками експертів, достатньо високі. І ми з повагою ставимося до участі Анастасії у конкурсі ідей для музичного відеокліпу, який проводив Суспільний мовник. Проте дотримання авторського права для нас є першочерговим правилом як щодо власних проєктів, так і по відношенню до третіх осіб. Конкурсний номер представника України гурту Go_A для Євробачення-2021 є розробкою творчої команди СТБ, і вона була узгоджена з Суспільним мовником», – зазначили на телеканалі.  

На СТБ підтвердили, що мали зустріч із режисеркою, яка має до них претензії: «Анастасія зверталась до нас з подібною заявою, на яку ми відповіли все вищенаписане. Також нами, дійсно, була запропонована зустріч за участю представників СТБ і Суспільного мовника, під час якої ми ще раз детально пояснили, як проходили конкурс на музичний відеокліп і підготовка сценічної постановки номеру Go_A для Євробачення».

Костянтин Томільченко написав на своїй сторінці у фейсбуку, що до публікації Анастасії Михайлової не знав про її існування та існування її сценарію.

«Ми працюємо виключно за своїми сценаріями і концептів. Ми не маємо доступу до будь-яких сценаріїв або творчих розробок телеканалів. Будучи на ринку фрілансерами», – зазначив постановник.

Він не розуміє, чому режисерка вважає, що у постановці використані її ідеї.

«Переглянувши ваш пост, ми не розуміємо яке відношення ваша ідея кліпу має до нашої сценічної постановки на Євробачення. Крім притягнення за вуха. Якщо коротко – ідея нашого номера, це люди – «пілігрими» пливуть на «алегоричному плоті» і закликають дух «Шуму». Пліт – це фізичний реквізит, основний сценографічний елемент нашого номера, все це в стилістиці кібер-панку. У танцюристів в руках кібер -бубни (прийом автора – придумані нами музичні інструменти з посилом до стилістики кінофільму "Трон"),–  додав режисер.

Костянтин Томільченко проаналізував ідею Анастасії Михайлової: «У вашій ідеї описано, (в тих слайдах, що ви виклали), як вокалістка має з'являється з пня (!), Навколо неї висять підсвічені вишиванки, головні дійові особи-хлопець і дівчина, а в фіналі – всі водять хороводи навколо вокалістки . І все це описано як «магічне дійство», тобто жанрово не як кібер-панк, а як фентезі-казка. І до речі, в кліпі який вийшов, були танцюючі люди навколо вокалістки, там був ліс-дерева, як і у вашій ідеї. Виходить автор кліпу також вкрав у вас ідею?»

Він закликав режисерку прибрати пост щодо плагіату з соцмереж, «ви робите погано не тільки собі і нам, але і також привносите свої погані флюїди заздрості і обману в нашу роботу зараз тут в Роттердамі».

Як доказ Костянтин Томільченко оприлюднив фото концепту, який був узгоджений 16 лютого.

Нагадаємо, режисерка Анастасія Михайлова каже, що подавала проєкт на конкурс на розробку ідеї кліпу та її реалізації для тієї ж групи Go_A на пісню «Шум», а під час першого півфіналу побачила свої ідеї у постановці номера представників України на «Євробаченні-2021». Вона вимагає вказати її автором ідеї постановки.

Додамо, у лютому Суспільний мовник оголосив мистецький конкурс для відбору ідей та виконавців музичного відео на конкурсну пісню представника від України на «Євробаченні-2021». Перемогу здобув Максим Тужилін, який раніше уже співпрацював із Суспільним мовником. У березні гурт Go_A презентував оновлену версію пісні Shum для «Євробачення-2021».

Як відомо, Національна суспільна телерадіокомпанія України уклала договір із СТБ, згідно з яким комерційний канал займається нацвідбором, постановкою номера представника України, а натомість може транслювати разом із Суспільним три шоу «Євробачення». У 2021 році нацвідбору не було, СТБ взяв на себе постановку номера гурту Go_A для конкурсу. Суспільний мовник затвердив постановку і забезпечує перебування української делегації у Роттердамі.

Нагадаємо, гурт Go_A  з піснею Shum вийшов у фінал «Євробачення-2021» і виступить в арені у Роттердамі 22 травня. 

Фото: пресслужби Суспільного

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду