Рада Церков закликає парламент і уряд забезпечити фінансування Суспільного мовника

Рада Церков закликає парламент і уряд забезпечити фінансування Суспільного мовника

11:01,
13 Квітня 2020
3636

Рада Церков закликає парламент і уряд забезпечити фінансування Суспільного мовника

11:01,
13 Квітня 2020
3636
Рада Церков закликає парламент і уряд забезпечити фінансування Суспільного мовника
Рада Церков закликає парламент і уряд забезпечити фінансування Суспільного мовника
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) закликає Верховну Раду та Кабінет Міністрів забезпечити належне фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (Суспільного мовника, НСТУ), щоб її діяльність не лише продовжувалася в нормальному режимі, а й розвивалася.

Про це йдеться у зверненні Головуючого ВРЦіРО, Старшого єпископа Української Євангельської Церкви Василя Райчинця, спрямованого голові парламенту та Прем’єр-міністру України 11 квітня.

Церкви й релігійні організації України високо цінують свободу слова та вираження поглядів, які є неодмінною частиною будь-якого демократичного суспільства. Висвітлення правдивої, об’єктивної інформації і всебічне інформування наших співгромадян про події в Україні, зокрема й релігійного характеру, є важливою місією Суспільного мовника.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вітає рішення ПАТ «НСТУ» транслювати на телеканалах «UA: Перший» та «UA: Культура» богослужіння й проповіді релігійних діячів окремих конфесій. Водночас важливим є забезпечення рівного доступ до трансляції богослужінь усіх релігійних організацій, що входять до складу ВРЦіРО.

На переконання Ради Церков, висвітлення релігійного життя України важливе не лише під час карантину, а й у повсякденній діяльності Суспільного мовника, у чому Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій готова співпрацювати з ПАТ «НСТУ».

Як повідомлялося раніше, бюджет НСТУ у 2020 році мав би становити 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн менше ніж передбачено в законі «Про суспільне телебачення та радіомовлення України». 

Як писав «Детектор медіа», у НСТУ з лютого арештовані рахунки через борг держави перед «Євроньюз». Також Кабінет Міністрів розробив законопроєкт про внесення змін до Закону про бюджет на 2020 рік, де на Суспільне передбачено 1,5 млрд грнскорочено на 178 млн грн.  30 березня Верховна Рада його не підтримала. 13 квітня о 14:00 має розпочатися позачергове засідання Верховної Ради, під час якого розглядатимуть допрацьований законопроєкт про зміни до бюджету. 

Суспільний мовник просить уряд не зменшувати видатків на діяльність НСТУ у 2020 році та переглянути наміри щодо скорочення видатків на сферу культури.

На захист збереження фінансування НСТУ виступили Медіарух і Рада при президентові.

За ними на підтримку повноцінного фінансування Суспільного мовника також виступили Єврпейська мовна спілка, Офіс Ради Європи в Україні, Представництво ЄС в Україні, Посольства США, Німеччини, Великої Британії, Швеції і Японії та організації нацспільнот.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду