Нове токшоу Суспільного «По-людськи»: про проблеми й конфлікти без з’ясування стосунків

Нове токшоу Суспільного «По-людськи»: про проблеми й конфлікти без з’ясування стосунків

09:25,
20 Вересня 2021
7080

Нове токшоу Суспільного «По-людськи»: про проблеми й конфлікти без з’ясування стосунків

09:25,
20 Вересня 2021
7080
Нове токшоу Суспільного «По-людськи»: про проблеми й конфлікти без з’ясування стосунків
Нове токшоу Суспільного «По-людськи»: про проблеми й конфлікти без з’ясування стосунків
Як знімають один із найдорожчих телепроєктів НСТУ на аутсорсі, що мав би підняти рейтинги «UA: Першому».

20 вересня на «UA: Першому» поменшає фільмів про дику природу і звірів, які телеканал показує у вечірньому праймі останні кілька років. У понеділок із 18:20 до 20:00 в телеефірі відбудеться прем’єра соціального токшоу «По-людськи», яке на замовлення Суспільного виробляє компанія Ivory Films. Першого дня вийде два випуски, кожен хронометражем 48–50 хвилин. Надалі о 18:20 показуватимуть повтор «По-людськи», о 19:05 — свіжий випуск. Фільми про природу перенесуть на 20:00–21:00.

Бюджет токшоу — 34 мільйони 935 тисяч гривень; це найбільша сума на проєкт Суспільного, вироблений на аутсорсі. Якщо рахувати вартість за годину контенту, то дорожчими є трансляції Олімпіади та «Євробачення». Також дорожче обійшлася година фільму «Колапс: як українці зруйнували імперію зла», вироблений для Суспільного стороннім продакшеном. До Нового 2022 року Ivory Films має здати Суспільному 85 серій проєкту.

«Детектор медіа» побував на зйомках одного з випусків токшоу і поспілкувався з командою, яка виробляє «По-людськи».

«Голлівуд серед нетрів»

Офіс Ivory Films розташований недалеко від метро «Берестейська» у промисловій зоні: навколо гаражі, майстерні. Якщо не знаєш цього району, добиратися громадським транспортом краще не ризикувати. «Це так на перший погляд здається, що ми в недоступному місці. Складається враження, що йдеш по нетрях, а тут бац і перед тобою Голлівуд. Я від станції метро за сім хвилин сюди доходжу, але треба знати дорогу, жоден GPS її не покаже», — каже позаду мене чоловік, коли ми піднімаємося в апаратно-студійний блок, де можна побачити на моніторах зйомки токшоу.

Стороннім сюди не можна. «По-людськи» одразу задумувалося як токшоу без глядачів у студії. Тож журналісти можуть потрапити тільки в апаратно-студійний блок. Перша, хто впадає в око, —ведуча Інна Москвіна, яка останній рік працювала на «UA: Першому» й вела інформаційно-аналітичну та публіцистичну програму «Суспільна студія». Тепер вона з новою зачіскою та серйознішим і стриманішим іміджем веде «По-людськи».

Для команди Ivory Films робота над токшоу — звична справа. Із 2012 року компанія виробляє токшоу «Говорить Україна» для телеканалу «Україна». В Ivory Films працює понад 300 людей, у їхньому розпорядженні простий будинок із павільйонами на чотири поверхи та знімальні майданчики в різних місцях у Києві. Паралельно з «По-людськи» вони продовжують виробляти «Говорить Україна» (до речі, в одному павільйоні з «По-людськи», студії розташовані одна біля одної), детективний серіал «Топтун» для телеканалу «Україна», серіал «Дім за високим парканом» на замовлення телеканалу СТБ, а нещодавно закінчили серіали на замовлення «України» — «Історія одного злочину» і «Мати й мачуха».

Керує токшоу «По-людськи» Сніжана Кутракова, яка в Ivory Films з 2012 року, свого часу запускала та очолювала кілька років токшоу «Говорить Україна», була креативною продюсеркою, займалася кримінальними розслідуваннями.

Ідейником «По-людськи» та керівником знімального майданчика став Костянтин Базаров. Саме він знайшов оголошення про мистецький конкурс на виробництво соціального токшоу, заповнив заявку, подав потрібний пакет документів, запросив у команду Сніжану Кутракову та в договорі із Суспільним, опублікованому на сайті Prozorro, є уповноваженою особою від Ivory Films. НСТУ в цій справі представляє супервайзер Назарій Поврозник. Із ним узгоджують історії, сценарії, затверджують готові випуски програми. Також він стежить за зйомками і в разі невідповідності місії Суспільного може на місці дати свої рекомендації. Наприклад, в одному з випусків журналістка представляється й каже, що вона з «Першого національного». Назарій Поврозник наголошує, що це треба вирізати і щоб у майбутньому журналісти називали телеканал «UA: Першим».

До речі, щодо назви токшоу. Під час оголошення конкурсу й навіть на стадії підписання договору фігурувала робоча назва «Про головне». У цей час маркетологи Суспільного проводили фокус-групи і з’ясували, що «Про головне» в людей асоціюється з політикою. Були ще варіанти «Заради правди» і «Наша справа». «Люди сприймають ці назви як слоган, вважають їх заполітизованими. Для соціального токшоу вони обрали назву По-людськи. За концепцією, в токшоу ми порушуємо суспільно важливі теми, як-от проблеми в освітній і медичній сферах. Якщо простими словами, то по-людськи розбираємося у проблемах», — пояснює Сніжана Кутракова.

Над «По-людськи» працює шість знімальних груп, у кожній із яких по два журналісти. Їхнє завдання — щодня моніторити соцмережі, стрічки новин і виловлювати драматичні історії, які могли би стати осердям випуску токшоу. Після узгодження із Суспільним журналіст з оператором їде у відрядження до майбутніх героїв випуску. «Якщо ситуація складна й потребує на старті цільового експерта — психолога, криміналіста чи адвоката, то долучаємо і їх. На місці вони мають зняти ситуацію, можуть реконструювати події, провести журналістське розслідування», — каже Базаров.

Сніжана Кутракова пояснює, що тем можна написати хоч двісті, а от під кожну підібрати історію, і щоб вона взяла за душу, була релевантною глядачу, змусила його хвилюватися, — дуже важко. Ще й конкурентів на ринку багато, тому зволікати немає часу.

«Хто швидше знайшов історію, поїхав, викликав довіру в героя, той робить історію. Буває таке, що ми й “Інтер” приїжджаємо до одного і того ж героя. Відбувається битва журналістів, хто був переконливішим, той продовжує співпрацю», — розповідає керівниця токшоу.

Спершу Сніжана Кутракова не погоджується говорити. Каже, що спала останні дні по кілька годин і не готова давати інтерв’ю, але коли чує, що ми говоритимемо без камери, залюбки розповідає всі редакторські та виробничі нюанси.

Її робоче місце в апаратно-студійному блоці. Разом з іншими редакторками через монітори вона слухає все, що говорять герої та експерти, й через петличний мікрофон допомагає Інні Москвіній із запитаннями, радить, на кого у студії звернути увагу в той чи інший момент діалогу. Також дає команду, коли запускати сюжети, підключати по відеозв’язку інших героїв.

За день по чотири випуски

Журналістів запросили на зйомки двадцять першого випуску. Втім випуски не виходитимуть у тому порядку, в якому їх знімають. «Ми підбиратимемо теми програм в залежності від актуальності, самої історії. Це не новини, тут ніхто не женеться, щоб видати історію на 19:00», — ділиться Назарій Поврозник.

За знімальний день записують чотири програми, зйомка кожної з яких триває по дві години. «Розпочали о 10:00, зніматимемо до 21:00», — каже Костянтин Базаров. Наступні зйомки відбудуться за 7–10 днів. До того команда має знайти історію, узгодити її, написати сценарій, запросити героїв, купити їм квитки чи привезти власним транспортом у Київ.

Студію для «По-людськи» «з нуля» робили впродовж тижня, перед тим кілька тижнів розробляли дизайн, домовлялися з підрядниками про оренду техніки. «Маємо свою техніку, але її не так багато. Співпрацюємо з підрядниками. Тут багато що орендоване», — додає Костянтин Базаров.

Умовно майданчик поділений на дві частини: в одній на білих диванчиках сидять герої й ведуча, в іншій — чотири експерти.

«Це єдиний позитивний вогник на телебаченні. Ми даємо надію»

«Я давно хотів таке токшоу як По-людськи. Інші соціальні токшоу — Стосується кожного, Один за всіх, Говорить Україна — це зясування стосунків. Мені як людині хотілося токшоу про моє просте життя. Я хотів побачити історію фермера і пасічників. Їхній конфлікт не розбереш психологічно на інших токшоу, а у нас це можна. Це не викличе великого інтересу в міського глядача, але містечка й села цим живуть щодня. У нас можна розв’язати конфлікт по-людськи. Хоч якою складною є ситуація, ми підкажемо, який є вихід із неї. Це єдиний позитивний вогник на телебаченні, ми даємо надію», — розповідає Костянтин Базаров.

На думку Сніжани Кутракової, «Говорить Україна» спрямована на психологію, в токшоу обговорюють, чому певна ситуація сталася з конкретною людиною, що в неї в голові, що або хто зовні вплинуло на людину, що вона саме так зробила. Натомість токшоу «По-людськи» не лізе у психологію, а покликане вивести історію на соціальний діалог, досліджує, як працюють механізми в державі, експерти говорять, де можна щось змінювати в системі, й дають конкретні поради.

Для прикладу керівниця проєкту згадує історію двох дівчат, які в Боярці у школі наїлися таблеток: одна померла, інша в реанімації. Сніжана Кутракова пояснює, що на «Говорить Україна» розбирали, чому так сталося, глибоко занурилися у стосунки, виявили, що батьки обох дівчат розлучаються. Зрештою експерти дійшли висновків, що дорослі забувають про дітей, коли розв’язують свої проблеми.

«Ми б робили це інакше: факт був би той самий, до програми б залучали школу, де це сталося, і, наприклад, аптеку, яка б уособлювала аптеки по всій Україні. Розлучення батьків би взагалі не зачіпали. Нам цікаво би було, чи могла би школа запобігти такій ситуації, якщо так, то що для цього їй треба. Щодо аптек ми би торкнулися питання, чи можна неповнолітнім продавати всі доступні медикаменти, чи потрібно вносити зміни в систему, щоби продаж ліків прирівнювався до продажу алкоголю і тютюну. Це був би наш діалог. Ми говоримо про те, де можна щось змінювати у системі. У державі механізми на 100% не працюють. У будь-якій сфері можна вдосконалювати», — ділиться Сніжана Кутракова.

Вона впевнена, що токшоу «По-людськи» покращить суспільство: «Ми обговорюємо проблему суспільства, щоб нас почули й почали діяти. Звертаємо увагу на наболіле, пропонуємо не доводити до крайності і щось із цим робити».

З нею погоджується Інна Москвіна. Каже, що з тими проблемами, які обговорюють на токшоу, вона стикається особисто. «Ця програма для людей і про людей. У нас немає вбили, з’їли, закопали, як між собою журналісти називають деякий контент. Вона людська, добра, помічна. Я би хотіла, щоб глядач полюбив її, послухав наших експертів, які дадуть пораду і скажуть, як вийти зі складної ситуації, яка може статися з кожним», — розповідає Інна Москвіна.

Говорю з ведучою у студії після запису програми про приватний садочок, де вихователька побила дитину через те, що та відмовлялася спати. «Я спілкуюсь зі своєю сестрою і переповідаю, що ми знімаємо. Вона вже каже, щоб я їй дала посилання на випуск про садочки, де люди платять по 13 тисяч, а там б’ють їхню дитину. Каже, що покаже батькам зі свого садочка», — каже ведуча.

Інна Москвіна не раз бачила, як на зйомках розв’язували проблему. Згадує, що на одну з програм прийшла незаможна жінка, якій потрібна була операція. Після запису хірург погодився прооперувати її безкоштовно. 

Інна Москвіна про нову роботу: «Треба пробувати»

По дорозі до студії Інну Москвіну фотографують. Вона просить переслати їй фотографії в новому образі. «Тільки не ретушуйте мене, не хочу бути двадцятирічною дівчиною. Я люблю свої зморшки», — наголошує ведуча. У березні 2020 року ведуча приєдналася до «UA: Першого» і стала обличчям нової «Суспільної студії». Зараз продюсери «UA: Першого» вирішили замість програми «Суспільна студія» запустити три нові проєкти і змінити час виходу. «“Суспільна студія не пропаде, повірте», — каже ведуча, яка тепер за контрактом працює з іншою компанією, хоча її продукт виходитиме на «UA: Першому». Додає, що це її тішить, бо поділяє політику телеканалу.

Інну Москвіну запросили на фінал кастингу, який відбувався у три етапи. Спочатку хотіли, щоби токшоу вів чоловік: в Ivory Films були впевнені, що телебачення дивляться здебільшого жінки, а вони начебто довіряють чоловікам. Та зараз команда проєкту переконалася у протилежному, вважає Сніжана Кутракова. За її словами, те, що токшоу веде Інна Москвіна, а не чоловік, значно краще сприяє відкриттю героїв і бажанню поділитися наболілим.

За словами ведучої, вона часто приміряє історії з токшоу на себе. «Я намагаюся не вдягати чужі капці, щоб зовсім їх відчути. Але якщо ти не зрозумієш і не відчуєш, що тобі говорить людина, то як інакше? Ти мусиш спробувати поставити себе в ці умови», — розповідає Інна Москвіна.

Каже, що мала із Суспільним контракт до кінця року. «Влітку отримала пропозицію іншої роботи, узгодила це зі своєю керівницею у “Суспільній студії”. По-людськи вона мені порадила пробувати, сказала, що треба шукати інші можливості», — Інна Москвіна вжилася в роль ведучої токшоу й уже не тільки під час зйомок, але й у приватних розмовах вживає фразу «по-людськи». Та зачіску, яку їй уклали стилісти Ivory Films, у повсякденному житті не робить.

«Зазвичай я роблю трошки веселіше, скажімо так. Це соціальне токшоу, де іноді буває складна тема, драматична або навіть трагічна. Відповідно, ведуча не може виглядати як розпатланий горобчик. Через формат шоу і мій образ став стриманий, щоб нічого не відволікало», — пояснює Інна Москвіна. Для неї «По-людськи» — перше токшоу; до того вона вела новини, про які каже, що це «що бачу, про те співаю». «Суспільна студія» дала Інні Москвіній досвід живої розмови, розбирання ситуації, глибшого вивчення теми.

«Під час зйомок перших випусків токшоу я боялася. Мій найбільший страх — редакторська група. Я — ефірна ведуча, звикла працювати без редактора у вусі. Під час “Суспільної студії” редактор міг долучитися, якщо мав нову інформацію, чи у випадку чогось надзвичайного або технічних проблем. Я сама готувала запитання, продумувала, як вести розмову з гостями, це була моя компетенція. А тут складна драматургія, важко тримати в голові програму, яка триває дві години. Дякую редакторам, які підказують наступну сюжетну лінію: це зручно. Якби в мене були підготовлені питання, було б геть не те», — зізнається ведуча.

«По-людськи» про все

Якщо Інні Москвіній незвично тримати в голові сюжетну лінію, то, наприклад, Костянтин Базаров може забути історію, яку будуть знімати того ж дня. Каже, що після історії з побиттям дитини у приватному садочку зніматимуть про заробітчан, які мали проблеми з працевлаштуванням. Ще одна історія буде про приватні реабілітаційні центри: у студію прийде організатор такого центру, який сам був залежним і тепер на своєму прикладі лікує інших, буде його група підтримки та опоненти. Експерти висловлюватимуть позицію, чи потрібні такі центри в Україні. А от четверту історію йому не вдається згадати. «Треба подивитися у записи», — сміється.

Крім свіжих історій Костянтин згадує ті, які вже зняли. Одна з них про дівчину, яка пішла до приватного перукаря на фарбування волосся і спалила шкіру на голові. «У студію прийшов професійний перукар із майстер-класом, показував на муляжі голови, як усе правильно робити», — розповідає Костянтин Базаров.

Представник Суспільного теж має історії з токшоу «По-людськи», які йому особливо припали до душі. «Запам’яталася серія про Коломию, де місцевий бізнесмен на легкомоторному літаку врізався у двоповерховий будинок і загинув; двоє американців, які були в салоні, теж загинули. У програмі розбиралися чисто по-людськи, як далі бути, чи можна вимагати компенсації від родини, яка втратила годувальника. З іншого боку, годувальник зруйнував дім і люди не мають, де жити»,  — розповідає Назарій Поврозник.

Інша історія, яка йому запам’яталася, — про маму й сина, які більше двох років були у трудовому рабстві у фермера з Вінниччини. Вони приїхали у студію, фермера не вдалося запросити. «Дуже рідко вдається привезти у студію сторону, яка завдала шкоди», — додає він і каже, що коли це трапляється, конфлікт розв’язують одразу під час зйомок. Так було з іншим фермером, який кропив поля і потруїв у селі дітей.

Не всі герої токшоу розповідають свої історії українською. Наприклад, у новинних сюжетах на Суспільному повністю замінюють мову людей, які не говорять українською. Назарій Поврозник каже, що тут будуть субтитри, а не дублювання.

Обережні прогнози

І на Суспільному, і в Ivory Films сподіваються на високі рейтинги токшоу, хоча говорять про це дуже обережно.

«Я, як керівниця проєкту, хотіла б, щоб нас дивилися усі, від студента до пенсіонера, люди будь-якої професії, бо ця програма корисна. Проблеми в державі стосуються кожного. Та чи готові люди цю інформацію сприймати для того, щоб розвиватися? Хочеться вірити, що так», — каже Сніжана Кутракова.

Назарій Поврозник говорить, що пишається цим проєктом, але чи він «зайде» глядачу, не може прогнозувати. Та вже той факт, що «По-людськи» виходитиме у вечірньому праймі на «UA: Першому» після нової суспільно-політичної програми «Прозоро: про головне» (одного з проєктів, які розробляють замість «Суспільної студії») і «Новин», гарантує йому добрі умови для старту. Адже в топдесятці програм «UA: Першого» зазвичай були фільми про диких звірів і природу, замість яких тепер говоритимуть по-людськи про людей.

Фото: Анастасія Мантач, Суспільне мовлення

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Rtv
22:43 / 21.09.2021
Кру. Ничего они не производят.Они вымивают и растрачивают бюджет страны. Причем воруют уже с убытков. Лигачева по пояс в реформе и продвинула Остапу. Жаль, что в стране не работает прокуратура. Это конфликт интересов. Жаль, что нет борзых властей.
кру
22:32 / 21.09.2021
Все от бесконтрольности. Кто нибудь хоть раз попытался дать оценку тому, что Суспильники производят? Нет и ещё раз нет!КРУ они запутали и задурили - умеют, заразы, придумывать умные навороченный термины и ловко ими жонглировать. Тут у любого бухгалтера голова кругом пойдёт. Любой бухгалтер конвергентным станет! Но зрителя не обманешь. Видно, именно потому и молчит, не мычит и не телится Детектор. И не потому молчит, что некому у него дать оценку видеоряду и художественной наполненности - самого ценного в телевидении. Просто распоряжение Лигачевой такое. Зрительское расследование показало:в большой дружбе она с Аласания. Вспомните кадры, когда при подсчёте голосов после голосования набсовета как она напряжённо стояла за спинами членов счётной комиссии. И теперь дружба срабатывает : Чернотыцкого к ногтю, а дружочек Аласания на его фоне просто ангел розовощекий во плоти.
hr
21:06 / 21.09.2021
Когда уже прокуратура займется этим всем? Вымывание денег госбюджета, вместо развития своего. Тюряга плачет!
І дійсно...
13:10 / 21.09.2021
... по-людськи і весело виглядає тільки блакитний екран.
паркет
13:04 / 21.09.2021
І дійсно, виробники ламінату мають гарний зиск з декорацій Суспільного. Мабуть, черговий керОвник затіяв ремонт хати і, відриваючи з кров'ю, кинув залишки ламінату на декорації.
Все повертається на круги своя...
05:30 / 21.09.2021
Чимось старим і пронафталіненим повіяло. Щось подібне вже було в ранній історі аласаніївського царювання.Тільки тоді запрошували вести розмови актрису театру. І декорації мишачо-щурячої сіро-коричневої невиразної гами вже були. І декоративні елементи такої ритмики вже забулись, канули в Лєту. І гарненькі грошики, вбухані в це діло, списані давно. Всё повертається на круги своя...
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду