Комітет свободи слова рекомендує парламенту обидва проекти про суспільне мовлення

08:44,
18 Квітня 2013
1729

Комітет свободи слова рекомендує парламенту обидва проекти про суспільне мовлення

08:44,
18 Квітня 2013
1729
Комітет свободи слова рекомендує парламенту обидва проекти про суспільне мовлення
Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні, що відбулося 17 квітня розглянули два альтернативні законопроекти про створення суспільного мовлення і вирішили винести їх на обговорення в сесійну залу.

Перший проект закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення» № 1076, внесений Кабінетом Міністрів, представляв перший заступник голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський. Він озвучив переваги урядового проекту, серед яких відсутність норми про висвітлення діяльності органів влади, відсутність комерційної реклами, існування перехідного періоду, більш демократична наглядова рада і практично повна незалежність від держави.

Член Комітету Микола Княжицький назвав плюси і мінуси обох законопроектів, але рекомендував за основу взяти саме депутатський проект про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» № 1076-1, внесений народними депутатами Андрієм Шевченком, Тарасом Кутовим та Ігорем Мірошниченком.

Перший заступник голови комітету Олена Бондаренко вважає, що урядовий проект більш досконалий.

На думку голови Комітету Миколи Томенка, урядовий проект більш радикальніший. «Там зрозуміла логіка. Є проблема з формуванням наглядових рад в обох законопроектах, обидві схеми вразливі, депутатський варіант більш політизований. Я думаю, ми ще це питання розглядатимемо на засіданні фракції», – сказав він.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної ради дало негативний висновок обом законопроектам. Але якщо урядовий проект фахівці управління вважають, що доцільно направити на доопрацювання, то депутатський – відхилити.

У результаті голосування більшість присутніх членів Комітету підтримала депутатський законопроект: шість «за» (Микола Томенко, Микола Княжицький, Олена Кондратюк, Ігор Мірошниченко, Рустам Раупов і Юрій Стець), Олена Бондаренко – утрималась. За урядовий проект двоє віддали голоси «за» – Микола Томенко і Олена Бондаренко, а решта утримались.

Нагадаємо, у жовтні 2012 уряд схвалив проект Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України», внесений Державним комітетом телебачення і радіомовлення на розгляд Кабміну вчетверте.

Джерело: Телекритика

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду