До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне транслюватиме тематичні фільми і програми

До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне транслюватиме тематичні фільми і програми

14:02,
27 Січня 2023
2800

До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне транслюватиме тематичні фільми і програми

14:02,
27 Січня 2023
2800
До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне транслюватиме тематичні фільми і програми
До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне транслюватиме тематичні фільми і програми
Тематичні проєкти будуть доступні на «Суспільному Культура», регіональних телеканалах і суспільних радіостанціях.

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, 27 січня, на телеканалі «Суспільне Культура», на регіональних телеканалах, в ефірі радіо «Культура» транслюватимуть спеціальну програму.

На телеканалах покажуть контент про поетесу й борчиню за українську незалежність під час Другої світової війни Олену Телігу і про львівський музей «Територія терору», що знаходиться на території третього за величиною гетто в Європі за часів нацистської окупації.

На радіостанціях розкажуть більше про Голокост у сучасній українській літературі та музику композиторів, які постраждали від тоталітарних режимів.

Телеканал «Суспільне Культура»

О 14:00 — документальний проєкт «Ошукати Гітлера. Ті, що пережили Голокост». У 2019 році троє осіб — Максвелл, Гелен та Роуз, які пережили Голокост, погодилися вирушити в подорож, щоб відповісти на питання, які хвилювали їх після Другої світової війни. Через 75 років вони подорожують Україною, Польщею, Литвою та Ізраїлем і роблять надзвичайні відкриття. Максвелл цікавиться, що трапилося з немовлям, яке він врятував у лісі 1943 року, Гелен хоче дізнатися більше про долю свого брата, а Роуз відтворює останні кроки жінки, яка врятувала їй життя.

О 15:50 — документальний фільм виробництва Суспільного «Голокост. Засвідчений злочин». Проєкт режисерки-документалістки Сніжани Потапчук голосами живих свідків Голокосту розповідає історії про виживання у гетто тих, хто переховувався від окупантів. У проєкті було використано рідкісні та унікальні матеріали. Герої фільму, які були дітьми в роки Другої світової війни, діляться болючими спогадами про голод, загибель рідних під час масового знищення євреїв, відчайдушні спроби українців допомогти заручникам гетто попри смертельну небезпеку для себе.

О 16:55 — документальний фільм «Іспит на людяність», який розповідає про нацистську окупацію Вінниччини у 1941–1944 роках. Саме у Вінниці 1943 року нацисти намагалися виправдати злочини Голокосту, звинувативши так званих «єврейських агентів» НКВС у знищенні репресованих українців під час Вінницької трагедії 1937–1941 років.

О 17:55 — проєкт «Ідемо в музей» про львівський музей «Територія терору». Разом з ведучою проєкту Олею Носко телеглядачі відвідають район міста, куди в 1941-му нацисти примусово виселяли євреїв. Випуск є аудіовізуальним гідом «Територією терору», яка була третім за величиною гетто в окупованій Європі.

О 18:35 — проєкт «Культові українці. Незалежні люди», присвячений поетесі й борчині за українську незалежність Олені Телізі. У 40-х роках вона вела боротьбу одразу з двома окупантами — нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, брала участь у становленні українського національного руху в еміграції та відстоювала права жінок. Ведуча Софія Челяк разом із ведучим та істориком Олександром Алфьоровим розкажуть більше про Олену Телігу, діяльність ОУН, міжвоєнну Україну й трагедію Бабиного Яру під час Другої світової війни.

Місцеві телеканали Суспільного

О 22:00 — документальний історичний фільм «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової війни. Стрічку зняли на замовлення команди Суспільне Рівне вінницькі документалісти у 2021 році. 

У довоєнному Рівному мешкало трохи більше 40-ка тисяч осіб, з них понад 80% — євреї, які стали першими жертвами окупаційного «порядку». Майже половина міста полягла тоді в урочищі Сосонки поблизу Рівного. Лише трьом десяткам з приречених містян вдалося вижити. Саме вони пізніше і розповіли світу про вбивство тисяч людей у Рівному.  Основна мета фільму «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» — викривати факти, які призводять до агресії й порушення прав людини за національною ознакою.

О 22:25 — проєкт «За покликом серця» про відчайдухів, які рятували знайомих, а іноді й незнайомих людей, ризикуючи власним життям та життям своєї родини під час Голокосту. Дивіться в ефірі місцевих каналів Суспільного одразу дві історії про людяність у трагічних сторінках нашої історії. Прем’єра 12 епізодів проєкту відбулася у 2021 році.

Радіо «Культура»

О 16:00 в програмі «Це класика» звучатиме музика композиторів, які постраждали від тоталітарних режимів: Карл Амадеус Гартман, Олів'є Мессіан, Еріх Корнгольд, Макс Брух, Ернест Блох, Василь Барвінський.

О 17:00–19:00 — радіодрама «Зламаний світ» за романом Софії Андрухович «Амадока». У ролях актори: Галина Стефанова та Олег Коркушко.

Протягом дня в програмі «Поезія на Радіо Культура» звучатимуть поезії Пауля Целана (переклад і виконання Петра Рихла) та Дебори Фоґель (переклад і виконання Юрка Прохаська).

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду