До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні проєкти

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні проєкти

10:56,
27 Січня 2022
2602

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні проєкти

10:56,
27 Січня 2022
2602
До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні проєкти
До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні проєкти
В ефірі вийдуть як художні фільми, присвячені темі Голокосту, так і власні документальні проєкти.

27 січня, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, суспільні телеканали «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть тематичні програми та фільми.

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

О 12:00 на телеканалах пам’ять жертв Голокосту вшанують хвилиною мовчання. 

О 14:15 «UA: Перший» покаже документальну передачу «Обдурити Гітлера: виживання у Голокост». Показ проєкту продовжиться о 15:20, після випуску новин.

У 2019 році троє людей, які пережили Голокост, погодилися вирушити в подорож, щоб відповісти на питання, які хвилювали їх після Другої світової війни. Через 75 років вони подорожують Україною, Польщею, Литвою та Ізраїлем і роблять надзвичайні відкриття. Максвелл цікавиться, що трапилося з немовлям, яке він врятував у лісі 1943 року, Гелен хоче дізнатися більше про долю свого брата, а Роуз відтворює останні кроки жінки, яка врятувала їй життя. 

О 19:10 –  показ словацького художнього фільму «Звіт про Освенцим». За сюжетом фільму двох словацьких євреїв 1942 року відправили до табору смерті в Освенцимі. У квітні 1944 року їм вдається втекти після ретельного планування своєї втечі. Вони пробиваються через гори назад до Словаччини, перетинають кордон і зустрічають представників Товариства Червоного Хреста, яким передають детальний звіт про епізоди геноциду, що відбувалися в таборі. Розповіді втікачів виявляються настільки жахливими, що спочатку їм відмовляються вірити.  

«UA: Культура» після хвилини мовчання на вшанування пам’яті жертв Голокосту о 12:00 покаже словацький художній фільм «Звіт про Освенцим» із повтором о 22:35

О 13:45 – показ тематичного випуску проєкту «Ідемо в музей» про львівський музей «Територія терору». В рамках зйомок команда телеканалу відвідала «Територію терору» — район міста, куди в 1941-му нацисти примусово виселяли євреїв. Випуск є аудіовізуальним гідом територією, яка була третім за величиною гетто в окупованій Європі.

О 15:40 – документальний фільм Тетяни Баришпол «Примара Бабиного Яру», де події й архівні документи коментують історики, письменники, видатні діячі. У фільмі є постановні сцени з книги Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр». У них грають заслужений актор України Микола Олійник і студент Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Борис Савенко.

О 16:40 – документальний проєкт власного виробництва Суспільного «Голокост. Засвідчений злочин». Проєкт режисерки-документалістки Сніжани Потапчук голосами живих свідків Голокосту розповідає історії про виживання у гетто і тих, хто переховувався від окупантів. У проєкті було використано рідкісні або унікальні матеріали. Герої фільму, які були дітьми під час Другої світової війни, діляться болючими спогадами про голод, загибель рідних під час масового знищення євреїв, відчайдушні спроби українців допомогти заручникам гетто попри смертельну небезпеку для себе. 

О 17:40 – документальний фільм «Іспит на людяність», який розповідає про нацистську окупацію Вінниччини у 1941–1944 роках. Саме у Вінниці 1943 року нацисти намагалися виправдати злочини Голокосту, звинувативши так званих «єврейських агентів» НКВС у знищенні репресованих українців під час Вінницької трагедії 1937–1941 років.

О 19:00 у тематичній серії документального циклу «Вердикт історії» досліджуватимуть постать нацистського диктатора Гітлера на основі документів, зібраних з усього світу.

О 20:05 – документальна передача «Обдурити Гітлера: виживання у Голокост».

Нагадаємо, 1 листопада 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, в якій зазначено, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», та закликала держави-члени зробити все можливе, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю жахливу трагедію проти людства та запобігти в майбутньому актам геноциду.

Україна приєдналася до цього документу, з 2012 року вшановує жертв трагедії разом зі всім світом на державному рівні. Саме 27 січня 1945 року війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули. У сучасному світі табір смерті Аушвіц став символом нацистських злочинів.

Фото: фейсбук Територія Терору

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
глядач
11:14 / 27.01.2022
А які тематичні програми і проєкти підготували філії суспільного у регіонах? Чи знову один проєкт на всі філії, а фінансування у повному обсязі на всіх?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду