До Дня захисників та захисниць України «Суспільне Культура» покаже тематичні проєкти

До Дня захисників та захисниць України «Суспільне Культура» покаже тематичні проєкти

12:12,
14 Жовтня 2022
2378

До Дня захисників та захисниць України «Суспільне Культура» покаже тематичні проєкти

12:12,
14 Жовтня 2022
2378
До Дня захисників та захисниць України «Суспільне Культура» покаже тематичні проєкти
До Дня захисників та захисниць України «Суспільне Культура» покаже тематичні проєкти
Серед них прем'єра документальної передачі «Службові собаки та їхні люди».

Сьогодні, 14 жовтня, до Дня захисників та захисниць України, телеканал «Суспільне Культура» показує низку тематичних проєктів. 

Із 14:50 до 17:40«Сильна»

Історії жінок, дружин військовослужбовців, яких війна змусила боротися за себе, чоловіка та сім’ю. Перша серія присвячена історії дружини Героя України, начальника Київського військового ліцею ім. І. Богуна, генерал-майора Ігоря Гордійчука, — Тетяни. Другий епізод розповідає історію Тетяни Костинюк, яка створила реабілітаційний табір для ветеранів АТО/ООС у Карпатах. Героїнею третьої серії циклу «Сильна» стала 25-річна Катерина Луцик із Хмельниччини, військова медичка, яка врятувала життя понад 200 українським військовим.

Із 17:40 до 19:55«93: бій за Україну» 1, 2 частина,

Військово-документальний фільм про бойовий шлях 93-ї окремої механізованої бригади у війні на сході України проти російської агресії.

Стрічка побудована на розповіді військовослужбовців бригади (від комбрига до солдатів) та відеозніманнях учасників воєнних дій, що розпочались для бригади в березні 2014 року.

Це трилогія, перша частина якої була презентована Лідією Гужвою та Вадимом Вейді у 2017 році. Документальна стрічка «93: бій за Україну» отримала позитивні відгуки глядачів та ЗМІ у багатьох містах України.

О 19:55 – прем'єра документальної передачі «Службові собаки та їхні люди»

Прем'єра документального проєкту режисерки Надії Миколаєнко про тварин, які рятують людські життя, ризикуючи своїм. Рятувальники й рятувальниці, прикордонник-кінолог та військовий-ветеринар розповідають історії про службових собак.

О 20:25«Роман Ратушний. Сила світла»

Роман Ратушний загинув під Ізюмом, захищаючи східний фронт, у віці 24 років. До повномасштабного вторгнення хлопець вже був відомий боротьбою за збереження Протасового Яру, зеленої зони у Києві. Ще школярем був учасником Революції Гідності. Після повномасштабного вторгнення захищав столицю. Суспільне зібрало розповіді про Романа — від Євромайдану та фронту, а також про те, що він залишив після смерті. Журналістка Мирослава Барчук поспілкувалася з матір'ю Романа, письменницею Світланою Поваляєвою, котра розповіла, яким був її син у перший день вторгнення. Також про Романа розповів історик та журналіст Вахтанг Кіпіані, поет і видавець Іван Малкович, журналістка Мирослава Ґонґадзе, актриса Римма Зюбіна, а також побратими Романа Ратушного.

О 21:00«Втрачений дім»

Розповідає історії людей, чиї домівки зруйнували російські окупанти.

Автори фільму об’їхали місця Київщини, в яких перебувала російська армія навесні 2022 року, — Бородянку, Бучу, Ірпінь, Макарів, Андріївку, Бабинці, Пилиповичі, Дмитрівку, Фасову, — і зібрали історії людей та їхніх втрат, завданих війною. Знімальний період тривав з початку квітня до кінця травня. Продюсерами фільму стали шоуранерка Юлія Міщенко та співзасновник Об’єднання Українських Продюсерів Віктор Мірський.

О 22:00 – проєкт «Культура на часі»

У спецефірі очікуються включення із відомими у сфері культури українцями та українками, які тимчасово змінили професію, вступили до лав Збройних сил України, й готові поділитися кардинально новим життєвим досвідом з аудиторією. 

«Щороку 14 жовтня усі українці віддають шану героям, які захищали і захищають нашу незалежність. Особливим цей день став після початку повномасштабного вторгнення росії. Команда "Культури на часі" має на меті донести важливість підтримки наших захисників і захисниць у цей непростий час, а також вкотре підкреслити їхню роль у збереженні й відновленні цілісності нашої країни.  Тож, у спецетері проєкту у цей день глядачі почують історії відомих дієвців культури, які захищають Україну зі зброєю в руках, — історії тих, завдяки кому, власне, ми й маємо змогу тримати інформаційний та культурний фронт», — каже шеф-редакторка програми Олена Нужна.

Власним досвідом поділяться зокрема режисер Ахтем Сеітаблаєв, який став військовим, та дизайнерка, яка стала парамедикинею, Юлія Киба, саме їй поет Сергій Жадан присвятив вірш «Госпітальєрка».

О 22:30«Маріуполь. Невтрачена надія»

Фільм є свідченням про російсько-українську війну людей, які прожили у Маріуполі перший місяць вторгнення. Фільм побудовано на щоденниках маріупольської журналістки Надії Сухорукової: вона нотувала те, що бачила навкруги себе у цей час.

Стрічка не містить страшних кадрів та не чинить тиску на глядача. П’ять маріупольців розказують про свій досвід життя всередині війни.

Нагадаємо, 14 жовтня українці відзначають День захисників і захисниць України (Покрова Пресвятої Богородиці). Цього року свято відзначають в умовах повномасштабної агресії Росії.

Президент Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітали військових з Днем захисників та захисниць України.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду