Суспільне вимагає припинити членство мовників Росії в ЄМС

Суспільне вимагає припинити членство мовників Росії в ЄМС

18:21,
24 Лютого 2022
2801

Суспільне вимагає припинити членство мовників Росії в ЄМС

18:21,
24 Лютого 2022
2801
Суспільне вимагає припинити членство мовників Росії в ЄМС
Суспільне вимагає припинити членство мовників Росії в ЄМС
Суспільне мовлення України просить ЄМС усунути мовники Росії від участі у пісенному конкурсі «Євробачення-2022».

У середу, 23 лютого, Суспільне мовлення звернулося до Європейської мовної спілки з проханням припинити членство російських ЗМІ, зокрема «Першого каналу» та Всеросійської державної телевізійної та радіомовної компанії (скорочено ВДТРК), у європейській спільноті суспільних мовників. 

Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного.

Суспільне мовлення України просить ЄМС усунути мовники Росії від участі у Пісенному конкурсі Євробачення-2022 у зв’язку з порушенням відповідним мовником-учасником пункту (іі) розділу 2.7 частини 1 Правил ПКЄ-2022, що стосується Цінностей ЄМС.

У зверненні зазначається, що від початку агресії Росії проти України у 2014 році й донині мовники-члени ЄМС від Російської Федерації — «Перший канал» та ВДТРК — є рупором влади Кремля та ключовим інструментом політичної пропаганди, що фінансується з державного бюджету РФ. 

Протягом багаторічної агресивної політики РФ на ресурсах вказаних ЗМІ фіксувалося систематичне поширення дезінформації, порушення журналістських стандартів та поширення мови ворожнечі, що суперечить цінностям ЄМС.

Повний текст звернення голови правління Суспільного Миколи Чернотицького подано нижче:

                                 Президентці ЄМС

Delphine Ernotte Cunci

 

Шановна пані Кунсі!

АТ «НСТУ» як Суспільний мовник України засвідчує Вам свою повагу та звертається з проханням про підтримку та захист спільних цінностей членів мовної спілки.

Як Вам відомо, 21 лютого 2022 року Російська Федерація прийняла рішення про визнання «незалежності» створених нею квазіутворень на тимчасово окупованих територіях України — так званих «Луганської Народної Республіки» та «Донецької Народної Республіки». Такими діями російська сторона знехтувала міжнародним правом, Статутом ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність держави Україна в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Такі дії є наслідком багаторічної агресивної політики РФ, яка реалізується зокрема через пропаганду за допомогою заангажованих російських ЗМІ, до числа яких належать мовники-члени ЄМС «Перший канал» та Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія. 

Від початку агресії Росії проти України мовники-члени ЄМС від Російської Федерації, зокрема «Перший канал» та Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія, є рупором влади Кремля та ключовим інструментом політичної пропаганди, що фінансується з державного бюджету РФ. Замість того, щоб слідувати цінностям ЄМС, вказані мовники постійно та систематично поширюють дезінформацію, порушують журналістські стандарти, поширюють мову ворожнечі, виступають провідним елементом інформаційної війни російської влади як проти України, так і проти решти цивілізованого світу.

Відповідно до пункту 3.5.5 статті 3.5 Статуту ЄМС Члени ЄМС повинні демонструвати свою здатність виконувати зобов’язання щодо членства, зокрема сприяти цілям ЄМС, викладеним у статті 1.2 Статуту ЄМС, а саме:

  • популяризація та розвиток концепції суспільних ЗМІ та їхніх цінностей, зокрема універсальності, незалежності, досконалості, різноманітності, відповідальності та інновацій відповідно до Декларації ЄМС щодо ключових цінностей суспільного мовлення;
  • забезпечення свободи слова та інформації;
  • вільне формування точок зору;
  • розвиток міжкультурного діалогу;
  • посилення соціальної єдності.

У зв’язку із систематичним веденням російськими мовниками-членами ЄМС дезінформаційної політики РФ всупереч вищевказаним засадам ЄМС АТ «НСТУ» звертається до Вас із проханням розпочати процедуру припинення членства російських мовників «Перший канал» та Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія у ЄМС на підставі статті 5.2 Статуту ЄМС, а саме невідповідності пункту 3.5.5 статті 3.5 Статуту ЄМС.

У 2021 році ЄМС призупинила членство Белтелерадіокомпанії через порушення цим мовником ключових цінностей ЄМС. Оскільки російські мовники «Перший канал» та Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія аналогічно є інструментами влади, систематично порушують журналістські стандарти та цінності ЄМС, АТ «НСТУ» розраховує на аналогічний розгляд та подальше позитивне рішення щодо питання припинення їхнього членства в європейській спільноті суспільних мовників.

Ми усвідомлюємо, що процес припинення чи призупинення членства в ЄМС вимагає ретельного розгляду Виконавчою радою ЄМС та винесення цього питання на Генеральну асамблею ЄМС. Тим часом закликаємо ЄМС вже зараз відреагувати на неприйнятну ситуацію, спричинену Росією за підтримки її по суті державних мовників, що є членами ЄМС.

Звертаємося до ЄМС щодо ініціації якнайшвидшого розгляду мовниками-членами питання про усунення Росії від участі у Пісенному конкурсі Євробачення-2022 у зв’язку з грубим порушенням відповідним  мовником-учасником пункту (іі) розділу 2.7 частини 1 Правил ПКЄ-2022, що стосується Цінностей ЄМС. Відповідна акція #EurovisionWithoutRussia започаткована прихильниками цього міжнародного конкурсу та вже шириться у мережі Інтернет. 

Крім того, хочемо наголосити, що Пісенний конкурс Євробачення був створений після Другої світової війни, щоб об’єднати Європу. З огляду на це участь Росії як країни-агресорки та порушниці міжнародного права в цьогорічному Євробаченні підриває саму ідею конкурсу. Звертаємо увагу, що участь Росії у цьогорічному конкурсі забезпечує Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія, що є інструментом влади Кремля в інформаційній війні проти України та постійно порушує журналістські стандарти, закладені в основу суспільного мовлення. Виключення Росії з цієї масштабної пісенної події стане потужною відповіддю міжнародної спільноти суспільних мовників на неприйнятні агресивні й незаконні дії Російської Федерації та підтримку ворожої загарбницької політики державними мовниками цієї країни. 

Наразі діяльність Всеросійської державної телевізійної та радіомовної компанії, а також російського мовника «Перший канал» суперечить самій ідеї суспільного мовлення й створює інформаційну підтримку незаконній діяльності влади Кремля, що ставить під загрозу мир у Європі та світі.

Спільні цінності та принципи суспільних мовників членів ЄМС не є декларативними гаслами, тому ми очікуємо на одностайність та підтримку усіх колег мовників у цьому питанні. 

Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) — найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема «Євробачення», а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду